Šta je novo?

Moze li UTP kabl da bude polu-ispravan?

Daguerre

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2006
Poena
319
dali je moguce da utp (LAN) kabl bude polu ispravan? ovo mi je palo na pamet tako sto sam ovde negde procitao to "polu-ispravan", a znam da sam i ja imao tako neke cudne probleme i sve je pokazivalo da je kabl polu-neispravan, tj, nesto je radilo a nesto ne. dakle, poznavaoci, jeste li imali ovakva iskustva?

imao...
kao da su "duhovi " usli u njega...

Ili radi - ili ne,nema tu mnogo filozofije :)

Uh, i te kako. Nije to crno bela varijanta nikako.

najgore kad je kabal...uvek se iscimas par dana i zadnje sto proveris je ISPRAVNOST kabla...

Ili radi ili ne radi, ako radi onda je ispravan a ako ne radi onda je neispravan, treceg nema.

Moze svasta sa UTP Cat5 da te zadesi, ako namsh tester menjaj da te glava ne boli!

Kabel definitivno moze da bude poluispravan. Svako ko ima iskustva sa mrezama moze to i da potvrdi. Ne znam sta mu bude, malo ima kontakt malo nema, mislim da je to u pitanju.

najcesce poluispravan znaci da je neki manje bitan pin prekinut, ili da se gubi... pa malo radi, a malo na promenu vremena ne radi... uglavnom, baci ga i kupi drugi.. sve varijante nastavljanja, trazenja prekida itd...

Postoje samo 2 stanja za bilo koju tehnicku stvar:
ispravno - stanje 1
neispravno - stanje 0

Ko drugacije misli, s njim ne trgujem nikad :)

Poslednja izmena:
Poenta je bila da utp kabl kao i mnoge druge tehničke stvari mogu da se ponašaju i kao ispravne i kao neispravne od situacije do situacije. Naravno samim tim se radi o neispravnoj opremi ali je nekad teško doći do zaključka.

Drugim recima, polu-ispravan UTP kabli je u stvari neispravan kabli, jel to?

Postoje samo 2 stanja za bilo koju tehnicku stvar:
ispravno - stanje 1
neispravno - stanje 0

Ko drugacije misli, s njim ne trgujem nikad :)

S tim što se stanje 0 deli na:
a) Ne daje znakove života (riknuo, crkao, vrisnuo...)
b) Kao radi, ali sa problemima (zeza, za*ebava...)
c) Kombinacija a i b
:D

Ma sve može da bude ,,poluispravno'' mada samim tim je neispravno.

Tacno tako, i sam koristim dosta tzv "poluispravnih stvari" jer imaju odredjenu upotrebnu vrednost, a zao mi da bacim :) - ali ne i komercijalnu kao ispravna stvar.

Poenta priče je da "poluispravna" stvar predstavlja problem da se klasifikuje u neispravnu, pošto ne možeš odmah da otkriješ u čemu je kvar.

Kod problema sa mrežom, češće sam imao problem sa "poluispravnom" mrežnom karticom, nego sa kablom. Naravno, kad se utvrdi da je kartica "poluispravna", odmah se klasifikuje kao neispravna i ide u kantu.

Prema tome, slažem se sa jakšom, postoji 0 i 1, nema između. Posebno je glupo zezati se sa tako jeftinim stvarima kao što su mrežne kartice, kablovi i UTP konektori.

A mozda je crossover?

Kakve to sad veze ima sa bilo čim? I crossover je ili ispravan ili ne. Ako ga zabodeš gde nije podržan, čak ni ispravan neće raditi, naravno. ;)

Ne znam za kabl, ali ja sam imao problem sa konektorom kod koga se od tezine kabla jedna ili vise parica izvukla vani pa je malo radio malo ne... Na kraju mi je to dosadilo, uzeo sam kljesta odfikario stari konektor i postavio novi... Od tada sve kao po loju :)

ja znam za mrezu koja je radila po suvom vremenu, a pri kisi bas nije...
a nije wireless |))

:p Off: Pa meni telefon kucni vec 5 meseci ne radi kada pada kisa tj. negde je probijen kabl pa spaja kada je mokro. Mozda u tvom slucaju zgrada vuce vlagu pa mreza trokira!

A situacija da tester kaze da je kabl ok a on u stvari ne radi?

Da li je to ono poluispravan, pola radi pola ne :D

Stvarno xy puta mi je tester rekao da je sve ok al kabl nece pa nece da radi, pogotovo extra "kvalitetan" net**s kabl

A situacija da tester kaze da je kabl ok a on u stvari ne radi?

Da li je to ono poluispravan, pola radi pola ne :D

Stvarno xy puta mi je tester rekao da je sve ok al kabl nece pa nece da radi, pogotovo extra "kvalitetan" net**s kabl

Ako u testere računaš one od 13€ onda me i ne čudi.

13€ EURA TESTER!!!???:zgran::shock: :zgran:

Sad cu da pocnem da ih pravim i prodajem za 800 dinara, ili manje, zavisi koliko su delovi. :smoke:

Nisu valjda stvarno 13eura? Zezas?:eyebrows:

Poslednja izmena:
Nikada nisam gledao cene tih testera, ali mislim da tester koji, poerd toga sto proverava koja je zica u prekidu, proverava i na kom rastojanju je prekid mora da kosta vise od 13 eur.

hmm kako bi se proveravalo to rastojanje??

Glupost, da neces mozda da ga seces i nastavljas, a metar je 30 dinara?

Vrh Dno