Šta je novo?

Motorola Edge 50 Pro

Imam Edge 50 Ultra. Futrolu sam uzeo preko Ali-a, (crni silikon, to mi je bilo najpraktičnije), a zaštitu za ekran u Balkanskoj mat hydrogel. Ima i to preko Ali-a, jedino je smaranje namestiti, pa je lakše kad ti to uradi neko drugi :)
Problem sa Alijem je što u ponudi imaju bezbroj "univerzalnih" zaštita kojima čim izađe novi uređaj samo zalepe nalepnicu "komatibilno" sa tim uređajem a onda se u praksi pokaže da zaštita uopšte ne odgovara.

Čak sam i kod nas imao slučaj da nabavim silikonsku zaštitu koja je 100% sa Alija, navodno namenski rađena za Motorolu Edge 50 Pro, a kada je postavljena na zadnjoh strani sve kamere vire bar po milimetar-dva van zaštite. Tu čak nije potreban ni udarac od pada, dovoljno je obično odlaganje na sto u autu itd.

Šteta što je za Motorolu toliko teško naći krštenu dodatnu opremu jer je ovaj uređaj zaista veoma dobar.

Pa rađena je namenski, samo što je krš. Od boljih proizvođača dodatne opreme, za Motorolu ćeš teško naći bilo šta. Tako je bilo i pre par godina, a nije se ništa promenilo koliko vidim ni danas.

Pa rađena je namenski, samo što je krš. Od boljih proizvođača dodatne opreme, za Motorolu ćeš teško naći bilo šta. Tako je bilo i pre par godina, a nije se ništa promenilo koliko vidim ni danas.
Pazario sam par zaštita na UK Amazonu. Ako ništa, bar sam siguran da pasuju.

To je najbolje rešenje, a posebno ako nisu skupe. Probaj sve, pa vrti u krug.

Napiši neku kratku recenziju ako te ne mrzi, pošto sam i sam zainteresovan za ovaj model, no svakako čekam da cena malo padne, jer za ovaj novac koliko trenutno traže imam i drugo rešenje. Zeznuh se jer ga nisam kupio kada je bio ispod 90k, ali frka oko puta na more i ne kupih ga.
Pošto menjam telefone svake 2 god. preko operatera ovaj put je izbor pao na Motorolu (uvek neki drugi proizvodjač). Hteo sam Pro, ali na kraju izabrah Ultra. Ovo su neke moje opservacije, posle mesec dana korišćenja telefona i na neki način, delom i uporedjivanje sa prethodnim telefonom (Realme GT Neo 2). Telefon je ok, solidan, nije "mind blowing". Solidne gradje, lepo leži u ruci, lagan. Ekran je dobar, svetao, osvežavanje ekrana je dobro, sve teče glatko. Ovde kreću prve zamerke, mala širina ekrana, zakrivljen, pa je prilagođavanje sa prethodnog telefona malo trajalo, iako sam pre Realme GT Neo 2 gde je širi i ravan ekran, imao Huawei P40 pro sa uskim zakrivljenim ekranom). Čini mi se ponekad, da mu malo kasni odziv na dodir. Zvuk (muzika, zvonjenje itd.) je dobar, nemam zamerki, mada u odnosu na prethodni telefon, za nijansu tiši. Na recenzijama, u principu, niko ne govori o jačini zvuka prilikom razgovora. Preko fiksne linije, zvuk druge strane je malo prigušeniji, tako mi se čini, ništa strašno, dok je preko Vibera i Whatsappa odličan. Software je solidan, zamerke su neujednačenost ikonica aplikacija (neke ispunjavaju celu ikonu, neke ne, pa izgleda malo bezveze), neujednačeno povećavanje slova (negde su slova velika, a negde i dalje sitna, iako blago povećana), nema sopstvene aplikacije: za vreme (kad se uradi update software prelazi na 1weather, koja je puna reklama i mora da se plati da bi se reklame uklonile), nema galeriju, nema app za muziku, nema file explorer. Glavna zamerka je autonomija baterije, troši se relativno brzo, postoji "standby drain", punjač dobar 125w, pa se napuni brzo, uz regularno korisćenje može da pregura dan. Eto to su ukratko neka moja zapažanja vezano za Ultra telefon. P.S. ne vredi tolike pare, ima i boljih opcija, a ja žalim što nisam sačekao još malo, pa uzeo Honor 200 pro.

Problem sa Alijem je što u ponudi imaju bezbroj "univerzalnih" zaštita kojima čim izađe novi uređaj samo zalepe nalepnicu "komatibilno" sa tim uređajem a onda se u praksi pokaže da zaštita uopšte ne odgovara.

Čak sam i kod nas imao slučaj da nabavim silikonsku zaštitu koja je 100% sa Alija, navodno namenski rađena za Motorolu Edge 50 Pro, a kada je postavljena na zadnjoh strani sve kamere vire bar po milimetar-dva van zaštite. Tu čak nije potreban ni udarac od pada, dovoljno je obično odlaganje na sto u autu itd.

Šteta što je za Motorolu toliko teško naći krštenu dodatnu opremu jer je ovaj uređaj zaista veoma dobar.
Za Ultru uzeo sam crni silikon case i sasvim solidno izgleda (originalna, koja dolazi uz telefon mi se ne dopada). Bio je isključivo za Ultra telefon. Problem je nastao sa kaljenim staklom, kada sam ga postavio (ne lepi celom površinom nego samo na krajevima) prilikom vraćanja futrole, počelo je da se podiže staklo u jednom ćošku, što znači da neke mere nisu bile dobre, ili futrole ili stakla. Zato sam prešao na hydrogel. Inače u pravu si, ovde nema mnogo dodatne opreme za Motorolu, a u većini radnji koje sam obišao, dobijao sam odgovor Motorola šta? Ne držimo ništa za Motorolu.

Glavna zamerka je autonomija baterije, troši se relativno brzo, postoji "standby drain", punjač dobar 125w, pa se napuni brzo, uz regularno korisćenje može da pregura dan.
Jedan od razloga zbog kojeg sam odabrao Pro umesto Ultra, pored apsolutno nerealne cene Ultra modela, je činjenica da Pro sa 500mAh manje postiže osetno bolju autonomiju i manje se greje.

Kada se već pominje jačina zvuka tokom razgovora, kod ove Motorole sam isto primetio nešto jako čudno. Naime, ukoliko se telefon malo jače pritisne na uho, recimo kada je galama okolo, zvuk koji dolazi iz glavnog zvučnika pri vrhu se praktično uopšte ne čuje. Kada se telefon samo blago nasloni na ušnu školjku, zvuk je fantastičan.

Malo sam zagledao telefon i primetio da je kanal zvučnika dosta (dva do tri puta) širi od drugih telefona pa mi jedino pada na pamet da to može da bude razlog za kvalitet zvuka koji varira u zavisnosti od položaja telefona i jačine pristiska na uho tokom razgovora.

Deluje šašavo ali bolje objašnjenje nemam.

Ultra i Pro imaju istu bateriju od 4500 mAh, dok Fusion ima veću od 5000 mAh. Što se grejanja tiče nisam primetio da se puno greje, ja nisam "igrač" tek ponešto od igara, pa nisam neki reper za to, ali tokom normalnog korišćenja grejanje je minimalno, uobičajeno.
U pravu si što se tiče razgovora, mora malo da "lovi" jačina zvuka (kod Realme to nije bio slučaj, barem meni, a ceo komšiluk je mogao da sluša moje sagovornike), a tačno je pritisnete ga malo kao da je lošije, a kad je blago oslonjen fino.

Pošto menjam telefone svake 2 god. preko operatera ovaj put je izbor pao na Motorolu (uvek neki drugi proizvodjač). Hteo sam Pro, ali na kraju izabrah Ultra. Ovo su neke moje opservacije, posle mesec dana korišćenja telefona i na neki način, delom i uporedjivanje sa prethodnim telefonom (Realme GT Neo 2). Telefon je ok, solidan, nije "mind blowing". Solidne gradje, lepo leži u ruci, lagan. Ekran je dobar, svetao, osvežavanje ekrana je dobro, sve teče glatko. Ovde kreću prve zamerke, mala širina ekrana, zakrivljen, pa je prilagođavanje sa prethodnog telefona malo trajalo, iako sam pre Realme GT Neo 2 gde je širi i ravan ekran, imao Huawei P40 pro sa uskim zakrivljenim ekranom). Čini mi se ponekad, da mu malo kasni odziv na dodir. Zvuk (muzika, zvonjenje itd.) je dobar, nemam zamerki, mada u odnosu na prethodni telefon, za nijansu tiši. Na recenzijama, u principu, niko ne govori o jačini zvuka prilikom razgovora. Preko fiksne linije, zvuk druge strane je malo prigušeniji, tako mi se čini, ništa strašno, dok je preko Vibera i Whatsappa odličan. Software je solidan, zamerke su neujednačenost ikonica aplikacija (neke ispunjavaju celu ikonu, neke ne, pa izgleda malo bezveze), neujednačeno povećavanje slova (negde su slova velika, a negde i dalje sitna, iako blago povećana), nema sopstvene aplikacije: za vreme (kad se uradi update software prelazi na 1weather, koja je puna reklama i mora da se plati da bi se reklame uklonile), nema galeriju, nema app za muziku, nema file explorer. Glavna zamerka je autonomija baterije, troši se relativno brzo, postoji "standby drain", punjač dobar 125w, pa se napuni brzo, uz regularno korisćenje može da pregura dan. Eto to su ukratko neka moja zapažanja vezano za Ultra telefon. P.S. ne vredi tolike pare, ima i boljih opcija, a ja žalim što nisam sačekao još malo, pa uzeo Honor 200 pro.
Pošto sam na Motoroli već tri godine, na te neke sitnice koje tebe nerviraju ja sam navikao (svakako preferiram čist android već jako dugo, pošto sam dugo koristio Sony telefone pre Motorole). Verovatno postoje i bolja rešenja, ali sam na čistom androidu svoj na svome. Čak i uži ekran mi više odgovara.
Što se tiče baterije i moj edge 20 pro ima 4500 mAh, ali već je kao što napisah 3 godine star. Za moje potrebe može da izgura do nekih 36 sati (ne igram igrice), ali nisam primetio da baterija curi... E sad nikako ne bih išao na varijantu novog telefona, a da dobijem trajanje baterije kao na tri godine starom telefonu i ovo bi mogao da bude problem za mene.
Drugi problem jeste cena koja je po meni nerealna i mora da ide dole, pa mi je s23+ trenutno prvi favorit s obzirom da mi treba platforma kao što su Smart connect ili Samsung dex. Samsung svakako ima bolju softversku podršku. S23/24 Ultra su mi preveliki i preteški telefoni i predstavljali bi mi realan problem pri upotrebi (recimo posle posla kada mi se ne vuče cigla u džepu, torbici i sl.).
Da su drugačije postavili cenu, verujem da bi prodaja ultra modela mnogo bolje išla. Uz to je prevelika cenovna razlika između ultra i pro modela, a specifikacije to ne opravdavaju.

Za Maxy-a nastavak: Što se tiče kamera, zadovoljan. Fotografije se lepe, nemam zamerki. Post processing se javlja jedino kada se želi pogledati napravljena slika. Tada kreće processing i to traje kratko. Video je dobar, za sada nisam primetio neko seckanje prilikom OIS.
Sve u svemu solidan telefon, a u mom slučaju glavne zamerke su širina, zakrivljenost ekrana i autonomija baterije.
Ukoliko te još nešto interesuje, pitaj slobodno.

Ultra i Pro imaju istu bateriju od 4500 mAh, dok Fusion ima veću od 5000 mAh.
Sasvim je moguće da sam pomešao tehničke specifikacije ali iz mog iskustva, gde sam imao priliku da testiram oba modela po nedelju dana pre kupovine, Pro je redovno izvlačio nekih 10-15% više autonomije i vidno se manje grejao. YMMV 🤷‍♂️

Što se zvuka tiče, navikao sam se već, ali opet smeta posle HTC U11+ (da da, menjam telefone na svakih sedam godina :LOL:) kada sam u bučnoj kancelariji ili na putu a ne mogu da nabijem telefon uz uho da izolujem galamu.

Da ne otvaram novi topik za 50 ultra. Stigao A15, baš pustio da se skida.

Stigao je i kod mene isto Motorolu Edge 50 Ultra, veličina 1,77Gb

Vizuelno, sve mi deluje isto, osim gmail app, nekako bezveze prikazuje nove/nepročitane mejlove u inboksu, baš se slabo razlikuju od onih koji su pročitani.
A kao da deluje da se baterija manje troši, ili je to neki placebo, videću još ovih dana.

Da mu damo par dana pa da vidimo ima li nekih promena sa baterijom, ja sam i sa ovim bio zadovoljan nadam se da je ostala ista ili bolja.

Da mu damo par dana pa da vidimo ima li nekih promena sa baterijom, ja sam i sa ovim bio zadovoljan nadam se da je ostala ista ili bolja.
Ima li promene što se tiče trajanja baterije i koliko uopšte izgura baterija?

Iskreno za sada nisam primetio, mada moje jedino merilo je da mi izgura od ujutru pa dok ne krenem na spavanje kada ide na punjač i to nisam imao nikada problem ne igram igrice ali dosta ga koristim za društvene mreže, pozive, Viber, fotkam.....
Jedino kada sam primetio da više troši to je kad koristim android auto.

Znači meni će da izgura 2 dana

Naručih masku sa Alija. Original je lepa, ali ako padne, neće ekranu biti spasa.
Što se tiče zaobljenih ivica, šta znam, malo mi je čudan hvat. Promeniće se valjda kada dođe maska.

Prešao sam sa edge 20 pro I realno da klinac nije razbio svoj fon, mogao sam opušteno još 2 godine da ga koristim.

Nazad
Vrh Dno