Šta je novo?

Motorola Xoom

AtiRage

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2002
Poena
620
Krenula je zvanicna prodaja pre par dana, pa su se pojavili i review-i. Kao sto znate ovo je prvi zvanicni tablet koji ima na sebi Android 3.0 tj. Honeycomb.

Engadgetov review

Anandtechov review

Po reviewima je sam OS malo bagovit, nema jos dovoljno aplikacija za tablete ali ce se sve to vremenom resiti. Uredjaj isto ima neke manje mane (pozicija nekih dugmica), pogotovo mu se zamera cena (mada realno je samo 70$ skuplji od iPad-a, a dosta je bolji uredjaj).

Nadam se da ce se i ostali proizvodjaci uskoro prikljuciti na Honeycomb lokomotivu :d i da ce ovim uredjajima cena pasti..bar na slicnu cenu kao netbookovima.

Motorola Xoom overclocked to 1.5GHz

Našao sam ovaj sjajan review, kako samog uređaja, tako i HoneyComb OSa... Motorola XOOM...
Ono što me zanima jesu informacije o samom uređaju kod nas?
Zna li se išta o njemu? Gde ga nabaviti? (kad izlazi u prodaju, ako već nije)? Koja mu je cena?

Veoma dobar review i jos bolji tablet. Kod nas ga neces videti u skorije vreme. Cena je 699e za 3G+WiFi verziju u evropi. WiFi only verzija bi trebalo da izadje u aprilu i valjda ce kostati 520e.

A to je cena (699€) za koji model (koliko gb memorije)?

Imam trenutno iPad (1) i pogledavši ovaj rivju, mogu da kažem, da želim da pređem na Android HoneyComb platformu. Takođe mi se čini da je XOOM hw jači od iPad2... što je još jedan plus sa mog aspekta...
Jedino mi se ne sviđa što je XOOM deblji (čini mi se) od iPad1, a kamoli od dvojke; takođe iPad1 ima aluminijumsko kućište u potpunosti, što mi je veliki plus, ali pored toga, mislim da XOOM uzima sve ostale "bodove"...

EDIT: Vidim da se cene za iP2 kreću ovako:

1. 16gb wifi+3g = $629
2. 32gb wifi+3g = $729
3. 64gb wifi+3g = $829

Poslednja izmena:
Uh, ljudi, svi zaboravljaju koliko je vremena Androidu trebalo da postane ziasta konkurentan. The je Eclair bio OS koji je zaista valjao, 1.5 i 1.6 su jednsotavno bili manjkavi, spori i bez nekog izbora aplikacija.

Sto se HW tice, iPad2 najavljuje veoma slican HW, nisu rekli koju grafiku ce imati (a i da jesu, ne bi mnogo znacilo), ali verujem da ce, bar u pocetku, sam OS bolje moci da iskoristi tu grafiku. Android mora jos mnogo da uznapreduje da bi dostigao nivo iOSa. Ok, cinjenica, iOS je telefonski OS, a ne tablicni, sto daje veliku prednost Androidu. Da se razumemo, ja nisam Apple fanboy, imam Android telefon, i generalno ne volim iPhone, suvise mi je jednostavan OS i mogucnosti personalizacije. Ipak sam informaticar mnogo godina i ne zelim da mi jedna kompanija ogranicava kako mogu da koristim svoj uredjaj, ako postoji bolja alternativa po tom pitanju. Medjutim, u ovom trenutku, Android je suvise nesredjen. Radije bih uzeo iPad2 ako bih imao budzet za to. Ako ne, kupio bih neki Froyo/Gingerbread tablet (ili cak neki sa Androidom 2.4 koji je najavljen) i sacekao da se pojavi naslednik Honeycomba dok ga ne bih instalirao. U ovaj OS se polaze mnogo nade, i svaki Android fan je spreman da zazmuri na njegove manjkavosti, ali ja jednostavno nisam spreman da kupim nedovrsen proizvod.

Ono sto jeste realno za ocekivati, to je cinjenica da ce root i custom romovi za Xoom biti dostupni veoma brzo, naime Xoom ima otkljucan HBOOT. To ce biti zanimljivo moderskoj sceni, ali, ukoliko mi sam uredjaj ne nudi dovoljno stabilan radi i dovoljan izbor aplikacija, radije cu uzeti uredjaj koji mi to nudi.

Na kompjuteru koristim Windows i Linux, daleko od toga da nisam navikao na nesavrsenosti jednog OSa. Medjutim, u ovakvim uredjajima jednostavno nema mnogo prostora za probleme. Ipak su mnogo jednostavniji.

I jos jedna ispovest. Nisam igrac, verovatno bi mi igrice dosadile jako brzo (i na telefonu sam probao gomilu, pa pobrisao sve da mi ne zauzimaju prostor), ali kada vidim igre za iPad, zaista mnogo uticu na moje razmisljanje po ovom pitanju. Eh, navike iz decjih dana... Ako komp moze da pokrene sve igrice, dobar je, ako ne moze, vreme je za kuknjavu da mi treba novi...

A to je cena (699€) za koji model (koliko gb memorije)?

Imam trenutno iPad (1) i pogledavši ovaj rivju, mogu da kažem, da želim da pređem na Android HoneyComb platformu. Takođe mi se čini da je XOOM hw jači od iPad2... što je još jedan plus sa mog aspekta...
Jedino mi se ne sviđa što je XOOM deblji (čini mi se) od iPad1, a kamoli od dvojke; takođe iPad1 ima aluminijumsko kućište u potpunosti, što mi je veliki plus, ali pored toga, mislim da XOOM uzima sve ostale "bodove"...

EDIT: Vidim da se cene za iP2 kreću ovako:

1. 16gb wifi+3g = $629
2. 32gb wifi+3g = $729
3. 64gb wifi+3g = $829

Samo 32gb postoji, nemaju razlicite modele. Xoom je ukupno malo jaci, bolja rezolucija, vise rama 1gb vs 512mb, ostaje da se definitivno zakljuci tegra 2 u xoom vs A5 u iPad2 sta je bolje.

Xoom je deblji za 3.9mm i tezi je 118g od iPad 2.

^A šta kažeš za XOOM vs GalaxyTab10.1?

Evo izašla nova vest: XOOM WiFi [Non3g]
Cena: $599
Da li i ovaj ima 32gb (čisto zbog poređenja sa iP2)? Ne piše u ovoj vesti...

Da, onda na isto dođe 32gbXoom vs 32gb iP2...

Odlican tablet. Jedva cekam da mu padne cena. Nego, jel ima neki kineski tablet trenutno koji bi mogao da gura normalno honeycomb kad se pojavi neki kuvani rom?

Google nije zvanicno rekao maltene nista, tako da su ovo samo ucena nagadjanja.

Charbax (Armdevices.net) je u jednom svom tekstu rekao da je pricao sa predstavnicima Googla, i da su mu nezvanicno rekli da Honeycomb nece imati minimalne hardverske zahteve. Naravno, svi znamo da je ovo realno nemoguce i zaista bi me zacudilo kada bi bilo sta ispod 512MB rama poteralo ovaj OS u bilo cemu boljem od slideshow moda, cak i da Google dozvoli.

Verovatno ce raditi fino sa 512MB rama, iako za sada jedini Honeycomb tablet ima 1GB. Jednostavno, previse je proizvodjaca na trzistu koji su izbacili Tegra2 tablete sa 512MB, ne verujem da bi Google smeo sebi da dozvoli takvu blamazu, da niko ne moze da iskoristi ovaj OS. Takodje, poznato je da je vec portovan na HTC telefone sa 512 i 576MB ram memorije. Takodje, ovo su telefoni sa 1GHz Snapdragon (ARM Cortex-A8) procesorima.

U sustini, ocekujem da ce ovo i biti neki minimalni zahtevi za normalan rad, ali i da ce se razlika u performansama izmedju Cortex-A8 i Tegra2 sistema i te kako primecivati (na posletku, Honeycomb i jeste prevashodno optimizovan za Tegra2 sisteme).

U ovom trenutku, nisam video da postoji ijedan kineski tablet sa ovim specifikacijama da se prodaje van Kine. Medjutim, sudeci po ovogodisnjem CESu, ocekuje se prava navala, bar ovih jeftinijih. Ne ocekujem da ce fabricki dolaziti sa Honeycomb OS-om, ali verujem da ce svaki model koji iole dobije na popularnosti dobiti portovan ROM.

Pozdrav drustvo, trebala bi mi jedna informacija , pa reko da ne otvaram novu temu.
Narucio drugar Xoom preko Amazona, za 589$ i treba da mi donese krajem Aprila.
E sada nisam uopste razmisljao, kako cu ja to da punim na Evropskoj struji?
Da li ima neki adapter da se dokupi ili sta?

Imaš dodatak s našim utikačem koji se samo natakne na originalni punjač. To je jako jeftino i ima ga na sve strane.
001.jpg

Poslednja izmena:
U Novom Sadu imas u Tehnotroniku u Brace Ribnikar za 60din, bio kupio za Nook Color. (da te postedim potrage)

Mozda je univerzalno pakovanje u pitanju. Pa sacekaj da ti stigne tablet prvo pa posle trazi dodatke. Meni je uz 10s stigao punjac i 4 dodataka u pakovanju, dakle sve moguce varijante. Samo se stisne na jedno mesto plastika i stavis dodatak koji ti odgovara.

Iki da li ti je stigao xoom ? daj neki info, utiske .... posto moram da prelomim u roku nedelju dana ipad2 ili xoom, srce me vuce na xoom razum na ipad2 😀

Zamisli, FedEx zakasnio da donese paket, drugar morao da ode na aerodrom, oni doneli paket 30 minuta kasnije.
Paket primila njegova devojka, pa ce jedan drugi lik da mi donese oko prvog Maja.
Odmah javljam utiske. 🙂
Sto se tice Ipad-2, cena je ista ali ja se nisam premisljao sta da uzmem.
Sto bi te razum vukao na Ipad2? 🙂

Android FTW!

Razum vuce na iPad2 cim pogledas koja su bolestina nove igrice za njega 😀

Salu na stranu, OS je sredjeniji u ovom trenutku, Honeycomb jos nije do kraja optimizovan. Takodje, aplikacije jos nisu optimizovane za visoke rezolucije. Mislim da Honeycomb vise obecava, ali u ovom trenutku, jednostavno iPad2 bolje radi svoj posao. Uvek ostaje ona bolna cinjenica - Srbija i iTunes se ne slazu bas najbolje.

Razum vuce na iPad jer je hardverski jednak svim tabletima dok je software-ski miljama ispred, zbog ogromne podrske kao i jednako ogromne baze programa i igara (ma da me iste ne zanimaju). Samim tim 2:1 je uvek dobar rezultat, pa cak i u gostima 🙂
Elem, android je ambiciozan projekat ali dok ne standardizuje tablet trziste mislim da nema sanse da konkurise ipadu, zbog gomile rezolucija koje tableti sa HC-om poseduju, ni priblizno ujednacenog hardware-a itd itd ... ne moze jedan te isti app isto da radi na rezoluciji 800x480 kao i na 1280x800 .... tj moze, ali ako je pravljen za ovu prvu na drugoj izgleda ocajno i kontra ....

To za rezoluciju si 100% u pravu.
Evo recimo na mom Viewapadu 10s angry birds na toj rezoluciji izgledaju dosta lose, posebno ako se zumira. Dok recimo Angry Birds Rio izgledaju odlicno i vidi se da je ta rezolucija podrzana. A ima jos dosta primera.
Ali trebala bi sada svaka aplikacija da bude radjena za velike rezolucije, a ove starije mozda dobiju update, neke vec jesu.

Jos jedna stvar, Google je pripremio neki modularni sistem za rad sa razlicitim rezolucijama ili tako nesto za Honeycomb, nisam developer i ne znam kako ce funkcionisati, ali obecava da ce imati podrsku za razlicit broj modula otvorenih u okviru jedne aplikacije, vise aplikacija otvorenih na ekranu u isto vreme, i tako neke stvari. Zivi bili pa videli.

Pozdrav svima,
Evo dobih xoom (wifi verzija) pre neki dan 🙂happy:, pa da prenesem pocetne utiske. Ono sto sam ocekivao to je i stiglo, hvala bogu. Nisam preterano zahtevan korisnik, te me bilo kakva gimnastika tipa rutovanje mnogo ne zanima, ali se uredjaj vrlo jednostavno moze otkljucati. Uredjaj radi sve ono za sta mi i treba, dakle muzika, filmovi, knjige, net, i slicno. Sa hardverske strane, sam uredjaj izgleda i uradjen je onako kako volim, tamno, cvrsto i profi. Ko voli izgled i boju HTC desire HD, volece i ovo. Mozda je Ipad 2 lepsi, ali je to zaista krajnje subjektivno i nebitno. Za mene je Ip2 previshe ushminkan. Sto se ekrana tice, bitnije zamerke nemam, jasan i kristalno cist izgled. Neko je na net forumima kukao za uglove gledanja, ali stvarno ne mogu da se precizno o tome izjasnim jer meni izgleda odlicno, i uglovi su ok. Zavisi koliko ste picajzla i trazite svaku dlaku. Sto se mene tice sa hardverske strane nemam primedbe. Softver, e sad idu subjektvna gledanja na stvar. A3 HC je lep os, jasan i pregledan, lako prilagodljiv za izgled, za razliku od Ipad2. Ja volim tu slobodu pokreta. Ono sto je sigurno, kretanje kroz os je uglavnom glatko , mozda ne tako glatko kao kod IP2, nekad stucne i blago uspori, ali kazem nista ozbiljno da bi stvarno smetalo (ovde su ljudi razliciti jer neki traze savrsenstvo). Takodje broj aplikacija trenutno za IP2 je veci i optimizovaniji, ali brojka za Android 3 iz dana u dan raste, a vec sad ima prilicno. Tacno je da se ceka ozbiljan program za video, npr VLC koji je u fazi izrade i optimizacije, ali ce za standardne formate solidno i ok posao odraditi RockPlayer, a ukoliko vas ne mrzi, tu je DVD catalyst 4 koji ce svaki moguci video format specijalno za xoom optimizovati na pc-u, i pustiti kroz standardni xoom video player perfektno. Flash sam skinuo sa neta ali ga jos nisam testirao, posto u kuci nisam jos postavio wifi, vec imam kabl, pa cu za tu priliku otici ponovo u kafic o cemu cu vas izvestiti. Sve ostalo, dakle muzika, citanje knjiga, i ostalo radi perfektno, te stvarno nemam primedbi. Ko sto rekoh, bice sigurno azuriranja softvera da bi se u pogon stavila microSD kartica, dok je punjenje preko pc vec postavljeno za update. Ipad 2 je vec od starta spreman proizvod, ali ima i tu mana, te neki ljudi koji ga imaju nisu opet zadovoljni. Ko ce ga znati, oba proizvoda su odlicna, ljudi su razliciti, te jedni hvale drugi kude i sl. Pitajte ako imate nesto konkretno jer ovako mogu do sutra da opisujem. Sto se mene tice xoom odlicno vrsi posao za koji je namenjen, postavio sam bitne aplikacije za svaku potrebu, te ne znam sta vishe treba od toga.

Poslednja izmena:
Pa onda da krenemo sa pitanjima 🙂

Moje prvo, kako si ga uvezao, odakle, koliko kosta u rukama?

Drugo, jesi li probao neke cesto koriscene aplikacije, npr Facebook i Twitter aplikacije? Jesu li iskoristili punu velicinu ekrana, jesu li fontovi jos suvise sitni?

Toliko za pocetak, mozda mi jos nesto padne na pamet.

Nazad
Vrh Dno