Šta je novo?

MSI P67A-GD65 (B3) Bios

Koji napon koristis za 2133? Meni "mushkin 2000mhz" radi na 2133 samo na 1.7-1.75v (deklarisana je na 1.65), medjutim koliko sam citao po netu sve preko 1.65 je opasno za memoriski kontroler na Sandy-ju, tako da se ne usudjujem da drzim na 1.7.

Ja sam drzhao na 1.65 pa mi riknula plocha nemoj da se zezash, nego si probao taj cpu na 5ghz?

@Pedja89
Ovo za 5GHz za svaki dan mi zvuci malo previshe...koje su ti temperature u LinX-u tada na 5GHz ?Ako mozhe screenshot bilo bi extra!

Poslednja izmena:
@Pedja89
Ovo za 5GHz za svaki dan mi zvuci malo previshe...koje su ti temperature u LinX-u tada na 5GHz ?Ako mozhe screenshot bilo bi extra!

Lol, nisam rekao da mi radi 24/7 na 5ghz, rekao sam da ne mogu da ga ohladim ... malo sam ga probao pod slabijim opterecenjem i vratio na 4.8 gde su temperature do 82c pod linx-om, mada cu ga kada otopli staviti na 4.6 ghz jer nema potrebe da ga muchim bez potrebe. Ako hoces mogu vecheras da postavim na 4.8 ghz Linx.

Poslednja izmena:
Ja sam drzhao na 1.65 pa mi riknula plocha nemoj da se zezash, nego si probao taj cpu na 5ghz?

1.65v za memoriju nema veze sa riknjavanjem ploce, eventualno moze da ti rikne procesor, a i to tesko.

O tome sam i prichao.....4.7-4.8GHz je max. na vazduhu za 24/7 ovih dana....

Vi ste dobri, ja svoj sa ispoliranom NHD14 mogu na 4.5 za 24/7 pa i tad su temperature pod AVX Linxom blizu 80c. Sad ce to morati na 4.4, verovatno i 4.3gHz, ovo greje ko furuna.

neverovatno je da su ti tolike temperature sa tim kulerom

montiraj ti njega ponovo verovatno ne naleze kako treba, ili nemas termalnu pastu (zastitnu foliju si verovatno skinuo ), ili ti je kuciste skroz zatvoreno, a moguce je da si preterao sa naponom .

nemoguce da imas 80 stepeni sa tim kulerom, nesto tu nije ok.

Evo ja baš imam ispolirani NH-D14, ispolirani CPU i7-2600k sa Coollaboratory Liquid Ultra pastom.

Maksimalne temperature sa Linx+AVX (130Gflops-a) po ovim vrućinama su oko 75-76C na 4.6GHz i 1.36V i sobnoj temperaturi 26C.

U realnim aplikacijama i igricama ne prelaze nekih 67-68C, Prime95 nategne na max. 71-72C. Zimus je sve bilo 6-7C niže, zbog isto toliko niže sobne temperature.

Poslednja izmena:
Problem je zbog malog tela procesora i cooler ne moze dovoljno da upije toplotu sa procesora.

Problem je zbog malog tela procesora i cooler ne moze dovoljno da upije toplotu sa procesora.

Zato je i neophodno da kontakt bude idealan, koliko god je to moguće. Poliranjem i boljom pastom dobio sam celih 5-6C.

Na 4.8GHz i 1.45V u linx-u proletos je bilo do 78C (sobna oko 22-23C), vidi prilog. Sada bi to bilo oko 81-82C, pošto je u sobi oko 26C.

Prilozi

• 4.8ghz-temps.jpg
    4.8ghz-temps.jpg
    223.7 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
@M-M sta treba da se uradi da bi se pokrenuo i AVX nikako da ga startujem sa linx-om jel mora i SP1

Poslednja izmena:
Da mora sp1...

M_M taj tvoj mozhe na 5ghz koliko mu treba napona ?

Teško da će moći na vazduhu 5GHz koliko god da mu ambijentalna temperatura ide na ruku. Možda grešim, ali na 5GHz će imati grešku u Linxu ili BSOD nakon 10-20 krugova. Mala površina čipa, ne ostavlja mnogo prostora bazi kulera da prenese svu toplotu sa njega, osim ako ima izuzetan primerak.

Poslednja izmena:
Teško da će moći na vazduhu 5GHz koliko god da mu ambijentalna temperatura ide na ruku. Možda grešim, ali na 5GHz će imati grešku u Linxu ili BSOD nakon 10-20 krugova. Mala površina čipa, ne ostavlja mnogo prostora bazi kulera da prenese svu toplotu sa njega, osim ako ima izuzetan primerak.

Ja mislim da na ovom forumu niko ne drzhi sandy na 5ghz :D Nego kako si ti podesio tvoj mislim na bios jel ti llc na high ili...? i jel si na offset?

Ja mislim da na ovom forumu niko ne drzhi sandy na 5ghz :D Nego kako si ti podesio tvoj mislim na bios jel ti llc na high ili...? i jel si na offset?

Ne pratim forum baš često, pa ne znam da li ima nekoga na 5+GHz.

A što se tiče tvog pitanja za LLC: Extreme bro, extreme :)

Poslednja izmena:
Na offset mi ide + 0.12V, a na manual 1,32V, ako si to pitao. Default VID mu je 1,192V. Nisam polirao ni CPU ni bazu, sutra ću ;)

Ma ne poliraj cpu ako imash garanciju nikad se ne zna, znash i sam shta je mene snashlo.. Meni kad je llc na extreme dobijam po neki put bsod u idle zato sam stavio na high i sad lepo shljaka.

Ma ne poliraj cpu ako imash garanciju nikad se ne zna, znash i sam shta je mene snashlo.. Meni kad je llc na extreme dobijam po neki put bsod u idle zato sam stavio na high i sad lepo shljaka.

Znam :(

kad budem imao vremena, probaću i na high, čisto da uočim razlike, mada mi problemi koje si iskusio nisu poznati. Pozz.

Znam :(

kad budem imao vremena, probaću i na high, čisto da uočim razlike, mada mi problemi koje si iskusio nisu poznati. Pozz.

Ja sam stavio u biosu na high 1.33 i sad kad linxuje u opterecenju spushta llc na 1.29-1.3 i temperatura mi ne prelazi 72c na 4.5ghz...

Ja sam stavio u biosu na high 1.33 i sad kad linxuje u opterecenju spushta llc na 1.29-1.3 i temperatura mi ne prelazi 72c na 4.5ghz...

Kod mene je malo drugačije. Pod Linx-om 1,31-1,33V, mada ima velike razlike zbog uključenog HT-a. Pre par meseci kad sam ga sklopio, pod Linxom je bio na 72-73C posle 300 krugova, dok je ovih dana na 84-86C(nemam klimu u sobi gde je komp, a i ne podnosim je).
Koliko dugo si ga terao pod Linx-om?

Nego, baci mi na PM utiske vezane za BX2431(htedoh da ga uzmem pre 8-9 meseci).

Da mora sp1...

M_M taj tvoj mozhe na 5ghz koliko mu treba napona ?

Treba mu dosta, prosečan je primerak. Probao sam čini mi se na 1.52V, ali ni tada nije Linx+AVX stabilan verovatno zbog pregrevanja (posle 10-15 krugova BSOD, temp cak i do 95C i to proletos kada je u sobi bilo 22C), ali sve ostalo je lepo radilo uključujući i Prime95 jedno 20-tak minuta (temp ispod 90C)... E sad, sve je to bilo sa BIOS-om ver 1.9, ne znam da li bi nove verzije nešto pomogle po pitanju max OC-a.

posle zamene termalne paste, malo igranja sa ventilatorima i obrtajima sledeći su rezultati postignuti,
sa xigmatek hdt-1283 ( koji je montiran sa običnim pushpinovima na plocu jer ne mogu nigde naci crossbow ACK-I5361 :()
bios poslednji tj. 1.E
4.3 za svaki dan laganica, realtemp obicno pokazuje 3 stepena vise od cpuid-a

Prilozi

Poslednja izmena:
posle zamene termalne paste, malo igranja sa ventilatorima i obrtajima sledeći su rezultati postignuti,
sa xigmatek hdt-1283 ( koji je montiran sa običnim pushpinovima na plocu jer ne mogu nigde naci crossbow ACK-I5361 :()
bios poslednji tj. 1.E
4.3 za svaki dan laganica, realtemp obicno pokazuje 3 stepena vise od cpuid-a

1.3v za 4.3ghz je mnogo, meni toliko napona treba za 4.5ghz

napon je u biosu podesen na 1.25,
pod maximalnim opterecenjem sva 4 jezgra automatski se dize na 1.296, tako da napon varira u zavisnosti od opterecenja kojem je procesor izlozen.

edit :

stavio ga radi ok.

naravno na 16% flesovanja dok sam razmisljao sta mi to treba danju da flesujem - nestade struje ! :hair:

likovi iz grejanja su verovatno cackali nesto u podstanici i za svaki slucaj odsekli struju.
nakon dolaska, ukljucim komp i oko 5 sec nista, zatim se restartovao sam i ispisao poruku tipa :

1.doslo je do promene procesora ili hardverske konfiguracije, stisnite F1 ako zelite da udjete u bios.
2. nevazno

automatika je izgleda odlicno odradila posao na ovoj ploci, jer sam uspesno flesnuo novi bios, i sve sljaka kako treba.

+ od mene za MSI, da ne kazem da je sve islo kroz integrisani citac kartice preko usb kabla sa hp stampaca :)

Napokon je ispravljen problem sa Steelseries Xai mišem. Više nema čupanja iz USB porta prilikom restarta. I boot menu više ne restartuje mašinu. Polako ali sigurno peglaju sve probleme.

@q4u

Vidiš da je problem ipak bio do bios-a.

Vrh Dno