Šta je novo?

mp3 noralizacija

underground

Čuven
Učlanjen(a)
11.09.2004
Poena
619
Da li postoji nekakav nacin da mi se sve stvari koje imam u mp3-ju cuju podjednako jako? Posto imam mp3 fajlova bas dosta i ko zna sa cime je sve ripp-ano i da li je neko i ukljucivao norm... :whip:

Audiograbber, bacis u njega sve mp3 pesme, kliknes da ti ih normalizuje, odes da popijes kafu i kad se vratis ono sve isto glasno...

Ono sto ti treba je MP3 Gain. Tacno podesavas kolika treba da bude glasnoca, a proces je reverzibilan ako ti se ne dopada krajnji rezultat.

koliko se secam mp3gain koristi replay gain tagove, tj ne radi zaista pojacavanje, nego samo podesi neki parametar, a onda ti opet treba player koji konta te replay gain parametre... ako hoces da rezes na audio cd ili da slusas preko hw mp3 playera, nece ti pomoci...

topuz je napisao(la):
Audiograbber, bacis u njega sve mp3 pesme, kliknes da ti ih normalizuje, odes da popijes kafu i kad se vratis ono sve isto glasno...
Imam AudioCatalyst i on radi norm samo sa wav fajlovima... :trust:

@danijel00
Ipak, vise bi mi znacio neki program koji ce iskorigovati postojece mp3 fajlove koji ce se istom jacinom cuti u svakom player-u...
Hvala u svakom slucaju

danijel00 je napisao(la):
koliko se secam mp3gain koristi replay gain tagove, tj ne radi zaista pojacavanje, nego samo podesi neki parametar, a onda ti opet treba player koji konta te replay gain parametre... ako hoces da rezes na audio cd ili da slusas preko hw mp3 playera, nece ti pomoci...
Ne.

MP3Gain Help je napisao(la):
The mp3 format stores the sound information in small chunks called "frames". Each frame represents a fraction of a second of sound. In each frame there is a "global gain" field. This field is an 8-bit integer (so its value can be a whole number from 0 to 255).

When an mp3 player decodes the sound in the frame, it uses the global gain field to multiply the decoded sound samples by 2(gain / 4).

So if you add 1 to this gain field in all the frames in the mp3, you effectively multiply the amplitude of the whole file by 2(1/4) = 119% = +1.5 dB.

Likewise, if you subtract 1 from the global gain, you multiply the amplitude by 2(-1/4) = 84% = -1.5 dB.

Koliko znam, ima 3 načina:

- dekompresija pa rekompresija sa jačim zvukom (najgore rešenje, ali univerzalni rezultat)
- izmena parametara u samim zaglavljima blokova, ne kvari se snimak (kao što reče Dusan K)
- music match jukebox koji ja koristim ume da pregleda fajlove, proceni im jačinu zvuka i upiše u tag neku šifru, kasnije kad pušta ako mu je uključena opcija normalizacije on prema tagu svaki mp3 pri reprodukciji pojačava da zvuče slično (dakle fajl je potpuno neizmenjen ali to radi samo u MMJB i ne znam gde još...)

OK, onda sam pobrkao za mp3 gain, ali ima tona programa koji se slicno zovu, a ocigledno ne rade isto...

ovaj treci pristup e to je replay gain, a podrzava ga i foobar...

E, ovo i mene interesuje (drugo rešenje što je ZorMi predložio)-kako to uraditi? Da li to radi MP3 Gain i da li podržavaju HW playeri?

violinista je napisao(la):
E, ovo i mene interesuje (drugo rešenje što je ZorMi predložio)-kako to uraditi? Da li to radi MP3 Gain i da li podržavaju HW playeri?
Da i da.

violinista je napisao(la):
Da, tacno to radi MP3 Gain. Probao sam i na hardverskom plejeru (tj. MP3 plejer za kola). Kada mu stavis 100-120dB pre nego sto snimis disk, stvarno se cuje jace, ali u tom slucaju gotovo uvek dolazi do klipinga. Za zvucnike u kolima to i nije previse bitno (ionako postoji dosta okolne buke), ali poprilicno smeta kada se ovi fajlovi slusaju preko slusalica ili u sobi. Za ovakve primene je najbolje ostaviti na preporucenih 89dB.

Super, hvala vam momci puno! Ovo mi je baš trebalo!

Sve mp3 stvari sam odradio sa mp3Gain-om i prezadovoljan sam... Najjaci je!!
Nece samo da radi norm kada je radjena kompresija layer I ili layer II i kada je readonly.

underground je napisao(la):
Sve mp3 stvari sam odradio sa mp3Gain-om i prezadovoljan sam... Najjaci je!!
Nece samo da radi norm kada je radjena kompresija layer I ili layer II i kada je readonly.
Nisu mi jasne ove greske, pogotovo za Read Only. Nadam se da ne pokusavas da normalizujes fajlove na CD-u 🙂. Ako su na hardu, samo im "odcekiraj" tu opciju u karakteristikama i proradice. A ovo drugo nisam jos sretao, a koristim program vec vise od godinu dana.

Ne znam ni zasto bi neko kompresovao muziku layer 1 ili layer 2?

danijel00 je napisao(la):
Ne znam ni zasto bi neko kompresovao muziku layer 1 ili layer 2?
Ma, ni ja ne znam odkale mi sav ovaj mp3 :bottle: , a za read only konkretno mrzelo me da za svaku stvar proveravam atribute, pa sam sve stvari ubudzio u mp3 gain i otisao da popravljam kola... :crash:

A šta vam znači to "Layer I, II"? Mene kad CdEx pita u kom formatu da kompresujem podrazumeva taj Layer I, do sada sam tako kompresovao. Da li to znači da neću onda te fajlove moći da normalizujem?

Takođe, koji je "normalan" metod mp3 kompresije-Layer I, II ili neki treći?

mpeg 1 layer III i budi siguran da ti je to podrazumevani metod kompresije, a ne layer 1

Nazad
Vrh Dno