Šta je novo?

Motorola EDGE 20/PRO/LITE

Na GSM areni je izašao test za edge 20.

Gledam test kamere i upada mi u oko scenario gde su slikali u 108MP modu i onda sami su ih smanjili na 12MP, razlika u kvalitetu je nebo i zemlja. Ovo je cist amaterizam od Motorole, da sam senzor hvata odlicno boje i sliku a da ga oni ukake sa njihovom obradom. Vidljivo je preveliko poostravanje slike i kontrast.

Ne znam sta ljudi ocekuju za 500eura?
Cene i specifikacije se prave za bogatije drzave ,ljude koji mogu mnogo vise od nas da izdvoje za telefon a oni su spremni toliko i da plate
Zato su cene i dosle tu gde jesu,pa za 500 eura dobijes sta dobijes a ako hoces premium onda moras platiti 1000 i kusur eura ili eventualno ici na proslogodisnji koji opet ne kosta malo
I to je tako ,batali pricu Srbija cene itd
Za 500 eura dobijes okrnjenu verziju premium modela,zato imamo telefone poput Xiaomi F3 evo sada i Edge 20 pro itd
Sada ce neko reci pa A52 radi super slike a kosta 300 eura,jeste radi (koristim ga)
Ali zato ga edge i f3 siju u svim ostalim segmentima i za 2 god ce i dalje kidati a A52 bas i nece
To je to dobijes mocnu masinu ali ne moze sve kako mi hocemo za 500 eura

Nažalost tako je i tužno je što za 500€ ne može da se dobije zaokružen proizvod. Tačnije ako priča stoji, ovaj telefon će biti i skuplji napolju.

Ipak, neće mi biti najjasnija politika ubacujemo display port ali nemamo mesta za SD slot ili 3.5mm

Ne znam sta ljudi ocekuju za 500eura?
Cene i specifikacije se prave za bogatije drzave ,ljude koji mogu mnogo vise od nas da izdvoje za telefon a oni su spremni toliko i da plate
Zato su cene i dosle tu gde jesu,pa za 500 eura dobijes sta dobijes a ako hoces premium onda moras platiti 1000 i kusur eura ili eventualno ici na proslogodisnji koji opet ne kosta malo
I to je tako ,batali pricu Srbija cene itd
Za 500 eura dobijes okrnjenu verziju premium modela,zato imamo telefone poput Xiaomi F3 evo sada i Edge 20 pro itd
Sada ce neko reci pa A52 radi super slike a kosta 300 eura,jeste radi (koristim ga)
Ali zato ga edge i f3 siju u svim ostalim segmentima i za 2 god ce i dalje kidati a A52 bas i nece
To je to dobijes mocnu masinu ali ne moze sve kako mi hocemo za 500 eura
Ali Edge 20 serija im je vrhunac ponude ako ces da se *****avas sa softverom kamere koju reklamiras da je sjajna, pa sta onda da ocekujes kao dalju podrsku od Motorole za ovaj telefon?
Eno sad se pojavio S20FE 4G model sa SD865 procesorom, daleko je zaokruzeniji proizvod za minimalnu razliku u ceni. IP68, stereo, bolji softver kamere, znaci da moze, samo ovi slepci iz motorole moraju da se saberu i odrade posao do kraja. Ja sam bas bio zagrejan za ovaj telefon, ali mi sve vise deluje da cu da ga zaobidjem, jer kompromise pravi na stvarima koje su meni bitne.

Upravo tako, svako treba da ima svoje prioritete pri uzimanju telefona
Ali ne ocekivati da nove modele sa odlicnim hardverom ,premium hardverom (vecina delova)moze kupiti za 200-300€

Poslednja izmena:
Upravo tako, svako treba da ima svoje prioritete pri uzimanju telefona
Ali ne ocekivati da nove modele sa odlicnim hardverom ,premium hardverom (vecina delova)moze kupiti za 200-300€
Naravno sve je balans, ali ovde pricamo o ocajnom softveru kamere. Hardverski je Edge 20 odlican, ali je po obicaju na stolu Motorolina lenjost i sugavi marketing.
Meni nije jasno ko sedi na rukovodecim pozicijama u njihovim razvojnim timovima, da se niko ne seti da pogleda konkurenciju i kaze, covece izbacujemo najbolje sto imamo ajmo malo da se potrudimo ako zelimo da uzmemo deo trzista.... Tako je i LG propao, a ni motoroli se ne pise bas srecna buducnost ako nastave da se glupiraju na polju softvera, sto je u danasnje vreme kada su svi telefoni dovoljno brzi esencijalni deo nekog uredjaja.

Pa oni su prvo rekli da će dati apdejt samo na Android 12, pa kad su ih svi živi napljuvali onda su se predomislili i daće dve godine apdejta. Ali to dovoljno govori kakav je njihov odnos prema softveru na telefonima. Još je najjače njihovo opravdanje da ljudi danas menjaju telefon na svakih godinu dana. Tako da ko traži telefon koji će mu trajati par godina, slobodno neka zaobilazi Motorolu, pošto i sama kompanija smatra da su im telefoni zreli za kontejner nakon godinu dana.

Vecina premijum telefona sada nudi 4500mAh. Uskoro ce biti puno njih na oglasima od operatera, pa ce i cena da bude jos manja. Gde ima S20FE sa SD sa zvanicnom garancijom da se nadje?

Vecina premijum telefona sada nudi 4500mAh. Uskoro ce biti puno njih na oglasima od operatera, pa ce i cena da bude jos manja. Gde ima S20FE sa SD sa zvanicnom garancijom da se nadje?
Svuda, prestali su da prave model sa E990, sada imas samo SD865 ali bez 5G modema. nema ih previse ali svako malo neko uzme kod operateda pa pravac oglasi. Prepoznaces ga tako sto na kutiji pise da je model sm-g780g i cak i ima oznaku da je snapdragon.

Pa realno ljudi i menjaju telefone na max dve godine tako da sam ja skroz ok sa time da okvirno dok je u garanciji dobija i apdejt. E sad što neko planira da kupi flegšip star 4god i da i dalje ima apdejt to je nešto sasvim drugo.

Naravno da sa ovu cenu negde mora da se pravi kompromis. Ovde je to realno kamera, glavna. Ono što je činjenica čudno je to da su marketing fokusirali na kameru koja je sve samo ne premium a zaobišli milion prednosti koje telefon ima. Dakle još jednom, slike koje sam kačio juče jesu možda ekstrem ali sam hteo da pokažem na šta mislim. Da ne kačim, eto ga review na gsmareni, kamera je u normalnim uslovima skroz korektna. Ali nije premium segment.

Ako kameru ostavim po strani, meni je ovaj telefon perfektan. Okej, neko voli stereo, nekome je važno bežično punjenje itd. Pa sad, neko nedostatke može da proguta jer prosto mu je nebitno, kao meni stereo zvuk recimo. Ali one bitne stvari, ekran, baterija, fluidnost, čist android. Perfektno.

P.S. Dolazim sa MIUI, progledao. Iako Mi 9T Pro još i nije imao problema sa softverom kao neki drugi modeli. Ali pravac u kojem su krenuli sa istim i kako je izgledao MIUI 10 a kako sad i onaj control center recimo... Bukvalno 100 evra da košta, ja to očima ne mogu da vidim više. Možda sam se i zasitio.

Svuda, prestali su da prave model sa E990, sada imas samo SD865 ali bez 5G modema. nema ih previse ali svako malo neko uzme kod operateda pa pravac oglasi. Prepoznaces ga tako sto na kutiji pise da je model sm-g780g i cak i ima oznaku da je snapdragon.
Sve verzije 6/128GB. Duplo vise razloga da se pre izabere 20 PRO, makar meni :D

Prvi put imam Motorolu, pa ću ispratiti podršku. Da se a52s pojavio malo ranije, uzeo bih i njega u razmatranje jer pre svega gledam odnos uloženo dobijeno do visine određenog budžeta, a svakako bi sa specifikacijama zadovoljio moje potrebe.

Meni na primer to nije problem, sad sam na 6/64 kombinaciji. Bitne su mi kamere, zvuk, softverska podrška i baterija. Šteta za edge 20 što mi ne ispunjava ove uslove, mislio sam da hoće. Ali bitno ke da svako nađe telefon za sebe :) još ako je oko 400e top jer mi je 500e baš neki maksimum koji želim da dam za telefon.

Meni lepo posao radi i Mi 10T Pro, zaista uz ovaj telefon po meni best buy.

Meni na primer to nije problem, sad sam na 6/64 kombinaciji. Bitne su mi kamere, zvuk, softverska podrška i baterija. Šteta za edge 20 što mi ne ispunjava ove uslove, mislio sam da hoće. Ali bitno ke da svako nađe telefon za sebe :) još ako je oko 400e top jer mi je 500e baš neki maksimum koji želim da dam za telefon.
Tebi ne ispunjava nijedan uslov 😁
BTW I ja sam odustao od ovog telefona. Ako je ovo top ponuda jedne kompanije na kraju 2021, jako je neozbiljno, šta očekivati od takve firme... E kazem da je los, daleko od toga, ali ovakav uredjaj ne može biti top ponuda ozbiljne firme.

Ovo je realna cena telefona (za pro model) i telefon kao celina je dobra kupovina za one koji preko nekih stvari mogu preći. Bolji sistem kamera i veći kapacitet baterije bi doneli višu cenu, pa bi opet izgubili deo publike.

Softveru kamera treba ozbiljan apdejt, a posebno za noćne fotografije.

Ovo je realna cena telefona (za pro model) i telefon kao celina je dobra kupovina za one koji preko nekih stvari mogu preći. Bolji sistem kamera i veći kapacitet baterije bi doneli višu cenu, pa bi opet izgubili deo publike.

Softveru kamera treba ozbiljan apdejt, a posebno za noćne fotografije.
Da će update popra iti stanje, verovatno da. Ali džabe software ako nema hardware...
Svako ima nešto svoje. Ja i dalje ostajem pri tome da je 12 GB rama nepotrebno... Bolje da je 8 a da su ostatak uložili u nešto drugo...

Da će update popra iti stanje, verovatno da. Ali džabe software ako nema hardware...
Svako ima nešto svoje. Ja i dalje ostajem pri tome da je 12 GB rama nepotrebno... Bolje da je 8 a da su ostatak uložili u nešto drugo...
kapiram da su 12 stavili zbog Ready For opcije, ali covece ja imam laptop sa 8bg RAM memorije, realno je dovoljno i toliko :) Oni samo da su dodali stereo zvuk i da su se potrudili oko softvera kamere, ja ne bih mogao da nadjem neku konkretnu manu ovom telefonu osim da bi mi verovatno bio prevelik jer sam navikao na telefone do 6.5". Ali to je ono kad koljes vola za kilo mesa, tako Motorola stedi na svojim premijum uredjajima.... Praticu ovu temu svakako da vidimo jos necije utiske o kameri i hoce li je popraviti jer je tu hardver ali dzabe.

Telefon jutros skinut sa punjača, baterija je tačno 50 %. Ekran korišćen 5:10 minuta. Deo dana sam bio napolju. Korišćena kamera, pozivi i net.

Lokacija isključena i ne koristim društvene mreže na telefonu.

Baterija je baš baš dobra. Recimo meni je to najveća briga bila, nijednog realnog testa nije bilo i uzeo sam bukvalno na slepo. Ali sam bio mišljenja, valjda nije lošiji od Mi 9T Pro... Ispade bolji.

Što ste tiče flegšip ili ne itd... Ne može to tako da se gleda. Telefon košta 500e, za te pare je perfektan. Prošlogodišnji Mi 10T Pro je 50e skuplji, Mi11i je 130e skuplji... A imaju hardver koji imaju. Svaki proizvođač može da napravi maltene bilo šta samo je pitanje koliko bi to koštalo. Dakle mogao je da ima i OIS, i zvučnike i bežično punjenje i 2k ekran i onda bi se neko našao da kaže a što košta 950e :)

Trebao sam prvo one bolje slike sa kamere da okačim :D

Ja sam odavno odustao od price ljudima sta i kako,sem kada mi posalju pm pa im odgovrim iskreno sta mislim
Sada samo uopsteno i po neki komentar koji smatram da je bas realan za neki model
Mislim sjajne kamere,stereo zvucnici,ois itd itd za 500€ ,pa preterase ga ....
Problem Motorolole nije los softver jer ako iko ima los softver to je Xiaomi pa se prodaje kao lud
Problem Motorole je losa reklama to sam odavno napisao,stavi taj hardver u poznatiji brend i eto ludila do bola o tom modelu telefona ,tipican primer F3,note 10 pro itd

Ne bih se skroz složio, ovde pričamo isključivo o softveru kamere i algoritmima za obradu slike koji su za par koplja bolji i na lošijim i jeftinijim telefonima. Motorola je poznata da izbaci jedan veći apdejt i da neko vreme šalje sigurnosne zakrpe ali i u tom slučaju radi maltene bez ikakvih gluposti kao što je slučaj sa polupanim MIUI.
Za par evra su mogli da ubace stereo zvučnike i da se potrude oko algoritma obrade slike, pa pobogu 108mp slika koju posle smanjiš na 12mp je bolja od one koju softver kamere napravi sam. OIS je precenjen, takođe bežično punjenje i ip68 ili čak i sd kartica ako već imaš 256gb. Čak se i za imanje sd kartice u telefonu plaća za licencu, nju drži Majkrosoft ;-)
Imalo je mesta ali su sebi pucali u nogu nekim odlukama na kojima nisu na kraju dana uštedeli par evra po telefonu, već su izgubili stotine jer će neko za tih 500e uzeti prošlogodišnji flegšip ili neki OnePlus telefon, ili čak maltene sličan za 350-400. To je problem cele priče, a mi se vrtimo u krug jer jedni drugima delujemo da tražimo dlaku u jajetu, a zapravo su se oni zeznuli sa procenama i lošim marketingom.

Slažem se i ne slažem se. Hoću reći, ovde pogotovo u uslovima kada je loše svetlo, kamera je onako... I gcam se muči iako zapravo baš u tim low light uslovima pokazuje prednost. Međutim sa druge strane u mnogo situacija je moto kamera ovde upotrebljiva. Šaomi kameru na prošlom telefonu nijednom nisam upotrebio. Kriminalne slike. Prijatelj ima Mi 10T Pro, baš smo diskutovali na tu temu, kaže za Šaomi kameru isto - ni prineti gcam. Ovde nije baš tako uvek. Ali ono gde se slažem je da ima prostora za unapređenja.

Zapravo najveća budalaština mi je to što na auto modu je difoltna rezolucija 12mpix i to ne može da se menja a recimo radi interpolaciju sa 8 na 12 za telefoto i upropasti sliku.

Ništa ovde moto kamera nije lošija od recimo šaomi kamere. Šta više, mislim da je bliža gcamu moto. Drugo su mogućnosti samog senzora. Bilo bi lepo da je pravi flegšip senzor ali nažalost nije. Jel to loše? Jeste jer ne pravi slike kao Mi 11 Ultra i isto tako nije loše jer ne košta 1200 evra zbog toga.

Ne treba ga porediti sa Ultrom već kakve slike pravi u odnosu na A52 / A72 ili S20 FE

Ako tu postoji osetna razlika u korist Samsunga, onda ovo mozda i nije telefon za ljude kojima je kamera prioritet.
Mada, ako su fotografije bolje nego Xiaomi, mozda i jeste.

Softver za fotkanje je verovatno projekat i investicija koju Motorola ili neće ili nema fonda da finansira. Nije to baš samo "sedni i poradi na tome". To "sedni" košta ko zna koliko.

Ovo i jeste telefon u klasi a72 kada se pojavio, tj. Bio bi konkurent a72s kada bi ovaj postojao danas. U okviru cene bi svaki od njih doneo nešto drugačije pa bi birali jači čipset ili kamere ili nešto treće.
20 pro nije globalni flagship, već vodeći model Motorole koji je realno midranger. Ovakav kakav jeste meni je overkill. Šaomi i Realme nisu još uvek proizvođači koji mene interesuju jer pogledajte teme za modele većine Šaomi modela na ovom forumu...
Da se a52s pojavio ranije uzeo bih ga u razmatranje jer nudi za mene interesantan paket po dobroj ceni (dovoljno brz čipset i dobru bateriju, a svakako i podršku).

Evo baš sam poredio A52 i Edge 20 slike na gsmareni, ja stvarno ne vidim nikakvu opipljivu razliku u korist bilo kojeg modela. Nijanse na ovu i onu stranu. Nikakve osetne prednosti na bilo koju stranu, sami pogledajte uostalom. Automatska podešavanja i stock kamera app. *** napraviste 480p kameru od ovoga. Sa druge strane, verujem u gcam da više može da se izvuče iz onog senzora nego iz ovog jer, ja bar do sada, nisam video da bilo koji isocell 108mp radi dobro na gcam kao što imx rade.

Poenta je da je neko rekao okej, pravimo višu srednju klasu sa tom i tom cenom. Ajde sad iz premium segmenta ćemo da uzmemo neke stvari a neke nećemo i to je to. I tri stvari su(od bitnijih) da kažemo izostavili: kamera sa ois, stereo zvučnici, bežično punjenje. I uhvate se da ga reklamiraju kao camera phone. To je moja kritika bila a neki su to protumačili kao "telefon ništa ne valja". Telefon je predobar za ove pare i trenutno bolje kupovine nema.

P.S. Po ceni po kojoj ga prodaju u EU(oko 700e), ovaj telefon nema nikakve šanse jer za te pare već ima dosta bolji izbor. Za ovo koliko se prodaje kod nas već...

Poslednja izmena:
Po ceni koja je kod nas je odličan. Kao što rekoh da srede softver kamere što nije toliko teško ako vidimo da su samo oni odvrnuli kontrast i pooštravanje slike. Senzor je dobar i kao što smo videli kod običnog OnePlus 9 telefona OIS nije neophodan kad je tu veliki senzor.

E sad zamislite da to srede i da je neko imao malo mozga i da su se vratili poklopcu baterije od ugljenih vlakana umesto stakla i da su se ispružili za stereo zvučnik. To bi bila prava motorola kao nekad, i mogli bi da traže te pare koje traže napolju za telefon i da im prodaja ide. Eto da imamo o nečemu da diskutujemo da ne umre tema 😁

Na ovom poklopac i zvučnike sigurno neće srediti :D

Mada se meni jako sviđaju ova mat leđa. Nosim kejs samo dok ne dođe hidrogel jer ovom GG5 ja ništa ne verujem. Znam X slučajeva gde se staklo bukvalno samo od sebe ogrebalo.

Nazad
Vrh Dno