Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

jos nije stigao?

Caseking nije stavio broj telefona i tupavom kuriru nije palo na pamet da pozvoni. :(

DPD...

U pravu je @MegaSkot, imam i jedan i drugi. 32” stvarno deluje da je više zakrivljen.

Meni su OK i jedan i drugi. Nemam uopšte problem gde god da sedim.
Ovaj U3425WE sam jutros povezao i ceo dan se zezam sa njim. Fenomenalan je, kako slika tako i zakrivljenost, skoro i da ne primećujem. Meni generalno ne smeta, a sve mi je u vidokrugu. Jedino što sam morao scale da podesim na 150% da ne bih morao da nosim naočare za čitanje.🤣
AW3225QF na oko deluje da je zakrivljeniji ali ništa agresivno, verovatno zato što je manji, a možda je to moj subjektivni utisak.

Jedino što sam morao scale da podesim na 150% da ne bih morao da nosim naočare za čitanje.🤣
Ja o ovome pričam jako dugo, svuda se gura 4K bla bla a onda dizi skaliranje u winu jer je sve sitno, treba da udjem u monitor da bih komforno citao. Plus meni nekako iako ne bi trebala da bude, slika mutnija na 4K 150% nego native 2K, isto važi i za manje rezolucije, čim uključim win skaliranje na pola apliakcija mi slika ne deluje podjednako oštro.

Ja o ovome pričam jako dugo, svuda se gura 4K bla bla a onda dizi skaliranje u winu jer je sve sitno, treba da udjem u monitor da bih komforno citao. Plus meni nekako iako ne bi trebala da bude, slika mutnija na 4K 150% nego native 2K, isto važi i za manje rezolucije, čim uključim win skaliranje na pola apliakcija mi slika ne deluje podjednako oštro.
Pošto nosim +1,5 naočare za čitanje, a verujem da sam već na +2, tako da nisam merodavan. Meni je inače sve sitno na blizinu mutno i duplo, mada sam ceo dan čačkao podešavanja i sad sam sredio kako mi odgovara i spustio skaliranje na 125%, Za sad je sve perfektno oštro. Mrtva trka da li mi je oštrija slika na AW3225QF koji je 4K OLED ili na ovom UltraSharp U3425WE. Za rad, mojim očima ovaj IPS Black Technology daleko više odgovara i slova su mnogo oštrija. Što bi rekli englezi, nema problema sa fringing-om. ;)
Što se boja tiče, ne vidim neku značajnu razliku, ali svakako bi prednost dao OLED-u, dobili su pravu crnu.
Aplikacije su mi za sad u redu, bar one koje koristim, sem NORDVPN-a home screen (što više skaliram, sve je mutnije).:ROFLMAO:
Doduše, možda je i do navikavanja - ceo dan buljim u njega. :ROFLMAO: Progledao bih i na...

Poslednja izmena:
A kakav ti je utisak za Dell AW2725DF? :D

Sto ih vise gledam, to manje znam sta uzeti...

Bestbuy, jedino što je manji, pa se sad teško naviknuti.😉
Što se slike tiče, ne odskače mnogo od AW3225QF. Vidi se razlika u korist OLED-a, ali ne mogu reći da je spektakularna. Jeste primetna, ali zato za one koji jure hercažu i ne žele da da razmišljaju o burn in-u, već da ga gaze do daske, a lože se na 360hz naspram 240, zagarantovano momentalno ovlaže.🤣
Šalim se naravno, ali meni je sve to toliko besmisleno, da ne znam šta bih rekao.
Evo, sad imam tri top monitora, svi vrhunski na svoj način i mogu slobodno reći, sviranje…
Dakle, manje/više, sve je to toliko slično da se uopšte ne isplati davati duple pare za nešto, što je očigledno toliko ishajpovano, bez realne osnove. Pogotovo za nedovršenu OLED tehnologiju. YouTube je čudo.
Dobiješ maks 10% veće performanse, a uzmu ti gomilu novca.
Mada, gejmeri su takođe čudna sorta.🤔
Imam jednog takvog u kući i kad se setim Benq Zowie-a XL2546K… bolje da ćutim.

Posle mjesec i nesto koriscenja Dell Alienware AW3423DW, mogu da napisem sledece:
Ako vam budzet dopusta nemojte da se mislite.
Detaljnu recenziju pisem uskoro, zato sto mu jos trazim mane, a glupo bi bilo da napisem recenziju a da ne navedem neke mane, samo mi treba malo vremena jos da ih nadjem. 😁

Kakvih sam se ja sve gluposti nacitao po forumima za ovaj model, na kraju ipak poslusam sebe i kupim ga. Vrlo brzo sam ukapirao da vecina komentara koje sam o njemu procitao su bili neki botovi.

Posle mjesec i nesto koriscenja Dell Alienware AW3423DW, mogu da napisem sledece:
Ako vam budzet dopusta nemojte da se mislite.
Detaljnu recenziju pisem uskoro, zato sto mu jos trazim mane, a glupo bi bilo da napisem recenziju a da ne navedem neke mane, samo mi treba malo vremena jos da ih nadjem. 😁

Kakvih sam se ja sve gluposti nacitao po forumima za ovaj model, na kraju ipak poslusam sebe i kupim ga. Vrlo brzo sam ukapirao da vecina komentara koje sam o njemu procitao su bili neki botovi.
Ma oled su savršeni monitori, moj je imao tri update I sad je sve sređeno...a još mogu dosta toga ispeglati...

I kod mene prošlo taman mjesec i koji dan od kad koristim Alienware AW2725DF, prezadovoljan nema šta. Tih 360Hz mi iskreno ništa ne znači, radije bih da je veća dijagonala a da je recimo osvježenje 165Hz ali dobro, za sada šta je tu je... :) Crna je zastrašujuće crna, bukvalno kao da je ekran ugašen, fenomenalan je osjećaj koristiti dark wallpapere sada. Na one produžene softerske bezele sam se navikao brzo, ne smetaju mi. Nakon par sati korišćenja panel status indikator iz green ode u yellow i upozorava vas da je vrijeme da se odradi pixel refresh, to traje nekih par minuta, taman dok se ode do wc-a ili popije čaša vode tako da i to ne smeta ništa. I nemojte da vas koleba što u nekim testovima govore da nije možda brightness kao kod ostalih u klasi, ja osvjetljenje u svakom trenutku držim na 75% i osvjetljenje je taman čak i preko dana u prozračnoj prostoriji.

Sve u svemu nema nazad, ne postoji šansa da bih se ikada više vratio na IPS, druga dimenzija je ovo totalno.

Moje oko tu razliku ne vidi. Vidim recimo sa 60 na 90Hz i sa 90 na 165Hz ali dalje od toga mi je sve isto :) (ne igram neke brze FPS-ove gdje bih eventualno vidio razliku). Pikirao sam i ja bio C seriju ali zbog komplikovane montaže sam odustao.

I kod mene prošlo taman mjesec i koji dan od kad koristim Alienware AW2725DF, prezadovoljan nema šta. Tih 360Hz mi iskreno ništa ne znači, radije bih da je veća dijagonala a da je recimo osvježenje 165Hz ali dobro, za sada šta je tu je... :) Crna je zastrašujuće crna, bukvalno kao da je ekran ugašen, fenomenalan je osjećaj koristiti dark wallpapere sada. Na one produžene softerske bezele sam se navikao brzo, ne smetaju mi. Nakon par sati korišćenja panel status indikator iz green ode u yellow i upozorava vas da je vrijeme da se odradi pixel refresh, to traje nekih par minuta, taman dok se ode do wc-a ili popije čaša vode tako da i to ne smeta ništa. I nemojte da vas koleba što u nekim testovima govore da nije možda brightness kao kod ostalih u klasi, ja osvjetljenje u svakom trenutku držim na 75% i osvjetljenje je taman čak i preko dana u prozračnoj prostoriji.

Sve u svemu nema nazad, ne postoji šansa da bih se ikada više vratio na IPS, druga dimenzija je ovo totalno.
Kakav je tekst za daily upotrebu?? vec je proslo dovnoljno da mozes da primetis da li ti smeta ili ne (ne pricam o gaming i contentu vec ono daily stuff windows, discord, slack, stagod)

Zaboravih skroz na to a to mi je je prva barijera bila za prelazak na OLED. Čitak je tekst skroz, ne vidim neke razlike u odnosu na Dell G2724D koji sam prethodno imao, tj. uopšte nisam imao neki period adaptacije da kažemo da mi je trebalo da se priviknem. Možda maaalčice na tamnijim pozadinama bijela slova (kao recimo na ovom forumu) slova nisu možda tako oštra kao kod IPS-a ali daleko od toga da je neki dealbreak.

Odavno nisam procitao recenicu sa toliko kontradiktornosti u sebi.
Dobra vest je da su svakim upadate-om sve bolji. Resih da osvezim svoj.

New Features:
1. Dolby Vision:
- Dolby Vision Mode Setting: Added three modes for Dolby Vision: Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark, and Dolby Vision Gaming.
- HDR Format Setting: Added the ability to switch HDR formats between Dolby Vision and HDR 10.
2. Dynamic Brightness Boost: This feature increases brightness in console HDR mode, achieving similar brightness performance to HDR400 True Black mode.

Bug Fixes:
- Aura Sync: Resolved an issue where ArmouryCrate could not control AuraSync function.

1727737435871.png

Neki utisci za AW2725DF, zadovoljan sam, nema napora ociju o kome sam citao, nemam nikakvih problema pri citanju teksta. Brightness je mozda malo jaci u HDR za moje oci ali sasvim ok, poigracu se jos malo sa podesavanjima, peak 1000 hdr ima prejak brightness za mene.
Kad se otvori OSD gore ispisuje panel health, pixel refresh radi na svakih 4 sata.
Probao sam ga malo i na PS5, 1440p vrr hdr 120hz, sve bez problema radi, videh ima i neki console mod, to nisam dirao.

Podesavanja ako nekom znaci:
HDR: display hdr true black, sharpness 70%, sdr content brightness 5%
SDR: creator mode, gamma 2.2, sRGB, brightness 40-45, contrast 75

verovatno cu smanjiti sdr brightness na 0%

Console mod je bitan ako hoćeš 4k upscale, takođe (bar je tako prije bilo) Xbox nije podržavao HDR u 1440p

Ljudi ozbiljan problem … kad sam kupio ovaj AW3423DW … gledas u njega … radis, igras … prolazi dan za danom … pa onda gledas u lap top i shvatis da moras i lap top da mijenjas … samo trosak za troskom … odgovorno tvrdim da ko god predje na Oled prodace i lap top i kupiti lap top sa oledom …

Vrh Dno