Šta je novo?

MSI GTX 660Ti PE/OC problem sa TDR-om

HighONE

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
650
Problem koji se odnedavno pojavio: TDR u Crysis-u 2 - otkriven sasvim slučajno. Ujedno i Heaven 4.0 puca. Posle testiranja RAM-a i skidanja overkloka na CPU-u, spuštanjem GPU kloka u Afterbuneru za 50 MHz TDRovi nestaju. Testirani 362.80 beta i 320.49 WHQL. Metro Last Light radi, probao sam i Crysis 3 - radi na stocku. Testirao sistem sa Primeom i LinXom - siguran sam da je stabilan, čak i pri overkloku CPU-u. Znači, tipičan TDR zbog prevelikog fabričkog kloka na karti. E sad, da li se dešava samo sa drajverima iz 32X.XX serije, ne znam. Šta raditi? Da li je ovo dovoljan razlog za vraćanje karte, a i kako bi to prošlo kod naših servisera? Karta kupljena u Emmi-ju...

Podigni malo napone,hoce da pucaju ako nema dovoljno napona za klok.
Proveri napone napajanja.

Kada instaliras drajvere jesi li instalirao i hd drajvere
Ako jesi izbrisi ih,imas Realtek drajvere za plocu na asusovom sajtu.
Znaju da se kolju.

Problem koji se odnedavno pojavio: TDR u Crysis-u 2 - otkriven sasvim slučajno. Ujedno i Heaven 4.0 puca. Posle testiranja RAM-a i skidanja overkloka na CPU-u, spuštanjem GPU kloka u Afterbuneru za 50 MHz TDRovi nestaju. Testirani 362.80 beta i 320.49 WHQL. Metro Last Light radi, probao sam i Crysis 3 - radi na stocku. Testirao sistem sa Primeom i LinXom - siguran sam da je stabilan, čak i pri overkloku CPU-u. Znači, tipičan TDR zbog prevelikog fabričkog kloka na karti. E sad, da li se dešava samo sa drajverima iz 32X.XX serije, ne znam. Šta raditi? Da li je ovo dovoljan razlog za vraćanje karte, a i kako bi to prošlo kod naših servisera? Karta kupljena u Emmi-ju...

Uopste nema diskusije na temu da li je to dovoljan razlog za vracanje karte, apsolutno jeste. Da li karta radi na fabrickom kloku u svim aplikacijama i igrama ili ne, to je jedino sto tebe kao krajnjeg kupca treba da interesuje. Ako ne radi, a ocigledno da ne radi kako treba, stvar je potpuno jasna, proizvod je defektan, ili kako bi propisi rekli "nesaobrazan specifikaciji proizvodjaca" i prodavac je duzan da ti kartu zameni ili refundira novac(sto bi po meni bila jos bolja opcija, sad kad je nova generacija iza coska).

Ako bi bilo problema i opstruiranja, posao za inspekciju bi u ovom slucaju bio krajnje jednostavan, jedini problem je sto bi se iscimao i verovatno nacekao, ali ako se mora mora se.

Ja bih na tvom mestu insistirao na garanciji, posebno sto se nVidia-i ovaj iritantni problem sa TDR-om koji potpuno ruinira gejmersko iskustvo, vuce vec kroz tri generacije i smatram da koliko god neko preferirao ovaj brend, zivci su vredniji.

Posle još testiranja sa svim ostalim na podrazumevanim vrednostima (RAM, CPU): ako spustim klok za 50Mhz, Heaven prolazi čitavu noć, i Crysis 2 radi bez problema. Vraćanjem kloka na podrazumevane vrednosti, oba pucaju.

@Vuk40: Nema govora o "klanju" drajvera, ako misliš na nVidia HD Audio drajver za HDMI i Realtekov drajver za zvučnu, instalacija je čista, a što se tiče podizanja napona, nVidia je stavila limit na napone na Kepler kartama, čak i MSI Afterburner od 2.3 to više ne podržava. Bez obzira na to, zašto bih dizao napone na fabričkom kloku.

@magny_cours: Hvala na podršci. U pravu si, postoji problem, mada je TDR problem drugačiji kod Fermija 460/560 i Keplera - kod Fermija sve radi na full kloku, ali puca desktop i Firefox i Flash akceleracija. Ovo je drajverski problem koji se vuče sad već preko godinu dana, isprave ga na kratko i onda se opet pojavi i ne znam šta da mislim o tome. Javlja se u velikom broju kod fabrički overklokovanih karti. Imao sam GTX560Ti Hawk i dobro znam šta se dešava. Kepler nema takav problem, ali ova politika da nVidia nije odgovorna šta vendori rade s kartama i koliko ih overklokuju pravi haos na tržištu - ko zna koliko karti je pušteno overklokovano na tržište, bez dovoljnog testiranja. Moja karta je radila tačno godinu dana i počela je da pokazuje znakove nestabilnosti na 3D klokovima... I bez obzira koliko ja bio zadovoljan kartom - tiha, hladna, dobri drajveri za novu generaciju etc - i preferirao nVidiu zbog bolje Linux podrške, ovo je već drugi problem koji imam zbog fabrički preklokovanih karti. Malo je nedostajalo da prodam kartu čoveku s foruma, jer sam bio ubeđen da je stabilna - bila je, ali pošto se malo igram i to uglavnom nešto nezahtevno, rekoh da istestiram za svaki slučaj... I evo...
Moram da vidim sa Emmi-jem kome da pošaljem kartu i šta će da se izdešava. Možda i da potražim podršku od MSI predstavnika na forumu, pošto su sve bile i ova sad je MSI karta...

Poslednja izmena:
HighOne nisi ti jedini koji ima taj problem prelistaj malo forume ogroman broj korisnika se zali na taj problem.
Postoji mogucnost da se rjesi skidanjem 314 zvanicnog drivera, probaj, mada ono imas OC fabricki kartu izadje novi driver ne smijes ga instalirati.... sta rec takvo je stanje sa nvidiom kao sto kazete vuce se vec godinama.
Skini 314 driver pa probaj, nadam se da ce ti pomoci.

HighONE druze, Imas problem kao i ja sto sam imao i *******i skoro a to je utvrdjivanje stabilnosti glupim heavenom. Batali taj bench jer nije pravi pokazatelj stabilnosti, on puca kad sve ostalo prolazi. Ja sam morao da spustam klokove sa def. jos nize da bi prosao heaven, gluposti. Drajveri jesu problematicni malo ali to nije razlog da sumnjas u GPU. Ako ti sve ostalo radi kad overklokujes kartu ne vidim razlog da sa njom nesto nije u redu. Pricam ti iz licnog iskustva i heaven vise i ne koristim a ostalo mi sve sljaka kako treba. Provrti MetroLL i 2033 kao i crysis 3 i Tomb Raider pa ako to prodje sa oc onda ne vidim kako gpu moze da bude neispravan. Klasican problem sa drajverima koje moramo da istolerisemo makar jos malo:) jer se situacija popravlja, sporo ali se popravlja. Probaj pa javi...

Zbog drajvera ces reklamirati kartu?

Ukucaj u YouTube: "320.14, 320.18, 320.49"... Pogledaj imena videa i graficke koje koriste ljudi i sve ce ti biti jasno. Vecina tih problema je resena u 326.80 BETA koje trenutno koristim (probao i sa 314.22) i nema problema u Tom Clancy’s Splinter Cell: Blacklist, The Bureau: XCOM Declassified i Saints Row IV. Za OC nema potrebe jer sve igre rade u 60 fps.
Za Crysis 2 stavi 314.22 WHQL i nize ver. drajvera, oc ili def. 100% stabilna igra Sa 320.18 BETA (verujem da je tako sa celom 32x.xx serijom) Crysis 2 puca posle 5 minuta, crni ekran, u pozadini se cuje igra i klasinci nv error u event viewer-u. MetroLL sa pomenutim (ozloglasenim, "can burn your card, bla, bla...") beta drajverima radi stabilno sa oc i 99% GPU usage. Ako te brine Crysis 2 TDR napisi na nv/guru3d forumu za taj problem, mozda onaj ManuelG pokupi to.
Na kraju ostaje nada da ce nvidia resiti ovaj problem koji se vuce od marta meseca (314.22 WHQL) na svim GTX5xx/6xx/7xx serijama, i kako stvari stoje na dobrom su putu.

HighONE druze, Imas problem kao i ja sto sam imao i *******i skoro a to je utvrdjivanje stabilnosti glupim heavenom. Batali taj bench jer nije pravi pokazatelj stabilnosti, on puca kad sve ostalo prolazi. Ja sam morao da spustam klokove sa def. jos nize da bi prosao heaven, gluposti. Drajveri jesu problematicni malo ali to nije razlog da sumnjas u GPU. Ako ti sve ostalo radi kad overklokujes kartu ne vidim razlog da sa njom nesto nije u redu. Pricam ti iz licnog iskustva i heaven vise i ne koristim a ostalo mi sve sljaka kako treba. Provrti MetroLL i 2033 kao i crysis 3 i Tomb Raider pa ako to prodje sa oc onda ne vidim kako gpu moze da bude neispravan. Klasican problem sa drajverima koje moramo da istolerisemo makar jos malo:) jer se situacija popravlja, sporo ali se popravlja. Probaj pa javi...

Ponavljam: Puca Heaven, ali puca i Crysis 2. Ako spustim klok 50 MHz - sve radi. I Heaven i Crysis 2.

@Rayko: Hajde budi dobar pa provrti Crysis 2 - ne 3, čisto da mi kažeš da li imaš problem. Meni je radio Metro LL, Crysis 3, Tomb Raider sam prešao odavno... Ali radili su mi i sa 326.80 bez problema.
@goldi: Uglavnom svi kukaju na TDRove na desktopu ili u Firefox-u, kad karta nije na full 3d klokovima. Nisam video puno ovakvih problema. Ali probaću danas WHQL za koji znam da nema TDR problem sa 460/560 kartama, tj 314.22.
@Rajke: ne bih reklamirao zbog drajvera, ali kad mi karta pukne usred Crysisa i ja spustim klok za 50 Mhz i sve radi, zabrinem se. Uostalom, probaj Heaven 4.0 - meni se skrši sa čudnim ekranom prekrivenim Oil Rush bannerima na 1202 boostu. Ako u Afterburneru spustim klok za 50 Mhz na istom drajveru, sve radi... Uostalom, mislim da to što Heaven ne radi nije do njega, nego do nVidia drajver tima.

Igrao sam C2 pre tri dana jedno 2 sata i nisam imao nikakvih problema, sve na max podesavanjima, max. opterecenje za gpu i sve ok, mada to nista ne mora da znaci jer sve zavisi od konfiguracije do konfiguracije... Drajveri 326.80 beta

Probaj ponovo da izbrises drajvere i instaliras 326.80...

Poslednja izmena:
Instaliran samo drajver i Physx za 326.80 BETA i 320.49 WHQL. Rađen clean install posle deinstalacije sa Display Driver Uninstaller-om. Na oba drajvera puca i Heaven i Crysis 2 na stocku. Sa potklokovanjem oba rade. Nisam našao da se neko žalio na Crysis 2, btw. Ostaje da probam sa 314.22...
P.S. Mislim, znam kako bih to mogao srediti - uzmem Kepler Golden BIOS Tool i sredim max boost frequency, ali prosto...

Poslednja izmena:
Igri je istekao "rok trajanja", retki su oni koji je igraju danas pa mozda zato ima malo primedbi na pucanje igre sa skorasnjim nvidia drajverima. Ako si dobro procitao moj post, ja se zalim na Crysis 2. :)
U vreme izlaska MetroLL imao sam C2 instaliran pa sam se "zabavljao" sa drajverima (MetroLL nije hteo da radi sa 314.22, nisam mogao da prodjem loading screen) i visesatnim testiranjima.

Ovako je to kod mene izgledalo sa 320.18 Beta:

[YOUTUBE]JvIViG43Z6M[/YOUTUBE]

Crysis 2 + DX11 implementacija + drajveri... U opisu videa uploader kaze da nema problema sa DX9. Mozes i to da probas.

Oprobaj 314.22 ako bude sve ok znas da ti je karta ispravna onda cekas drivere i to je to.
Cim puca heaven i C2 pitanje je samo kad ce naletit neka druga igra kad ce se isto desiti, stavi 314 drivere i provrti heaven i crysis2 pa vidi znaces na cemu si.

@ High Slusaj, nemoj da se opterecujes vise sa C2 ili haevenom, jednostavno nemoj da igras C2 dok ne bude bolje sa drajverima (ako bude uopste vezano za C2) nego uzivaj u svemu ostalom jer nemas problema koliko vidim. Bitno je da ti je karta ok i nije mehanicki kvar u pitanju sto je najbitnije, cekaj bolje drajvere kao i svi mi ostali i uzivaj, to ti je moj savet. Znam da je nezgodno kad ne znas razlog problema pa hoces da isteras stvari na cistinu:) da vidis sta je to sto zeza. Prosao sam sve kroz sta ti prolazis i veruj mi neke programe (haeven) koji su mi pravili problem ne koristim i boze moj, sta da se radi. Drajveri ce sigurno biti bolji samo je pitanje koliko imas strpljenja;) i volje da zanemaris problemcice...

PS Instaliraj poslednju betu i uzivaj, mozes da menjas drajvere koliko hoces tesko da ces nesto postici, opet pricam iz licnog iskustva, eto toliko od mene...

Poslednja izmena:
Vidim imas 2x 4 GB memorije,na koja mesta su ubodena na ploci?
Ako nisu na 1 i 3 to moze da bude problem.

@Rajke: da, ide tipičan TDR. Inače, uvek posle ovoga se pojavi dmp u %SystemRoot%\LiveKernelReports\WATCHDOG i pregledom fajla, vidim da je problem u drajveru. Ono o čemu ja pričam jeste da spuštanjem kloka rešavaš problem sa stabilnošću, a nVidia pere ruke od preoverklokovanih karti i garantuje stabilnost drajvera samo za karte koje imaju stok podešavanja. Dakle, mislim da je magny_cours potpuno u pravu. MSI i nVidia su tu krivi zajedno, jedni zato što puštaju karte bez potpunog testiranja, a drugi što vendorima dozvoljavaju da rade šta god žele, a posle peru ruke od takvih karti, a mi koji smo ih kupili ispadnemo ovce...
@Vuk40: Ako nisi ispratio temu, da te podsetim - RAM je testiran u Prime-u 95, LinX AVX-u i prolazio je MemTest+ bez problema. Preporučena konfiguracija RAMa za ovu ploču su slotovi 2 i 4 i tako i stoje. Da vraćam RAM u 1 i 3, kad evidentno radi, mislim da je van pameti. Pazi, nisam morao da spustim RAM na 1600 da bi Crysis 2 radio, nego klok GPUa za 50MHz. Kako to objašnjavaš? Mislim da je RAM nestabilan, mašina bi pucala i negde drugde, a ne samo u Crysis-u i Heavenu sa TDRom.

Poslednja izmena:
Udi u Nvidia control panel i enable adaptive vsync.

FPS nigde ne prelazi 60 ni u Crysis 2 ni u Heavenu - ne vidim šta će uraditi adaptive VSync?

Je si li stavio u control panelu max performance?

Nema tu sta bolan eksperimentisati nije jedini koji ima problem stotinama ljudi se zali po drugim forumima.
Po meni nije kriv MSI oni su izbacili OC kartu koja radi sa starijim driverima, sa driverima koji su bili u momentu prestavljanja karte.
Kriva je nvidia koja je sklepala nekoliko posljednji verzija drivera, nekad su bili poznati po stabilnosti sad im karte sa novijim driverom pucaju pri surfu, iz cista mira, opet kazem nije kriv MSI jedini iskljucivi krivac je NVidia.
Jedino rejsenje je strpljenje kao sto Rayko rece ne igraj C2 dok ne izadju novi driveri i rjese problem ili vrati na 314.22 99% ce raditi.

Max performance zakuca drajver na punom kloku svo vreme. Vidim po Afterburnerovom OSD-u da je klok na maximumu i u Crysisu 2 i u Heavenu - dakle, 1198 ili 1202. A ovo sa surfom je drugi problem... Ali probaću 314.22.

FPS nigde ne prelazi 60 ni u Crysis 2 ni u Heavenu - ne vidim šta će uraditi adaptive VSync?
Ne znas ako ne probas.
Ako kod nekoga radi ne zanaci da ce raditi kod tebe.
Ne postoje dve iste konfiguracije.
Ti sam moras da nades najbolja podesavanja bez obzira na deklarisane postavke,

Vsync moze da mu rjesi problem ako karta sa npr 1000mhz ili 1100mhz moze da konstantno gura 60fps, u tom slucaju moze mu pomoci, ako karta mora raditi na max gpu boost kloku od 1202 onda mu nece pomoci, vsync pomogne kod jaci karti tipa gtx680, moze i to probat ali nije u tome problem, problem ce biti rjesen kad nvidia skonta u cemu je problem i otkloni ga tako sto ce izbaciti nove drivere.

@HighONE

nemoj da se opterecujes vise sa C2 ili haevenom, jednostavno nemoj da igras C2 dok ne bude bolje sa drajverima
Kriva je nvidia koja je sklepala nekoliko posljednji verzija drivera...
Jedino rejsenje je strpljenje kao sto Rayko rece ne igraj C2 dok ne izadju novi driveri i rjese problem ili vrati na 314.22 99% ce raditi.

+1

Ali probaću 314.22.

Sta cekas? :) Ajd' odma' sad.

Ma nema to veze, čoveče... Adaptive VSync služi da ti FPS ne bi išao na 30 sa 60 kada mašina ne izgura 60 - pošto se to ne dešava, zašto bih to uključivao? Ako ćemo po tome, ispadne da treba da probam sva podešavanja u nV drajveru da bi mi radio? Mislim da je default sasvim ok i da bi karta morala da radi tako.

Ne mogu, nisam kući sad... Čim probam, javljam. Uznemirava me to što spuštanje kloka rešava sve probleme i što tada sve radi i na novijim drajverima. Šta ako su drajveri OK? A verovatno jesu...

Ma nema to veze, čoveče... Adaptive VSync služi da ti FPS ne bi išao na 30 sa 60 kada mašina ne izgura 60 - pošto se to ne dešava, zašto bih to uključivao? Ako ćemo po tome, ispadne da treba da probam sva podešavanja u nV drajveru da bi mi radio? Mislim da je default sasvim ok i da bi karta morala da radi tako.
Nista ne mora kao sto vidis i sam da ne radi.
I zasto se drzis default podesavanja stvarno ne razumem.
Mozda i memorija grafe nije uredu ima gresku ili se greje.
A voltazu mozes da otkljucas sa KGB - Kepler BIOS Editor/Unlocker.

Nista ne mora kao sto vidis i sam da ne radi.
I zasto se drzis default podesavanja stvarno ne razumem.
Mozda i memorija grafe nije uredu ima gresku ili se greje.
A voltazu mozes da otkljucas sa KGB - Kepler BIOS Editor/Unlocker.
Objasni mi onda kako potklokovanje GPU stabilizuje sistem ako je memorija problem? Default podešavanja držiš kada testiraš stabilnost sistema. Posle ideš dalje. Ne greje se ništa - GPU ide do 72C, s tim da je karta nečujna.
Nije problem da ja sredim BIOS karte - nego me iritira to što ja moram da krpim tuđe greške za proizvod koji je u garanciji, a da ga reklamiram, koštalo bi me živaca i živaca...

Vrh Dno