Kamera aplikacija je radila očajno (na početku prodaje, dakle ceo septembar i skoro ceo oktobar). I u većini testova, pa i GSMA, su to naveli kao manu - Camera app is frustratingly laggy.
E sad, mislim da su bila 2 velika ažuriranja u prethodnih mesec i po dana, i već posle prvog lag u kamera aplikaciji je znatno smanjen, i generalno kamera aplikacija radi bolje i fluidnije (ali i dalje to nije skroz sređeno). Nisam primetio neka ozbiljnija usporavanja i pucanja kamera app.
Kvalitet fotografija je dobar za ovu klasu, glavna kamera dosta dobra, telefoto je retkost u ovoj klasi a po kvalitetu je takođe dobra. UW kamera onako, može da posluži ali je po kvalitetu lošija od glavne i telefoto. Prednju kameru nisam mnogo koristio, ali deluje ok.
Video snimanje sam probao par puta na kratko, nemam neke zamerke, prosečan, upotrebljiv kvalitet video snimaka.
Displej je odličan za ovu klasu (u smislu kvaliteta panela) ali kombinacija automatskog podešavanja osvežavanja i LTPO tehnologija donose dobro poznatu manu te kombinacije - ''štucanje'' u nekim situacijama. Nije strašno, ali se primeti.
Inače sam sve na ovom telefonu podesio na auto. podešavanja, svakako je mnogo bolje softversko iskustvo posle RN 10 sa bagovitim softverom i 60Hz ekranom.
Zvučnici dosta dobri, audio kvalitet u toku poziva dobar, vibra. motor jedva prosečan, primetno lošiji od standarda za flagship klasu, ali to je očekivano.
Generalno telefon radi stabilno, i bez stalnih sitnih bagova kao prethodni Xiaomi. Mnogo je pouzdaniji softverski, ima primetno bolji ekran, bolje zvučnike, IP68, mnogo bolji kamera setup, manje kliza iz ruke. Zanimljivo je i to što po trajanju baterije nije lošiji od Xiaomi-a sa 5000 mAh i za nijansu većim ekranom. E da, ima mnogo nekih glupih Moto aplikacija, još ih nisam obrisao.
Ono što je najbitnije za starijeg korisnika (dovoljno brz telefon, koji ne baguje, i ima odličan/pregledan ekran, jednostavan UI i dobre kamere), ovaj model to ispunjava.
U specifikacijama piše da je navodno otporan na udarce (MIL-STD-810H), ne bih se mnogo uzdao u to ali preživeo je i 3 pada za kratko vreme. Ali to je posledica strašno klizave maske (od ovih recikliranih materijala), koja je dodatno zaštitila telefon ali pad je posledica upravo te klizavosti.
Kada se koristi bez maske, poleđina od eko kože pruža dobar grip, i pored klizavih bočnih lajsni telefona. Displej je zaštićen sa GG3, to je verovatno dobra zaštita od ogrebotina, ali to staklo verovatno lakše puca od GG 5 i novijih.
Dobar je ovo telefon ali mislim da ne vredi preko 40k din, maksimalno 45k (koliko je i plaćen na nekoj promo akciji sredinom oktobra, dok je u drugim bojama koštao oko 60k din, te cene su baš preterano visoke).