Šta je novo?

Motorola EDGE 20/PRO/LITE

To samo znaci da su pogodili sa cenom pravo u centar, kvalitetan telefon sa mnogo dobrih stvari. Ja sam kevi uzeo Motor Action i stvarno lepo radi telefon, tako da iako fusare sa softverom kamere i obradom slika, svidja mi se implementacija androida i kvalitet izrade koji guraju.

Da, njihova će sigurno za koji dan. Mada u vezi kamere, dobrim delom je korisna i ona od Edge 20 običnog.

Da, njihova će sigurno za koji dan. Mada u vezi kamere, dobrim delom je korisna i ona od Edge 20 običnog.
Pa u odnosu na pro model običan ima iste senzore samo je zum kamera 3x optička. Deluje mi telefon kao najbolji izbor od cele edge serije

Baterija je najveći minus kod običnog modela

Dugujem malo izvinjenje jer je ipak audio bitrate socijalnih mreža (crkli dabogda) taj koji je unakazio prvi prenos i mislim da tu ni najbolji mikrofon na svetu ne bi prošao mnogo bolje.

Ipak, evo kako zvuči Edge20 na snimanju:
Zoom test:
https://drive.google.com/file/d/14Wfy8olcaNe1UeF9hAyN9kcQGqIE4y_U/
Običan video:
A evo isti prostor sa Galaxy s8:

Nisu isti bendovi, ni jedan a ni drugi nisu savršeni za prenos zvuka, ali verujem da čujete razliku. Slika jeste bolja, ali zbog zvuka meni je ovo nepotrebljivo.

Motorola je bespotrebno oštra i glasna (na jednom drugom mestu je relativno tihu svirku snimila kao da nismo bili na istom nastupu)

i nije mi jasno zašto je toliko teško dodati običan grafički ekvilajzer u video podešavanju. Ne znam da li ijedna firma ima to u svom softveru a eksterne aplikacije sigurno nemaju dobru podršku za zum.

Uz sve to, namerno sam šetao sa zumom da vidim kako to izgleda u praksi. Trenutni softver mi je jeziv, prelaz sa 1x na 5x kada kliknete je bespotrebno brz uz sve artifakte koji se javljaju.

A ne bih da govorim o evidentnim razlikama u kamerama gde se po ekspoziciji jasno vidi kada se koristi glavna kamera a kada zoom pa se sve svodi ili na snimanje ispod 5x ili do 4.9x ako ti ne. Smeta granulacija ekrana.

Drugim rečima, za ovo što bih ja voleo (a voleo bih Galaxy K Zoom optike) više mi se isplati da uzmem bilo koju kompakt kameru.

Konačan utisak o telefonu mi je da je ovo otprilike premium Poco X3 a ne nešto što se takmiči sa A72 ili s20 FE. Očekivao sam mnogo više od kamere i iskreno me je navela da se zapitam kakva je P30/P40 Pro zoom funkcija zapravo. Da, 5x zoom je lepa stvar, ali to ništa ne vredi ako na sve ispod toga nemam OIS podršku jer se koristi glavna kamera.

5x zoom nije nešto što će se uvek koristiti i u ovoj kombinaciji običan Edge dodje zapravo bolja kombinacija (beše ima 3x zoom?)

Ko želi kameru, dobiće nešto pristojno što ume i da iznenadi, ali ništa preko toga. Slike ispod sam uhvatio u ulici koja je bila mračnija u odnosu na ovo sa fotografije. Prva je normal drugsla night mode.

Za moje potrebe, iako samim telefonom nisam razočaran, ovo nije nesto na sta bih odvojio 500€. Ili ako najave ozbiljan updejt softvera za kameru možda i bih.

Čekam cene za S21 FE pa da vidim šta ću dalje.

Prilozi

• IMG_20210917_220325521.jpg
    IMG_20210917_220325521.jpg
    223.6 KB · Pregleda: 37
  • IMG_20210917_220341419.jpg
    IMG_20210917_220341419.jpg
    289.3 KB · Pregleda: 37
Poslednja izmena:
Taman sam prelomio da ga uzmem i skinuše ga sa sajta A1.
Obično ostave uredjaj i napišu da nije na stanju.
Dobra je fora to sa garancijom na punjač i bateriju.
A može i da se proba 30 dana, ni to nije loše.
Probaj direktno u poslovnici ako si iz Beograda, A1 u Knez Mihailovoj treba da ga ima fizički, kao i jedna poslovnica u Nišu i Novom Sadu.

• Like
Reagovanja: Def
Dugujem malo izvinjenje jer je ipak audio bitrate socijalnih mreža (crkli dabogda) taj koji je unakazio prvi prenos i mislim da tu ni najbolji mikrofon na svetu ne bi prošao mnogo bolje.

Zoom test:
Običan video:

Nisu isti bendovi, ni jedan a ni drugi nisu savršeni za prenos zvuka, ali verujem da čujete razliku. Slika jeste bolja, ali zbog zvuka meni je ovo nepotrebljivo.

Motorola je bespotrebno oštra i glasna (na jednom drugom mestu je relativno tihu svirku snimila kao da nismo bili na istom nastupu)

i nije mi jasno zašto je toliko teško dodati običan grafički ekvilajzer u video podešavanju. Ne znam da li ijedna firma ima to u svom softveru a eksterne aplikacije sigurno nemaju dobru podršku za zum.

Uz sve to, namerno sam šetao sa zumom da vidim kako to izgleda u praksi. Trenutni softver mi je jeziv, prelaz sa 1x na 5x kada kliknete je bespotrebno brz uz sve artifakte koji se javljaju.

A ne bih da govorim o evidentnim razlikama u kamerama gde se po ekspoziciji jasno vidi kada se koristi glavna kamera a kada zoom pa se sve svodi ili na snimanje ispod 5x ili do 4.9x ako ti ne. Smeta granulacija ekrana.

Drugim rečima, za ovo što bih ja voleo (a voleo bih Galaxy K Zoom optike) više mi se isplati da uzmem bilo koju kompakt kameru.

Konačan utisak o telefonu mi je da je ovo otprilike premium Poco X3 a ne nešto što se takmiči sa A72 ili s20 FE. Očekivao sam mnogo više od kamere i iskreno me je navela da se zapitam kakva je P30/P40 Pro zoom funkcija zapravo. Da, 5x zoom je lepa stvar, ali to ništa ne vredi ako na sve ispod toga nemam OIS podršku jer se koristi glavna kamera.

5x zoom nije nešto što će se uvek koristiti i u ovoj kombinaciji običan Edge dodje zapravo bolja kombinacija (beše ima 3x zoom?)

Ko želi kameru, dobiće nešto pristojno što ume i da iznenadi, ali ništa preko toga. Slike ispod sam uhvatio u ulici koja je bila mračnija u odnosu na ovo sa fotografije. Prva je normal drugsla night mode.

Za moje potrebe, iako samim telefonom nisam razočaran, ovo nije nesto na sta bih odvojio 500€. Ili ako najave ozbiljan updejt softvera za kameru možda i bih.

Za ove pare, a da nije Šaomi (a ima i nas koji MIUI i generalno problematiku u radu proizvoda tog proizvođača ne mogu da svare) realno nema ništa da se kupi. Sinoć sam izvadio telefon iz futrole i vidi se da je relativno tanak. Za neku ozbiljniju kameru sa mogućnostima promenjivog optičkog zuma u ovom cenovnom razredu po mom mišljenju nema mesta, uzimajući u obzir generalno rast cena elektronike i komponenti. Za dobre ili top performanse kamere ruka će morati manje više duplo dublje da se zavuče u džep.
Od 21FE ne očekujem ništa za male pare, tj. ako bude povoljan, zakinuće na nečemu. Ali svaka razlika u ceni preko max 100 eura sugeriše da se ne radi o telefonima iz istog cenovnog razreda, pa je bespredmetno i porediti takve telefone.
Jednostavno, ovo je top model Motorole za 2021, pa je kao takav morao da ima SD serije 8, OLED ekran i solidnu količinu ROM i RAM memorije i tu nije smelo da se štedi. Štedelo se na kamerama i odatle i ovakva cena. Dakle, za ljubitelje kvalitetne fotografije, ovo nije model koji treba da razmatraju. Meni srećom to nije prioritet, pa su i ovakve fotografije za mene i više nego upotrebljive.

Svakako bi najbolji izbor od motorole možda bio edge 20 samo da ima bateriju od 4500+ mAh iako je generalno moj favorit u tom segmentu A52s. Sa druge strane SD870 i 12GB rama daje ovom telefonu poprilično dugačak upotrebljivi životni vek.

Dobra strana ove serije Motorole je sto se digla opasno prasina
Ne secam se da je skoro za neki njihov model bilo ovoliko interesovanje
Ovoliko recenzija kako preko neta tako i na forumu
S21 fe koji se cesto pominje kao odgovor Samsunga na ovaj i slicne modele pa recimo da i dalje mislim da ce razlika u ceni biti bar 150 eura ,sto bas i nije malo
Kamera nije najjaca strana ovoga modela ali ljudi kojima je to najbitnija stavka zna se sta se uzima i koliko to kosta kao i cega i tu moraju da se odreknu
Jedino da naznacim da kamera nikako nije losa i da su ovo zakljucci ljudi kojima jeste i da je dobro sto su napisali sve njene mane i vrline

Vezano za Xiaomi taj sam.

Jako mi se dopadaju Motorola gestures. Intuitivni su i bilo bi super kada bi

Nema Always on display ali čim ga uzmeš u ruke pali se ekran.

I samo da ponovim - kamera nije loša. Samo nije glavni adut.

Ja bih drage volje menjao SD 870 za bolju kameru i manji format telefona kada bi takav telefon mogao da postoji u 2021. Zato negde kažem, čekam cene kod operatera za S21 FE pa da prelomim izmedju S20 FE i S21 FE.

Zoom test:
Običan video:

Ne znam da postoji telefon kod kog zum radi tako kako si ti zamislio. I flagship modeli imaju zum kamere koje imaju sočivo za jednu vrednost uvećavanja, a sve između se dobija digitalnim zumiranjem.
OPPO je sad krajem avgusta najavio da radi na kameri sa kontinuiranim zumom za neki budući model, ali to će možda da bude na tržištu za godinu dve.

Poslednja izmena:
Probaj direktno u poslovnici ako si iz Beograda, A1 u Knez Mihailovoj treba da ga ima fizički, kao i jedna poslovnica u Nišu i Novom Sadu.
Stiže im od ponedeljka, baš se dvoumim da li da ga uzmem.
Kamera mi nije prioritet pre su ekran, baterija, brzina i koliku/kakvu će podršku imati.
Sledeće je Lg V60 bez garancije koji mogu da uzmem za tri meseca malo jeftinije od 20 pro.

@qryak Postojao je nekada davno - Galaxy K Zoom.

Ovde je recimo problem u ekspoziciji. Razlika između brightness nivoa u low-light uslovima radi primetan switch izmedju dve kamere (0.5 telefoto - 1-4.9 glavna - 5 telefoto)

Mislim da je digitalno zumiranje bolje rešeno kod konkurencije.

U ovim uslovima stvarno ispada da je 3x zoom model onda bolje rešenje jer neću baš toliko da forsiram 5x zoom, ali 3x bih mogao.

Poslednja izmena:
Pa ***, taj Galaxy Zoom je bio foto aparat sa dodatom podrškom za Sim card, a ti bi sad da telefon debeo 8 milimetara ima onakav zoom objektiv. Ne može.
OPPO razvija periskopski zoom objektiv, ali još je to daleko i verovatno će da košta.

Pogledaj zoom video na mom linku.

Ja bih da kad prelazim sa kamera crno ne postaje sivo pa opet crno kad zakucam 5x zoom 😉

A i normalan mikrofon ne bi smetao - tužno je što su tako neke trivijalne komponente bile bolje pre par godina nego danas ☺

Ako me razumeš, dodjem u situaciju da sa telefonom od 500€ ne mogu da snimim svirku a mogu sa S8 od 130€ i to ne zbog slike, zuma ili bilo čega već zbog zvuka. Apsurdno je.

I na Mi11 ultra se vidi prelaz kad se zumira tokom snimanja videa. Nema kontinuiranog zuma bez pravog zum objektiva.

Pogledaj zoom video na mom linku.

Ja bih da kad prelazim sa kamera crno ne postaje sivo pa opet crno kad zakucam 5x zoom 😉

A i normalan mikrofon ne bi smetao - tužno je što su tako neke trivijalne komponente bile bolje pre par godina nego danas ☺

Ako me razumeš, dodjem u situaciju da sa telefonom od 500€ ne mogu da snimim svirku a mogu sa S8 od 130€ i to ne zbog slike, zuma ili bilo čega već zbog zvuka. Apsurdno je.
S8 sam imao i dalje je ok, obzirom da je 4 god. star ! sa njim sam bas snimao video, tek posle ~1,5 god je sredjen da bude tip top !
ti mozda previse ocekujes od telefona (bilo kog) :) za zoom si u pravu skroz, ali zvuk mozda mogu da ispeglaju nekim update-om kasnije .
e sad, onaj ispad na 0:16s ! i sto ti se pevac bas nesto i ne istice ;) na 01:27s

Onda lepo kupis kad ispeglaju, a ne sad pa se nadas boljim danima

Ja sam poprilično siguran da me je K Zoom razmazio. Ali pratio sam dosta modela sa telefoto kamerom i nikad mi nije doputovala informacija da je sve ispod maximalnog zooma zapravo glavna kamera.

Kažem, dodje mi malo apsurdno da Honor 2 iz 2012 iz perioda kada je Huawei bio anonimus ima mikrofon koji se pokazao zahvalnije za video zapis nego Motorola premium iz 2021. Tolika procesorska snaga, RAM memorija a nijedan limiter, ne daj boze EQ, kompresor, osnovni audio alati koji troše 5% procesorske snage.

Jasno je meni da je 95% kupaca ovo apsolutno nebitna stavka, ali meni je definitivni turn-off.

A za 1:27 prva zajednička svirka sa ovim bendom. Biće to bolje kad se uhoda 😉

Bitno je da imamo izbor :)

Pa trebalo bi slabiji procesor da umanji razliku usled manje baterije pa da bude to slicno, mada ekran je tu najveci potrosac tako da da, moguce da ima nesto slabiju bateriju ali ne previse.
Teško da procesor (SD778 VS 870) može da smanji značajno potrošnju energije u nekim opšti uslovima upotrebe. 500 mAh je solidna razlika.

Kažem, dodje mi malo apsurdno da Honor 2 iz 2012 iz perioda kada je Huawei bio anonimus ima mikrofon koji se pokazao zahvalnije za video zapis nego Motorola premium iz 2021. Tolika procesorska snaga, RAM memorija a nijedan limiter, ne daj boze EQ, kompresor, osnovni audio alati koji troše 5% procesorske snaga.
To ti je posledica hiperprodukcije gde se izbacuju modeli na svakih godinu dana... Pa na 6 meseci imaš jednom premijum, pa onda srednji segment i tako u krug. I onda samo najjači igrači koji su pre razvili sve ove sitnice koje ih čine najboljim na tržištu i dalje ih implementiraju.
Šteta da se telefoni danas prave da zadovolje površne testove jutjubera.

Ne znam, nisam muzičar ali preslušao sam sva tri snimka i mene kao laika da neko pita šta se bolje čuje bez razmišljanja bih rekao video snimljen Motorolom. Na stranu puniji zvuk kod Motorole, kod Samsunga se jasno čuje neko pucketanje i generalno je zvuk bezličan.

Što se tiče Edge 20, iskreno u odnosu na pro model mislim da je više skinuto u odnosu na tih 80e koliko je kod nas jeftiniji. Za bateriju sam kod njega, bar ja, bio ubeđen da će da bude poprilično dobra međutim baš me iznenadio gsmarena test baterije gde je ista maltene katastrofalnom proglašena. Videćemo ako neko uzme kakvi su utisci.

Problem je u odnosu na ono šta se zvučno dogadja u realnosti.
Motorola je pokupila visoke frekvence nerealno i na granici prijatnog.
Čak i "tihe" svirke na Motorolinom video zapisu zvuče preglasno i preoštro. No ajde, to se još može rešiti eksternim mikrofonom koji će svakako snimati bolje od bilo kog internog.

No, sa druge strane, upravo isprobao Ready For. Jako jako lepo iskustvo. Bukvalno instant povezivanje. sa BT tastaturom dobiješ mini laptop za neki osnovni office i slično sa jako jako dobrim odzivom i sjajnim komandama da aplikaciju prebaciš na pola ekrana levo ili desno.

Svaka čast i za integrisanu opciju "use your phone as webcam" - na UI nivou je Motorolin OS baš zadao domaći zadatak kako obogatiti stock Android a ne unakaziti ga.
Deluje mi kao pun pogodak i zbilja navijam da nadju načina i poprave softver za kameru.

Ako bas hoces da snimas koncerte, kupis lepo redovnu kameru/kamkoder.
Ni jedan mob im nije ni blizu.
Drugar mi poslao snimak Partibrejkersa sa iP12, nista specijalno nije bolji od Motorole, isto muti visoke.
Mislim jeste bolji ali je taj fon 1500e, toliko ni blizu nije bolji.
Hoces dobre slike - Huawei P40 sada pao ispod 500e.
Hoces dobar video i zum, ovo je odlicno, ima 50x opticki zum, poigrao sam se sa njim i za te pare je fenomenalan:

Screenshot_2021-09-19-04-19-08-66_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg
Tako da zadrzis motorolu da ne bi bacao pare na eksperimentisanja sa mob, uzmes cam i miran si.

Imam Canon EOS M ako hoću video. Nije to poenta.
Voleo bih uredjaj koji je uvek sa mnom, za koji ne moram da mozgam da li sam ga poneo, imam li mesta ili da unapred razmišljam o njemu.

Mobilni telefoni bi trebalo da imaju sve kapacitete da isporuče to takodje. A ne isporučuju jer je za 98% korisnika ta stavka nebitna.

U principu sam kroz Edge20 skapirao da maksimum koji za ovaj novac mogu da očekujem jeste da glavna kamera ima OIS i to je OK.

Poslednja izmena:
Ok, prihvatam da se "ne razumem", samo kažem šta mi lepše zvuči i kapiram da će većina u ovih što kažeš 98% korisnika imati odgovor kao ja. Prosto mobilni telefon, bilo koji, ne ova motorola, ipak nije namenjen za ovakve stvari. Da li bi mogao? Verovatno, no pitanje je koja bi cena bila za tako nešto i opet najbitniji deo, kome je to potrebno...

Kad smo već kod snimanja zvuka, bas se skoro uopšte ne čuje
Da se ispravim. Možda ipak malo više probijaju više frekvencije.

Poslednja izmena:
Imam g100 od kada je izašao u Telenoru, brutalna mašina sa odličnim kamerama i baterijom, u svemu je baš dobar a verujem da je i cela edge 20 serija extra po rečima čoveka koji radi u Motorola Srbija i koristi edge 20 pro testira ga pre prodaje eno realno je uporedio edge plus sa edge 20 pro u grupi Motorola Fans Srbija na fejsu pa pročitajte.

Vrh Dno