Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Ima li neko predstavu zasto je DL brzina u FireFox-u drasticno manja od deklarisane (od strane provajdera)?

Da pojasnim... imam paket u kom su brzine DL/UL 250Mbps/25Mbps. Kada u Firefoxu pustim SpeedTest DL ne moze da predje preko 150Mbps, dok je UL onakav kakv bi i trebao da bude - cca.25Mbps



Medjutim, kada pustim test u Speed Test native aplikaciji, DL sasvim lagano dogura do cca. 250 Mbps



Da ne bude da je samo Firefox u pitanju, probao sam Edge, i Chrome, situacija po pitanju DL brzine je skoro-pa-identicna kao kod Firefox-a, i krece se u rasponu 150-160Mbps. UL nigde nije sporan. U cemu je caka?
 
Šta je ovo, opet kopiraju chrome/edge. Ne znam zašto to rade, ali mi srećom ovaj put ne smeta mnogo. Tj. jedino što mi smeta je boja address bar-a, sve je sivo, ne vidi se adresa lepo. Nisu normalni. I boje container tabova sad nisu tako pregledne. Sve u svemu, korak nazad, ali na to smo navikli od Mozille. Sreća, pa još uvek nude i korisne stvari (meni lično multi-acount container najviše znači)
 
Ne znam da li je placebo, ali ovaj novi Firefox mi djeluje odzivniji i brži od v88. Jedino što mi smeta je to što novi interfejs nije pregledan kao stari.
 
Ima milion tema za FF, isto kao pre.
 
Ovo je odvratno. Da li postoji nacin da se vrati stara tema od pre nekoliko dana? Ako moze i ime teme, trazim i ne mogu da nadjem.
Hvala :)

Edit: Instalirao sam staru verziju V88, i to je to.
 
Poslednja izmena:
about:config
browser.proton.enabled ..false
 
Tom je napljuvao "samo" to što je "DNS over HTTPS" podrazumevano uključena
Iskreno, ne znam zašto je to problem, mislio sam da je to bolja varijanta. Moraću još malo da istražim. Ok jasno mi je da Cloudflare nije dobra opcija, ali ne znam što je problem ako se koriste drugi provajderi

Sad čekam da Igor napravi recenziju. On će verovatno popljuvati "samo" UI izmene :D
 
Firefox 90 Beta 3 je već tu i nema ništa naročito novo.
 
Ova verzija V88 je sasvim ok. Da li postoji neki nacin da se totalno onemoguci update?
 
Ova verzija V88 je sasvim ok. Da li postoji neki nacin da se totalno onemoguci update?
Pogasiš sve što se tiče update-a u samom Firefox-u, pa onda pokreni services.msc i stavi Mozilla Maintenance Service na disable. Reboot, i to je to.
 
Evo i Igorove recenzije, manje više očekivana reakcija :d
ostaje da vidimo koliko će opcija
Kod:
browser.proton.enabled
biti dostupna
 
Meni i nije tako loš nov izgled.
Vazda sam koristio sve dark, tako da mi ovo prija.
 
Izgled je OK, dark tema svuda, jedini problem za mene je preveliki razmak između linija u menijima, u nekima kao recimo Bookmarks moram da večno skrolujem mada su linkovu većinom u folderima.
 
Meni se uopste ne svidja ovaj novi izgled. Lepo covek objasnio o nedostacima tog novog interfejsa.
Veoma nepregledan. Posto nema separatora, teze je pregledati tabove na ionako losoj pozadini. Tabovi ko dugmad, pogotovu kad se ukljuci i youtube. Preveliki razmak unutar foldera i menija.
 
Pogasiš sve što se tiče update-a u samom Firefox-u, pa onda pokreni services.msc i stavi Mozilla Maintenance Service na disable. Reboot, i to je to.

Ovo kod mene nije radilo, pa sam nasao staru verziju V88.0.1, instalirao, i na netu nasao ovaj link, i pod rednim brojem 3 (Using regedit) sam sve uradio kako su oni napisali i od tada su mi "updates disabled by your system administrator" :)

 
Take screenshot isto zeza od poslednjeg azuriranja koliko mi se cini
 
Koliko je pametno na firefox cloud-u cuvati bookmarkse i njihove login info-e (username, emal, password)? Na primer od facebook-a, banke, bitcoin, mejl, kladionica, poker i tako te vaznije stvari, kao i od nekih sajtova, foruma...
 
Koliko je pametno na firefox cloud-u cuvati bookmarkse i njihove login info-e (username, emal, password)? Na primer od facebook-a, banke, bitcoin, mejl, kladionica, poker i tako te vaznije stvari, kao i od nekih sajtova, foruma...
Samo ako si lud. Po meni, tako osetljive podatke ne treba držati ni na jednom cloud-u, a da ne spominjem handy dandy rešenja kao Firefox cloud. Daleko je sigurnije uraditi backup Mozilla profile foldera u \Users\User\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles
 
Za šifre, FF koristi Lockwise, mada ne znam mnogo o njemu. Ranije je FF bio loš po tom pitanju, ali mislim da je Lockwise dobro rešenje, moram da proverim. Problem je što si onda vezan za FF.

Za cloud (jednostavno) rešenje, bitwarden je najbolja opcija. Za poverljive podatke, Keepass/KeepassXC, pa sinhronizuj bazu. I 2FA/TOTP gde god je moguće.
 
znaci taj firefox cloud jedino moze da koristi samo za bookmarkse, da sacuva odredjene sajtove i to je to
 
Ipak je Lockwise dobar što se tiče sigurnosti, popravili su sve što treba. Jedino je pitanje da li ti odgovaraju dostupne opcije. FF sync nalog nudi 2Fa i recovery key, pa je i s te strane odličan, ako se odlučiš za Lockwise. Naravno, obavezan je master password, za slučaj da ti je lokalni uređaj kompromitovan.
Egxlifr.png


Što se tiče sinhronizacije, ti biraš šta ćeš sinhronizovati
ykfXZUd.png


Meni je FF primarni browser i na PC-u i na telefonu, ali ipak volim druga rešenja za sinhronizaciju (bitwarden, keepassxc+tresorit, floccus+nextcloud bookmarks), koja ne zavise od jednog provajdera, pa makar to bila i Mozilla (svakako bolje nego Google ili Microsoft)

Na kraju, ništa te ne košta da isprobaš i vidiš šta ti i da li ti odgovara. Dobre stvari sa FF nalogom su i Relay, Monitor, Pocket (ako ne koristiš Wallabag), možda nekada i VPN stigne kod nas. I što sa tim nalogom možeš da napraviš i matrix IM nalog na mozilla.org serveru :d
 
Прешао сам на Libre Wolf и не размишљам више :)
Оно што је Firefox требао да постане, а није. Браузер без телеметрије.
 
da li neko ima ovaj problem,youtube nesto baguje, pretezno sve radi normalno ali neki klipovi i spotovi ne radi, izadje mi ovo, dok
isto to radi normalno na chromiumu , linux je u pitanju
Screenshot from 2021-08-24 22-39-27.png
 
Nazad
Vrh Dno