Šta je novo?

Mozda glupo pitanje

WhiteBoy

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2007
Poena
304
Cao,
kao sto sam naslov kaze imam jedno glupo pitanje,
u zgradi koja ima 5 spratova, treba da razvucem WiFi mrezu (ne trebaju mi resenja sa mreznim kablovima), da li je moguce da na svakom spratu postavim jedan AP i da to radi kako treba? Da li ce biti nekih kasnjenja u signalu ili nesto sl?
Hvala svima!

Da.... zaboravio sam da napisem, imam adsl konekciju.

Ako imas nov telekom ruter,samo ukljucis Wifi,i to ti je to...

cela zgrada ce da radi bez problema,a i malo sire...

Podesis kod sebe,a oni kupi WiFi kartice ili donglice za desktop racunare,a ko ima laptop sa karticom,on se samo okaci...

lepo namestis sifru i kazes kome hoces...

Hvala na odgovorima, ako neko ima jos neku ideju neka je prosledi, hvala jos jednom

Ako imas nov telekom ruter,samo ukljucis Wifi,i to ti je to...

cela zgrada ce da radi bez problema,a i malo sire...

Podesis kod sebe,a oni kupi WiFi kartice ili donglice za desktop racunare,a ko ima laptop sa karticom,on se samo okaci...

lepo namestis sifru i kazes kome hoces...

Ako ovo Huawei pindikalo pokrije 5 spratova stambene zgrade a da to radi normalno, pojescu ga, a antenicom iscackati zube :) .

Na stranu sto stvarno nisam siguran kako bi takvi ruteri delili opterecenje izmedju puno racunara.

Poslednja izmena:
Pitanje je koliko ce racunara da se kaci, koji adsl je u pitanju .. Svi znaju da je moguce kaciti se na tog "havajca" i da sve radi kako treba ako je konekcija veca od 1mb [ sto se protoka tice] dok stabilnost nikada nije bila predmet rasprave. Ako je mali paket - icice svima sporo, ako je najveci, opet moze i po ip adresama da se ogranici protok ali u sushtini sve ce to lepo da radi u sklopu zgrade samo je najbolje da je pozicija samog rutera takva da nije u podrumu lol

Ako ovo Huawei pindikalo pokrije 5 spratova stambene zgrade a da to radi normalno, pojescu ga, a antenicom iscackati zube :) .

Na stranu sto stvarno nisam siguran kako bi takvi ruteri delili opterecenje izmedju puno racunara.

a kad ga ti pojedes, ja cu onda SVE rutere na nasem trzistu da pojedem i sve WI-FI karte, zajedno sa adapterima :D

Druze, WI-FI signal moze da se salje na izuzetno velike daljine, samo ako nema prepreka.
Uredjaj koji bi mogo da posalje signal na 5KM ne mora da prodje JEDAN!!! betonski (arimirani) zid.

To sto ti pokusavas je jako tesko, nezahvalno i nekorisno...

Bez skupljih rutera ne mozes da odredis kolicinu protoka za svakog korisnika!
Postoji resenje koje je po meni realnije a to je da ako imas na sta uradis to ovako:
Sa sve 4 strane zgrade stavis po jedan WI-FI ruter. na nekih 10 metara od zgrade.
Tako ce korisnici moci da izaberu jednu od 4 lokacije koju vide i na nju se zakace.
A da stavljas po spratovima... mislim da nema teorije da uspes.
A i ako uspes onda ti do tih uredjaja svakako treba UTP kabl. (bridz sa WI-FI na WI-FI ne radi bas tako dobro)
i na kraju, net ce da ti krade svako iz komsiluka.
Stanari sa 5 spratova, i da svi cuvaju pass... TESKO :)
DA zaklljucas uredjaje po MAC adresama... opet tesko, mnogo kucanja, i mnogo vremena i zahteva... Plus ako neko od stanara ima vise WI-FI uredjaja.
Mani se tog posla ako mene pitas :)
Bar se time bavim, i znam kolko to moze da ti donese para :)
Pogotovo sto ces u startu svakom korisniku reci da kupi Wi-FI kartu od 30e +...

Moze tako, ali da na svakom spratu skupe ljudi novac i kupe wifi rutere i Access Pointe, koji bi obnavljali signal. Nema teorije da signal prodje do svakog kutka petospratnice.
Na svakom spratu po jedan (ili vise, zavisi od velicine zgrade) AP i ruter. Garant ce raditi.
Moze da se uzme neki ozbiljniji ruter tamo gde je sad huawei, pa da se nakaci neka ozbiljnija antena, koja ce imati snage za celu zgradu, a onda svima trebaju kantenice ili obicne antenice (yagi)... Heh, da bi neko dao pravi odgovor, trebalo bi da zna polozaj glavnog rutera, velicinu zgrade, polozaj kompjutera u zgradi.....
Ovako, evo hintovi, pa pravo na google.. :)

Edit: Nisam video corabre-ov post.. :)
Vazno je nastaviti signal, ili na svima pristupacno mesto postaviti dovoljno jaku antenu...

Poslednja izmena:
ima resenje koje je mozda realno...
da na jednom spratu sa sve 4 strane zgrade na terasama postavi rutere. 4 rutera npr TP-LINK neka bezvezna - 100E
Svaki korisnik kupuje po WI-FI kartu, i 10-ak metara CFD kabla, i 2 RMA konektora.
Pravi kabal tako da mu antenica koja dolazi uz WI-FI kartu izlazi na terasu gde je ruter na nekom od spratova... A drugi deo kabla u racunar u karticu.
I to je mozda najjeftinije moguce resenje a da ce raditi... ( ne savrseno, CFD kabl nije tako sjajan za mrezu... jos ako te zeznu pa ti prodaju CRT bice belaja :) )

Tako se moze resiti umrezavanje petospratnice. :)
Mozda nece raditi savrseno, ali ce raditi...

Vrh Dno