Šta je novo?

Mozilla Firefox [FAQ u II postu]

Waterfox sam jos prije koristio. Skinuo sam ga pa cu probati, mada on najmanje varira od samog Firefoxa, ako i varira uopste.

Waterfox u ovom trenutku ne moze biti razlicitiji od Firefoxa otkako je Firefox presao na Quantum i promenio platformu za ekstenzije. Waterfox ostaje na 56 verziji do daljneg, sa security patchevima dodatim iz novijih Firefox verzija.

Poslednja izmena:
Palemoon je kesa, pluginovi takodje ne rade kao na zvanicnim FF, ruzan je do bola, a i zakacio sam se sa njegovim developerom pre mnogo godina.
Isto nesto nije radilo pa sam mu pisao...

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Waterfox u ovom trenutku ne moze biti razlicitiji od Firefoxa otkako je Firefox presao na Quantum i promenio platformu za ekstenzije. Waterfox ostaje na 56 verziji do daljneg, sa security patchevima dodatim iz novijih Firefox verzija.

Ma kakve ekstenzije, to što ja koristim radi svakako i na jednom i drugom. Govorim o samom pregledaču, pošto 57 zakucava svaki put bar jednom.

Ako zakucava, prvo bih proverio AV i slično, a ne da je do FF.

Nemam AV, Linux je u pitanju. Mada zakucava mi i na Windowsu na drugom racunaru, ali to ide na ruku i racunaru koji nije bas najjaci.

Pretpostavio sam da je Windows, mea culpa. Možda je do GPU drajvera.

Şinoc opet BSOD i naravno opet pri gasenju ff na x desno gore u cosku prozora...

Proveri to lepo sa Rogue Killer i ADWCleaner

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Definitivno, meni nije ni jednom zakucao ni iskočio bsod. radi odlično

Firefox 57+ is no longer supported and never will be, unless mozilla pulls it's head out of it's ass...but even then it will be too late after it's aliened developers.
blog.mozilla.org/addons/2016/11/23/add-ons-in-2017/comment-page-1/
If it works - good, if not - try Waterfox or Palemoon. :d

v1.29.1 (2017-12-06)!4
! when no master password is set and window locked, it was impossible to unlock it
! missing troubleshooting info in options window
! in TB number values in options couldn't be changed with mouse wheel
! runs again on FF58a1 and TB58a1 (issue #135)

Ja sam mislio da je lik batalio dalji razvoj :)

Ma nastavice svi bitni, kao i uvek. Isfiltrirace se to sto je dobro od onog sto ne valja. Uz par izuzetaka nazalost.

Firefox 57+ is no longer supported and never will be, unless mozilla pulls it's head out of it's ass...but even then it will be too late after it's aliened developers.
blog.mozilla.org/addons/2016/11/23/add-ons-in-2017/comment-page-1/
If it works - good, if not - try Waterfox or Palemoon. :d

v1.29.1 (2017-12-06)!4
! when no master password is set and window locked, it was impossible to unlock it
! missing troubleshooting info in options window
! in TB number values in options couldn't be changed with mouse wheel
! runs again on FF58a1 and TB58a1 (issue #135)

Ja sam mislio da je lik batalio dalji razvoj :)

Čija je to izjava, za?

Ma nastavice svi bitni, kao i uvek. Isfiltrirace se to sto je dobro od onog sto ne valja. Uz par izuzetaka nazalost.

Problem je u tome što novi za API za ekstenzije nudi daleko manje mogućnosti od starog. Bojim se da čak i ako neke ekstenzije opet bude moguće napraviti kroz WebExtensions biće kasno. Kad vidim kakav je GUI za NoScript i to samo zato što sad ne može drugačije, čudi me što Mozilla nije sačekala da WebExtensions sazri prije nego što su ubili stare ekstenzije.

Poslednja izmena:
Problem je u tome što novi za API za ekstenzije nudi daleko manje mogućnosti od starog. Bojim se da čak i ako neke ekstenzije opet bude moguće napraviti kroz WebExtensions biće kasno. Kad vidim kakav je GUI za NoScript i to samo zato što sad ne može drugačije, čudi me što Mozilla nije sačekala da WebExtensions sazri prije nego što su ubili stare ekstenzije.

Jedini nacin na koji ce WebExtensions da sazri jeste jos vise sandboxa i manje exposed funkcija u API-ju kao rezultat. Voleo bih da porade na tome i omoguce bogat API u sandbox okruzenju, ali obzirom da Chromium/Chrome postoji deceniju i jos uvek nudi super siromasan API, nisam optimista. Mozda prepisivanje C koda u Rust pomogne i ne bude toliko potrebe za sandboxed okruzenjem, jer se sigurnost nudi na nivou jezika.

Mene nije puno briga za NoScript, ali nedostatak Vimperatora boli. Ali mi najvise smeta sto ne mogu vise naterati Firefox da koristi alsa (preko apulse) a da ne preorem po kodu Firefoxa. To je sve rezultat sandboxed okruzenja.

Pitanje jedno.

Na 15.6 Full HD ekranu Firefox (i ostali browseri) prikazuje stranice jako sitno sto je i logicno. Trenutno najbolje rjesenje je da default zoom stranice bude 110% ili 120% i onda moze da se gleda a da oci ne ispadaju. Postoji li neko drugo rjesenje, system-wide sam sredio podesavanjem fonta, Firefox UI izgleda normalno kad se promijeni velicina GTK aplikacija, jedino je ostalo to za stranice?

Nisam vidio da ima WE verzija, ona sto sam ja nasao nije podrzana. Super.

Da li Firefox moze da prikazuje search suggestions kao Chrome i Opera? Da kad otkucam firefox pa sledeci put pocnem isto, on mi da to sto sam kucao a ne adresu? Mislim na ovo
ujZSDDO.jpg
vs
kGKfKob.jpg

Posebno je iritirajuce kad je prva rec pretrage ista a druga razlicita, kad se spusti dobije se URL i ne moze da se samo to izmeni vec sve ispocetka.
Autocomplete vidim da jos nemaju...

Poslednja izmena:
Ako primetite extenziju "Looking Glass" sa *****astim opisom "MY REALITY IS JUST DIFFERENT THAN YOURS", nemojte da se prepadnete ;)

U pitanju je neka Mozillina extenzija, koja valjda služi za prikupljanje informacija o radu Firefoxa (a koju ste sami instalirali, nakon što vas je FF u nekom trenutku upitao da li želite da budete deo "Shield Studies").

Ako želite da ta extenzija i dalje radi svoj posao (ja sam je kod mene ostavio, ne vidim razlog da je uklonim), ostavite je, a ona će se sama deinstalirati u neko skorije vreme, obično za 7 dana. Ako ste se predomislili i ne želite tu ekstenziju, izbrišite je kao bilo koju drugu.

https://wiki.mozilla.org/Firefox/Shield/Shield_Studies
https://support.mozilla.org/en-US/kb/lookingglass

Ima li potrebe koristiti Ghostery? Deluje mi da negativno utice na brzinu i fluidnost pretrazivanja, ne nesto drasticno ali dovoljno da primetim.

ghostery, https everywhere i abp (na pre-57 ff, naravno) su apsolutni must.

v57 je equivalent windowsu10 . nsa build.

Ima li potrebe koristiti Ghostery?
Meni se čini da su Tracking Protection (obe opcije na "Always") i uBlock Origin sasvim dovoljni... Da napomenem da nikada nisam ni koristio Ghostery, nije mi delovalo korisno.

Meni Ghostery blokira sve zivo, tj. bar sam ja tako podesio, od gugl analitike do komentara koji su povezani sa drustvenim mrezama.

Tracking protection ne blokira sve, ima lista uslova koju cu staviti u spojler:

Trackers we don't block↑

Disconnect strives to find the balance between privacy, security, usability and promoting a better Internet for everyone. These concerns drive our decisions in regards to trackers we block and don’t block.

We generally unblock tracking sites that commit to respect users’ Do Not Track (DNT) preferences and agree to comply with DNT as defined by the Electronic Frontier Foundation: https://www.eff.org/dnt-policy

We also generally unblock tracking sites that require users to transparently and explicitly opt in to collection and retention.

We also unblock trackers to provide a better user experience, based on the three types of evidence listed below. These unblocked trackers will appear in what we call the Content portion of our list. For some of our products and services, users can choose to block this portion of the list as well.

ghostery, https everywhere i abp (na pre-57 ff, naravno) su apsolutni must.

v57 je equivalent windowsu10 . nsa build.

Ima li neka varijanta, gde ne daješ takve izjave? Zašto bi iko hteo da se muči sa starijim i sporijim verzijama, dobrovoljno?

Nazad
Vrh Dno