Šta je novo?

MSI Z87 G45 pukao live update BIOS-a

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Jutros mi je MSI live update program ponudio novu verziju BIOS-a 1.5 što sam prihvatio i pojavio mi se ubrzo plavi ekran. Posle restarta ploča neće da butuje. Uključe se ventilatori ali nema slike na monitoru i računar se isključi posle desetak sekundi.

Ovo je svima da je live update nepouzdan program.

Ima li mi pomoći? Ili ploča mora na reklamaciju. Probao sam clear cmos i vađenje baterije ali nije pomoglo.

A sta je falilo starom BIOS-u ?

Ništa. Ja mogu da pitam zašto prave uopšte program poput live updatea.

Zar ima nesto prostije od M-Flash diska, preko usb-a. A ti se mlatis preko live update :lupko:

Ja recimo flesham BIOS iz Windowsa, ali iskljucivo na Asus plocama. ;)

Da li si uradio clear CMOS?

Nasnimi bios fajl na USB fleš u ubaci nazad (pri tome iskljuci HDD i DVD) i probaj da ga pokreneš.
http://service.msicomputer.com/html/popup/techsup/formviewer.asp?esoformid=3046

ako i to ne pomogne probaj isto sa usb flashom ali da držiš CTRL + HOME

Kod Asusa može i sa DVD-om

za format USB koristi HP USB Format Tool, i naravno prvo uradi Clear Cmos, a možeš pokušati i bez baterije.

Poslednja izmena:
nema tu vajde od klir cmosa. bios je napola upisan .

srećom , msi ima opciju da sam automatski upiše bios sa fleške .

skini nov bios fajl sa neta (koristeći drugi komp, naravno) , upiši ga na usb , isključi sve hard diskove sa ploče, cd i sve ostalo sa čega bi sistem mogao da bootuje ,
ubaci usb i ploča će uraditi ostalo.

Probao sam i to ali ne uspeva. :( neverovatno mi je da u 2013. godini nastane takav problem. Ajde što je msi live update biosa glup ali kako ne postoji neka zaštita u vidu dual biosa ili šta već.

Pišu napamet. :(

http://www.techpowerup.com/mobile/reviews/MSI/Z87-G45_GAMING/14.html

When looking at the bigger picture, it is hard for me to ignore the clear differences between the MSI Z87-G45 GAMING and the MSI Z87-GD65 GAMING. Ignoring all other options on the market today and just focusing on these two, I felt that the cost somehow did not reflect the differences in features, and I was not sure what was going on. Either the MSI Z87-GD65 GAMING is hugely under-priced, while the Z87-G45 GAMING is overpriced, or the changes between the two really come at little cost to the end user. Everything that is OC-oriented is gone with the Z87-G45 GAMING; the buttons, probe header, dual BIOS, OC Genie switch, and a SATA 6 Gb/s controller are all missing, and we have a different, less efficient VRM. 

Imas Ultimate Boot CD i opciju BIOS Clearing utilities.
Skini iso fajl narezi pa iz Dos-a mu dodi glave.

Ma ne bootuje uopšte. Crn ekran, samo se ventilatori zavrte. Ploča poslata na reklamaciju.

Pa kako misliš da čovek to uradi sa nebutabilnom pločom? Ako ne radi ono što je kokan predložio, ploča je za reklamaciju. Mada sam negde video da treba stisnuti F2 za recovery - to mi izgleda bezveze. Moguće je da je došlo do korupcije boot block-a...

Pa kako misliš da čovek to uradi sa nebutabilnom pločom? Ako ne radi ono što je kokan predložio, ploča je za reklamaciju. Mada sam negde video da treba stisnuti F2 za recovery - to mi izgleda bezveze. Moguće je da je došlo do korupcije boot block-a...
Pa mislio sam ovako: Naglo ustane iz stolice,obema rukama se uhvati za glavu i pocne
"jaooo majko,sta da radim sada???"

Poslednja izmena:

Mislio sam na tvoje uputstvo. Kako da butuje taj CD kad ga nareže? Ploča ne radi. Ne pomaže clear CMOS-a, a ti predlažeš butovanje sa Ultimate Boot CD...

Pa rekoh da pokusa bilo sta,mozda mu se posreci pre nego sto
zarobi plocu na servisu do nove godine :D

imas na msi forumu kako da se odradi recovery, inace samo na forumu pise da nije preporucljivo raditi update biosa preko live update-a.

mada iskreno ja bih to odmah odneo na reklamaciju ;)

Pa odneo je na servis.
Poslace mu po Deda Mrazu natrag,posto ce mu biti usput.:d

Očigledno Mflash modul za ovu ploču neradi kako treba je čak kod 2 opisa za bios update piše
- Update MFLASH module.
ili je MSI live update pukao pre nego što je upisao novu verziju Mflash modula a izbrisao je staru verziju
i kod drugih ploča se često spominje taj - Update MFLASH module, to je modul koji ne bi trebao da se updejtuje ili da program dozvoli updejt svakog modula posebno da se ne dese ovakve situacije

Pouka za MSI korisnkike:
nikad ne koristi MSI live update jer nije ovo prvi put
najbolje je koristi MSI Forum HQ USB flashing tool!!! naročito ako se spominje u opisu "Update MFLASH module".

Poslednja izmena:
Hajde da progutam MSI Live Update - ali da ažuriranje preko MFLASH-a pravi probleme, to je stvarno nedopustivo. Vidim da MSI Forum HQ USB flashing tool neće ažurirati Intel Management Engine firmware, ali to može i iz Windows-a, bez nekog većeg rizika, ako ne radi ovako... Loše, loše...

Ja sam na Asrock plocu zeznuo isto tako ali na moju plocu postoji jedan usb connector koji sluzi za recovery i jedino na njemu sam uspio da butujem i flesujem opet bios.

Kao sto neko pomenu nedopustivo je da naprave plocu koja ima probleme sa apdejtop biosa. Da, on se radi samo kad je to neophodno, ali oi kad dodje do tog neophodno onda treba da strepimo da li nesto da se s****? Cista glupost...

ili je bios upisan na pola (u šta lično ne verujem, jer postoje sektori biosa koji se ne ovrerajtuju , čak i pri apdejtu , a tu Mflash mora da se ubraja)
ili fleška nije formatirana na fat32 , ili je ubodena u pogrešan usb port , ili , ko što obično biva - gremlini .

Bios je updateovan iz windowsa iz programa MSI live update bez fleške. Potom je proban recovery flash biosa sa usb flasha koji je bio fat32 i proban je u svim usb slotovima bez uspeha. Još čekam reklamaciju.

zašto bre ljudi flešujete iz windowsa ?

ja da sada kupujem ploču isključivo bih dual bios ploče gledao... šta ako ti nestane struja, ili šta već krene naopako :/

Pih. Asusove ploče idu direkt sa originalnog dvd repaire bios. Pri OC sam sjbo bios (bag u biosu) dva puta na ovoj Crosshair IV Formuli. I isto crni ekran. Ubacio dvd restart i gotovo.:D

Nazad
Vrh Dno