Šta je novo?

Monitor za gaming :)

Kasa5033

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2013
Poena
230
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D; EK-Quantum Momentum² ROG Crosshair X670E Hero D-RGB - Plexi
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair X670E Hero
RAM
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
Power Color Red Devil RX 6900 XT; EK-Quantum Vector Red Devil RX 6800/6900 D-RGB - Nickel + Plexi
Storage
T-Force Carder 2TB PCIe 5.0, Samsung 990 Pro 4TB PCIe 4.0, Kingston 1TB M.2, 2x Samsung 860 EVO 1TB
PSU
Corsair HX 1000
Kućište
Thermaltake Core V51; 2x 360mm rad, D5 pump; EK-Quantum fittings, ZMT tubing
Monitor
ASUS TUF VG27A, ASUS ROG MG279Q
Miš & tastatura
Logitech Pro Superlight; Razer Blackwidow V3 PRO wireless
Ostale periferije
Logitech Z623
Laptop
Lenovo Legion 5 Pro i7-14700HX, 32GB, RTX 4070 8GB, 1TB PCIe 5.0 SSD
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra 12GB/512GB
Steam
Kasapin5033
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da kupim ASUS VX238H kao zamenu za moj fosilni LG L1919S 19". Primarna uloga ce mu biti igranje igara za maksimalnu dominaciju na bojnom polju. Konacno sam sklopi konfu koja bi terala sve igre na ultra podesavanjiva uz prihvatljiv FPS. Jedino je jos ostao monitor da se menja. Mene konkretno interesuje da li je neko ima iskustva sa njim i kako se ponasa, da li ima ghosting ili druge neke probleme, posto sam ja duduk sto se tice monitora. Ne bih ja menjao ni ovaj, ali kada moram teram sliku preko HDMI-VGA adaptera, onda sam rekao dosta vise, i ne samo to nego slika izgleda kao da imam dioptriju ( to sam malo sredio i sad je dosta prijatnije, ali opet nije kristalno jasna).
I po vama sta je najbitnije sto se tice gaming monitora, da li je bolje da bude IPS ili TN panel, LED, koje konekcije su pozeljne za dalju buducnost, brzina odziva, kontrast, itd.

NA nekom sajtu sam procitao pre meseca dana pa ne znam tacno kak ose zove, ali njihovo misljenje je bilo sto se tice gaminga, da je bolji TN panel sa 144Hz nego IPS sa 60Hz refresh rate-om ?

Naravno da je bolji za gaming, samo što će biti malo lepše boje na ips-u.

Za gaming, a pogotovo FPS igre koje ces ti pretezno igrati, samo Asus ili BenQ. Ja cesto igram CS:GO, i mogu ti reci da sam se preporodio kada sam uzeo BenQ monitor. Imas dobre BenQ do 24 inch-a, ja bih skupio pare i uzeo neki BenQ ili Asus.

Ja sam bio pred slicnom dilemom i nerviralo me je sto nigde nisam uzivo mogao da vidim 144hz monitor.
Na kraju sam prelomio i uzeo 2411z. Videcu da za par dana napisem utiske.

Dobar si monitor uzeo, samo ces malo vise provesti u podesavanjima, kako bi dobio sto bolju sliku. Fabricki brightness i contrast kod BenQ-a su neverovatni, oci na beloj podlozi su me bolele posle 3 minuta. Dosta mi je trebalo da ga podesim za moj ukus.

BenQ XL2411Z isgleda fenomenalno i nudi svasta, samo pitanje je koja mu je cena, a sudeci po funkcijama to nije jeftino.
EDIT: Da cena je dobrih 100e iznad mog planiranog budzeta. Ako uspem da se protegnem do njegove cifre, da li bi bila to idealna kupovina ?

Poslednja izmena:
Samo i iskljucivo bih preporucio tn panel ako ce sluziti jedino za fps igre, u svakom drugom slucaju ips. I ja igram igrice malo manje fps i vidi se malo mutnije kad se brzo pomera kamera zbog odziva i hz-a ali to je minorno u pogledu koliko je bolji ips za uglove i boje, prosto uzivanje. Tako da ips ftw

Igram Battlefield 4 a i ostale FPSove na Dell P2414H IPS monitoru bez ikakavih problema, cak sam odradio i overclock na 75Hz. Razlika izmedju TN i IPS panela jeste primjetna ali ne i "nebo i zemlja" primjetna, jer vecina cjenovno prihvatljivijih IPS monitora su u principu e-IPS ili AH-IPS sto je 6-bit+FRC a ne recimo 8-bit ili 10-bit panel. U prevodu, razlika uopste nije toliko drasticna osim boljih uglova gledanja kod IPS monitora (ko to jos gleda monitor iz ugla dodjavola??!) ali su boje malo bogatije i to je sve. Ako iskljucivo igras samo FPS igre (i to na nekom takmicarskom nivou) onda je definitivno jedina opcija neki od 120Hz/144Hz monitora + imaj na umu da za takvu vrstu monitora i potpuno iskoristavanje njegovih potencijala moras imati veoma brzu graficku kartu. Nije to jeftin hobi uopste ;)

Kako vam nije palo na pamet da u monitor nekad gleda više ljudi, pa je normalno da neko gleda iz ugla...
Ali to najviše važi za gledanje filmova.

Igram Battlefield 4 a i ostale FPSove na Dell P2414H IPS monitoru bez ikakavih problema, cak sam odradio i overclock na 75Hz. Razlika izmedju TN i IPS panela jeste primjetna ali ne i "nebo i zemlja" primjetna, jer vecina cjenovno prihvatljivijih IPS monitora su u principu e-IPS ili AH-IPS sto je 6-bit+FRC a ne recimo 8-bit ili 10-bit panel. U prevodu, razlika uopste nije toliko drasticna osim boljih uglova gledanja kod IPS monitora (ko to jos gleda monitor iz ugla dodjavola??!) ali su boje malo bogatije i to je sve. Ako iskljucivo igras samo FPS igre (i to na nekom takmicarskom nivou) onda je definitivno jedina opcija neki od 120Hz/144Hz monitora + imaj na umu da za takvu vrstu monitora i potpuno iskoristavanje njegovih potencijala moras imati veoma brzu graficku kartu. Nije to jeftin hobi uopste ;)
Ne igram takmicarski, ali nisam ni los igrac, ali zelim da uzivam dok igram. Ako pogledamo kaskam 56 ppm za Matimi0m, sto nije lose. A da nije jeftin hobi to znam svakako. Ovo sto ima iz moja masina me kostalo preko 1200e, samo je jos monitor neka slaba tacka. Da li bi ovaj ASUS VX238H bio dovoljan za lepo uzivanje u igrama, i malo agresivnije ganjanje statova ? A mogla bi R9 290 lepo sve zivo da potera na 120FPS High/Ultra bez mnogo filtera :)

Sve zivo sigurno neces terati u 120, sto zbog zahtevnosti sto zbog losih portova (kao recimo Wolfenstein) :).
Dobro, Wolfenstein je capovan na 60FPS kako god da okrenes, dok recimo Crysis 3 ,sve do daske nasvirano, ide oko 80FPS i Metro LL vozi oko 60FPS. I optimizacija sprecava dostizanje visokog FPS cak i kad imas besan hardware. Nego govorim za kompetetivne FPS igre, gde se zrtvuju detalji da bi se dobilo stabilnih 120FPS. I Crysis 2 ide stalno preko 150FPS na 1280x1024, znaci oko 100 bi bila na 1080p sigurno.

Kako vam nije palo na pamet da u monitor nekad gleda više ljudi, pa je normalno da neko gleda iz ugla...

Zato što monitori služe za Personal Computer :d

Uglovi su najbitniji za multi-monitor setup ;)

multi-monitor-setup.png

Ne igram takmicarski, ali nisam ni los igrac, ali zelim da uzivam dok igram. Ako pogledamo kaskam 56 ppm za Matimi0m, sto nije lose. A da nije jeftin hobi to znam svakako. Ovo sto ima iz moja masina me kostalo preko 1200e, samo je jos monitor neka slaba tacka. Da li bi ovaj ASUS VX238H bio dovoljan za lepo uzivanje u igrama, i malo agresivnije ganjanje statova ? A mogla bi R9 290 lepo sve zivo da potera na 120FPS High/Ultra bez mnogo filtera :)

Taj monitor nije los ali nemoj da padas na te "1ms" marketing fore, naravno da bi bio dovoljan za sve gore navedeno ;)

Ako je dovoljan za moje potrebe, da pazarim to i da se ne mucim sa ovim LG :D

Jesi li probao IPS monitore? Mozda ce ti se IPS vise odgovarati? Uglavnom, sta god da si zamislio i oznacio kao favorita pokusaj da se potrudis da ga negdje nadjes "na djelu" prije kupovine...

Kada budem otisao do Bg-a, onda cu da isporbam IPS, pa cu doneti odluku.

ako vec kupujes monitor za igranje,kupi 3d asus-a ili benq xl2411z(ali pazi da firmware bude v2,sto znaci da ces morati malo da mucis prodavce da pogledaju)...

velika je razlika u fluidnosti igre izmedju 60 i 80hz,a kamoli 120+...
ja sam moj benq otkljucao na 80,i velika je razlika u odnosu na 60...
ja cu za 15 dana da kupim jedan od navedena dva...

http://www.asus.com/Monitors_Projectors/VG248QE/-njega imas kod jednog moderatora sa foruma za 250e
benq imas za 280e u em..ju.

ako vec kupujes monitor za igranje,kupi 3d asus-a ili benq xl2411z(ali pazi da firmware bude v2,sto znaci da ces morati malo da mucis prodavce da pogledaju)...

Nijedna firma koja prodaje xl2411z nije mogla da mi potvrdi da monitor ima v2 pre kupovine (i naravno, dobio sam v1 :)).
Doduse, ovlasceni servis moze da uradi upgrade.

a ko je ovlasceni servis ovde u Srbiji?

mogu oni da provere da li je V2 ako otvore kutiju i udju u servisni meni...E samo pitanje je da li hoce to da urade...

sada zvao emmi,naravno nista od informacije jer oni nemaju monitor u radnji...Da imaju,druga prica...Sada jedino da se vidi ko ima u radnji pa da se proveri...
Mozes i ti kod kuce da uradis upgrade,ali veca dara nego mera,prevelika *******cija...

@bojan
kada si kupio monitor?

posto je sada stigla nova tura,velika verovatnoca da je v2

Poslednja izmena:

velika je razlika u fluidnosti igre izmedju 60 i 80hz,a kamoli 120+...
ja sam moj benq otkljucao na 80,i velika je razlika u odnosu na 60...
ja cu za 15 dana da kupim jedan od navedena dva...

http://www.asus.com/Monitors_Projectors/VG248QE/-njega imas kod jednog moderatora sa foruma za 250e
benq imas za 280e u em..ju.
Sto si probudio demona u meni :D Pa koji je sad bolji posto je minimalna razlika u ceni (6000din je minimalno kada nesto kosta 300e). ASUS 248QE ili BenQ XL2411Z ?

nije 6000,nego 3000...
Ako uspes da dobijes info koji je benq,i ako je v2,onda benq...
ako ne uspes,onda asus...
Ako se odlucis za asus,posalji mi poruku pa cu ti reci kod kog moderatora mozes da kupis...Naravno,novo sa garancijom...

Poslednja izmena:
nije to bas tako zlajo...Benq ima black equalizer,sto znaci...Da nema,rekao bih Asus bez pogovora...Ali ovako,polemika...

Da, dobar je taj Benq nema sta :)
Nadam se da cu i ja menjati uskoro za tako nesto, gledao sam nesto do 30, 35k din pre par meseci pa odustao. Prvo sam gledao nesto 24, pa onda 27 pa odustao :D nisu mi se davale pare :d

Ja prvo gledah nesto od 17K, vidim tu nema sta da trazim, onda gledah oko 20K, pa sam 33-38K :D A taj black equalizer, da li ce mi pomoci da vidim neprijatelja bolje u tamnim prolazima, misli da uocim njegovo kretanje ?

ma to se kupi jednom u 5 godina i cao djaci...

@kasa

to bi trebalo tako da funkcionise...

neki profi igraci koriste equalizer,neki ne...

u principu,bilo koji da kupis,ima da se odusevis...

Poslednja izmena:
a ko je ovlasceni servis ovde u Srbiji?
Ko zna :)
mogu oni da provere da li je V2 ako otvore kutiju i udju u servisni meni...E samo pitanje je da li hoce to da urade...
Naravno da nece :).
Mozes i ti kod kuce da uradis upgrade,ali veca dara nego mera,prevelika *******cija...
Moze iz linuxa da se odradi. Odradicu to tokom sledece nedelje, kada se vratim u Srbiju.

@bojan
kada si kupio monitor?
posto je sada stigla nova tura,velika verovatnoca da je v2
Prosle nedelje.

Nazad
Vrh Dno