Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Kakav je ovo flex? :ROFLMAO:
I vrati stari avatar.
LJUDI, prestanite da menjate avatar.
SCR-20250224-cgtw.png

AOC AG276QZD2 ili Gigabyte AORUS FO27Q2 za iste pare? Gledam review-e na netu i nisam pametan.

AOC AG276QZD2 ili Gigabyte AORUS FO27Q2 za iste pare? Gledam review-e na netu i nisam pametan.
Ako je ista cena, ja bih isao na Aorus, najvise zbog dizajna. Ovako gledano, ne fali im nista.

Sad 7900xtx treba da zasuče rukave 😎

Poslednja izmena:
Samo da se nisam zeznuo na kraju, što više čitam jutros sve više mislim da sam trebao uzeti Aorus FO32U2, imao sam ga po istoj cijeni, tj. 20e manjoj. Gigabyte je svjetliji za nijansu i ima tačnije boje out of the box. Kad se Asus kalibriše na nivou je Gigabyte-a onda ali odakle meni kalibrator. Na rtings ostave icc profile ali čisto sumnjam da bi išta pomoglo s obzirom da je svaki panel drugačiji.

Veći input lag u 60hz i 120hz (čitaj PS5, konzola će mi biti na njemu), onda Aorus ima zvučnike (na PS5 nema šanse externi zvučnici da rade na 3.5mm pa sam osuđen na slušalice)...

Da ne dramim, daleko od toga da sam se nešto zeznuo, samo kažem da sam možda u mom slučaju trebao uzeti Aorus. :)

Samo da se nisam zeznuo na kraju, što više čitam jutros sve više mislim da sam trebao uzeti Aorus FO32U2, imao sam ga po istoj cijeni, tj. 20e manjoj. Gigabyte je svjetliji za nijansu i ima tačnije boje out of the box. Kad se Asus kalibriše na nivou je Gigabyte-a onda ali odakle meni kalibrator. Na rtings ostave icc profile ali čisto sumnjam da bi išta pomoglo s obzirom da je svaki panel drugačiji.

Veći input lag u 60hz i 120hz (čitaj PS5, konzola će mi biti na njemu), onda Aorus ima zvučnike (na PS5 nema šanse externi zvučnici da rade na 3.5mm pa sam osuđen na slušalice)...

Da ne dramim, daleko od toga da sam se nešto zeznuo, samo kažem da sam možda u mom slučaju trebao uzeti Aorus. :)
Ja imam gigabayte pro verziju , top monitor...po meni bolji od asusa

Probaj da nađeš hdmi audio extractor, pa ćeš moći da koristiš i zvučnike.
Monitor ima audio out, to mi je promaklo tako da sam riješio problem zvuka. Btw, isčitao sam danas baš dosta review-a i komentara, ROG ipak, ostajem pri svom izboru (imao sam opciju da još danas promijenim odluku)

Prvobitno sam mišljenje bazirao na osnovu rtings poređenja oba monitora ali čitajući dosta drugih testova i komentara ljudi koji su gledali oba ispada da Asus po defaultu ima dosta preciznije boje tj. da je bolje kalibrisan a ne obratno, kako kaže rtings. Onda, taj future-proof DP 2.1 ima samo model FO32U2P, ja sam imao u ponudi FO32U2 koji ima standardan DP 1.4 port. S obzirom da i Asus ima audio out, zvučnici na Aorusu bi mi bili nepotrebni tako da ni tu ne bi imao prednost. Dolby Vision na Asusu je da kažemo bonus jer ću monitor koristiti i za filmove/serije povremeno.

Ostalo je manje više sve isto, identičan panel, osvjetljenje (sređen je firmware-om HDR kod Asusa), taj input lag je mislim ispod 20ms neprimjetan svakako, pa se tu nisam mnogo ni cimao, vidim bukvalno niko ne prijavljuje bilo kakav problem u odzivu tokom PS5 gaminga tako da ono, pretpostavio sam da je irelevantna razlika.

Da li na AW modelima treba raditi panel refresh na 1600 radnih sati? Trebalo bi da se pojavi obavestenje crvena tackica u meniju monitora i tada se kao to treba uraditi, medjutim ja sam vec na 1700 h....

Da li na AW modelima treba raditi panel refresh na 1600 radnih sati? Trebalo bi da se pojavi obavestenje crvena tackica u meniju monitora i tada se kao to treba uraditi, medjutim ja sam vec na 1700 h....
Pa jel dobro sve,?

Po tvom pitanju bih rekao da se ne koristi u koliko sve radi normalno? Cisto da znam da li je obavezno ili ne, hvala Bogu radi monitor kao zmaj.

Po tvom pitanju bih rekao da se ne koristi u koliko sve radi normalno? Cisto da znam da li je obavezno ili ne, hvala Bogu radi monitor kao zmaj.
pa mojj tv i monitor rade to sami...vec 3 godine tv sve je top...automatski to radi...

Monitor stigao ali odmah pri montaži hladan tuš, izgleda je pretežak za moj arm mount Arctic Z1 Basic (iako po specifikacijama nije) pa kad se montira, vertikalno pada put dolje. Ima onaj vertical adjustment ali šaraf je stegnut do kraja, nema šanse da može da se stegne jače, jednostavno ne može da ga drži. Nađoh nekoliko primjera gdje su kačili 32" na ovom mountu, ne znam šta se desilo kod mene... Na svojim nogarima to izgleda horor, nisam htio ni da ga palim, monitor prelazi pola dubine stola i to da je srednji nogar na samu ivicu, užas, jedino bi na neku dubinu stola od 1m to izgledalo ok.

Prilozi

• IMG_20250303_151609.jpg
    IMG_20250303_151609.jpg
    258.4 KB · Pregleda: 91
mozes da reklamiras arm? pise 15kg, ne verujem da Nemci lazu

U datasheet piše do 8kg :) Mada opet, monitor bez svog standa je 6kg ravno

ja gledao na sajtu 33lbs 15kg

ovaj?

Negdje vidjeh na redditu da je u datasheet 8kg, ne provjerih, odlično ako je do 15kg. Izgleda sam permutovao, jutros dolazim na posao i vidim da na ruci što imam u firmi jasno piše Artic, na ovoj što imam kući ništa nije pisalo tako da ko zna koji je to mount (tipujem na Barkan), nema nikakvog natpisa nigdje a skoro pa identično izgleda kao Artic. Prebaciću danas ovaj mount kući, trebalo bi da bude ok.

Update:

Montirao ga konačno jutros, drži ga Artic kako treba s tim što sam morao da baš zategnem vertical adjustment šarafe jer je i na ovom mountu "padao". Incijalni utisci su odlični, bezeli tanji nego kod Alienware-a kojeg sam prethodno imao (AW2725DF), lijevi i desni su dosta simetričniji nego kod Alienware-a, tj. bolje je urađen taj pixel shifting kod Asusa, bar vizuelno. :)

Čini mi se svjetliji od Alienware-a, na defaultnih 65% držim i meni je dovoljno, na 85% je bio Alienware. Podigao odmah firmware na 108, tek ću da se bavim podešavanjima ali ovako na prvu djeluje odlično i defaultni Racing mod (iako su dosta jake boje) na srgb gdje bi trebale biti najtačnije su boje nekako mlake ne znam... :) Sve u svemu jako zadovoljan, na veličinu sam se navikao vrlo brzo iako je u startu bila nevjerica... :)

Poslednja izmena:

Drzao si AW2725DF na 85% brajtnesa? Zasto? Ne znam, ja moj drzim na 43% i sasvim je ok. ne vidim neki ogroman napredak na 75% ili 85, mozda jer koristim samo SDR. Da ne pricamo da je za same oci bolje manje osvetljenje, kao i duzi vek samog panela....manja potrosnju el. energije... Mozda se zaista primeti ogromna razlika u HDR ali kao sto rekoh ja to ne koristim jer su boje toliko lepe sa SDR :)

Koliko je "cimanje" održavati OLED monitor? Izgleda mi kao cimanje držati crni wallpaper, sakrivati taskbar i ikonice?

Isto da li neko igra MMO igre na OLEDU, da li UI igre izaziva burn in?

Razmišljam se između, jer su na dobrom popustu

GIGABYTE Aorus 27" OLED FO27Q2
i
PHILIPS Evnia 34" OLED 34M2C6500/00
ukoliko se odlučim za oled.

Ma kakav Philips, zna se sta se kupuje. Gigabyte ako biras od ta dva, ako ne, Asus, LG, Samsung, Dell, biraj sta ti volja.

Nazad
Vrh Dno