Šta je novo?

MSI GTX480 Hydrogen @900Mhz

Cekam 580 hydrogen za te pare;), cena je smesna jer je malo ljudi preslo na vodeno i ako je to naj tise resenje + OC jedino sto je menjanje komponenti malo zeznuto. Naj bolje je da imate univerzalne WB

E tad ce mo da budemo vec na 7xx, nego skrpili ti tvoj sistem

Cekam 580 hydrogen za te pare;), cena je smesna jer je malo ljudi preslo na vodeno i ako je to naj tise resenje + OC jedino sto je menjanje komponenti malo zeznuto. Naj bolje je da imate univerzalne WB

Univerzalni WB-ovi su dobri samo za neke karte srednjeg segmenta. Kod jačih kartica (kao što je GTX480) moraš da rešiš i hlađenje naponske sekcije, što ume da bude ozbiljan posao.

Vodeno hladjenje me odbija samo zbog toga. Sta ce mi samo za CPU ako ne mogu i graficku da hladim a da bi nju hladio moram uzeti full cover WB cija cena nije mala i kad budem menjao graficku necu ga moci staviti na drugu :(

Vodeno hladjenje me odbija samo zbog toga. Sta ce mi samo za CPU ako ne mogu i graficku da hladim a da bi nju hladio moram uzeti full cover WB cija cena nije mala i kad budem menjao graficku necu ga moci staviti na drugu :(

Koji ce ti full cover water block?
Bas sam dosta puta pricao o tim stvarima..
Full Cover block je nepovratna investicija!
Na duze staze Universal GPU Water Block je mama za sve.
Jednom ulozis i imas za vise generacija grafickih karti.

Evo opet cu okaciti sliku kao primer :

file_10_2.jpg
file_9_5.jpg

http://www.ekwaterblocks.com/shop/blocks/vga-blocks/universal-vga-blocks.html

Sa nekim malim vodenim sistemom sastavljenom od Dual Radijatora i solidne pumpe uvek mozes da hladis samo graficku .
Znaci nije potreba za CPU-om ali je glupo zaobilaziti ga!
Ako ide CPU onda je potreban i za njega Vodeni Block!
Preporuka Sviftech ili EK !U tom slucaju Triple radijator (non slim )

Poslednja izmena:
Ja lično ne bi nikada stavljao univerzalac na GTX 480. Stavljao sam baš EK univerzalac do sada na XFX 4830 512, Sapphire 4870 512, MSI 4890 SOC i na Sapphire 5870. Sa 4870 i 5870 (nisu referentne) sam imao problema oko naponske, jer kada namontiraš univerzalac ostane ti naponska sa malim hladnjacima, koju onda nema šta da hladi (predviđeno da je hladi glavni vent, koji je otišao sa coolerom). U oba slučaja je dolazilo do pregrevanja naponske. Jedva da stabilno rade i na def taktu, a o OC-u ni da ne govorim. Na kraju sam morao da uzmem mali ventilatorčić (3-4 cm, predviđen za hlađenje NB-a na ploči) i da ga nabudžim na hladnjake (šrafovi, žica i sl). Mislim super skunuo sam veliki hladnjak sa ventilatorom samo da bi nabudžio malog govnarka koji se čuje više nego originalni vent. A o OC-u neću ni da govorim. Gde je tu logika?

Kada su kartice srednje klase ili imaju velike hladnjake na naponskoj, koji završavaju posao bez dodatnog ventilatora onda univerzalno GPU blok završava posao. U slučaju XFX 4830 sa dotičnim univerzalcem i bez bilo kakvog dodatnog budženje karta je radila stabilno na 840 mhz (def takt 575) i to 24/7, takođe i na MSI 4890 SOC (1000/1000) univerzalac je odradio posao za sve pare.

Šta misliš koliko se greje naponska na GTX 480 i kakva bi skalamerija bila potrebna da je ohladi???

Lično mislim da bi za ovu kartu trebali da zaboravite opciju univerzalnog GPU WB-a.

Ja opet kazem da treba full cover WB. Ne planiram nikada graficku ispod 200e, to znaci da je treba hladiti lepo, posebno zbog naponske. Naravno da je nepovratna investicija, to me i odbija sve vreme da uzmem vodeno. Zato je i ova Hydrogen bila tako dobra kupovina. Da sam video na vreme kao sto nisam...

@Sharpshooter@[SAJ]ber Kurajber

Universal GPU block je napravljen za sve vrste GPU arhitektura a njegova primena i jeste da ohladi GPU znaci samo GPU Only!
Pobednik na tom polju :
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=1242&page=10

Druga stvar GTX-i (Fermi) imaju backplate koji pokriva celu karticu (jedino je oslobodjen GPU) znaci ujedno sa naponskom sekcijom.
To vec samo sluzi kao pasivan cooler.Moze da se doda ili namesti neki vent koji ce da duva u deo naponske sekcije.
Nije potrebno nikakvo ne-estetski dodatno budzjenje.Stvar je u kreativnosti i resavanju same problematike.
Recimo to oko hladjenja naponske bi zavrsilo posao ovako nesto :
SpotCool_fan.jpg

Radi se o Antec Spot Cool 3-Speed fan-u!Eto jedno od resenja.Namestis ga i zarotiras kako ti je volja,sasvim dovoljno da ohladi naponsku sekciju.
U slucaju da je karta gola postoje resenje u vidu pasivnih hladnjaka sa memoriju i naponsku sekciju.
Za sve postoji resenje i nije tacno da naponska ne moze da se ohladi i da je preka potreba za full cover vodenim blokovima.
Imao sam i jedne i druge i mogu reci da su universal gpu vodeni blokovi zahvalniji i ako su full cover kompletniji i daju u
globalu bolje performanse (pokrivena naponska za miran san i izivljavanje sa velikim klokovima pri niskim temperaturama)

I sve to opet vezano za temperature je povezano i sa samim kucistem tj protokom vazduha unuitar istog.
Ima mnogo mogucnosti gde sami ventovi kucista duvaju prema grafickoj,ispod grafikce ili kroz graficku kartu.

I opet pogledajte kako je to resio Rocker

http://imageshack.us/photo/my-images/862/dscf5008.jpg/

Sto se mene tice ja u skorije vreme (ako se vratim ranije kuci) kacim dva universal GPU bloka bez razmisljanja.

Poslednja izmena:
PC nisi pomenuo XCooL WB moje malenkosti, doduse ne smem da se pohvalim jer jednostavno ne mogu da napravim dovoljno WB jer nikako da u ovoj nasoj majci Srbiji zatvorim lanac proizvodnje, nije sve jedno dal pravis 10 ili 150 kulera, o marketingu da i ne govorim, dzaba sto je WB kvalitetan a o restriktivnosti da i ne pricam, da ne ispadne svaki ciga hvali svog konja.

Cigo, daj link da vidim tvog konja :D

Beast, sta sam uradio ako na graficku stavim vodeno i opet montiram neke ventilatore da hlade naponsku?! To nije prihvatljivo, ne meni.

Uh bilo je to davno na benchu 2009 cek da pro guglam

Jao pa secam se ja ove price, od tada ni rec se nije spomenula. BTW, respekt za rad ali dzaba sve. Ili full cover WB ili dobro vazdusno. Ne priznajem nista izmedju.
Ja bih voleo da vidim bar 30 korisnika s foruma, full cower WB, svi iste graficke zbog lakseg stancovanja , brze proizvodnje, manje cene... Mada sve je to slabo ili nikako isplativo.

Zato i treba marketing one band man ne pije vodu bez obzira koliko imas znanja ,snage, volje i para ali tako je kod nas mozda je bilo bolje da sam prihvatio ponudu EK ali takvi smo mi.
PC je lepo rekao ne isplati se full jer sta posle ti kartu mozes da vratis u vazduh i da je prodas bilo kome a vodenu samo nekom sa vodenim, sto se tice hladjenja mem i naponske to je naj manji problem i zavisi od slucaja do slucaja na kraju vodeno za sad uglavnom imaju oceri ili ljudi kojima je tisina iznad svega

Poslednja izmena:
Cigo, daj link da vidim tvog konja :D

Beast, sta sam uradio ako na graficku stavim vodeno i opet montiram neke ventilatore da hlade naponsku?! To nije prihvatljivo, ne meni.

A prihvatiljivo je imati ventove koji prave promaju u kućištu? Ili makar onaj u napajanju? Ili bi i hardove i napajanje hladio vodom zarad što tiše mašine? :)

Evo video si gore kako improvizacijom može da se dobije sasvim upotrebljivo rešenje. Na GPU sam uz modovanje nosača bloka turio CPU blok, a na pasivni kuler koji prekriva naponsku i VRAM mali vent (5cm) koji šljaka na 7V i sasvim dovoljno hladi. GPU ne prelazi 60°C (klokovan na 900MHz) pri sobnoj temp 25°C u igrama, a naponska u pikovima dođe do 50°C u igrama, obično je 45-48°C u ovim uslovima i jedva 40°C kad je sobna oko 20°C (mereno externom sondom, koja je smeštena neposredno uz VRM-e). I sve ovo me je koštalo 500din (za ovaj OCZ blok), a pitanje je koliko bi temp bile niže (ako uopšte) uz full cover blok koji košta 100€. Imao sam full cover na 8800GT i uopšte nisam bio oduševljen. Tačno je da hladi sve (ja mu čak nisam montirao nastavak za naponsku, pošto je bio iz 2 dela), ali sam GPU je uvek bolje hlađen sa GPU only blokom, jer je mesto iznad samog GPU-a na FC blokovima prilično jadno, tj. predebela su "rebra" i premalo ih ima. Naravno da je ovo kompromis proizvođača, jer bi u suprotnom restrikcija takvog bloka bila prevelika, ali opet, kad pukneš 100€ za kilo bakra, očekuješ ipak nešto više.

Rocker je napisao(la):
A prihvatiljivo je imati ventove koji prave promaju u kućištu? Ili makar onaj u napajanju? Ili bi i hardove i napajanje hladio vodom zarad što tiše mašine? :)
Prihvatljivo je imati tihe ventove. Ako vec skinem vent sa grafike i stavim vodeno da bih dobio na tisini i onda opet nabijem vent na naponsku :d Onda mi lakse da nabijem veliki hladjak i stavim 2x120mm na 7V koji ce biti necujni i zavrsen posao.
Nego da ne spamujemo temu vise...

PC nisi pomenuo XCooL WB moje malenkosti, doduse ne smem da se pohvalim jer jednostavno ne mogu da napravim dovoljno WB jer nikako da u ovoj nasoj majci Srbiji zatvorim lanac proizvodnje, nije sve jedno dal pravis 10 ili 150 kulera, o marketingu da i ne govorim, dzaba sto je WB kvalitetan a o restriktivnosti da i ne pricam, da ne ispadne svaki ciga hvali svog konja.

Ne znam da li ces mi verovati ali cekao sam razvoj dogadjaja u ovoj temi i hteo sam da napomenem za tvoj izum.
Realno block je jako dobar,cak jedan od najboljih koji su mogli da se probaju na ovim prostorima a jos dolazi od Srpske ruke :D
Ja ne znam sto ne uzeh onda dok sam ziveo u BG,cudan splet okolnosti..

Eve ga http://forum.benchmark.rs/showthread.php?167528-New-CPU-Water-Block-ideje-i-predlozi/page5 to je bio pocetak ima posle jos.
PC je imao priliku da ih tera uzivo na prvom takmicenju koje je organizovao Gigabyte.
Nidzo dodji lepo kod majstora sa gajbom jelencica i ce da bude sredjeno, vidim da sam dzabe vuko fitinge i sve ostalo

Hehe.Ono jeste.Dosao sam namontirao vodeno,dobio ekspresno block od kolege Gace .
Uverio sam se u ucinkovitost,nemam reci..
Ja i kolega *******i smo se malo tad igrali,tj on je ostao da se zeza sa tim,ja sam isao da ganjam Super PI ;)

Nidzi sam poslao fitinge,nadam se da je nesto iskompotovao pa da vidimo sta Mandusic moze :p

Drugari,da li bi Phenom II X4 980 BE na def 3.7GHz poterao kako treba ovu kartu ili bi je bottleneck-ovao?

Drugari,da li bi Phenom II X4 980 BE na def 3.7GHz poterao kako treba ovu kartu ili bi je bottleneck-ovao?

Radilo bi to lepo sve dok igras na maksimumu u najvecoj rezolcuij isa AA, ne bi trebalo skoro uopste da bottleneck-uje, mozda u nekoj CPU zahtevnoj igri a takvih je dosta malo, ali opet sve bi radilo super sigurno.

Ako postoji neki CPU koga je greota drzati na defaultu, onda je to Phenom II X4 980BE. Taj procesor ide na 4GHz dokazano na default naponu(doduse visok mu je defaultni napon ali uglavnom-on ide na 4GHz bez podizanja napona). Ako ti je problem stock kuler onda razumem ali probaj da se ispruzis za kakav hladnjak, ima dosta jeftinih a odlicnih resenja, 212ica bi to ohladila za 4.2GHz bez problema.
Inace-X4 980 nemali broj korisnika tera na 4.2-4.3 a bolji primerci idu i na 4.4GHz, ovi Phenomi poslednjih nedelja proizvodnje se stvarno veoma veoma dobro klokuju i ponavljam-prava je steta drzati ga na defaultu, bez obzira sto je to cak 3.7GHz.

Kao sto ti je medo rekao, dovoljan ce on biti za taj Fermi i na 3.7 u vecini igara ali na 4.2 bi ipak bilo dosta bolje.

Smejacete se sigurno ali ici ce i on pod vodu ali na sirotinjskoj verziji ploce (gledam da ne izbacim ssd iz kombinacije pa mora tako). Trazicu vec pomoc oko toga kad sve namontiram (do 29-og nadam se :)) ali racunam na taj najgori moguci scenario da nece da makne sa def.

Kakvog ti frankenstajna montiras covece, non-oc ploca+black edition Phenom koji vapi za oc-om+Fermi grafulja i na sve to-voda:d

Kraju sala, ako ces da klokujes tog Fermija, moze da bude povuci potegni, znatno mu raste procesorska zahtevnost i, posebno ako cpu ostane na defaultu, tu vec moze doci do gusenja. Nije to izbalansirano po mom ukusu, da je 480ka na defaultu a 980 da se klokne na jedno 4.2GHz bilo bi koliko toliko ok, ovako...ne preporucujem ;)

Ma radiće odlično i sa tim Phenomom na 3,7 Ghz. Do sada sam samo u WoT-u provalio da kartu kolje ubogi Q6600@3,6 Ghz. U 99% ostalih igara karta je 95-100% iskorišćena. Uostalom testiraj i sam.

WoT je neoptimizovano singlethreaded softversko smece, on se ne racuna.

Nemoj tako, prčkali su u zadnje vreme kod, pa se malo i drugo jezgro angažuje :)

Ne ode mi gomila poruka,a nalupah se ekrana :)
@magny-izbalansiranost (u BF3 konkretno) upravo pokusavam da postignem,i zbog toga i pitah. Sa amd kombinacijom bih imao ssd u konfiguraciji,tu se lomim u izboru...

Ako neko bude prodavao svoju GTX480 Hydrogen neka se meni prvo javi, da pravim SLI :-devil-:

Sa tim cpu mozes da pravis i 2x sli :-devil-:

Vrh Dno