Sto se bezbednosti tice cak i one iz lidla kacige imaju sve potrebne sertifikate.
Ovde sam ja pokusao da naznacim u proslom postu bez da ulazim u detalje, ali situacija je ovakva:
Fensi dizajn i boja - 12 mesto prioriteta
Udobnost - tesko 2 mesto prioriteta, ipak covek treba da ima maksimalni fokus
Kvalitet kacige - prvo mesto priroriteta
I to ne mogu da objasnim ljudima dovoljno.
Citiram sam sebe: Jedno su sertifikati, drugo je realnost.
AGV ide na udobnost i dizajn + sigurnost kao kombo. SHOEI ide na 60% sigurnost + 40% udobnost / dizajn. ARAI (da se kolega
@Dusan94 ne uvredi) ide na 90% sigurnost i 10% na sve ostalo
To su 3 premium proizvodjaca, gde u realnim testovima i primenjenom iskustvu ljudi, sertifikat bude papir sa kojim moze da se obrises, kada treba da se izmeri 1 milimetar jaceg / boljeg materijala koji te odvaja od metalne sipke u mozak.
Tier 2 su Nolan, Shark, Schuberth, HJC, Airoh
Odatle ide prazno jedno 3 mesta, pa onda svi ostali proizvodjaci
Anegdotalno iskustvo ili ne, imam prijatelje koji su svi Adventure vozaci i skoro je jedan nas covek naleteo na ulje koje je ispustio autobus, na S krivini na Jugu Srbije negde dole.
Covek je bez ikakve kontrole pod uljem vozio do putne blokade, u koju je udario, rasturio motor (R1200GS), preleteo preko barijere, i onda nizbrdo niz sumu gde se kotrljao koliko je nizbrdica (40ak metara)
Aj sto je izlomio nogu na 2 mesta, skocni zglob, ruku podlakticu, nego sto je glavom udario vise puta.
Kaciga je bila BMW Manufactured by Schuberth. Ta kaciga je sada trofej a lik iz hitne se krstio uzduz i popreko kad je skapirao da je coveku glava netaknuta
TLDR - "ima sertifikate sigurnosti" je otprilike vise stvar birokratije nego realne upotrebljivosti. Kaciga cuva glavu, kaciga mora da je kvalitetna. Ja bih pre na glavu stavio carapu nego Lidl kacigu.