Šta je novo?

MSI N460GTX Hawk "Talon Attack"

Meni je fascinantan dizajn ove kare. Odavno planiram sebi da kupim nesto iz ove serije ali nikako kod nas da se pojavi kad treba, ili kada se pojavi nema je u dovoljinm kolicinama, dok recimo ASUS uvek ali uvek moze da se nabavi i najskuplji i najatraktivniji proizvod kada je HighEnd segment u pitanju.

Inace sto se klokova tice ASUS DC Top i obicna DC stabilno rade na 940mhz a da je vent podesen tako da ne prelazi 50-56% sto je gotovo necujno, ali sa temperaturama do 87c. Kada bi podesavanja ostala na auto, vent bi bio bucniji nesto oko 70% ili oc potencijal za 24/7 oko 960mhz pri naponu od 1.100v. Sve navedeno tek trebam da ispitam, ali po svemu sudeci je tako.

Zavojnice ne piste, imam 2 jedna bi zapistala do sad:p Nesto drugo pisti u tom sistemu:)

Inace jednia zamerka ASUS modelu je trnutna cena u odnosu na Hawk. Uspesna trgovina je uvek zasnovana na dobroj/obimnoj ponudi i sto pristupacnijim cenam. Marketing i te fore vise ne pale. Jak marketing da ali kada to ima smisl, kao recimo u slucaju ove Hawk karte, prosto da bi se skrenula paznaj kupcima da za oko 22500din mogu da kupe najbolju 460GTX kartu na trzistu, koliko inace u proseku kostaju i obicne 460GTX modeli.

Ako MSI nastavi sa ovakvom poslovnim politikom za nekih godinu dana moze se ocekivati da ce "obrisati" konkurenciju u HighEnd segmentu. Kazem za godinu dana posto treba istrajati sa povoljnim cenama a kvalitetom koji je evidentno maksimalan. Treba istrajati da bi se o tome pricalo, da kupac ode u radnju sa idejom da kupi MSI proizvod i da sami prodavci znaju da sa MSI prizvodima za ulozeni novac dobijaju najvise.

Asus je trenutno dominantan na nasem trzistu, za razliku od MSI koji u kontinuitetu uvozi jedan i ne tako vredan uvoznik kome je sve preko 150e nesto sto ne treba uvoziti ili se uvozi na kasicicu. ASUS stize iz vise ralicitih izvora, moze se kupiti u svakoj radnji koja prodaje hardver, ali to je brend koji je dobrom poslovnom politikom uspeo da se nadje na policam svih maloprodaja i postane opste poznat kod nas. Upravo je dugogodisnej interesovanje kupaca za ASUS proizvode dovelo do toga da se prodavci trude da imaju ASUS u ponudi. Kvalitet Asus proizvoda je konstantno na zavidnom nivou, bukvalno sve sto nude iz svog proizvodnog programa je u odnosu na cenu visokog kvaliteta, ali sve vise im ne ide u prilog cena, jer Asus je kod nas (grafike i poloce) malo skuplji nego sto bi trebao da bude a gledano u odnosu na recimo ausutriju i cene kod njih za iste proizvode.

Konkretan primer kada je 460GTX u pitanju
Austrija
http://geizhals.at/?cat=gra16_512&x...SUS~132_1024~143_PCIe+2.0~891_GeForce+GTX+460
Srbija
http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-460/1424-26-0-0/q=1gb

MSI 460GTX
Austrija
http://geizhals.at/?cat=gra16_512&x...MSI~891_GeForce+GTX+460~132_1024~143_PCIe+2.0
Srbija
http://www.pcberza.rs/komponente/graficke-kartice-pci-e-nvidia-gtx-460/1424-141-0-0/q=1gb

MSI kao brend vemo lako moze da zauzme tu poziciju u ocima potrosaca. X58 ploce su vrhunske jednako kao i Asus (ako izuzmemo extremni OC) graficeke karte serija Hawk su vizeuleno i kvalitetom daleko privlacniji proizvod sa boljom cenom nego bilo koja Asus karta sa oznakom DC/DC top ili oc model, samo je potrebno vreme, konstantna pristupacnost na trzistu i kvalitet koji treba da se odrzi na ovom nivo a kako vidim kada je MSI u pitanju svake godine je sve veci dok cene ostaju u realnim granicam.

Ovo je neko moje vidjenje. Odkad se bavim hardverom zadnjih 15god, primetno je svake godine raslo interesovanje kupaca za ASUS prizvode, dok recimo skoro nikada se nije desilo da neko dodje, pozove i trazi MSI maticnu ili graficku kartu. Sto znaci da su kupci na neki nacin animirani da kupuju ASUS misleci da je ASUS brend najkvalitetniji sto je sveukupno gledano i tacno.

Mini test 460GTX sigle vs SLI koji sam zapoceo malo ce saceakati, sto zbog posla i omojih obavez, sto zbog nove Ati serije karata koja samo sto nije. Inace performanse 460 modela su sve bolje i bolje novijim driverima:)

Divim se sebi kako me nije mrzelo sve ovo da nakucam:-devil-:

Poslednja izmena:
I ja ti se divim, posebno jer si "talon attack" nazvao "fascinantnom karom" :) :) :)

Oko taktike MSI, na lokalnom nivou, ne bih da kometarisem... glupo mi je jer ucestujem u tome :) Dovoljno je reci da je MSI br.1 brand kod nas kad su komponente u pitanju.

Globalno, MSI je u poslednjih 2-3 godine ulozio velike napore i sredstva u svoj brend. Pre toga MSI je bio prvenstveno okrenut OEM-u koji je cinio preko 60% biznisa. Najveci kupci u OEM segmentu su bili worldwide poznati brand-ovi poput HP, DELL, Acer itd. Jednostavno, te ploce i grafike su bile namenjene za osnovne stvari i tu su radile savrseno... naravno bilo je tu i dosta problema (ploce koje lice na novogodisnju jelku sa 15 razlicitih boja, ne razumljiv chinglish BIOS bez naprednih funkcija itd) u danasnje vreme "osnovno" nije dovoljno. Sada se veoma pazi na misljenje end usera, saradjuje sa gomilom overclockera i naravno radi se heavy research & development. Mislim da je dovoljno pogledati jednu plocu od MSI pre 4 godine i porediti sa sadasnjim modelima. Gotovo sve je promenjeno, od retail pakovanja preko dizajna PCB-a, boja do samih tehnologija. Veliki deo toga je zasluga evropskog ogranka MSI koji sve vise utice u marketing i odluke vezane za brand, gde se odstupa od standardnog tajvanskog knowhow.
Sta reci kad je cak i za dizajn samih ploca velikim delom "odgovorna" osoba iz lokalne MSI kancelarije. Jednostavno, ide se logikom da je 2.000 glava pametnije od 1. :)
Odlican primer koliki je napredak su DrMOS ili Fuzion gde konkurencija tek sad predstavlja ono sto MSI ima vec godinama unazad.

Rezultati su svakako vidljivi... ja mislim da to moze jos mnogo bolje i mesta za napredak ima svakako. Bitno je da je MSI na pravom putu...

No, tema je Tallon Attack :)

Poslednja izmena:
Momci otisli ste predaleko.Koja reklama lele :p

Inace sto se tice MSI uvek sam imao poverenje u njihove karte i kod mene su se pokazale kao odlicne i kao jako dobri oc-eri.
Ova MSI Tallon Atack je primer jedne nesvakidasnje kompletno kvalitetne karte na visokom nivou za takav jedan segment u kom je plasirana GTX 460.U prevodu ovo je idila za overklokere ,trazenje maximalnih performansi uz odlicne karakteristike same karte.
Mislim da ce ovo biti po svim merilima Best Buy cak i sad a kamo li ako cene idu jos malo dole.
Ovakve dve karte u SLI i Bog da te vidi.:smash:

950-960 Mhz x2 za svaki dan/Hynix chipovi :banana::banana::banana:

cyclone->hawk->tallon sve bolje od boljeg i za svakog po nesto i nadam se da su i sa plocama toliko napredovali. moja stara par godina nema wake on lan i power on hot key, nije da su to neke nove napredne opcije za to vreme kad su starije ploce imale..

@omnik
Hahaha lepo si to primeti, desava se svima a meni i precesto da progutam koje slovo, nije namerano, hteo sam da kazem fascinantnom kartom:) Aj prepravi ovu gresku, to jes dodaj slovo tamo gde fali:p, pomislice neko da se sprdam:(
Ja sam izneo svoje misljenj na osnovu svog iskusva koje nije malo, neko je pomenuo ASUS i brendove pa me je nesto spopalo da iznesem svoje vidjenje:D

Inace sta da pisemo na temu teme kada niko nije izneo utiske na osnovu kupovine?
Sredi da uzmem jednu kartu u G firmi malo da se poigram sa njom pa ces videti kako ce se drzati teme kada osvanu kolokovi od 950-1000mhz 24/7:)

To sto neko nije znao da izvuce maksimum iz ovog dijamanta medju kamenjem nije moj problem. Tako je svima cudno kako imam 940mhz 24/7 sa Asus-om i da su to klokovi koje nisu nigde videli. To me i necudi, na stranim forumima uglavnom se bave extremnim klokovima ili max benchabilnim klokovima, ali malo njih se trudi da kartu podesi tako da odnos buke/performanse/klokova/napona bude idealan i upotrebljiv za svaki dan.

Sredi za kartu ostavicu depozit u vrednosti karte (lova nije problem), poigram se koji dan sa njom i uzivaj u rezultatima i ti i ostali clanovi foruma:) Zadovoljicu i svoju i radoznalost ostalih clanova foruma, a mozda ako me bas odusevi i prodam ove 2 ASUS-a pa kupima 2xHawk-a, sto mi je odavno zelja:) Asus je Asus ali ovaj Hawk model zasenjuje sve karte u svakom segmentu:) barem po specifikacijama, da bih dao konacan sud morao bih da je propustim koroz sake, ako je previse bucna, a kolokovi nisu na zadovoljavajucem nivou, jedino sto ostaje jeste izgled koji je meni jako dopadljiv:)

Dodacu nesto sto ti je izgleda promaklo.ATI 5850 i 5870 u krajnjim OC postavkama jako malu razliku prave izmedju jedne i druge.Druga stvar,sto se vise OC blizi wall-u i sto vise OC-ujes kartu smanjuje se postotak skaliranja te je tu nVidia dosta bolja jer ne zaostaje jer je boost konstantan.
Ovo apsolutno nije tacno i na primeru 5850 sam ti jasno pokazao da nije tacno gde je 30% OC-a dalo 26-28% bolje performanse u svim igrama, ali tebi to nije dovoljno. Ako se recimo karta ocuje za 10% a dobitak u peformansama je 8% klokovanjem za 50% dobitak ce biti 40% i kod ATI i kod Nvidia karti, nema tu razlike u skaliranju i ne znam sta si se uvatio toga ko pijan plota i tupis odkad si prvo slovo ubo na foruma kada to nije tacno, a nije tacno i proverio sam podosta puta sa razlicitim modelima u cenovnom rangu preko 200e i sa dosta razlicitih igara, sto zbog tvog nagadjana sto zbog svog licnog interesovanja.
To sto ti navodis moze se desiti i desava se pri extremnim klokovima pod LN2 i sl. Desava se podjednako sa Nvidia i Ati kartama, u tim uslovima rada ceo sitem ja daleko od stabilnog a dobijeni rezultat moze da bude u skladu sa klokovima ali cesto ume debelo da podbaci.

Poslednja izmena:
@ *******i --> ostavi mi kontakt (mob) na PM... Pokusacu da napravim nesto.

Tnx

@ *******i --> ostavi mi kontakt (mob) na PM... Pokusacu da napravim nesto.

Tnx

Nema na cemu i drugi puta, kada se pojavi neki novi Hawk :)

Bolje je ovako, da neko ne pomisli da nesto mutimo u svrhu marketinga:D Ovde se radi o cistom i nepristrasnom entuzijazmu:)

0611732068 Nenad

Mob je skoro uvek na silent tako da je najbolje da pustis poruku sa informacijom posto se na nepoznate borojeve ne javljam ako se nadju na listi propustenih poziva, pa cu ja tebe nazvati ili cemo se vec nakeko dogovoriti:) Pusti broj na PM da te upisem u mob, tako je najbolje:)

Ako mi karta padne saka ono sto obecava svima je max upotrebljiv klok za 24/7 uz prihvatljiv nivo buke/temperature same karte performanse u par igra koje imaju benchmark tools i obavezno vantage posto je i dalje referentan kada je poredjenje razlicitih karti u pitanju.

Stabilnost testiram svojom metodom, Crysis 15 krugova pri maks rezoluciji i podesavanjima. Pokazalo se kao najpouzdanije jer nakon toga se nije desilo da karte pokazu nestabilnost. Furmark se pokazao kao nepouzdan, nakon 1h przenja sto bi trebalo da bude i vise nego dovoljno, desava se da pojedine igre pucaju nakon par minuta igranja, kao recimo crysis, ili sto je najcudnije neke manje poznate sa prosecnom grafikom.

:wave:

@*******i
Ja se ne slazem i to je moje misljenje jer sam doziveo drugacije.No nebitno.Da ne ispravljamo krive drine istakao si poentu..
Samo da ti postavim jedno pitanje.
Ako se skaliranje racuna procentualno u odnosu na jacinu GPU-a izmedju dve karte,sta bolje skalira,GTX 460 ili ATI 5850 + i na max OC postavkama koja karta ima bolji boost a zna se da je ATI 5850 jaci koliko,toliko od GTX 460 1GB?
Mene samo to interesuje ,nista vise..

Izvinjavam se za off!

Da li ti mene pitas koja je od ove dve karte bolja pri max klokovima 24/7? posto misli da sam u gore napisanom a i ranije u drugim temama objasnio sto se tice skaliranja. +30% kloka daje ok +28% perfomansi kod obadva brenda, i podizanjem klok preko tih +30% nece se desiti da recimo nvidia da na +60% kloka +80% perfomansi, vec oko +56% isto tako i ATI, tu nema razlike.

Ako me to pitas koja je karta bolja/brza na to ne mogu da ti dam precizan odgovor, ali okvirno tu su negde posto ako uporedim rezultate ATI karti koji su dosta stari (oko godinu dana) sa 460, 4 testa koje si vide u temi koju sam postavio daju dosta nesrazmerne razlike u korist 460 ili 5xxx karti. Jedan test za nekih 2 meseca kad ce Nvidia driveri biti ispeglani za 460gtx bi moga da da odgovor na to pitanje. Ako gledam odnos cena perfomanse, 460 je daleko bolja kupovina a narocito ako se nastavi ovaj trend poboljsanja preformansi novijim verzijama drivera.

Ne znam da li sam odgovorom pogodio poentu tvog pitanja, ali svakako sam se potrudio:D

Poslednja izmena:
@*******i Thumbs up!

Pravi čovek za testiranje ovih karti.

Karta je stigla, ocekujte uskoro OC domete i po koji rez:)

@pixell
Covek za sve:D

Hvala na poverenju:)

haha igrate se vi, igrate!! Taman i novi oficijelni drajveri izasli, pa sad tuci udri ;)

Jako lepa kartica, nadam se da ce uskoro ti rez.-ovi :).

Pozdrav!

Ekipa iz MSI-a se malo zeznula pa su mi greskom poslali pogresnu kartu:S:

Nadam se tokom nedelje, a valjda ce biti jos nesto zanimljivo i aktuelno;)

Evo kod mene Talonac radi na 930Mhz i 2000Mhz sa naponom od 1020v :))))

^
Pa to je extra:)

Slobodno odvrni napon na 1.100v (prvi klizac na +100 ;)), setuj vent da ne prelazi 55% do temperature od 80c koja se inace nece desiti u realnom radu, sem mozda u furmarkovanju. Verujem da ces napraviti 960-970 za 24/7:)

Pa necu jos da je odvrcem do kraja,nego koliki je maximalni napon ya tu grafu da probam da dostignem tih 1Ghz ya jeygro,ali da ne preteram sa voltazom

kilowatt reci mi da li ta setovanja prolaze vantage ne mogu da verujem da sa tim naponom prolazis
i ti si prakticno smanjio napon kod mene napon default 1025

Poslednja izmena:
@kilowat
kako iko moze da ti kaze sa kojom voltazom moze na 1000, a da nije previshe po tvojim kriterijumima? uzmi brate pa probaj, shta ce da joj bude. ako joj i bude, imash garanciju.
do koliko maximalno ti je dozvoljena voltaza u msi burneru?

voleo bih da vidim ovog talonca nachepljenog maximalno za svaki dan i nekog 6870 na oko 1000 za jezgro. iako malo preferiram atija, mislim da je ovaj talonac, a i verovatno i obichan hawk, bolji kad se klokuju na maximumu za 24/7.

@kilowat
kako iko moze da ti kaze sa kojom voltazom moze na 1000, a da nije previshe po tvojim kriterijumima? uzmi brate pa probaj, shta ce da joj bude. ako joj i bude, imash garanciju.

voleo bih da vidim ovog talonca nachepljenog maximalno za svaki dan i nekog 6870 na oko 1000 za jezgro. iako malo preferiram atija, mislim da je ovaj talonac, a i verovatno i obichan hawk, bolji kad se klokuju na maximumu za 24/7.

ja to ljudima govorim ne zato sto ja imam tu karticu nego znam sta je referentne amd(ati) kartica
nego ajde da mi neko objasni koji AB moze da da veci napon od max 1087
postoji AB 2.1.0 beta i drugacija su setovanja nego li na 1.6.1 sto se tice voltage
sad ima +100 za core voltage isto tako za memory i aux voltage

Ne moze. Mora da se flash-uje bios koji je pre toga editovan upravo za model koji ti imas. Inace karta drzi temperaturu u granicama normala i pri naponu od 1.200v, drugi modeli to nemogu, barem ovi dostupni na nasem trzistu. Nemojte da idete sa naponom preko 1.100v, degradira oc potencijal:( 1.100v je 100% bezbedan napon za 24/7.
Referentni modeli ce tesko istrpeti 1.100v uz podnosljiv nivo buke, ali zato ASUS DC a narocito MSI hawk rade posao za sve pare:D Hawk se moze podesiti da bude totalno necujan u full loadu:)

Ako nadjem vremena objasnicu ti, nebih nesto da pogresim u brzini. Mada mozes na netu da nadjes sve sto te zanima. XS forum izvor svih korisnih informacija:)

kilowatt reci mi da li ta setovanja prolaze vantage ne mogu da verujem da sa tim naponom prolazis
i ti si prakticno smanjio napon kod mene napon default 1025
To je napon sa kojim sam bez problema poterao onaj MSI kombustor koji optereti graficku 100% i temp ne ide preko 65c i stabilan je u igricama :)

@kilowat

Maximum voltaza mi je dozvoljena do 1,213v

Evo podesavanja i stabilno radi :)))
ceo kombustor test je izdrazala ne prelazeci 65c

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    370.7 KB · Pregleda: 94
mozes li da objasni tacno flesovanje bios-a
znaci pomocu kod alata posto je u pitanju nvidia
da li je to nvFlash,NiBiTor
da li je ovo sajt gde skidas bios
http://www.mvktech.net/component/option,com_remository/Itemid,26/func,select/id,83/orderby,2/page,9/ :)
i da ja nemam floppy znaci postoji mogucnost pomocu butabilanog disk-a ili fles memorije

Ako nisi ulogovan na hwgurus ubaci se..Davno sam jos pisao za upustvo,sklopio sam dosta toga korisnog..
Evo ti link :

http://www.hwgurus.com/forum/showthread.php?230-Uputstvo-kako-flešovati-grafičku-karticu

@kilowatt
Karta radi zaista inpmresivno.Ima tu prostora za jos veci OC..Guraj to dalje ..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno