Šta je novo?

Most graphically impressive games by year since 1992

Ideja je bila da sami pravimo listu na osnovu predloga i da u skladu sa postovima editujem prvi post.
Medjutim, forum to ne dozvoljava.

Da li ekipa sa gafa zna nesto ili ne...pa sigurno zna vise od ljudi koji su uvereni da je gejming poceo sa pc-em :).

^^a bas sam hteo da pitam da li su misljenja gafera...

and btw, niko da za 2007-mu ne spomene World in Conflict.. blasphemy! :D

Izgleda da se izdvajaju tri godine:

1998, 2004 i 2007

Poslednja izmena:
Не бих да издвајам игре по годинама, само бих напоменуо три које су на мене оставиле ваууу ефекат: Doom 3, Oblivion, Company of Heroes. Све остало је било "већ виђено".

Da li ekipa sa gafa zna nesto ili ne...pa sigurno zna vise od ljudi koji su uvereni da je gejming poceo sa pc-em :).

Ako mene pitaš pravi, kvalitetni gejming je počeo sa Amigom iako se ja nisam igrao na Amigi. Zašto to kažem? Pa iz prostog razloga što je većina dobrih dev-ova počela na Amigi. Prve, zaista kvalitetne igre su se rodile na Amigi i to je pošto je PC utepao Amigu većim delom prešlo na PC a manjim otišlo pod Sony-jevu čizmu. Dobar deo tih developera danas ili radi nešto drugo (flash igre) ili su jednostavno propali i ne zna se ništa o njima. Sa rastom popularnosti Steam-a i indie gejminga na PCju poslednjih godina počeli su da se pojavljuju novi "pioniri" gejminga, slični onima koji su PC scenu kasnih 90-tih učinili takvom kakva jeste.

Sony a pogotovo Nintendo priča je ispušena muštikla već nekih 10-12 godina, samo im niko nije javio. Sony ima još par jakih studija koji datiraju od početka koji ih drže ali videćemo dokle će to da traje dok ne pređe u sindrom Need for Speed-a. Nintendo konzole se i dalje fenomenalno prodaju ali čovek tamo ništa novo i interesantno ne može naći, neki gimick tu i tamo. MS proizvodi i sponzoriše 80% gejming treša u poslednjih 8 godina, to su one igre u kojima danas "uživamo". Apple hoće da nam proda zamenu za taj treš što je zapravo kopija free flash igara koje oni distribuiraju.

Gejming nije počeo sa PCjem ali je na njemu doživeo zlatno doba i zahvaljujući otvorenosti koju (još uvek) poseduje jedini ima potencijal da ponovo to zlatno doba. Neće sigurno na Nintendu da se rode revolucionarne igre, kod njih će dok postoje biti Mario, Zelda, Metroid...

Far Cry - trenutak kad prvi put izadjete na otvoreno, to bogatstvo vegetacije, voda i sirina prostranstva bili su do tada nevidjeni... Vilica na podu.

Gejming nije počeo sa PCjem ali je na njemu doživeo zlatno doba i zahvaljujući otvorenosti koju (još uvek) poseduje jedini ima potencijal da ponovo to zlatno doba. Neće sigurno na Nintendu da se rode revolucionarne igre, kod njih će dok postoje biti Mario, Zelda, Metroid...

Nije se moj komentar na to odnosio, vec na cinjenicu da prosecan pc gejmer nije ni video vecinu konzolnih/arcade igara :).

Ako mene pitaš pravi, kvalitetni gejming je počeo sa Amigom iako se ja nisam igrao na Amigi. Zašto to kažem? Pa iz prostog razloga što je većina dobrih dev-ova počela na Amigi. Prve, zaista kvalitetne igre su se rodile na Amigi i to je pošto je PC utepao Amigu većim delom prešlo na PC a manjim otišlo pod Sony-jevu čizmu. Dobar deo tih developera danas ili radi nešto drugo (flash igre) ili su jednostavno propali i ne zna se ništa o njima. Sa rastom popularnosti Steam-a i indie gejminga na PCju poslednjih godina počeli su da se pojavljuju novi "pioniri" gejminga, slični onima koji su PC scenu kasnih 90-tih učinili takvom kakva jeste.

Sony a pogotovo Nintendo priča je ispušena muštikla već nekih 10-12 godina, samo im niko nije javio. Sony ima još par jakih studija koji datiraju od početka koji ih drže ali videćemo dokle će to da traje dok ne pređe u sindrom Need for Speed-a. Nintendo konzole se i dalje fenomenalno prodaju ali čovek tamo ništa novo i interesantno ne može naći, neki gimick tu i tamo. MS proizvodi i sponzoriše 80% gejming treša u poslednjih 8 godina, to su one igre u kojima danas "uživamo". Apple hoće da nam proda zamenu za taj treš što je zapravo kopija free flash igara koje oni distribuiraju.

Sve je pocelo sa komodorom 64. Amiga je samo bila logicna evolucija svega toga. Ne znam sta podrazumevas pod kvalitetnim gejmingom. igranje na C64 osamdesetih godina u kucnim uslovima , nikako se nije smatralo ne kvalitetnim gejmingom. Sve do 93/4 Amiga je bila ultimativna masina za igranje. Da nije commodore propao '94, planiran je naslednik Amige 1200 i AGA chipseta. To se na zalost nas Amigasa nije desilo. Te je PC preuzeo primat. Ali sam ubedjen da bi Amiga i dalje ostala igracka masina dugi niz godina.

Sve je pocelo sa komodorom 64. Amiga je samo bila logicna evolucija svega toga. Ne znam sta podrazumevas pod kvalitetnim gejmingom. igranje na C64 osamdesetih godina u kucnim uslovima , nikako se nije smatralo ne kvalitetnim gejmingom. Sve do 93/4 Amiga je bila ultimativna masina za igranje. Da nije commodore propao '94, planiran je naslednik Amige 1200 i AGA chipseta. To se na zalost nas Amigasa nije desilo. Te je PC preuzeo primat. Ali sam ubedjen da bi Amiga i dalje ostala igracka masina dugi niz godina.

Tačno tako, C64 je bio igračka iz snova tada pogtovo za nas koji smo imali disk jedinice, bilo je udobno i kvalitetno. Speki je imao prednost u početku da se spekijevci ne uvrede.;-)

Što se tiče grafike, 3 igre su na mene ostavile wow efekat: quake 1, pop: sands of time (morao sam da kupim dx9 radeon da bih igrao) i far cry.

Sve to je iz tvog ugla. Iako se potpuno slazem oko Amige, ipak se vidi (ili bar tako pricas) da si propustio jedan veliki deo "celog" gaminga u to vreme. Nintendo, Sega i Sony Playstation su bile previse dobre stvari da bi jednom recenicom presao preko svega toga i samo konstatovao sta je "najbolji gaming".

Amiga je nudila vise razlicitih zanrova, to stoji i ja sam je obozavao, ali kad se gleda kvalitet odredjenih igara u zanrovima koji postoje na obe platforme, na konzolama je bilo neverovatnih naslova u odnosu na amigu.

To sto ti volis zanrove koje volis je ipak stvar ukusa ili izbora, ne moze na nivou celog sveta tako da se prica.

A i za ovo novo stanje PC gaminga se samo donekle slazem - ovaj "novi pocetak" sa steamom itd. LICI na to staro vreme, ali mu nije ni blizu po pitanju dobrih studija koji prave dobre igre. I po kolicini takvih igara.

Bez uvrede i ljutnje, samo kazem.

Poslednja izmena:
LICI na to staro vreme, ali mu nije ni blizu po pitanju dobrih studija koji prave dobre igre. I po kolicini takvih igara.

++++

probao sam par indie igara - i katastrofa. onda ukljucim Atari/Amigu i wow!
stvarno je tesko danas narpaviti dobru igru sa 2-3 coveka u indie uslovima.

Igre koje su na mene ostavile najbolji utisak:
1992: Mortal Kombat (Arcade)

1993: Doom

1994: Donkey Kong Country, Tekken

1995: Virtua Cop 2, Wipeout

1996: Super Mario 64, Crash Bandicoot

1997: Quake II, Soul Edge, Resident Evil
Turok (Voodoo 1), Screemer Relly (msm da je to bilo 1997 ;)

1998: Unreal, Gran Turismo, Half-Life

1999: Quake 3, Soul Calibur, Aliens vs. Predator

2000: Soldier of Fortune

2001: Metal Gear Solid 2, Gran Turismo 3, Max Payne

2002: Mafia, Tom Clancy's Splinter Cell

2003: Max Payne 2: The Fall of Max Payne, Star Wars: Knights of the Old Republic

2004: Half-Life 2, Far Cry

2005: F.E.A.R, Call of Duty 2

2006: Gears of War

2007: Crysis, Call of Duty 4

2008: Metal Gear Solid 4, Mirrors Edge, Far Cry 2

2009: Uncharted 2

2010: God of War 3, Gran Turismo 5, Heavy Rain, Mass Effect 2

2011: Crysis 2, Killzone 3, Rage (trenutno ga igram ;) ), Batman: Arkham City

Nemo' se ljutiš ali pričamo o PC i Amiga igrama a ne o arkadama i konzolama. MK si naveo '92. a izašao je bar godinu dana kasnije za PC i Amigu ako me sećanje ne vara a mrzi me da kopam po netu. Rasplinuli smo se žestoko i predlažem da se napravi neka lista od predloženih kandidata pa da glasamo, takođe ne bi bilo loše da se obrazloži kandidat.

Nemo` se ljutis al` prvo procitaj prvi post u temi. :)

Ne sećam se da je pisalo konzole kada je tema otvorena (što može mod da proveri), + još je u Igre za PC sobi pa i ako je bilo napisano inicijalno pre edita verovatno mi je promaklo. U svakom slučaju lista treba da bude odvojena za konzole i PC igre.

Ne sećam se da je pisalo konzole kada je tema otvorena (što može mod da proveri), + još je u Igre za PC sobi pa i ako je bilo napisano inicijalno pre edita verovatno mi je promaklo. U svakom slučaju lista treba da bude odvojena za konzole i PC igre.

Mislim da je ovako zanimljivije.
Tacno moze da se vidi koje godine je koja masina imala jacu grafiku.

2004 - Far Cry
2008 - Race driver: GRID

Ostale godine, meh, nema ni jedne igre koja je sto se grafike tice ostavila wow utisak na mene, ostale aspekte namerno iskljucujem jer ovde nije rec o njima. 2004 bi i HL2 mogao da prodje ali je Far Cry bolji bas zbog jarkih boja. :)

Za GRID je vrv subjektivna ocena jer u zadnjih ~5 godina ne igram nista drugo (zadnje 2 godine uopste :D ), ali svejedno mislim da igra ima impresivnu grafiku za 2008.

Da, neko je spomenuo Sands of Time, fantasticni efekti u to vreme i definitivan razlog za apgrejd. HL2 takodje treba staviti na vrh spiska, secam se da sam prvi put pomislio da smo blizu fotorealisticnosti, neverovatno prirodno osvetljenje i kolorit, fluidna animacija, odlicna fizika. Savrseno je docarao socijalisticku arhitekturu i postapokalipticnu atmosferu, dok je Far Cry bio lep na drugi nacin, kao na razglednici (Crysis koji mozda najvise zasluzuje da se spomene, ne spominjem jer smo toliko bili nahajpovani fotorealisticnim trejlerima da je to bilo potpuno nerealno za 99% masina u tom trenutku pa je utisak o igri malo splasnuo).

Opet, Quake1 je, recimo, dobro docarao mracnu gotik arhitekturu i bio je prava evolucija prethodnih slicnih igara poput Heretica i Hexena koji su bili kvazi 3D. Steta sto je Romero kasnije propao. Nego, kad smo vec kod ID-a, moram da kazem da je meni i Q3 bio fantastican, to je prva igra koju sam pokrenuo na novoj Ge Force 256 karti koja je bila drasticni skok u odnosu na prethodne 3D kartice i ubogu TNT2 Vantu koju sam imao pre toga. Kad smo vec kod pre-GeForce ere, treba spomenuti i Unreal Tournament, a jos ranije, sjajni Forsaken, koji je medju prvim igrama docarao svu lepotu 3D-akcelerisane grafike. Zabijao sam se u zid sa letelicom uzivajuci u tome sto ne vidim piksele i u eksploziji svetlosnih efekata, prvi put...

Mislim da Amiga jeste imala presudnu ulogu u razvoju video igara kao preteca modernog PC-ja. C64 je mozda bio igracka snova samo izmedju spekija i Amige, ali cim je iz commodorea izasla Amiga 500, C64 je postao kameno doba. Nepregledna lista legendarnih igara i uvodjenje misa u gejming mejnstrim koji je npr omogucio razvoj 4 jako bitna zanra - first person shootera, real time i poteznih strategija, i naravno point and click avantura.

U modernoj istoriji, tamo negde 2006-2007 kada je izasao Xbox 360 uzivao sam u grafici Lost Planeta i Gears of War koji je imao brutalno nabudzen Unreal 3 engine. God of War, ceo serijal, ali posebno treci deo ima upecatljive bos fajtove koji zasluzuju mesto u istoriji. Uncharted 2 takodje zasluzuje mesto u mom Hall Of Fame.

I pred kraj prosle godine dobili smo novog Rejmena koji ima najlepsu 2D grafiku ikada...

Pre 2006 nisam imao puno dodira sa konzolama osim preko arkadnih masina. U ranijim godinama najvise sam se odusevio Street Fighterom, kasnije moram da spomenem Segin Virtua Racing, Virtua Fighter...

Poslednja izmena:
:D

Sad me podseti na Final Fight, Double dragon, Ninja Gaiden, Outrun i ne mogu da se setim kako se zvala ona što si mogao da biraš vikinga sa sekirom, ribu sa mačem i nekog patuljka, kasnije je urađena i konverzija za pc (?)....

ahh goolge is your fck friend

tup, tup AAAAAAHHHHHHHHHH, tup, tup AAAAAAHHHHH:D

Poslednja izmena:
Golden axe ;)
nije radjen port za PC nego si je igrao preko MAME 32.

Poslednja izmena:
Ne samo da ne možeš da se setiš Golden Axe bez gugl pomoći već si zaboravio na Cadillacs and Dinosaurs...

1992 je po meni obelezila igra Comanche : Maximum Overkill. Gomila ljudi je 92/3 kupovala 386 DX40 masine, samo da bi igralo tu igru.

Jeste. Simulacije su neko vreme poprilicno gurale PC hardver scenu. Na zalost zajedno sa mnogim drugim zanrovima skoro su nestale... Evo da se podsetimo te revolucionarne grafike. Klinci koji su se rodili u to vreme, prekrijte oci. :D

http://www.youtube.com/watch?v=51E_G7NCXVM

Idemo jos malo kojui godinu u proslost, seca li se neko Wing Commandera? Tek je to bedak sto nema vise space simulacija...

http://www.youtube.com/watch?v=GbzioZBTUIU

Hehe da, bio je Comanche pravi grafički bum u to vreme....
a ko se seća...

Prve igre koju sam igrao na pc-u se def. sećam bio je originalni ruski testis. E sad, druge dve koje pamtim su bile Leisure Suit Larry i Monkey Island, tim redosledom. Monkey Island je sigurno obeležio jedno igračko doba, evo i dan danas držim muzičku temu na mobilnom hehhe.... Lično, ta igra je imala toliko duha u sebi kao ni jedna do sada, bez preterivanja...

dobra obrada:) ''So, you want to be a pirate,eh?'':D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno