Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

^ a TV si zaboravio 🤣?

Jel neko uzimao ove godine 27GS95QE , zanima me kako je uzivo iskustvo, posto citam da ima active fan da li se cuje itd

Sređen moj monitor posle 3 update 😍

Prilozi

• IMG_20241007_111504417_HDR.jpg
    IMG_20241007_111504417_HDR.jpg
    296.2 KB · Pregleda: 179
^ Kako windows laže ljude. Imaš 1000 nita na površini od 3% celog ekrana.

Pa dobro, svi proizvođači i reklamiraju tih 1000 nita u peaku, a nije da se ne primijeti u igrama, tipa sunčeva svjetlost, neka eksplozija ili slično.
Fullscreen brightness ne prelazi 250-300 nita... :)

^ naravno. Nego neko ko se manje razume rekao bi da stvarno ima toliko na celoj površini.

Mogu da zamislim 1000 nita fullscreen brightness na tako maloj udaljenosti, u zamračenoj prostoriji, teror za oči. :) Primjera radi onaj amd overlay popup kad se aktivira u HDR modu vrišti koliko je svijetao, baš "upada" u oči što se kaže. :)

Kako se nosis sa 3440x1440 na toj dijagonali? Toliko imam na 34UW pa mi je 11 inch-a vise dijagonale na istoj dosta upitno, jer nikada ne videh uzivo kako deluje. :)

Mislim da je ista fora, samo sto moras malo dalje da sednes, inace ode vrat.

Kako se nosis sa 3440x1440 na toj dijagonali? Toliko imam na 34UW pa mi je 11 inch-a vise dijagonale na istoj dosta upitno, jer nikada ne videh uzivo kako deluje. :)
Jako dobro pitanje! Nakon visemesecnog koriscenja multitaskinga i gaming-a na 4k modelima,video sam zapravo da to meni uopste ne odgovara(bar trenutno) ,bas kao sto i ovaj moj model ne bi odgovarao nekome ko bi ga koristio za nesto vise sem samog gaming-a i multimedie.

Sve je stvar preference ,barem kod mene.Od 27mice do Arc modela , imao sam zaista prilike da vidim i probam dosta razlicitih i modela i rezolucija i kurvatura.

45" na 800R ni ne osetim ,dok sam se sa "49 kod drugara patio opasno primera radi.Opet,stvar preference,meni totalno odgovara 2k UW rezolucija na njemu,stvoren za gaming 100/100.Dok ista ta rezolucija/DPI na njemu za tipa,home office je za blago izbegavanje primera radi.

Ako ti kazem da ga koristim na udaljenosti od 70-80cm i nemam nikakvih problema,dovoljan je pokazatelj da je to fenomenalno sve upakovano i opet,najvise zahvaljujuci samoj kurvaturi ,glavu ni ne pomeram u radu.

Jasno, tako sam i mislio. Nije meni problem neka udaljenost, niti zakrivljenost, ali me ovaj home office deo muci. :) Tesko je fakat naci all-in-one, kada je OLED u pitanju. Nije problem ni platiti, koliko zapravo nema opcija. Secam se kada sam prvi put video ovaj 'tvoj panel' i dijagonalu, odusevio se i skontam - necu moci da radim na tome. Izgleda da je konstatacija bila na mestu... Srecom ne gori nigde, ali jedva cekam neki match da se pojavi, evo vec jedno 2+ godine. :D

E da ,zaboravih glavni razlog!Aspect ratio! Na 32:9 se cesto gubim zbog dijagonale ,zato i napisah sweetspot za moje potrebe ,21:9 ,milina😬

A sto se tvoje situacije tice,novi line up monitora ce krajem ove/pocetkom sledece godine,ispasce nesto zasigurno👍👍

Koliko zapravo vertical banding upada u oci? U nekim recenzijama daju i savet da ako ne mozete da zivite s tim, jednostavno ne kupujete oled monitor, jer ga svaki ima u manjoj ili vecoj meri. Kakva su vasa iskustva?

Kad su se svi uplasili mate ja porucio 27GS95QE pa javljam utiske kad stigne :p

Ma svi su odjednom profesionalci i imaju oko sokolovo. Oled i ostale dzidza bidza, sta moze da fali.. Do juce su gledali u IPS glow i balavili, a sad cepidlace tu. :D
Nekron uzivaj u kupovini, i cekamo utiske.

Koliko zapravo vertical banding upada u oci? U nekim recenzijama daju i savet da ako ne mozete da zivite s tim, jednostavno ne kupujete oled monitor, jer ga svaki ima u manjoj ili vecoj meri. Kakva su vasa iskustva?
Gledam u moj qd-oled i placem svaki put, ne zbog vertical bandinga, vec zbog wallet bandinga.
Svakako jedna od boljih kupovina.

Zlo Monitori 😍

Stigo LG i sta reci.....kakvu poruku poslati......
Ove price oko text clarity su cist bs, 0 dodatnih podesavanja iceg, tekst lep i ostar ko zilet u svemu, sedim na ruku ipo od monitora

Jedini - za evo prvih par h koriscenja je definitivno brightness na 100 oled je kao 35% ips (sotje mi jedan uz drugi oba 27 LG samo je jedan ips jedan oled), koristim ga u skoro skroz zamaracenoj prostoriji

PS na slici su oba ekrana "crna" tekst je restarting kad sam reboot win :p

Prilozi

• 2024-10-14 16.47.59.jpeg
    2024-10-14 16.47.59.jpeg
    75.6 KB · Pregleda: 112
Kako mrzim ove slike telefonom kao poredjenje crne kod oleda i ips.
Ako cete vec stavljati sliku makar se potrudite da to poredjenje lici na ono kako je realno.
Znamo i ti i ja da to ne izgleda bas tako.

Naravno da je crna baš crna kad pogasi pixele, razlika u poređenju sa IPS je nego i zemlja.

Kako mrzim ove slike telefonom kao poredjenje crne kod oleda i ips.
Ako cete vec stavljati sliku makar se potrudite da to poredjenje lici na ono kako je realno.
Znamo i ti i ja da to ne izgleda bas tako.
Realnije ne moze od ovoga, buvalno je to to, ko razume shvatice

Naravno da je crna baš crna kad pogasi pixele, razlika u poređenju sa IPS je nego i zemlja.
Ne samo na full black, sve ima sad dubinu na oledu, kao da true crnu u zivotu video nisam a koristim plazma tv jos od 2012....al nije to to dok ne dozivis na desktopu

^ naravno, crnu pravi tako što gasi pixel i zato je crna brutalna.

Kao da ja ne znam kako izgleda IPS na potpuno crnoj pozadini.
Kamera mobilnog telefona ne prikazuje realno stanje, pa to ne bude crna nego bela/siva.
Koristim OLED, IPS i VA tako da dobro znam razliku u crnoj ali kad vidim ovakve "komparacije" gde kamera pokusava da izvuce ono malo svetla i onda overexposuje IPS i napravi glupost.
OLED je super ali hajde da budemo realni malo.

Ovako nesto je vec realnije
reddit link

Takodje ako nisi u potpunom mraku razlika je dosta manja.

Poslednja izmena:
Naravno da nije realno i naravno da nije to to.

Ili pak hoces da kazes da kada gledas SVOJIM OCIMA (a ne kroz ekran mobilnog telefona sa upaljenom kamerom) u pravcu tog IPS-a, tvoj ekran na potpuno crnoj podlozi ovako izgleda?
To je ono na sta tablet_fan ukazuje.

Ko misli da ocima moze da se vidi kao sa kamerom ne znam sta bi mu rekao......

Definitivno posle OLED monitora nema nazad, ko se razmislja da li just do it jeste skupo ali uvek je bilo early adopterima tako, secam se davne 2009 kad sam uzeo intel ssd od 120gb za 250e ....tako je danas i sa oled monitorima, za par godina ce moci da se uzmu po ceni danasnjih ips/va

Nazad
Vrh Dno