Šta je novo?

Moze li se uci u trag?

AleXtazee

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2007
Poena
304
Da li je ispravno moje misljenje kako funkcionise logovanje na mrezu? :

Dakle moja pretpostavka je da se pri ukljucenju na mrezu baznoj stanici salje podatak o broju kartice, kao i IMEI samog telefona.
Evo zasto pitam:
Da ne detaljisem preterano o samom dogadjaju (ipak je istraga u toku, pa je mozda bolje da ne govorim o cemu se radi);
U pitanju je kradja nekog uredjaja u vrednosti od oko 1000e. Jedan od par tragova je broj 064 98xxxxx
Znaci: imam broj koji je lice koristilo da bi na prevaru doslo do pomenutog uredjaja. Naime, pozvao me je tip koji se predstavio se kao neko koga je poslao covek sa kojim sam vec saradjivao (provereno), da mu pozajmim taj uredjaj. Sve je izgledalo regularno, jer sam sa tim covekom na koga se on pozvao saradjivao upravo na taj nacin. Medjutim u pitanju je bila prevara, pomenuti covek nema pojma o tom slucaju, a naravno, onog tipa nema nazad. Sta mislite da li je dostupan? 🙂
E sad, posto je broj sa koga me je zvao ocigledno kupljen samo za tu priliku, (noviji broj 064, a pocinje na 98...);
Mene interesuje da li bi tome moglo da se udje u trag ovako:
Kada se ubaci kartica u telefon, i ukluci, operater valjda ima negde podatak da je taj broj koriscen sa odredjenim IMEI brojem mobilnog telefona. Sto znaci da kada on zavrsi sa koriscenjem, i baci karticu, a kasnije ubaci drugu (za koju pretpostavljam da koristi standardno), takodje bi trebalo da opereter opet ima podatak o tom broju kartice, kao i isti taj IMEI. Sto dalje znaci da je korisniku moguce uci u trag? Naravno sve ovo pada u vodu ako je bacio i telefon, mada ne verujem da bi tako nesto bas mogao da priusti (ili da se seti). Ako cela ta moja prica drzi vodu, trebalo bi da su sanse prilicne? Dalje, tu je moguce izvaditi listu poziva sa onog meni poznatog broja, pa oko je slucajno pored mene, pozvao jos nekoga, sanse se povecavaju.. Takodje podatak sa baznih stanica (lokacija) itd..

Mislim da za ovako nesto Telekom sigurno ima tehnickih mogucnosti, samo je pitanje kako informacije izvuci.

Pitam sve ovo da bih sa sigurnoscu mogao da tvrdim u MUPu da sve to bas tako funkcionise, i da je ovo najbrzi nacin da se do pomenutog lica dodje, ne bi li oni pritegli ljude iz Telekoma.

Ne misliš, valjda, da MUP čeka da im ti objasniš kako to funkcioniše, da bi krenuli takvim tragom, i tražili podatke od operatera?
To je zakonski regulisano, ljudi u MUP-u to sve znaju bolje od svih nas zajedno.

Nadam se da im nećeš sugerisati šta da rade, nakon što im objasniš kako GSM funkcioniše.
Kao što verujem i da pekaru ne objašnjavaš najbolji postupak za dobijanje bureka.
Ili...grešim?

P.S. ako ti baš znači: pretpostavka ti je tačna, logovi sadrže i broj kartice, i IMEI kod, i još svašta nešto.

Ako imas dobru vezu u policiji, potegni je i ima sanse da ti vrate telefon. Ako nemas... ***.

Cini mi se da si naivno postupio, ali ti u svakom slucaju drzim fige da (ebes uredja) uhvatis tog mungosa i da mu se nacestitas i fizicki pojasnis celoj njegovoj familiji da to tako ne moze bre 😀

jel imas ti papire od tog fona? ako imas, onda sve moze. oni (telekom u saradnji sa mup-om) finu udju u trag telefonu samo ako je baterija unutra, ne mora cak biti ni ukljucen, a kamoli da prica sa neke kartice pa da ga ti kebas! jednom drugaru su nasli tako telefon skoro (isto neki skuplji) k'o na filmu. 😀 ali iscimao se za neku vezu u mup-u! aj pa sa srecom

Poslednja izmena:
To koliko sam naivno postupio, jos ne mogu da razjasnim sam sa sobom...
Mozda je jos gore sto sam pored svega imao osecaj da nesto nije skroz cisto, a opet postupio kao da je sve OK... Inace ovu akciju je narucio neko iz kruga ljudi koje znam, a tip koji je odradio je samo "fizikalac". dobra stvar u celoj situaciji je da, pod uslovom da me ceo ovaj experiment ne kosta tih 1000e, bar cu saznati nesto o nekim ljudima iz svoje okoline.😡

kibicer - Na burek nemam zamerke 🙂
Veruj mi, znam zasto pitam ovo. Vise puta sam prisustvovao dogadjaju da nekome koga znam ukradu phone, pa kad idemo u stanicu da prijavimo, oni tamo - ne moze to... videcemo... al male sanse.. itd.. ne kazem da ne znaju, samo im je lakse da gurnu slucaj u fioku. Pre par godina sam bio sa devojkom kad su njoj ukrali telefon, rekli samo - evo vam papir, napisite prijavu, i to je to ... al taj je sigurno bacio karticu, tako da... Vidis da ljude ne interesuje, okrenes se, podvijes rep, i laku noc...
kao, Nokia od 50e, pa nekako prezalis...
Naravno tu operaciju sa IMEI brojem, trazenjem od operatera, niko ne pominje kao mogucnost..
Shvatas da ja zbog toga moram da insistiram na ovoj prici! Kao i da pre toga budem i sam siguran u nju, da me bar i oni ne naprave budalom.

Neka ti bude.
Ja nisam rekao da oni uredno i ažurno rade svoj posao, ali sam rekao da jako dobro znaju šta im je posao. Šta će oni uraditi - to je sasvim druga priča.
A ako neko reši da ne uradi ništa, ti tu ništa ne možeš. Saslušaće te šta imaš da kažeš, biće "vidi ga, ovaj načitan!", obećaće da će odmah tražiti logove od mts-a (i to tačno prema tvojim uputstvima :d ), i - neće uraditi ništa. Uvek mogu da ti kažu: taj IMEI kod se registrovao na mrežu jednim jedinim pozivom - inkriminisanim. Nemoćni smo - case closed.
Ili, misliš da su dužni da tebi pokažu šta su tražili od mts-a, i šta su dobili?

Ne kažem da odustaneš. Samo kažem da time što bi nekome tamo solio pamet, možeš samo da ga motivišeš da - ne uradi ništa. Sigurno ga time nećeš primorati da radi svoj posao.

Želim ti sreću, i vetar u leđa.

Poslednja izmena:
Ma razumemo se skroz!
Ja vec trazim "preko veze" da slucaj preuzme nekokoga sve to nece mrzeti... Samo da nadjem..
U medjuvremenu, samo da se nadam da nije sve bas toliko crno, da niko nece hteti da mrdne...:trust:

imao sam dva slucaja... jedan star vec koju godinu i drugi nedavno se desio... policija nista, truba... a ne moram reci da je u prvom slucaju izvrsen napad,...
i sad se razmisljam da li sam trebao da reagujem kod policije, jednostavno ne rade svoj posao, odnosno obicne gradjane ne tretiraju ni malo!

jel imas ti papire od tog fona? ako imas, onda sve moze. oni (telekom u saradnji sa mup-om) finu udju u trag telefonu samo ako je baterija unutra, ne mora cak biti ni ukljucen, a kamoli da prica sa neke kartice pa da ga ti kebas! jednom drugaru su nasli tako telefon skoro (isto neki skuplji) k'o na filmu. 😀 ali iscimao se za neku vezu u mup-u! aj pa sa srecom

jbs zemlju u kojoj ti za sve treba veza. a to da je dovoljno da samo baterija bude unutra jel si to video u trecem oku?

Proveri sa nekim, čini mi se da dodatnu "težinu" celoj situaciji može da ti činjenica da je ukradena (utajena) stvar koja vredi ~1.000 EUR, a tu ima neka kvaka ...

Ako je do (lupam) ~200 EUR onda je "lakša" krađa i onda se kao ne smaraju mnogo oko toga. Ako je preko ~200 EUR, onda je to ozbiljnije delo i onda je to druga priča. Ne znam tačno, al' raspitaj se ako imaš kod koga ... neki pravnik bi trebalo da može da ti pomogne ...

pazi, jedno je kradja, drugo je prevara.
Ovde se ne radi o kradji nego o prevari.

Tacno je da tu imaju dve stvari koje uticu na ceo slucaj:

Prva je da valjda tih 1000e donosi neku "tezinu" slucaju. I kad sam otisao da prijavim oni usput, "to su vece pare"...

Druga, manje povoljna po mene je da ako se to okarakterise kao prevara, a ne kradja (u sustini jeste prevara, (ja dao coveku u ruke)); Tako da automarski ima manju vaznost.. E sad, ja ako sam u pravu oni imaju tamo inspektore koji su podeljeni po "oblastima", Posebno, krvni delikti- tuce, ubistva...; pa drugi za kradje itd.. Mada MOZDA bi ovo uslo u istu kategoriju "zlocina"..
Mada da je kradja, vise bi se potrudili jer ako ga nadju, posto bi "porazgovarali" s njim, verovatno bi "pao" i za bombone koje je ukrao u petom razredu... Tako rese jos 4-5 slucajeva odjednom, i srecni... Tako se najcesce i nadju neke stvari ukradene pre ko zna koliko vremena...

Sto se tice ljudi koji odgovaraju, a nisu procitali pitanje - HVALA vam, ali da pojasnim pitanje:
Nije ukraden telefo, i nemem njegov IMEI.
Dakle, meni je potrebno da se sa brojem kartice, koji je meni poznat, poveze IMEI telefona koji je koriscen za razgovor (koji je meni nepoznat), a onda on ponovo poveze sa nekim ko ga sad koristi. Broj sadasnje kartice, lokacija...

Inace, bas sumnjam da bi se i setio da samo jednokratno koristi sam mobilni aparat...

a mozda ga je kupio, odmah posle prodao,... a to vec malo komplikuje situaciju,... ne mislim da nije moguce i tako ustanoviti ko je u pitanju, ali zamisli sada brkatog, zadriglog pandura kako juri i mozga ko je koga zvao, sa kog IMEIa, sa koje BS, itd,... mislim, previse komplikovano za nase pandure 🙂
a kada pogledas sad malo, ti si to dobrovoljno njemu spustio u ruke 😀

drugarici pre dve god oteo lik tasnu na ulici, u tasni bio mob.
otisla u policiju da prijavi i panduri ladno kazu (ljudi, ne zezam se!!!):
pandur:"pa jesi zvala na taj broj"
ona:"pa naravno, ali je nedostupan, kakvo je to pitnje...??"
pandur: (jadnik sa premalo mozga,sasvim dobronamerno) "vidi, idi ti sad kuci i zovi nonstop, pa kad se javi, lepo ga zamoli da ti vrati telefon i dokumenta"

eto, toliko.

Hvala sto mi ulivas nadu...

Predlazem ti da dobronamerno ponudis "cast" od cca 200€ onome za koga osetis da bi mogao da ti sredi to, samo provali trenutak za to, ako to ne pomogne nista nece, a u veze se ne uzdaj mnogo, ljudi obecavaju sto moraju ili misle da mogu pa posle cvrc obecanje ludom radovanje.
200€ za 1000€ nije mnogo a i dovoljno je (cak je i 100-150 dovoljno, al ajde nek ti 200 bude krajnji limit ti mu ponudi prvo 150).
To ako moze moze u roku od par dana sve preko 3-4 dana je odugovlacenje bez potrebe, tj mrka kapa.

Poslednja izmena:
drugarici pre dve god oteo lik tasnu na ulici, u tasni bio mob.
otisla u policiju da prijavi i panduri ladno kazu (ljudi, ne zezam se!!!):
pandur:"pa jesi zvala na taj broj"
ona:"pa naravno, ali je nedostupan, kakvo je to pitnje...??"
pandur: (jadnik sa premalo mozga,sasvim dobronamerno) "vidi, idi ti sad kuci i zovi nonstop, pa kad se javi, lepo ga zamoli da ti vrati telefon i dokumenta"

eto, toliko.

Na ovo, brate, stvarno nemam snage za komentar...:wall::wall::wall::wall::wall::wall:

A ovo za "podmazivanje"...
Pa sad konkretno ne mogu da ponudim vise od 100€ (tol'ko sad imam)
To je i onako onih simbolicnih 10% za nalazaca🙂
Medjutim, malo je to nezgodno... kako ponuditi sluzbenom licu, tj. inspektoru...
Znam jednog tipa koji je, kad su njegovim dvema sestrama, u gradu uvece ukrali torbicu sa oba telefona, zvao covek inspektora kod sabe u kafanu... seli malo (popili, pojeli verovatno), i telefoni vraceni sutradan.. Problem je sto je taj tip sad u USA... A ja nisam bas kafanski tip..:trust:

Dakle, posle danasnjeg razgovora sa inspektorom (u stanici), ...

Objasnio ja coveku sve...
Zapisao on dva ipo reda podataka na parcetu papira, pa kaze: Mozda je njemu uleteo naki veci posao, pa je hteo da to zadrzi preko vikenda (inace su u pitanju dva CDJ-200 playera, a trebao je da ih vrati sutradan - petak), pa ako ti ne vrati danas, ti zovi ujutru u 8h, pa da vidimo sta cemo.. Zapisa covek svoj broj, dade mi .. i tako... A da, ako ti vrati danas, obavezno mi javi...
:trust::trust::trust::trust::trust::trust:

eto, vidis, da li te to podseca na onu pricu sa mojom drugaricom?
jbmtizemlju!

Dal' mi lici...😡😡😡
Sacekacu do sutra, .. :wall:😡:wall:😡pre nego sto odlepim!

Oni kao da se uzdaju u postenje ovog naroda vise od nas?
Dobro, znam, to je zato sto im tako lakse:wall:😡:whip:

pazi, ja bih najradije da uhvatis tog lika i znas vec sta da mu uradis 😀 ali i da vratis te stvari ili mu naplatis sa sve pretpljenim cesanjem zivaca,...
ali panduri,... stite kriminalce i bogatune to se vidi jasno... Kada se meni desila prva neprijatnost i kada sam ja bio zrtva sa materijalnom stetom ucinjeno fizickim napadom, gde su pored mene fizicki nastradala dva moja drugara, u 29ti su me sproveli kao da sam ja krimos, maltretirali me bukvalno celu noc da bi na kraju me pustili tek tako, kao sad mozes da ides. A ja ne znam gde sam, totalno osamucen od svega. I kao javicemo ti se. Mislis da su se ikada javili sa bilo kakvom informacijom?? Znaci, cuvaj sam sebe i stiti od njih nema pomoci.
A da ilustrujem koliko oni brinu o nama, recimo primer saobracajaca. Prosle godine, magla nikad gusca, vidljivost 0 bre, ja se vracam sa puta, ulazim jedva u grad, na srecu prolazim semafore jer mozes misliti od njih 5 u gradu ni jedan ne radi!!! A da, bila je noc. Ulazim u pekaru da kupim peciva i da ruckam, kafanica neka pored pekare a panduri saobracajci se razbaskarili u istoj! Sutradan sudar tamo, sudar 'vamo,... uglavnom raskrsnice sa semaforima. E ti debeli panduri su trebali da stoje na tim raskrsnicama i da mlataraju onim njihovim sijalicama mamu im 'bem....
Ma iznerviram se svaki put, sorry za off!!

radio sam pri (tadasnjem) mobtelu i 100% znam da to policija radi... kada hoce... IMEI telefona se registruje sa svim karticama i obrnuto, pa je lako uci u trag !

p.s. ne znam da li se neko seca kada su nekom izraelskom ministru maznuli telefon, a da nisu ni znali ko je on, pa zbog poverljivih brojeva po nalogu neke sluzbe operater izbrisao sve podatke, brojeve, poruke pre nego sto su ga uhvatili....

Pa kada si ispao toliko naivan zapitaj se da li zasluzujes da ti se taj telefon tj. uredjaj vrati iako bude nadjen. Salu na stranu.
Telefon moze da se nadje bez velikih problema ali kao sto su ti ljudi vec rekli trebace ti papiri da si ti vlasnik pom. telefona i lepa veza u MUP-u. Ili to ili da slazes da je u pitanju bilo razbojnistvo sa teskim telesnim povredama (za to mogu ja da ti pomognem :d) i norace da pokrenu istragu i bez veze u MUP-u !!!!

Pa kada si ispao toliko naivan zapitaj se da li zasluzujes da ti se taj telefon tj. uredjaj vrati iako bude nadjen.

jel imas ti papire od tog fona? ako imas, onda sve moze.

Ako imas dobru vezu u policiji, potegni je i ima sanse da ti vrate telefon. Ako nemas... ***.

Da li vi citate uopste sta je covek napisao, pa nije njemu ukraden telefon vec 2x Pioneer CJD-200 Pro CD Player.

Pa kada si ispao toliko naivan zapitaj se da li zasluzujes da ti se taj telefon tj. uredjaj vrati iako bude nadjen. Salu na stranu.
Telefon moze da se nadje bez velikih problema ali kao sto su ti ljudi vec rekli trebace ti papiri da si ti vlasnik pom. telefona i lepa veza u MUP-u. Ili to ili da slazes da je u pitanju bilo razbojnistvo sa teskim telesnim povredama (za to mogu ja da ti pomognem :d) i norace da pokrenu istragu i bez veze u MUP-u !!!!

A ti da si procitao temu od pocetka, shvatio bi da se ne radi o kradji telefona..

Mozda ovo pomogne 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno