Šta je novo?

Monitor za dugotrajni rad.

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
805
Doslo je vreme da se otarasim mog starog Hansola 710P i da uzmem novi 17' monirot. Budzet mi je 150 evra a ono sto mi je potrebno od monitora je sledece:

da ima osvezavanje od 100hz u 1024 (sto je i jedina rezolucija u kojoj ce raditi i za koju su mi karakteristike bitne)

da nema katastrofalno losu visokonaponsu jedinicu, kao npr. gore navedeni Hansol)

da ima osteru i mirnu sliku posto radim preko 10 sati dnevno na racunaru i od Hansola me nikada nije zabolela ni glava ni oci, dok je kod drugih motinora umelo da mi se desi.

Od proizvodjaca koje mogu da nabavim su Samsung, Philips i LG. Inace pozeljno je da monitor bude crn ili siv, a manje pozeljno beo. Svaki link ka sajtu sa karakteristikama i komentarima je dobrodosao.

da li postoji i drugi monitor sa oznakom 7xx mb. I da li je taj koji si naveo crn???

Imas 793DF, nesto je jeftiniji od ovog, ali uopste nije los, ima dosta ostru sliku a uz to je i srebrno\crn... Pogledaj malo po prodavnicama, svi ga sada imaju

U Nisu sam, i ogranicen sam na jednog prodavca. Kolika mu je cena otprilike?

115-125 Eura, sve zavisi gde. Evo ja upravo sedim a jednim takvim i furam ga u 1152x864 u 75 Hz i odlicna je slika... ali mislim da u 1024 podrzava max 85Hz, barem tako ovde pise, tj. ne da mi da stavim u 100Hz

LG F700P

ili

Philips 107P50

Ako ne možeš nikako da ih nadješ u Nišu, ne kupuj neki krš, neko ih dopremi iz BG-a. Prvi je 140-145 Evra, drugi je oko 155 Evra.
Sve to ostalo što je jeftinije nije ni da se u WC postavi.

Pozdrav

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
LG F700P

ili

Philips 107P50

Ako ne možeš nikako da ih nadješ u Nišu, ne kupuj neki krš, neko ih dopremi iz BG-a. Prvi je 140-145 Evra, drugi je oko 155 Evra.
Sve to ostalo što je jeftinije nije ni da se u WC postavi.

Pozdrav

Mogu u Nisu da nabavim oba. Da li su crni i koji bi mi ti rekao od ta dva?
Zdravlje nema cenu!

Upravo ta crna i bela boja imaju veze sa zdravljem i sa TCO standardima... bolje malo procitaj o tome pre nego sto se definitivno odlucis za crni monitor...

Nisam te bas razumeo, mozes li mi malo detaljnije objasniti. Za Standarde znam, mislim da ih svi noviji mogeli podrzavaju, ispravi me ako gresim. Mali je problem u tome sto sutra moram da kazem ime modela (ili dva)

LG F700P je sivo - srebrni monitor
Philips 107P50 je kako reče "beo"

Izmedju ostalog TCO 99 definiše i maksimalni kontrast između boje prednje maske monitora i bele površine ekrana, tako da, na primer, potpuno crni monitori ne mogu da nose TCO 99 oznaku. Crni monitor sa svetlijom prednjom maskom je ipak nesto drugo... Koliko i kako crna maska utice na zamaranje ne znam, ali ocigledno utice jer kontrast ne bi bio uvrstena kao jedan od zahteva koji se moraju ispostovati....
Dalje, zabranjeno je farbanje plastike u cilju menjanja njenih svojstava ili metalizacija plastičnih delova... Gomila stvari, ali valjda standardi zato i postoje, ne da se zamaramo sta sve ukljucuju, vec nas interesuje samo to da li neki proizvod zadovoljava sve standarde ili ne ... Najnoviji i najostriji je TCO 03.

Naravno,postovanje standarda povecava cenu proizvoda, ali nam garantuje i odredjeni kvalitet i to da dati proizvodi cuvaju i nase zdravlje i nasu okolinu.

Zemljace ja furam 957MB na 100 a bez problema i na 120Hz. Zbog ogranicenog budzeta 795MB topla preporuka a ako dodas koji evric 957MB ti je full. Postoji i crni 957MB. Ja sam ga kupio kada se pojavio i mogao sam da biram izmedju belog i belog :D Tako da nije nikakav problem modovati ga malo jer posle par meseci rada, tj. dok sam ustanovio da radi ok, proradio je crni (mat) auto lak. :smash:
Da ga vidis samo... ko pucka! - em 9-ka em crn :) :type:

Aj' :bottle:

:trust: Po meni bolji je monitor SyncMaster 765mb od SyncMaster 795mb jer mi se cini da je na 765mb bolji osvetljaj. Cale mi ima 765mb, a ja 795mb, i ne svidja mi se ni izgled (pogotovu gde su tasteri). Pa cu najverovatnije moj da unistim :crash: pa da uzmem calov. :banana:

SoSo je napisao(la):
Izmedju ostalog TCO 99 definiše i maksimalni kontrast između boje prednje maske monitora i bele površine ekrana, tako da, na primer, potpuno crni monitori ne mogu da nose TCO 99 oznaku. Crni monitor sa svetlijom prednjom maskom je ipak nesto drugo... Koliko i kako crna maska utice na zamaranje ne znam, ali ocigledno utice jer kontrast ne bi bio uvrstena kao jedan od zahteva koji se moraju ispostovati....
Dalje, zabranjeno je farbanje plastike u cilju menjanja njenih svojstava ili metalizacija plastičnih delova... Gomila stvari, ali valjda standardi zato i postoje, ne da se zamaramo sta sve ukljucuju, vec nas interesuje samo to da li neki proizvod zadovoljava sve standarde ili ne ... Najnoviji i najostriji je TCO 03.

Naravno,postovanje standarda povecava cenu proizvoda, ali nam garantuje i odredjeni kvalitet i to da dati proizvodi cuvaju i nase zdravlje i nasu okolinu.

To za kontrast nisam znao tačnije mislio sam da je buva koji puštaju dileri Samsunga i ostalih sivo-crnih monitora... Ali ima jedna bitna svar ne vezano sa ovim:
Crna plastika koja bi trebalo da se koristi za proizvodnju plastičnih delova (oklopa) monitora bi morala da bude specjalna po 1 pitanju. Ne sme da "ispušta" kancerogene supstance koje npr. ispušta farba. Znači plastika ne sme biti bojena (metodama koje ja poznajem) već mora biti crna "prirodno"! Farbanjem monitora auto-lakovima i sličnim sredstvima koja su kancerogena (Nitro bazirane boje, sintetičke...) ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje. (!Bane-Nis!) Vremenom te "farbe" isparavaju što je, da još 1x napomenem, jako opasno!

Pitanje za vlasnike Samsungovih monitora (793, 795 ... serije): Koliko je zaista koristan onaj softwareski utility "MagicTune™" tj. koristi li ga uopste neko i kakvi su rezultati po pitanju korekcije geometrije slike & gamme/kontrasta/boje itd..?

Nadji negde 765MB kazem ti monitor je zakon (malo je stariji al se jos prodaje).

Mudri je napisao(la):
793, 795 df imaju ocajan visokonaponski trafo.
Šta ovo konkretno znači u praksi? Trese se slika, ili oće da crkne ako napon mreže varira (doduše s ovim neće biti problema pošto su instalacije u zgradi stare tek petnestak godina)?
Razmišljam da zamenim ovu izanđalu četrnaesticu za neki 17" soc. Samsung, pa merkam 795DF. Vidim da podržava 1024x768 @ 100Hz, što će biti najkorišćenija rezolucija (pretpostavljam da je 1600x1200 neupotrebljiva zbog 65Hz, a 1280x1024 mi ne odgovara jer nije 4:3)...
Znači da li je 795DF najbolji izbor za te pare, ili postoji nešto bolje od konkurencije (LG itd.)?

EDIT: Greška, 795DF izvlači 1280x1024 max, ali svejedno, bitno mi je da 1024x768 može u 100Hz...

Poslednja izmena:
pa pogledaj LG F720p(poshto ne verujem da ima negde 700p). on je tu negde do 150eura. moze da radi u pomenutoj rezoluciji pri 100hz i shto je najvaznije to je lg flatron, tj nije glupavi dynaflat.

Bez uvrede ali mislim da zagovornici Samsung DF/MB monitora nikada nisu videli kako radi hvaljeni Samsung kada se stavi i uporedi sa Flatronom ( ne ezFlatron vec Flatron ). Jedini valjani model svojevremeno je bio Samsung Syncmaster 757NF sa Sony trinitron katodnom cevi, od tada do sada sve je blagi uzas.
Ako je tema vec preporuka monitora do 150EU onda u svakom lucaju LG Flatron F720P.

Ispade ovo DUGOTRAJAN tred .... :)

JAKO je bitno da monitor ima Tco03 sertifikat...spisak uslova je ogroman,i tek kad sam ga svojevremeno procitao,shvatio sam koliko tu bitnih stvari ima...(pod manje bitnim smatram ono o reciklazi itd. sto za nas u Srbiji valjda ne vazi :D ).Sto se tice preporuke,u toj klasi moj glas ide za LG

Ja sam nedavno kupio 795DF. Monitor je odlican (pogotovo kada ga uporedim sa starim Hansol 705D (to cini situaciju nekako slicnu sa jorgovan-ovom)). Samo sto mi se u zadnje vreme desava da pocne da zuji. Kada naprimer otvorim neki prozor u windows-u pocne da zuji, kada ga zatvorim prestane. Kada se neki prozor pomera preko ekrana pocne da zuji u zavisnosti od mesta na kome se nalazi. Kada je uvodna spica u Battlefueld-u 2 za Dice pocne da zuji. To se ne desava svaki put, ali uzasno iritira. Ako neko zna resenje?

Sto se tice glavobolje, nema je, iako zadnjih nekoliko nedelja bukvalno ceo dan igram igre (nadoknadjujem izgubljeno vreme koje sam proveo sa GeForce2).

Jedno pitanje.
Kako da namestim da mi u svakoj aplikaciji-igri bude default 85Hz (Ne koristim rezoluciju vecu od 1024x768)? Koliko se secam to je bilo u nekim ranijim verzijama darajvera za graficku ali sada to nema ili ja to ne vidim.

Bacid je napisao(la):
Bez uvrede ali mislim da zagovornici Samsung DF/MB monitora nikada nisu videli kako radi hvaljeni Samsung kada se stavi i uporedi sa Flatronom ( ne ezFlatron vec Flatron ). Jedini valjani model svojevremeno je bio Samsung Syncmaster 757NF sa Sony trinitron katodnom cevi, od tada do sada sve je blagi uzas.
Sve je to lepo, ali jel' si ti video kako izgleda bilo koja sedamnestica (makar i 793S) kad se postavi pored 14" Princetona, koji diše ko blesav a slika je oštra samo u centralnom pixelu? :)
Znači bitno mi je koliko-toliko kvalitetna slika, a na ostalo sa prilično tolerantan (jedini monitori pored kojih me je bolela glava su čiveni 14" i 15" Philipsi :) )... ne bavim se CAD-om, kompjuter koristim za filmove i programiranje a brat igra warcraft tako da eto...
Kolika je garancija na LG monitore kod nas? Na Samsung daju tri godine...

Kako da namestim da mi u svakoj aplikaciji-igri bude default 85Hz (Ne koristim rezoluciju vecu od 1024x768)? Koliko se secam to je bilo u nekim ranijim verzijama darajvera za graficku ali sada to nema ili ja to ne vidim.
Desno dugme na desktop, analog display, refresh override...

Poslednja izmena:
Ser Goxy je napisao(la):
JAKO je bitno da monitor ima Tco03 sertifikat...spisak uslova je ogroman,i tek kad sam ga svojevremeno procitao,shvatio sam koliko tu bitnih stvari ima...(pod manje bitnim smatram ono o reciklazi itd. sto za nas u Srbiji valjda ne vazi :D ).Sto se tice preporuke,u toj klasi moj glas ide za LG
Pa ne znam koliko ovo vazi za TFT monitore, ja na primer hocu da kupim Samsung 930BF koji ima oznaku tco99?

a c a je napisao(la):
Pa ne znam koliko ovo vazi za TFT monitore, ja na primer hocu da kupim Samsung 930BF koji ima oznaku tco99?

E stvarno nisam siguran za tft,ali ne vidim ni jedan razlog zasto bi nesto bilo drugacije...Tco je standard koji se donosi svake 4 godine... J.bem li ga :trust:

Nazad
Vrh Dno