Dosta je zanimljiva ta situacija sa citljivoscu teksta...
Imao sam na testu IPS vs. QD-OLED vs. WOLED, sve u QHD rezoluciji. Cilj je, prevashodno, bio direktno poredjenje QD-OLEDa i WOLED-a, naravno. Side by side compare, ekran do ekrana.
IPS je bio tu kao benchmark.
Prvo je isao prelaz sa IPSa na QD-OLED i vec je tu bila razlika prilicno vidljiva. Tekst je izgubio na ostrini, izgledao je kao malo "razmazan", nefokusiran, u nekoj maloj meri mozda cak i kao da titra ili pak kako da su oci malo umorne, pa ne fokusiraju sasvim. Nista alarmantno, posmatrano sa standardne distance (malo preko duzine ruke), ali svakako primetno u odnosu na IPS koji stoji ukljucen kraj njega, jer tamo tog efekta jednostavno nema. Zavisi i od boje samih karaktera, podloge - recimo, ovaj forum pratim sa tamnom temom, odnosno nekom sivom podlogom sa belim tekstom i tu je prilicno OK. Na samom desktopu je drugacije, tamo je neki sareniji wallpaper i sve je izrazenije. Narocito na belom tekstu, kao sto je Alex istakao, primecuje se taj fringing (zelenkasti i crvenkasti ton na ivicama teksta, pre svega u horizontali), mogu da se naslute sami pikseli i, paradoksalno, nekako te teraju da pridjes ekranu i vidis o cemu se tu radi... a onda tek primecujes kako su postavljeni, same boje piksela iskacu (dodatno primetno kod kruznijih oblika, tipa stoji mi dokument sa nekoliko 8-ica u nazivu, privlaci paznju da je tu nesto cudno). Sa druge strane - totalni kontrast, u vidu bele pozadine sa crnim/tamnim slovima... to generalno bas ne odgovara OLED monitorima sa nestandardnim pixel layout-om.
Generalno je prilicno dobra citljivost teksta, uz par tih nekih momenata koje sam naveo, a koji te nekako teraju da pridjes ekranu i dodatno ih zagledas. Ovo je sve u SDR modu... u HDR-u je sve dosta izrazenije: jaci brightness & contrast dovode do toga da je sve ovo jos primetnije i vidljivije, tako da bi najbolji opis bio kao da je tekst pod efektom hromatske aberacije (mislim da je ovo najbolji opis dozivljaja). Treba imati u vidu i izbor HDR profila u samom meniju monitora - tako su HDR Game i HDR Movie prakticno neupotrebljivi (u svojim fabrickim podesavanjima)... HDR Vivid - paradoksalno - moze da prodje... dok "obican" HDR profil izgleda prilicno dobro i najpriblizniji je SDR utisku.
Potom je na red dosao WOLED... i sve ovo je otislo na kvadrat 😁
Samo stavljanje monitora jednog do drugog (QD-OLED vs. WOLED) je izazvalo primetnu razliku u kvalitetu teksta, tj. citljivosti istog. Sve ove zamerke na racun QD-OLEDa bukvalno bivaju pojacane kada se pogleda u ekran sa WOLED panelom. Same ivice, senke, pa cak i ono "prebrojavanje piksela"... dok se na QD-OLED-u vidi zelenkasti "odsjaj" u horizontali (po duzini teksta), na WOLED-u je sve to multiplicirano i vide se artifakti u vertikali, narocito slova i brojevi koji su pod uglom (V, W, 8 itd.). Kada je bela podloga sa tamnijim tekstom, to bas privlaci paznju i tera vas da se dodatno "udubite"... a tada samo izgleda jos gore. Kada je obrnuto (tamna tema/podloga sa belim tekstom), onda se takav efekat gubi, stavise, artifakata prakticno nema, a sam tekst kao da dobija na ostrini... pa mi je tako dozivljaj da na ovom forumu, sa tamnom temom, vise odgovara prikaz na WOLED nego na QD-OLED panelu. Imamo i jedan ozbiljan kontrast, recimo sajt naseg drugara Joke (atom.rs), gde ima delova sa prikazom belog teksta na narandzastoj podlozi... na QD-OLEDu to izgleda veoma dobro, bez vidljivih artifakata, samo uz mali gubitak ostrine teksta... dok na WOLED-u jednostavno izgleda grozno: slova kao da titraju, kao da imaju jos jedan red piksela, izgledaju zadebljana (narocito izrazeno u vertikali), te takav prikaz nekako umara oci. Cak je i efekat kao da imate koji promil u krvi, to je mozda najbolji opis.
Opet, kao i sa prethodnom pricom, sve je ovo dosta izrazenije u HDR modu. Sa "napucanim" bojama i pikselima koji kao da iskacu... nije najprijatnije iskustvo. I da, ovo sve je izuzetno izrazeno i na pojedinim ikonicama na desktopu, efekat koji nije toliko primetan na QD-OLED panelu, tj. uopste ne upada u oci. Na WOLEDu, sa druge strane, momentalno privlaci paznju. Recimo, kao crveni (sub)pikseli koji iskacu kroz - inace pretezno zutu - boju ikone (neka 7z arhiva, da budem precizan). Na tom primeru, bukvalno izgleda kao da ste u Win 95 i namesten je prikaz 256 boja 😕
Interesantno je da u par igara sto sam probao, prikaz teksta u menijima mi vise odgovara na WOLED nego na QD-OLED panelu. Svih pomenutih anomalija kao da nema uopste, a ostrina samog teksta je nekako na strani monitora sa WOLED displejom.
Sve u svemu, na WOLED panelu je definitivno (naravno) losiji prikaz teksta, taj tip panela ima svoje anomalije koje se razlikuju od onih karakteristicnih za QD-OLED... i uglavnom vise upadaju u oci, tj. smetaju. Ima i obrnutih situacija, kao sto sam naveo, kada WOLED izgleda bolje. Opet, zakljucak kao i za QD-OLED: nije toliko strasno, narocito sa normalne distance gledanja, vrlo moguce da bi se i oci navikle posle nekog vremena i jednostavno vise ne bih nabijao nos u monitor da vidim svaku anomaliju u prikazu koje oko detektuje, a koje jednostavno nema na IPS panelu. Sa druge strane, to isto oko bi verovatno pristalo da "gleda na drugu stranu" kada vidi onaj nivo crne (tj. PRAVU CRNU) koji je bolji nego i na QD-OLED panelu, a kamoli tom "nesrecnom" IPS-u...