Šta je novo?

Moze li UTP kabl da bude polu-ispravan?

Glupost, da neces mozda da ga seces i nastavljas, a metar je 30 dinara?

Ima slucajeva kada se kablovi (bilo koji, strujni, telefonski, mrezni) lose ustemuju u zid pa se kanalice ili fleksibilna creva u kojima su smesteni nagnjece. Onda ih je nemoguce izvuci vec mora da se odstemuje na mestu prekida i tada je zgodno znati gde je prekid.

Sumnjam u preciznost takvog testera.

Zasto?
Na istom principu rade i mnogi drugi uredjaji, na primer radari ("avionski" i "policijski", recimo). Jel i u njih sumnjas?
Svakako da preciznost testera (kao i svega ostalog) zavisi od toga kako je napravljen. Tester koji sam naveo u prethodnom postu ima tacnost od +-1m. Sigurno ima i tacnijih i manje tacnih.

dr.Tiristor je napisao(la):
Mom drugu je pre par god riknuo fixni i likovi iz PTT-a su priključili tester na kabl i rekli da treba da se kopa na x metara od kuće (ne sećam se tačno koliko). Kada su otkopali kabl stvarno je tu bio prekid. Tako da ti testeri mogu biti dovoljno precizni.

gadafi je napisao(la):
Na istom principu rade i mnogi drugi uredjaji, na primer radari ("avionski" i "policijski", recimo). Jel i u njih sumnjas?
Delimično si u pravu. Policijski radari ne mere rastojanje već brzinu i to koristeći doplerov efekat. Dok avionski radari brzinu mere isto doplerovim efektom, a udaljenost merenjem vremena potrebnog da se poslati signal reflektuje od aviona i vrati.

Da bi se javio doplerov efekat nešto mora da se kreće (ili tester ili prekid u kablu :d).
Odo' u off, ali morao sam da otklonim zabludu.

Dobro, ako je i precizan, zasto bi se stvorio prekid u instalaciji u zidu?
Nece zica puci sama od sebe.

No, dobro...

A sad priznajes da je precizan. :)
Jos malo ubedjivanja :smash: i poverovao bi i da prekid moze da se desi sam od sebe :D

Delimično si u pravu. Policijski radari ne mere rastojanje već brzinu i to koristeći doplerov efekat.

Vidis, to nisam znao. Mislio sam da dva puta mere rastojanje, pa pomocu (delta es)/(delta te) odrede brzinu.

Poslednja izmena od urednika:

No, dobro...

Ima slucajeva i kada se ne zna tacno kojim putem ide instalacija zbog toga sto je u projektnim planovima navedena pogresna putanja, ili posao kabliranja nije uradjen kako treba. Npr. kod mene u firmi je prvo odradjena mrezna i telefonska instalacija da bi nakon nekog vremena bila odradjena i instalacija za alarmni sistem. Sva instalacija je isla delimicno kanalicama a delimicno kroz zid i to tako sto su kablovi ustemovani direktno u zid bez kanala ili creva! Verovatno je neko isto pomislio da kabl u zidu ne puca sam od sebe pa nema potrebe da se montiraju u posebne kanale radi kasnije zamene.
Slucaj je bio takav da je montazer alarmnog sistema ne znajuci da je na mestu na kome busi rupu u zidu da bi montirao kanal nalazi snop od 15-tak UTP kablova ostetio neke od njih. Kao za baksuz ostetio je samo dva kabla koji se u tom trenutku nisu koristili pa problem nije mogao biti odmah uocen. Posle skoro dve godine imali smo potrebu da iskoristimo i preostale slobodne mrezne prikljucke i dva od cetiri nisu radila. Majstori su neko vreme trazli prekid na vidljivim mestima, u kanalicama i prikljucnicama, medjutim nisu naisli na neispravnost u tom delu. Ostalo je da provere kablove u zidu i tu su nasli prekid, a da nisu tacno znali u kom je delu morali bi da izvlace ceo snop kablova iz zida u duzini od preko 20m sto nije nimalo brza i jeftina operacija. Ovako su uz pomoc aparata za pronalazenje prekida u instalaciji nasli tacno mesto prekida, odstemovali rupu u zidu precnika 15-tak cm i brzo i bez mnogo muke zavrsili sve.

Poslednja izmena:
Jos malo ubedjivanja :smash: i poverovao bi i da prekid moze da se desi sam od sebe :D

Ne, ja nisam konj sa amovima, da samo gledam pravo. Ja sam razumna osoba, koja moze da prihvati razne cinjenice pod uslovom da su argumentovane. A recimo da ove jesu. ;)

Ovi testeri sa kojima sam testirao nisu bas 13e al su nesto skuplji cca 100e

Inace testera ima raznih pa i onih od 2000e, a oni mogu sve :type:

Vidis, to nisam znao. Mislio sam da dva puta mere rastojanje, pa pomocu (delta es)/(delta te) odrede brzinu.
Sledeći put kada te uhvate da prebrzo voziš znaćeš ko je kriv što su te uhvatili: Dopler :d :d :d

@Speeder

[OT]
Jeste, ali po zakonu si napravio prekršaj prekoračenja dozvoljene tek kad te pandur ulovi sa radarom sa leđa, tj. mjeri brzinu iza tebe, a ne ispred tebe pa te zaustavlja. Prema tome, to što te lovi i stoji ispred tebe, može da okači mačku o rep. Barem prema zakonu.
[/OT]

Što se ispravnosti kabla tiče, iako njime putuju 0 i 1, njegova ispravnost je umnogome u tom međuprostoru između te dve krajnje vrijednosti.

[OT]
Jeste, ali po zakonu si napravio prekršaj prekoračenja dozvoljene tek kad te pandur ulovi sa radarom sa leđa, tj. mjeri brzinu iza tebe, a ne ispred tebe pa te zaustavlja. Prema tome, to što te lovi i stoji ispred tebe, može da okači mačku o rep. Barem prema zakonu.
[/OT]

A jel znas nekoga ko se pozvao na taj zakon i izbegao da plati kaznu? Ja do sada nisam video pandure nikada da snimaju s ledja. Uostalom to zavisi od uredjaja - da li meri pozitivnu ili negativnu promenu frekvencije. Mada, mozda meri i apsolutnu vrednost, pa onda nema veze.

Ja lijepo napisah - barem prema zakonu. A svi znamo da se to barem ovdje kod nas najmanje poštuje. :d

A jel znas nekoga ko se pozvao na taj zakon i izbegao da plati kaznu? Ja do sada nisam video pandure nikada da snimaju s ledja. Uostalom to zavisi od uredjaja - da li meri pozitivnu ili negativnu promenu frekvencije. Mada, mozda meri i apsolutnu vrednost, pa onda nema veze.
Vise puta video, a nekoliko puta i osetio :S:

Šta da se radi kada je prekid na telekomunikacionom kablu koji spaja gradove (x>100km)? Da se sve raskopava ili da se testerom utvrdi mesto kvara?
Kako se određuje mesto kvara? - Davno sam nešto čitao o tome, ali otprilike ide ovako: tester pušta u kabl talasni signal; na mestu kvara/prekida kabla postoji diskontinuitet provodne sredine - talas se potpuno ili delimično reflektuje i vraća do testera; na osnovu vremena putovanja se određuje udaljenost mesta kvara od testera.
UTP: po mom skromnom iskustvu, problemi sa UTP kablovima u 99% slučajeva nastaju zbog lošeg krimpovanja. Najčešće neka od 8 žičica nije dobro fiksirana u konektoru, pa je i najmanje pomeranje kabla dovoljno da prekine kontakt (možda i samo termičko širenje kabla usled promene temperature ;) ).

Moje iskustvo govori da je problem najcesce u konektorima. Vrlo cest slucaj je da ljudi za krimpovanje koriste losa klesta i jos gore krimpuju wall kablove sa punim presekom zica sto nije dobra kombinacija jer jako cesto neka od parica strada vrlo brzo.

Za patch kablove (od uticnice do kompa) koristiti "fly" kablove (licnaste). U zidove, buzire, kanale i sl. izmedju uticnica (modula) koristiti wall kablove sa punim presekom. Naravno nije lose kupiti sto kvalitetnije uticnice jer cesto je problem upravo kod uticnica.

Toliko.

Vrh Dno