Šta je novo?

Moze li inline frame da ima sopstvenu adresu?

Marko94

Cenjen
Učlanjen(a)
16.10.2012
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zanima me postoji li mogucnost da inline frame ima sopstvenu adresu? :d
http://gimnazija-bar.me/ Svaki link na ovom sajtu vodi na stranicu koja se otvara u inlajn frejmu, pa na primjer da li moze da se napravi da kad se klikne na 'skola' aresa bude gimnazija-bar.me/skola (kao kad nema iframe-a)
Nadam se da ste razumeli moje pitanje 😀

A sto se otvaraju u iFrame-u crni ti? 🙂
Ako zelis da imas adresu nesto.tld/skola prosto napravi stranicu "skola" i linkuj na nju.

Skoro pa sam totalni pocetnik, igram se samo, sam ucim i sam radim ali uz mnogo improvizacije :d
Problem je sto ne znam kako drugacije da uradim a da bude bar upola jednostavno ubacivanje i promena sadrzaja kao sa iframe-om :d
Ovako sam napravio samo pocetnu stranicu i okvir za ubacivanje ostalih stranica koje se mogu editovati u Wordu 😀

Pa iFrame se ne koristi za te stvari vise. Umesto da pojednostavis, napravio si sebi problem jer tvoje stranice nemaju adresu (sve se vode pod istim domenom) pa samim tim to ima negativan uticaj na SEO.

Umesto sto drzis sve u iFrame-ovima, svaka stranica treba da ti bude zasebna i tako linkovana. I nemoj koristiti Word, koristi neki normalan editor poput Notepad++ ili SublimeText.

Manje više, 99% stvari koje početnici nauče na W3schools su osnove ali bukvalno totalne osnove... koje i da su pogrešne, kasnije se oduče.
Problem drugih i zašto w3schools je i dalje #1 izvor informacija za html, css je zbog užasnih alternativa.

MDN je možda jedini izuzetak(ali i on ima svoje mane), dok su svi ostali totalno očajni sajtovi, neoptimizovani za početnike, poptpuno neintuitivni i nepregledni.
Zato sam te i pitao da mi navedeš bolji sajt od w3schools koji može da se preporuči početnicima?

Do sada sam bio mentor 3 puta Junior programerima i njih bih uvek upućivao na MDN... ali oni nisu početnici, oni već imaju neko osnovno znanje... ove je pitanje za totalne početnike, koji osim znanja engleskog jezika(nekada ni toliko) nemaju. Možda su u pravu na tom sajtu koji si linkovao da treba napraviti svoj reference sajt... što, kad malo bolje razmislim, uopšte nije loša ideja.

Ja kada sam pocinjao da ucim html/css, ucio sam iz Lynda video tutorijala, sve zive koje sam mogao da nadjem sam poskidao i odgledao, kasnije sam koristio w3c kada mi neki property nije bio jasan ili poznat. Mislim da su video tutorijali mnogo bolji, jer su lepo podeljeni na celine i oblasti, tako da te uvode u samu tematiku na najbolji nacin, bolje nego da krene da cita w3c od strane do strane.
Takodje poslusaj Kutiju sto se tice text editora i ne koriscenja iframe-a, dreameaver je jedno veliko bloatware djubre, i nikada neces moci da napredujes kao koder/developer ako se budes oslanjao na njega i koristio ga. Posle nekog vremena kad budes dosao do solidnog poznavanja kodiranja, bice ti jasno zasto smo ti to govorili.

Hvala svima na odgorima, znaci da pocnem da ucim kodiranje... potrudicu se 🙂
Inace ja radim u MS Expression Web-u 😀 Pretpostavljam da mislite da je to jos vec djubre al' meni je nekako jednostavan i navikao sam njega :d
Ja radim sajtovi (mislim ne da radim da mi neko placa, nego cisto se igram da ubijem dosadu 😀 ) tako sto ga dizajniram u Photoshopu, iseckam i zavrsim u Expression Web-u, ovaj za Gimnaziju sam radio tako, sad bih volio da mi kazete vodi li to icemu? 😀

Vodi.... tome da postanes jos jedan u gomili "web dizajnera" koji prave sramotno lose sajtove 😀
Ako zaista zelis da se bavis webom i da zaista naucis materiju, onda taj nacin potpuno batali, ako ti je ovo samo hobi i dokolica u slobodno vreme onda ti je sve jedno kako radis i u cemu 😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno