Šta je novo?

MSI K8N neo3(nf4x) i sempron 2500+ problem...

Mali HoBiT

Čuven
Učlanjen(a)
16.08.2002
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 14700kf P6.0/E4.6GHz Heatkiller IV waterblock
Matična ploča
Asus Z790 itx
RAM
G.Skill 2x24GB Patriot 8000MHz
GPU
Sapphire 6800XT EK waterblock
Storage
WD Black 850 1TB & Samsung 980Pro 2TB
PSU
Phanteks Revolt SFX 850w Platinum
Kućište
SSUPD Meshlicious, custom loop
Monitor
LG 38WN95C-W
Miš & tastatura
Keychron K7 max & Keychron m3 Metal
Ostale periferije
CP1500EPFCLCD
... zasto ploca ne zakljucava PCI magistralu na 33mhz ?
PCIe stoji zakucan na 100mhz ali kako se dize HT tako raste i klok PCI magistrale ? ima li neka caka ili sam ja glup...

probao sam 1. iz biosa da klokonem masinu, kao stoji PCIe na 100mhz(ja racunam da je time zakljucana i pci magistrala) spustim HT na 3x, dignem fsb na 250 i nece da butuje...
inace ploca nema opciju dizanja voltaze procesora u biosu!?! flesnuo sam poslednju verziju biosa koja ima na sajtu posto ploca nije ni prepoznavala procesor :S:

rekao aj da probam iz win-a sa onim cpu-z alatom da je kloknem i tada ustanovim da se dizanjem HT-a raste i klok PCI frekvencije.

uspeo sam da dignem voltazu sa MSI utility-em ali opet nema nista od opcija za zakljucavanje PCI-a(ima za PCIexpres)

ima li resenja?

inace ploca nema opciju dizanja voltaze procesora u biosu!?!

koliko ja znam, ovo je prilicno nemoguce za danasnje ploce. to je odaaaavno prebaceno sa jumpera u BIOS. Pogledaj ti to malo bolje...

MSI also provides its usual robust System BIOS, including dynamic and manual overclocking, and adjustment of virtually all components speeds and voltages.

pa slep nisam, nema opcije za dizanje voltaze procesora...
al ajd,to i nije problem, ocu da zakljucam pci magistralu, procesor ce i doci do 2ghz na def. voltazi.

drugar je uzeo komp, skupljao je kes da bi igrao ko covek novog colin mekrea i smorio se kada sam mu rekao da je sempron na defaultu slicnih performanci kao njegov bivsi barton 2500+ i nf2. sada me smara da klokujem masinu...

Za magistralu ne znam zasto ti se to desava - ne bi trebalo. Za semprone, bre hobite, receno je dosta puta da te budjave ploce od marki msi i asus - iako im u manualu pise da imaju dizanje voltaze - to vazi kod njih SAMO za procesore sa CNQ, znaci ne za semprone 2xxx+ !!!!

je... pa nisam pratio antipatrioto, stati ja znam kod ko gde zivi :d
ali opet kazem nije bitna voltaza toliko. maximum koji sam izvukao na platformi je nesto preko 1800mhz sa frekvenciom od 44mhz za pci! uzas...
da nie ploca nesto poebana ?
da probam sa nekim drugim biosom?

MSI kao i GA ima skriveni meni, vidi da nije tamo.
Cell meni - Shift+F2 pa Alt+F3

Poslednja izmena:
U svakom slučaju pogledaj i šta donose apdejtovani BIOS-i. Kao što vidiš iz potpisa ja imam MSI ploču i vidim da stalno izlaze novi BIOS-i praktično isključivo zbog dodatne podrške za Semprone.

Ja sam isto probavao i nikako nisam uspeo da dignem preko 230mhz. Prvo sam polislio da sam lud ali sam kasnije procitao na net-u sa ta ploca ne moze ni makac od taga. U varijanto NF4 i S754 jedino DFI moze da uradi nesto i to naravno najbolje. Ako vec nisi uzeo PCI-E graficku onda kupi MSI K8N FSR V2 koja je jeftinija (i losija po kategoriji) ali na njoj moze da se klokuje normalno. Probao sam sve varijante pa ako jos nesto mogu da ti pomognem javi se.

ma ploca je krsssss, brooka!

po gedzinom uputstvu sam uspeo da zakljucam pci magistralu alo o bilo kakvom occ-u iz biosa nema govora. varijanta sa kojom sam kloknuo cpu je cpuz alat, radi stabilno na 2000mhz ali se svaki put mora klokovati masina kada se udje u win. jeste smor ali bolje ista nego nista :)
vazno je da je decko zadovoljan...
hvala na pomoci ljudi, Poz.

Gedza je napisao(la):
MSI kao i GA ima skriveni meni, vidi da nije tamo.
Cell meni - Shift+F2 pa Alt+F3

isti problem i kod mene...imam asusa k8n nforce3 250 i nemam u biosu da povecam vcore....da ne znas foru za ovu plocu.....hvala

Poslednja izmena:
zEx I XtC je napisao(la):
isti problem i kod mene...imam asusa k8n nforce3 250 i nemam u biosu da povecam vcore....da ne znam foru za ovu plocu.....hvala

Imas sijaset textova o ovoj ploci ( max 2.1 Ghz )
Vrati se unazad par strana i malo pogledaj pazljivije. :type:

Poslednja izmena:
pa gledao sam bas.....neki kazu da imaju te opcije za vcore neki kazu da nemaju....kako je to moguce a u pitanju je identicna ploca

@ zEx I XtC
nemoj mnogo patiti za vcore , necu da kazem da nije bitan , taman posla , ali za normalaon occ (do 2,5 ghz pr. za 2600+&2800+ & 2,2ghz za s2500+) bar kod msi k8n fsr v2 nema potrebe dizati vcore iako postoji mogucnost. Ne govorim o pojedinacnim slucajevima vec o svim msi k8n v2 plocama redom s kojima sam bio u kontaktu.
Evo ja drzim semprona 2600+ na def. voltazi na 2,52 ghz , memoriju tkdj przim na def. vrednosti i radi bez problema do 240 mhz ;)

meni je voltaza po defaultu 1.4 mislim da je to preslabo za 2.2 i kusur....podignem ga na 1.9 radi extra cim predje fsb sa 240 na 245 cao....zakuca komp....kopao sam negde po netu i nasao da k8n ima taj trip da tek kad stavis nesto bolje od semprona 2800+ prijavljuje opciju Cool&Quiet gde ti se dalje otvara da podesavas vcore i tako dalje....

Poslednja izmena:
Mali HoBiT je napisao(la):
ma ploca je krsssss, brooka!

Plocha nije nishta specijalno, ali nije ni krsh :), samo shto morash malo vishe vremena da joj posvetish. Tachno je da iz biosa necesh nishta klokovati jer je on na neki nachin zakljuchan. Pogledaj moju drugu mashinu iz potpisa, ista kombinacija. Jeste da je o ovome govoreno bar 1000 postova, ali ponovicu ti.
Skini modovan bios, setuj magistralu na plafon 220 u biosu, HTmultiplier 3 ili 2,5, memoriju na 100 ili 133 (a u modovan imash i one medju vrednosti) @ 2,5-3-3-7 1T (ako moze), i mora, ali mora HT u win-u da ti predje 300. Sa memorijom na 133 ochekuj oko 320, a na 100 oko 340, pa ti vidi shta ti je brze.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno