Šta je novo?

Mrezni problem, ima li neko ideju???

Učlanjen(a)
17.10.2003
Poena
619
Razvukao sam kabl po kuci (cc 20m), iskrimpovao ga (crossover) , povezao 2 kompa ali na oba javlja "A network cable is unplugged".

Preneo sam jedan komp pored drugog, probao sa drugim kablom i sve radi. Doneo sam tester, isprobao kabl koji sam razvlacio i ne javlja gresku.

Jesam li nesto propustio?

Mislim da ovo ne bi smeo biti izvor problema, posto je tester pokazao da je kabl ok, ali da pitam za svaki slucaj:

-jednim delom kabl ide uz antenski (1m),
-2 do 3m ide spolja, od prozora do prozora,
-u nekim standardima sam video da se ukrstaju 4,5 (plava, plavo-bela) sa 7,8 (braon-bela, braon) ali koliko znam po njima ne ide nikakav signal...

:wall::crash::wall::crash:

Razvukao sam kabl po kuci (cc 20m), iskrimpovao ga (crossover) , povezao 2 kompa ali na oba javlja "A network cable is unplugged".

Mislim da si nesto izgresao sa pravljenjem kabla. Ne bi trebalo da pravi problem sto je pored antenskog i sto ide napolje.
Najbolje je da uzme crossover kabl koji radi i pogledas kako su spojene zice.

Mislim da si nesto izgresao sa pravljenjem kabla. Ne bi trebalo da pravi problem sto je pored antenskog i sto ide napolje.
Najbolje je da uzmes crossover kabl koji radi i pogledas kako su spojene zice.

Nesto mi je prekidao Internet. Molim moderatora da obrise ovu poruku.

Poslednja izmena:
ne :)

znachi 12 i 3 i 6 su parovi

znachi 568b standard

1. svetlo narandzasta
2. narandzasta
3. svetlo zelena
4. plava
5. svetlo plava
6. zelena
7. svetlo braon
8. braon

sa druge strane stavish 568a

1. svetlo zelena
2. zelena
3. svetlo narandzasta
4. plava
5. svetlo plava
6. narandzasta
7. svetlo braon
8. braon

inema da ti neradi :)
ako si dobro ukrimpovao :)

Ok je kabl, proveravao sam raspored 10 puta i za svaki slucaj ga ponovo iskrimpovao na obe strane... uz to je i tester pokazao da je dobar... Znam da zvuci blesavo ali jednostavno ne radi...
Ima li sanse da je problem u tome sto nije STP kabl a ide spolja jednim delom?

Koliko god cudno zvucalo mislim da su ti umrle mrezne kartice.Nazalost.

Imao sam ja takvih problema par puta samo mnogo cudnijih(connected a protoka nigde,ni paket).
Probaj sa nekim PCI mreznim za koje si siguran da rade,ako imas.

EDIT: A mozda te mrezne nemogu crossover?

Poslednja izmena:
Ja sam imao problem sa integrisanom gigabitnom mreznom na ploci sa ukrstenim kabelom ne radi ali kad se stavi obican kabel radi obicno gigabitne kartice imaju automasko preoznavanje kabla koje izgleda nesto ne odradjuje dobro bar na ovoj mojoj ploci kad povezes ukrstenim.
To sto ide spolja ne bi trebalo da bude problem, moj prijatelj ima povucen kabel sa 4 sprata do 1 sve spolja pored kablova od kablovske i radi mu vec preko godinu dana oko 50m kabla.

jesi pokushao da forsirash 100mbps na oba kraja ?

Evo upravo, i 100mbps i 10mbps... Problem je ostao... Ima li neko jos kakvu ideju?

Evo upravo, i 100mbps i 10mbps... Problem je ostao... Ima li neko jos kakvu ideju?

Jel si probao kompjuter pored kompjutera, ali sa tim tvojim kablom smotanim na gomilu (zbog eliminisanja eventulanih spoljnjih uticaja)?

Uzmi jos jedno kratko parce, pa ga povezi na isti nacin i probaj. Mozda je kabl felerican?

Onda ti jedino ostaje da probash da ubacis switch.Ja sam imao 35~mcrossover i nisam imao problema,mada ko zna.Ne kapiram zasto,mozda ti je kabl negde ostecen ali jaka struja iz testera probije ali ova manja mrezna netje.

@gadafi
imao sam muka sa provlacenjem kabla ali cu izgleda morati i to da pokusam...

@nogga
Cekam da mi kolega nabavi neki slobodan switch pa da probam...

Moguce da ce ti switch resiti problem jer koliko znam on ipak isporucuje malo vise struje nego mrezna kartica.

Mislim da je ovo tvoj problem! Ja sam imao kabel (oko 5 m samo) koji je isto tako prolazio jednim delom pored antenskog i ispostavilo se da zbog toga nije bilo konekcije izmedju kompova. Probaj da provuces kabel sto dalje od tog antenskog kabla, mozes probati da postavis komp u susednu sobu i postavis kabel kroz hodnik a mozes za pocetak da probas taj kabel sa kompovima koji su jedan pored drugog. :)

Definitivno nije do antenskog kabla... Ceka se switch ili malo vremena za skidanje vec postavljenog kabla i test u istoj prostoriji :) Da sve bude jos cudnije pre neki dan je mreza u nekoliko navrata proradila... :/ Bukvalno na 5sec prijavi da radi na 10mbps i opet se vrati na staro... Zna li neko gde su se denuli Molder i Skali :D

Kako si dosao do tog zakljucka ako kazes da nisi izvukao kabel niti testirao kompjutere u istoj prostoriji? :)

Poslednja izmena:
@zex24
prosto, izvukao sam ga iz splitera :d

Neam pojma onda, ja evo tri puta sam imao slucaj da sam izmestanjem/razdvajanjem LAN kabla od kosaksijanog (kablovskog) resio problem sa potpuno istim simptomima! Doduse uporedo sa tim kablovima su bili postavljeni i kablovi za napajanje (220V) ali ne verujem da je to (mozda gresim). Ne znam...ako ti taj LAN kabel bude "radio" sa kompovima u istoj sobi to znaci da postoje neke smetnje koje uticu na kabel (konekciju)... ovo deluje logicno :)

Preneo sam jedan komp pored drugog, probao sa drugim kablom i sve radi. Doneo sam tester, isprobao kabl koji sam razvlacio i ne javlja gresku.

Jesam li nesto propustio?

Mislim da ovo ne bi smeo biti izvor problema, posto je tester pokazao da je kabl ok, ali da pitam za svaki slucaj:

-2 do 3m ide spolja, od prozora do prozora,
-u nekim standardima sam video da se ukrstaju 4,5 (plava, plavo-bela) sa 7,8 (braon-bela, braon) ali koliko znam po njima ne ide nikakav signal...

:wall::crash::wall::crash:

koristio si sigurno obican omski tester koji ti pokaze samo da je raspored pinova u redu. to je malo velika duzina za ukrsteni kabl. takodje, pitanje je koji si kabl koristio. utp kat. 5E puna zica + 2 male uticnice + 2 x UTP patch kabla bi tu sigurno radilo. najbolje mozda da nazoves ljude iz firme netiks i posavetujes se sa njima. to sta ti kazu, radice. mozda si pogresio tip kabla, mozda ipak raspored pinova... ali to mora da moze da se napravi da radi.

Ista kao i za neukrsteni. Nema razlike.

Proveri ti još jednom da li svi pinovi imaju kontakt i da li si sigurno pogodio raspored. VOdi racuna da je rapsored vodova na krajevimakabla razlicit na ukrstenom kablu a tester treba da pokaze da su vodovi ukrsteni.

Ja imam problem, ako bilo ko moze da mi pomogne bio bih mu zahvalan. Uzeo sam TP Link WR642G i hocu da povezem 2 laptopa preko wireless-a na net. trenutno imam Telekomov ADSL (ruter MT 822) i laptopovi prepoznaju mrezu, ali nemaju izlaz na net. Win firewall sam iskljucio ali opet ne radi. Anybody?

Jel si sharovao konekciju u onom laptopu koji je prikljucen na ADSL?

Nisam, jer sam razumeo da posto je ruter ne moram nista da shareujem. Kada mi je povezano preko LAN-a radi, ali ne i wireless-om.

Cekaj, tebi je ADSL ruter ukljucen u wireless ruter, a laptopovi su ti povezani na wireless ruter?

Onda treba da na TPLinku WAN adresu podesis na 192.168.1.3, a LAN i wireless adrese da budu iz nekog drugog opsega, recimo 192.168.10.x

Postoji vise nacina da resis problem:
1) Namesti na TP-Linku, na WAN portu da ti automatski dodeli adresu (jer je na 882 namesten DHCP koji ce ti dodeliti adresu), a tvoj subnet u lokalnoj mrezi da bude drugaciji od onog koji treba da ti dodeli adsl router.

2) Namesti na ADSL routeru da radi u bridge modu, pa ga povezi na WAN port, i ukljuci DHCP na TP-Linku ili im manuelno namesti mrezu po volji

3) Bocni kabl iz ADSL routera na LAN port na TP-Linku, pa manuelno namesti klijente, gde ce im default gateway biti ADSL router, i DNS moze adresa ADSL routera ili telekomovi DNS serveri
4) .....

padaju mi jos par nacina, ti isprobaj i vidi sta ti vise odgovara, sve zavisi od skalabilnosti i zahteva tvoje mreze

Vrh Dno