Šta je novo?

MSI Z68A-GD65 (G3)

• Začetnik teme Začetnik teme gaca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gaca

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2003
Poena
705
Moja oprema  
Steam
Mitsubishi ZSX35
Danas mi je stigla ploca MSI Z68A- GD65 (G3), zahvaljujem se Firmi ExxI i kancelariji MSI za ovaj novi komad hardwera i videcemo nocas kakve nas performanse ocekuju posto ce ploca raditi 24/7 na kvantnim proracunima i zamenice u tome MSI P67A- GD65 (B2). Stara ploca do sada je radila na auto OC na 4.7G sa 8Gb RAM bez problema 24/7 normalno sa vodenim hladjenjem.:banana::guitar:

Poslednja izmena od urednika:
Prvi utisak bios odlican, mnogo bolji nego prvi, fali mozda samo bolji help

Ima PCI.Express 3.0 jedan grafički slot. Hehe. 🙂

Modulator je spreman ceka se odobrenje od Atomske agencije :d. Izvinjavam se za G3 propust to je zbog modulacije:d

Dragane, zaboravio si da navedes da je rec o G3 verziji ploce pa sam malo editovao 🙂

Zar postoji još neka revizija ove ploče osim G3? Ako ne, zašto je onda to bitno?

Jasno mi je ranije za P67 kada je postojao (falični) B2 i ispravljeni B3, ali za Z68 mi nije jasno?

Za P35, P45, X38, X48, X58, itd nije bilo bitno, a sad za Z68 jeste? Jesam li propustio nešto? Postoji li i falični Z68 čipset pa je bitno da je novi G3?

ima, B3. nema B2 ali ima B3 i G3 koja je najnovija sa PCI-E 3.0 kao sto kosta10 rece. Dragan nije stavio sufiks pa je moglo doci do zabune da li se radi o B3 ili G3 verziji ploce. on je uzeo G3 dakle.
evo i B3:
http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD65--B3-.html

Da i ja malo pojasnim, dakle MSI je prvi inplementirao PCIe 3.0 u svoje ploce sa B3 cipsetom, pa je shodno tome dodao sufiks G3. Ono sto je bitno u celoj prici je da pored toga sto dobijate duplo siru PCIe magistralu koju ne mozemo da vidimo na delu jer jos nema grafickih karti sa tom magistralom osim u najavi, dobija se i 10-15% veci protok sa SSD diskovima sto mene u ovom trenutku interesuje, verovatno postoji jos neki dobitak ali to ce mo videti tokom koriscenja.

Da, on je uzeo G3, koja ima PCI-E 3.0 slotove. http://www.msi.com/product/mb/Z68A-GD65--G3-.html#?div=Detail

Pitanje je da li će taj dodatni protok kod PCI-Express 3.0 moći da se dodatno iskoristi, jer nema trenutno tehnologije koja to podržava. Tek Ivy Bridge procesor će podržati u potpunosti ovu magistralu, a on iozlazi tekl u martu ili aprilu 2012. godine.

Jedino ako ne nađu neki trik kako da to radi, kroz neka hakovanja BIOS-a ili nekim dodatnim modifikacijama matičnih ploča, ko zna. Za sada, ne vidim kako je moguće da se ostvari toliki dodatni protok, koji uopšte nije zanemarljiv ukoliko bi se zaista iskoristio.

Poslednja izmena:
Zar je za "kvantne proračune" , potreban tako jak hardver ?

Pa naravno da je potreban, još pitaš...

Evo prvo stabilno setovanje, naponi su na AUTO za sve parametre. Ovo je na vodi, ali mislim sa nekim prosecnim vazdusnim temperatura na loudu bi bila oko 70 sto je za 24 sasvim OK, Vdroop stabilan ko kamen, mem na 1866 bios sam podesio napon za mem. na 1.63. Videcemo koliko ce MSI jos doterati bios ali ovo je odlicno za sada pogotovu za one koji nemaju mnogo iskustva.

Z68A-GD65 na 4.5_1866.jpg

Evo prvo stabilno setovanje, naponi su na AUTO za sve parametre. Ovo je na vodi, ali mislim sa nekim prosecnim vazdusnim temperatura na loudu bi bila oko 70 sto je za 24 sasvim OK, Vdroop stabilan ko kamen, mem na 1866 bios sam podesio napon za mem. na 1.63. Videcemo koliko ce MSI jos doterati bios ali ovo je odlicno za sada pogotovu za one koji nemaju mnogo iskustva.

Pogledajte prilog 76613

Probaj sa tim naponom 4.7ghz

Slike same govore, sa F12 automatski snimite screen na flash u formatu bmp.

MsSetup3.jpg

2133 bez mnogo muke sa malim stucanjem pri startovanju ali posle radi stabilno, morao sam da izvrsim malu korekciju u tajmingu i linkovanje ali to je sve.
Probao sam odmah u startu na 4.7 ali nije hteo da butuje Win a na 4.6 je nestabilan ipak je to mali napon za moj primerak 2600k.

Prilozi

• MsSetup1.jpg
    MsSetup1.jpg
    239.4 KB · Pregleda: 45
  • MsSetup2.jpg
    MsSetup2.jpg
    233.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena od urednika:
Malo sam se poigrao i sa grafickom u procu i nije tako lose moze cak i da se igra Crysis2 normalno sa niskim setovanjem. Virtu sto se tice onoga sto meni treba radi, odnosno 570 mi radi samo u racunu dok video odradjuje 3000. Kad dodje Ivyl bice jos bolja situacija za sire korisnike jer ce on imati i jacu graficku i DX11 i jos dosta toga tako da oni koji sada kupuju bez razmisljana treba da idu na Z68 (G3). Mogu da kazem da je MSI sa ovom plocom napravio pun pogodak, verujem da imaju i mesta da snize cenu i ako je i ovako ok za on sto daje za 160e. Normalno i malo kritike, po meni mogli su da umesto Dsub konektora ili S/PDIF ubace dva USB ili eSATA jer su DVI i HDMI konektor sasvim dovoljni za video, a audiofili ce sigurno uzeti neku ozbiljniju audio kartu.

Poslednja izmena:
Da i ja malo pojasnim, dakle MSI je prvi inplementirao PCIe 3.0 u svoje ploce sa B3 cipsetom, pa je shodno tome dodao sufiks G3. Ono sto je bitno u celoj prici je da pored toga sto dobijate duplo siru PCIe magistralu koju ne mozemo da vidimo na delu jer jos nema grafickih karti sa tom magistralom osim u najavi, dobija se i 10-15% veci protok sa SSD diskovima sto mene u ovom trenutku interesuje, verovatno postoji jos neki dobitak ali to ce mo videti tokom koriscenja.

cek ... jel sam nesto propustio kakve veze ima PCIE 3.0 sa SSD diskovima ? oni su na SATA portovima ... jel sata portovi rade preko PCIE magistrale ili sta ?

Ne bih da napamet pričam pa da se obrukam,ali koliko ja znam,čini mi se da SATA portovi i rade preko PCI-E magistrale, trenuitno u verziji PCI-E 2.0. Jer znam da se USB direktno kači na PCI-E magistralu, naravno govorim za eksterna USB 3.0 rešenja preko čipova NEC i Etron.

A sad, postoje i SSD diskovi koji se umetaju direktno u PCI-Express slot, npr. pravi ih OCZ i VRAŠKI su skupi. Imaju transfer od preko 950 MB/s. Ko ne veruje,nek pogleda OCZ sajt.

Koliko sam ćitao,do kraja ove godine ili najkasnije na CES sajmu od 5 do 8 januara 2012. godine, treba da se pojave prve grafičke karte koje podržavaju PCI-Express 3.0 magistralu.

Tacno je da 3rd party kontroleri tipa za USB 3, LAN ili cak dodatne sata portove idu preko pci-e magistrale i direktno su vezani za chipset, s time da neke maticne ploce ostavljaju mogucnost da se komunikacija prebaci na pci-e kontroler u procesoru. Sata kontroler u PCH-u koristi svoju sata magistralu. Inace taj pci-e solid disk o kojem ti pricas ima x8 konektor sto mu teoretski daje mogucnost bandwith-a od 4GB/s u pci-e v2 slotu, tako da su njegove specifikacije daleko ispod specifikacije za aktuelni pci-e 😉

Poslednja izmena:
Pa da,još nije tehnologija izrade flash čipova otišla toliko daleko da bi mogla da iskoristi toliki bandwith. 🙂 To će moći tek za 5 godina,verovatno.

Danas mi je stigla ploca MSI Z68A- GD65 (G3), zahvaljujem se Firmi ExxI i kancelariji MSI za ovaj novi komad hardwera i videcemo nocas kakve nas performanse ocekuju posto ce ploca raditi 24/7 na kvantnim proracunima i zamenice u tome MSI P67A- GD65 (B2). Stara ploca do sada je radila na auto OC na 4.7G sa 8Gb RAM bez problema 24/7 normalno sa vodenim hladjenjem.:banana::guitar:

brate, daj mi sajt te firme? od msi jedino $to mogu da nadjem su gd65 i gd80(obe b3), a posle idu one basnoslovno skupe

Vidi sa e..ijem

Nazad
Vrh Dno