Šta je novo?

Motocikli

Vidi, čak i ja, koji motor ne vozim od polovine '80-tih, znam za AGV. Tako da je odgovor jednostavan, što se mene tiče.
Pozdrav

• Like
Reagovanja: G17
Jedno su standardi drugo je realnost. Pogledaj YT testove i zasto su AGV i SHOEI top tier, i odmah iza njih Nolan, Shark, Arai i Schuberth

Procitaj ovo kako mi je AGV spasio zivot
Samo se za arai nikako ne bih složio da je iza bilo čega. 🙂

@G17
I ja bih radije išao na agv ili scorpion od ovih.
Ono što mogu iz prve ruke da kažem kao anti preporuku je hjc f71. Bučna, vizir se spušta u samo 3-4 koraka. Za razliku od rpha 70 koja mi je bila odlična.

Svakako obavezno probaj pre kupovine, treba malo da stežu u početku, ali nikako da postoje tačke gde je veći pritisak

• Like
Pa gledam koliko vidim LS2 dolazi sa pinlock ,Scorpion ne ali ima ako je verovati bolji sistem za naocare Kwikfit tako da mi je bolje kupiti pinlock posebno, a za agv koliko vidim bar mi ai rece da nisu pogodne za naocare mada oni tvrde da mogu, agv je za nekih 10k skuplji ali je bilo jedno vreme pre par meseci slicna cena kao scorpion pa ako ne nadjem po nizoj verovatno cu scorpion.

Prvo baci pogled na SHARP, onda (ako već nisi) na BJBIkers.
Na prvom ćeš da nađeš rezultate testiranja što je bitno za inicijalnu odluku, a na drugom iskustva korisnika/kolega iz prve ruke, od prvog dana korišćenja pa na dalje. Uz sve pohvale i kritike i zamjerke za sve što ne valja, a što se pokaže vremenom kroz korišćenje, jer prvih par sedmica/mjeseci sve u svakom slučaju funkcioniše (manje/više) savršeno…

• Like
Prvo baci pogled na SHARP, onda (ako već nisi) na BJBIkers.
Na prvom ćeš da nađeš rezultate testiranja što je bitno za inicijalnu odluku, a na drugom iskustva korisnika/kolega iz prve ruke, od prvog dana korišćenja pa na dalje. Uz sve pohvale i kritike i zamjerke za sve što ne valja, a što se pokaže vremenom kroz korišćenje, jer prvih par sedmica/mjeseci sve u svakom slučaju funkcioniše (manje/više) savršeno…
Hvala, hoću. Vidim AGV je dosta bezbednija samo ne znam kako bi bila sa naočarama pa ću pitati i tamo, Scorpion je 3/5 , AGV 5/5 a LS nema test
Obe imaju Anti fog visor ali ne znam da li možе da zameni PinLock

lS2 dolazi sa pinlockom koliko videh.
Mada pusti pisanije, idi i probaj, testovi jesu bitni, ali kako leži na glavi je još bitnije.

Ako nosiš naočare, pinlock neće puno da ti pomogne. Meni su one uvek maglile više nego vizir.
Zbog toga mi je na staroj mnogo više odgovaralo što je vizir mogao da se otvori 2-3mm. Dovoljno da se odmagli a da me ne ubije promaja.
Na novoj, vizir može najmanje 3-4cm da bude otvoren, tu već preko 40ak na sat mnogo furi.

Sad vidim da ls2 i scorpion imaju sunčane naočare, ako ti smeta jako sunce kao meni, uzmi i to u obzir.

• Like
Сличну дилему и ја имам, АГВ к1с или Шкорпион 530 собзиром да ми једино оне стају у моторин.

АГВ нема сунчане наочаре, ужа је и има дуплу д копчу па смара скидање/стављање, мора да се купи додатно пинлок, визир у боји солидно скуп. Заузврат има доста занимљивих боја и у иностранству се може наћи доста јефтиније

Шкорпионка има сва могућа чудамуда, долази пилок уз њу међутим избор боја ми је баш слаб.

Трећа опција ми је ако најурим АГВ К7 карбонску за неке ок паре међутим и она ми је слаба са бојама.

Иначе погледај АГВ К3, она ми делује као апсолутни бестбај, има све што к1 нема а и постоји у разним комбинацијама боја а цена је незнатно виша. Ја сам се одлучио за њу али када сам отишао да је пробам схватио сам да ми не стаје у моторин 🤡

Успут има ли ико препоруке за комуникацију са алиекспреса? Једини приоритет је квалитет звука и слушање музике, тренутно користим кардо са ЈБЛ звучницима и иако свира лепо не свира за 300 евра колико кошта. Радије бих купио за те паре бубице па их користио и у ванмоторашком животу него ко сад имао скупљу комуникацију од кациге 😂

Poslednja izmena:
  • Like
Sta znaci kaciga za ok pare?

Ozbiljno pitam. Uzeces veci motor, platices ga x hiljada eura, cepaces ga 200 kmh i gledas "kacigu za ok pare"?
Sorry, meni to nikako nije jasno.
Cek da nadjem sliku...
Vozam skuter od 50ccm pa sam bio spreman da dam mnogo vise nego sto sam uspeo da prodjem dobro:

1000047882.webp

Poslednja izmena:
Duke, ne priča ovde niko o kung fu kacigama od 30e.
Za 150-200e može da se nađe bezbedna kaciga od poznatih proizvođača. Preko toga razliku u ceni već pravi razlika u težini, materijalu postave, ventilaciji, vizirima, buci, imenu...
Ko može da priušti skuplje, super. Ko ne može, mora da pristane na neki kompromis, ali daleko od toga da su loše.

Prvo treba da imas ideju dal ces da putujes ili samo grad, pa na osnovu toga biras kacigu, ili kupujes 2 🙂
Za grad je ok i jet, ako ne planiras da se vozis ispod 12C
I premium modeli umeju da budu bucni, pogotovo kad otvoris ventilaciju, na duzim voznjama moze bas da smeta.
Sto se bezbednosti tice cak i one iz lidla kacige imaju sve potrebne sertifikate.
Trenutno koristim Shark oxo i za grad je odlicna, ali je bucna.
Poslednjih par sam uzimao bele, i razlika izmedju crne i bele u toploti na 30+ stepeni je ogromna.
Obavezno probaj jer oblik nekih modela moze da ti ne odgovara.

• Like
Podržavam bele, još bolje fluo zbog uočljivosti u gradu.
Ali opet je sve individualno i ima neke prednosti i mane, recimo na mojoj LS2 jet kacigi veliki problem je vizir, kada ga spustiš gura vazduh pravo u oči i to užasno smeta, a realno je neophodan recimo pri prelasku mosta na adi gde leti prašina, bube na većim brzinama su nezgodne. Sa druge strane full face dihtuje fantazija, naravno teoretski je bezbednija, međutim vidno polje je manje, manje buke dolazi od spolja što je dobro, ali isto tako i lošije čuješ saobraćaj oko sebe, kuvanje ako nema opciju da je odškrineš par mm.
Flip back modeli poput tog Shark Oxo su super varijanta, ali su osetno skuplji, plus mi se čini i dosta kabastiji od klasičnih.

• Like
Sto se bezbednosti tice cak i one iz lidla kacige imaju sve potrebne sertifikate.
Ovde sam ja pokusao da naznacim u proslom postu bez da ulazim u detalje, ali situacija je ovakva:

Fensi dizajn i boja - 12 mesto prioriteta

Udobnost - tesko 2 mesto prioriteta, ipak covek treba da ima maksimalni fokus

Kvalitet kacige - prvo mesto priroriteta

I to ne mogu da objasnim ljudima dovoljno.

Citiram sam sebe: Jedno su sertifikati, drugo je realnost.

AGV ide na udobnost i dizajn + sigurnost kao kombo. SHOEI ide na 60% sigurnost + 40% udobnost / dizajn. ARAI (da se kolega @Dusan94 ne uvredi) ide na 90% sigurnost i 10% na sve ostalo

To su 3 premium proizvodjaca, gde u realnim testovima i primenjenom iskustvu ljudi, sertifikat bude papir sa kojim moze da se obrises, kada treba da se izmeri 1 milimetar jaceg / boljeg materijala koji te odvaja od metalne sipke u mozak.

Tier 2 su Nolan, Shark, Schuberth, HJC, Airoh

Odatle ide prazno jedno 3 mesta, pa onda svi ostali proizvodjaci

Anegdotalno iskustvo ili ne, imam prijatelje koji su svi Adventure vozaci i skoro je jedan nas covek naleteo na ulje koje je ispustio autobus, na S krivini na Jugu Srbije negde dole.

Covek je bez ikakve kontrole pod uljem vozio do putne blokade, u koju je udario, rasturio motor (R1200GS), preleteo preko barijere, i onda nizbrdo niz sumu gde se kotrljao koliko je nizbrdica (40ak metara)

Aj sto je izlomio nogu na 2 mesta, skocni zglob, ruku podlakticu, nego sto je glavom udario vise puta.

Kaciga je bila BMW Manufactured by Schuberth. Ta kaciga je sada trofej a lik iz hitne se krstio uzduz i popreko kad je skapirao da je coveku glava netaknuta

TLDR - "ima sertifikate sigurnosti" je otprilike vise stvar birokratije nego realne upotrebljivosti. Kaciga cuva glavu, kaciga mora da je kvalitetna. Ja bih pre na glavu stavio carapu nego Lidl kacigu.

Prvo treba da imas ideju dal ces da putujes ili samo grad, pa na osnovu toga biras kacigu, ili kupujes 2 🙂
Za grad je ok i jet, ako ne planiras da se vozis ispod 12C
I premium modeli umeju da budu bucni, pogotovo kad otvoris ventilaciju, na duzim voznjama moze bas da smeta.
Trenutno koristim Shark oxo i za grad je odlicna, ali je bucna.
Poslednjih par sam uzimao bele, i razlika izmedju crne i bele u toploti na 30+ stepeni je ogromna.
Obavezno probaj jer oblik nekih modela moze da ti ne odgovara.

Koliko se više greju iznutra crne, kontam da će samo spolja biti primetna već toplota?

Koliko se više greju iznutra crne, kontam da će samo spolja biti primetna već toplota?
Osetno više, nije razlika samo spolja.

Na primer: Moja AGV Pista GP-RR je full carbon kaciga (iako materijal ne igra veliku ulogu jer je svakako između EPS materijal) i osetno je, slobodno mogu reći, vrelija od moje Shoei GT Air 3 kacige koja je bele boje (sa grafikom, ali ona ne utiče puno na temperaturnu deltu). Sa Pistom je potkapa mokra od znoja, dok sa Shoei-em to nije slučaj (u uporedivim uslovima)

Kolega @Kolektor je sjajno objasnio 90% stvari koje sam želeo da napišem.
Dodao bih samo da AGV i Shoei (a pretpostavljam i Arai zbog "jajastog" shella) imaju skroz drugačiji oblik školjke, tako da ne znači da će svaka kaciga svakome odgovarati. Ja sam tek nakon 2 godine svakodnevnog nošenja Piste i nedavnog prelaska na GT Air 3 shvatio koliko meni Pista uopšte oblikom nije odgovarala.

Shoei i Arai imaju dijametralno različite školjke - Shoei je za zatupastu/zasječenu/ravnu zadnju stranu glave, dok je Arai za skroz pravilnu/jajastu glavu. HJC i Shoei imaju približno iste/slične školjke (imao HJC, prešao na Shoei, probao i Arai ali nije legla nikako).

Kolega @Kolektor je to vrlo dobro objasnio/postavio, sa tom razlikom da ja Schuberth ne bih nikako svrstao u drugu, nego u prvu grupu.
Što se sertifikacije i testova tiče, isti služe da uporede različite proizvode kroz standardizovanu grupu testova i to nikako ne znači da je kaciga loša ako nema svih 5* na SHARP testu. Jednostavno svi prave različite proizvode sa naglaskom na različite performanse i različite mogućnosti, ali Shoei, Arai i Schuberth jesu tri top vrhunska proizvođača kaciga. Naravno da i Nolan i Shark i HJC i ostali imaju top kaciga, ali sa ova tri možeš “manje da pogriješiš”, a i cijena je u skladu sa time (a i top modeli ostalih su u kategoriji ova tri da se razumijemo).

Koliko se sjećam, dosta ljudi se žalilo na kvalitet izrade AGV K3, ali u svakom slučaju treba provjeriti sve relevantne činjenice, kao i obratiti pažnju da nije svaka kaciga za svaki motor, ali ja u svakom slučaju ne bih išao ispod FF kacige nikada, bez obzira na prijatniju vožnju u slučaju jet kacige, jer mi kaciga treba da me spasi i sačuva. Sa time u vezi odgovarajuća tema:
U kojoj ima dosta iskustava, a izdvojio bih ovo kao razlog zašto ne kaciga sa cvikerima ugrađenim (za to služi zatamnjeni vizir):
Moj drugar je pao sa kacigom koja ima unutrasnje naocare. Aterirao je direktno celom na asfalt. Problem je u sledecem: Naocare su ugradjene u stiropr ispred cela. Tu se pojavljuje prazan prostor za njihov hod. Pri padu/udarcu celo pritiska taj prazan prostor, naocare pucaju i seku celo, nos itd. Najveca opasnost je za oci. Inace, znamo svi, da pri kupovini kacige, nesme da postoji luft izmedju cela i zastitnog stiropora.

Moj drugar je imao srece pri tom padu. Parcici plastike su mu isekli "samo" nos.
Jet kaciga nikako (po meni), jer se gubi vrlo važna zaštita za zube i vilicu, a ako se dobro sjećam brojki u 90% padova, preko 50% posto je nabijanje na korman i tu prvo odoše zubi i vilica…

@DukeLander U Germaniji je pored Louis-a, Polo-a, a i ostalih manjih i većih, kao i dobrih zakona, te naročito dobrih popusta i akcija (koji su upravo to što trebaju da budu - popusti i do i preko 50%), jako teško kupiti lošu kacigu.

Beograd - Minhen - Stelvio - Umbreil pass - Dolomiti - Großglockner - Slovenija - Beograd..

Jedino sam Jadransku izbacio odavde, morao da skratim dan, dva…

Prilozi

• IMG_1247.webp
    IMG_1247.webp
    491.3 KB · Pregleda: 22
  • IMG_1253.webp
    IMG_1253.webp
    578.8 KB · Pregleda: 21
  • IMG_1273.webp
    IMG_1273.webp
    392.3 KB · Pregleda: 27
  • IMG_1300.webp
    IMG_1300.webp
    391.5 KB · Pregleda: 28
  • IMG_1336.webp
    IMG_1336.webp
    288.1 KB · Pregleda: 27
  • IMG_1310.webp
    IMG_1310.webp
    160.2 KB · Pregleda: 24
  • IMG_1325.webp
    IMG_1325.webp
    302.4 KB · Pregleda: 23
  • IMG_0659.webp
    IMG_0659.webp
    224.6 KB · Pregleda: 25
  • IMG_1240.webp
    IMG_1240.webp
    483.1 KB · Pregleda: 24
Ih, kakva tura!
Ja sam pre koju nedelju bio u Trstu, vozikao se u onoj ludnici sa skuterom (125icom) pa mi se vratila zelja za 2 tocka opet. Onda komsija ovde uzme novog X-ADV 350cc.
Svi znakovi za povratak su tu 😀

Nazad
Vrh Dno