Da, neko je spomenuo Sands of Time, fantasticni efekti u to vreme i definitivan razlog za apgrejd. HL2 takodje treba staviti na vrh spiska, secam se da sam prvi put pomislio da smo blizu fotorealisticnosti, neverovatno prirodno osvetljenje i kolorit, fluidna animacija, odlicna fizika. Savrseno je docarao socijalisticku arhitekturu i postapokalipticnu atmosferu, dok je Far Cry bio lep na drugi nacin, kao na razglednici (Crysis koji mozda najvise zasluzuje da se spomene, ne spominjem jer smo toliko bili nahajpovani fotorealisticnim trejlerima da je to bilo potpuno nerealno za 99% masina u tom trenutku pa je utisak o igri malo splasnuo).
Opet, Quake1 je, recimo, dobro docarao mracnu gotik arhitekturu i bio je prava evolucija prethodnih slicnih igara poput Heretica i Hexena koji su bili kvazi 3D. Steta sto je Romero kasnije propao. Nego, kad smo vec kod ID-a, moram da kazem da je meni i Q3 bio fantastican, to je prva igra koju sam pokrenuo na novoj Ge Force 256 karti koja je bila drasticni skok u odnosu na prethodne 3D kartice i ubogu TNT2 Vantu koju sam imao pre toga. Kad smo vec kod pre-GeForce ere, treba spomenuti i Unreal Tournament, a jos ranije, sjajni Forsaken, koji je medju prvim igrama docarao svu lepotu 3D-akcelerisane grafike. Zabijao sam se u zid sa letelicom uzivajuci u tome sto ne vidim piksele i u eksploziji svetlosnih efekata, prvi put...
Mislim da Amiga jeste imala presudnu ulogu u razvoju video igara kao preteca modernog PC-ja. C64 je mozda bio igracka snova samo izmedju spekija i Amige, ali cim je iz commodorea izasla Amiga 500, C64 je postao kameno doba. Nepregledna lista legendarnih igara i uvodjenje misa u gejming mejnstrim koji je npr omogucio razvoj 4 jako bitna zanra - first person shootera, real time i poteznih strategija, i naravno point and click avantura.
U modernoj istoriji, tamo negde 2006-2007 kada je izasao Xbox 360 uzivao sam u grafici Lost Planeta i Gears of War koji je imao brutalno nabudzen Unreal 3 engine. God of War, ceo serijal, ali posebno treci deo ima upecatljive bos fajtove koji zasluzuju mesto u istoriji. Uncharted 2 takodje zasluzuje mesto u mom Hall Of Fame.
I pred kraj prosle godine dobili smo novog Rejmena koji ima najlepsu 2D grafiku ikada...
Pre 2006 nisam imao puno dodira sa konzolama osim preko arkadnih masina. U ranijim godinama najvise sam se odusevio Street Fighterom, kasnije moram da spomenem Segin Virtua Racing, Virtua Fighter...