Šta je novo?

Mozilla Firefox 1.5 Final

kole89

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
319
Mozilla Firefox project (formerly Firebird, which was formerly Phoenix) is a redesign of Mozilla's browser component, written using the XUL user interface language and designed to be cross-platform. It includes a popup blocker, tabbed browsing, a smarter search, hassle free downloading, and improved privacy and security.

Latest Changes:

* Automated update to streamline product upgrades
* Faster browser navigation with improvements to back and forward button performance
* Drag and drop reordering for browser tabs
* Improvements to popup blocking
* Clear Private Data feature provides an easy way to quickly remove personal data through a menu item or keyboard shortcut
* Answers.com is added to the search engine list
* Improvements to product usability including descriptive error pages, redesigned options menu, RSS discovery, and "Safe Mode" experience
* Better accessibility including support for DHTML accessibility and assistive technologies such as the Window-Eyes 5.5 beta screen reader for Microsoft Windows. Screen readers read aloud all available information in applications and documents or show the i
* Report a broken Web site wizard to report Web sites that are not working in Firefox
* Better support for Mac OS X (10.2 and greater) including profile migration from Safari and Mac Internet Explorer
* New support for Web Standards including SVG, CSS 2 and CSS 3, and JavaScript 1.6
* Many security enhancements

Download

Poslednja izmena:
Ja ću sad da preuzmem pa da isprobam. Ajde neko kompetentan da se javi sa utiscima. Ko je rekao ZoNI? :D

Poslednja izmena:
da, moj rc3 uopste ne trazi da se upuje... videcemo sutra...
btw up sistem je odradjen bolje i to je jedna od velikih novina...

da li ekstenzije moraju da se reinstaliraju? da li pamti profile i bookmarkse ili moram da backup-ujem?

Sve pamti, bez brige, mada ne bi bilo loše da se instalira na novi profil.

Jos uvek ima samo 1.5RC3 koji, b.u.r., meni sjajno radi.

od ekstenzija jedino mi screen grab! ne sljaka. pa i nije neka steta...

edit:
plus jos jedan razlog za prelazak na ff

Unpatched IE Flaw Is Worse Than Expected

Last week was shortened by the Thanksgiving holiday, and it seemed the malware guys took it off as well. There was not much going on of recent origin, and the biggest blip on the security radar was the realization by the security community that an Internet Explorer problem first identified six months ago was a lot worse than it appeared.
The realization caused Secunia to issue a rare "Extremely Critical" advisory. Once thought just to be a DoS vulnerability, it turns out that it also allows execution of arbitrary code.

http://www.eweek.com/article2/0,1895,1893512,00.asp

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):
Ja ću sad da preuzmem pa da isprobam. Ajde neko kompetentan da se javi sa utiscima. Ko je rekao ZoNI? :D
hehe :) skinucu ga i ja naravno... ali, sutra s posla... mnogo mi to za dial-up... kako da ga ne skinem, kad sam verovatno jedan od najvernijih korisnika, jos od nekog od prvih Phoenixa :)

dusans je napisao(la):
plus jos jedan razlog za prelazak na ff
Unpatched IE Flaw Is Worse Than Expected
btw, bio sam na strani koja se ovde spominje:
"A proof of concept page is available at computerterrorism.com to convince yourself that this does, indeed, work." (LINK: http://www.computerterrorism.com/research/ie/poc.htm)

i? i nista se nije desilo... samo je iskocio jedan neobican prompt, koji nista nije uradio... pih, ni "IE flaws" nisu sto su nekada bili :p

btw, kad sam vec bio tamo, da vam ostavim zanimljiv link:
Sony's Uninstaller Is Worse than Its DRM

Poslednja izmena:
Ako cekate Zonijevo misljenje, skinite prokleti Maxthon :) Bar nam nece pricati kako je on ovoliko i onoliko sjajan.
Ja cu ga probati sutra, ali shit ostaje shit, mislim da se necu oduseviti mnogo.

Jel radi 1-ClickWeather, bez toga nemam nameru da idem na 1.5?

Forecastfox ekstenzija radi. Nekoliko ekstenzija za sada ne radi. Superdrag and go, Mozill archive format,image show-hide, favicon picker, download menager tweak. Za sada sam našao rešenje za neučitavanje slika u vidu ekstenzije imagepref. Mnogo mi nedostaje superdrag and go.
Ipak najveće poboljšanje je bolji rad sa kešom.
Faster browser navigation with improvements to back and forward button performance
Ovo zaista radi brže što je za svaku pohvali ali i dalje ne ide momentalno kao u IE-u.

Meni ne rade sve extenzije, vratio sam na 1.0.7 dok svi ne izbace nove verzije ,valjda ce ubrzo :d Nadao sam se ono kao kad prvi put palim FF da ce najzad brze da se podigne ali :smash: nista od toga, vidim da je sad options kao u Deer Park Alpha verziji FF

naleteo na ovo:

Interesting Note..

The MD5 Hash for 1.5 Final is exactly the same as Firefox 1.5 RC3
d0cbbd5d8c47fe36ee8f26fb1255838c

I-Hacked reader “The Ronin” pointed out that the build numbers are the same as well...

dusans je napisao(la):
Interesting Note..

The MD5 Hash for 1.5 Final is exactly the same as Firefox 1.5 RC3
d0cbbd5d8c47fe36ee8f26fb1255838c

I-Hacked reader “The Ronin” pointed out that the build numbers are the same as well...
kole89 je napisao(la):
btw. uopšte nema razlike između RC3 i Final verzije, tako da ako ste već skinuli RC3, već imate Final :)
:)

btw. ako neka extenzija neće da se instalira probajte pomoću Nightly Tester Tools-a (samo štiklirate "Install using Nightly Tester Tools to override compatibility" kada instalirate extenzije).

Poslednja izmena:
Ljudi, ovo je brže bar 3x! Kad koristiš PIII sa 256 MB memorije, to itekako znaš da osetiš...

Nova verzija je neuporedivo brza od stare (1.0.7) i pod MacOS X. Sada radi brze i od Safarija... Ne znam kako ce sve izgledati kada se napuni extenzijama, ali ovako radi extra!

Najveća razlika je, koliko vidim, što u 1.5 verziji nema onog "Allow web sites to install software" u opcijama, pa sad mora to da se enabluje preko about:config varijante.

Vidi se da je nova verzija prošla kroz detaljna testiranja pre nego što su je izbacili.. yeah, right.

oho... ovo se stvarno pokrece puno brze nego 1.07... lepo... mada, mozda je to tako zato sto mi ne radi skoro nijedna extenzija i *nijedan* skin ;)

ff14gd.png
ff25kx.png

@ZoNi
Kada updatuješ Firefox red je da updatuješ extenzije i theme :)

Da li je ispravljen bug da kada se klikne na neki link u bookmarks ako ne uspe da nadje stranu ostane ispisana adresa iste na adres baru, a ne da moram ponovo da idem u bookmarks, a desava se zbog losih veza da nece da ucita neki sajt iz 1.

@Mare
Mislim da jeste jer mi se to nije desilo od kako sam prešao na Firefox 1.5 Beta 1.

Evo ko ima problem sa ekstenzijom, a neće da čeka da se pojavi ažurirana verzija za novi FireFox 1.5 neka proba recept:
raspakovati/otvoriti *.xpi fajl, koji je u stvari klasičan *.zip fajl i otvoriti fajl install.rdf.
U njemu naći string em:maxVersion="neki broj" i staviti vrednost 1.5 (ili veću ;) ).
Pažnja: moguće je da postoji više "maxVersion" stringova, (po jedan za svaki program koji ekstenzija podržava - npr za mozillu, FF, tbird i sl.) tako da pazite da promenite pravi string - obično onaj gde stoji "rdf:firefox-compatiblity".
Fajl snimiti i vratiti u arhivu a zatim uraditi instalaciju ekstenzije na klasičan način.

Drugi način bi bio da se u "about:config" promeni verzija FF-a na neku stariju i na taj način se ekstenzija prevari.

u cemu je prednost mozilla-e firevox 1.5 u odnosu na mozilla-u 1.7.12? ova druga ima 11MB a meni cak sta vise kao da brze radi od firevox-a???? nikad nisam imao problema s 1.7.12 za ovih par meseci kolko je koristim i jos imam spybot&....i NOD32 i komp mi odlicno radi

Poslednja izmena:
Vrh Dno