Šta je novo?

Periferni uređaji Monitor 1440p ultrawide 34" IPS

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Dumtrasmuzika

Cenjen
Učlanjen(a)
30.09.2011
Poena
170
Pozdrav svima.

1440p ultrawide 34" IPS.
Filtrirao sam cene, evo i linka, ali idu od 400€ do 900€.
Šta je pametno uzeti sa spiska, maltene su svi slični.

Monitor se kupuje jednom u nekoliko godina, gledam nešto da traje, i da je prikaz boja dobar.

Je l' ti treba za igre ili ti nije bitan high refresh? Da li se baviš nečim gde je prikaz boja bitan?
Inače, više monitora sa tog spiska nije IPS, heh...

Dobar all around je Xiaomi model, na KP-u ili da cekas kod nas na MI Store-u akciju, umeju da budu oko 350e.
Ako zelis malo bolji, Dell S3422DWG, VA UW panel za igre, odlican.
Ako zelis top end, onda LG model, 34GN850-B.
Posle toga onaj Oled Alienware model. :D

U ns ne taj xiaomi upaljen u radnji izgleda uzhas slika. E sad.... Treba videti zasto.
Ima lep gigabyte ips 34 sa kvm

Imas i ovako nesto, ako trazis jeftinije...
Tražim nešto OK, baš ips zbog ghostinga, da traje barem 5 godina.

U ns ne taj xiaomi upaljen u radnji izgleda uzhas slika. E sad.... Treba videti zasto.
Ima lep gigabyte ips 34 sa kvm
Taj mi je zapao za oko zbog onog benchmark videa, doduše ono je bio 32 inča 4k, ali opet...
Dobar all around je Xiaomi model, na KP-u ili da cekas kod nas na MI Store-u akciju, umeju da budu oko 350e.
Ako zelis malo bolji, Dell S3422DWG, VA UW panel za igre, odlican.
Ako zelis top end, onda LG model, 34GN850-B.
Posle toga onaj Oled Alienware model. :D
Ovaj LG mi je delovao OK, a onda sam se zapitao šta dobijam sa njime? Realno, svi monitori imaju iste filtere, ips, uw, 34". Možda ne sagledavam dobro, ali ne trebaju mi nikakvi konektori na monitoru, ne punim tu ni laptop, ništa... Povremeno se igram, povremeno palim photoshop zbog posla...
Je l' ti treba za igre ili ti nije bitan high refresh? Da li se baviš nečim gde je prikaz boja bitan?
Inače, više monitora sa tog spiska nije IPS, heh...
high refresh mi nije bitan. Nemam vremena za igranje višeeee :( Mada, čuo sam da je 144Hz mnogo bolje, pa eto, kad sam već tu...

Da ti nije bitan ghosting/IPS, preporučio bih ti onu VA Iiyamu (ProLite XCB3494WQSN-B5) jer je dobro kalibrisana fabrički, ima hrpu konekcija i KVM, i 120Hz za casual igranje...ali je VA.
Ako hoćeš high refresh, Gigabyte M34wq je ok, samo ga kalibriši zbog Photoshopa.
Ako ti nije bitan high refresh, onda recimo Lenovo P34w-20, fabrički kalibrisan (ako možeš svejedno kalibriši sam), solidno postolje i konektivnost.
Od one gomile LG modela većine nema ili ne dobijaš ništa posebno u odnosu na pomenute a koštaju mnogo više...

Da ti nije bitan ghosting/IPS, preporučio bih ti onu VA Iiyamu (ProLite XCB3494WQSN-B5) jer je dobro kalibrisana fabrički, ima hrpu konekcija i KVM, i 120Hz za casual igranje...ali je VA.
Ako hoćeš high refresh, Gigabyte M34wq je ok, samo ga kalibriši zbog Photoshopa.
Ako ti nije bitan high refresh, onda recimo Lenovo P34w-20, fabrički kalibrisan (ako možeš svejedno kalibriši sam), solidno postolje i konektivnost.
Od one gomile LG modela većine nema ili ne dobijaš ništa posebno u odnosu na pomenute a koštaju mnogo više...
Hvala puno druže. Šta sam dužan?

Још један глас за Lenovo P34w-20, ја га имам и одушевљен сам (и после 6 месеци коришћења).
KVM switch ти није потребан док га не употребиш, после је неопходан, ако имаш екстерну тастатуру и миш, а нећеш да стално ручно премешташ са једног компа на други. :)
Оно чиме сам био одушевљен је да сад фирмин лаптоп повежем само преко једног USB-C кабела и преко њега иде и напајање и жични интернет и екстерни тастатура и миш (само један кабел уместо 4 до сада).
Такође, постоље је врло добро, имаш подешавање по висини, нагибу, ротацију, једино нема оно обртање у портрет мод, али нема везе што се мене тиче.
Додуше не знам колико је добар за фото/видео обраду, али за моје потребе (програмирање) је одличан.
Поздрав.

Још један глас за Lenovo P34w-20, ја га имам и одушевљен сам (и после 6 месеци коришћења).
KVM switch ти није потребан док га не употребиш, после је неопходан, ако имаш екстерну тастатуру и миш, а нећеш да стално ручно премешташ са једног компа на други. :)
Оно чиме сам био одушевљен је да сад фирмин лаптоп повежем само преко једног USB-C кабела и преко њега иде и напајање и жични интернет и екстерни тастатура и миш (само један кабел уместо 4 до сада).
Такође, постоље је врло добро, имаш подешавање по висини, нагибу, ротацију, једино нема оно обртање у портрет мод, али нема везе што се мене тиче.
Додуше не знам колико је добар за фото/видео обраду, али за моје потребе (програмирање) је одличан.
Поздрав.
Cool. Nema šta onda, rešeno je.

Iz nekog razloga, ultrawide monitorima su vremenom skočile cene. Mahom, ne svima...IPS ultrawide nikad nisu ni bili naročito jeftini ali je poskupelo i dosta VA modela koji su ranije bili baš jeftini. Nekad si mogao da nađeš hrpu 34" VA gejming monitora za recimo 350€, sada sve otišlo gore, da li zbog inflacije, da li zbog toga što Samsung više ne ispumpava te panele...verovatno oba.
Što se tiče 600€ monitora, ili su modeli koji se reklamiraju kao "pro" varijante (poput tog Lenova), ili LG precenjuje svoje modele...nije da nemaš jeftinije high refresh modele. A hardverski GSync postaje stvar prošlosti, većina monitora sada radi kao GSync compatible bez problema.
To je bio pametan potez NVidije, gube na profitu od native GSync monitora koje je ionako malo ko kupovao, ali su odvratili ljude od kupovine AMD grafika samo da bi imali VRR. Overall, dobitak...

Verovatno ne smeju da stave u specu da je Gsync kompatibilan jer je to rezervisano za monitore koji su oficijelno sertifikovani od NVidije kao "Gsync compatible", pošto ima i te fore...

Da ne bi mnogo razmisljao .. kolega je predlozio Gigabyte M34wq , ugodno i za oci i za posao, igranje
144Hz ,dobar VRR , vise nego dobre boje posle kalibracije.. i pristojna cena u odnosu na iste ili losije monitore.

Imam Acer Predator X34UW (180Hz), IPS, HDR, USB-C, izrada odlična... vrlo sam zadovoljan i gaming i poslovnim delom. Ne znam koje je stanje tržišta i cene sada, ali je svemir za Iiyama-u 34 IPS koju sam imao pre a vala i za ove VA Giga i Xiaomi panele. :)

Za te pare se oled kupuje. Nema tu sta da radi acer ips. za manje od pola para taj gigabyte je sjajan. Al dati 1000e za bilo sta 34 inca da nije oled je bas pogresno.

Pričamo o modelu iz 2015te sa kasnijom revizijom (koju ja imam). U to vreme OLED nije bio opcija, kada sam ja kupovao 2020te čini mi se, i dalje je nudio više od ostalih modela iste dijagonale. Kao što spomenuh, ne znam koja je trenutna situacija sa dobavkom i cenom.

Poslednja izmena:
@Gedora / @isnogud ... sve u svoje vreme . 2018-20-tih , ko se seca , jako dobar - top monitor je kostao od 1000E
pa na gore. Gigabyte M34wq za cenu od ispod 600E je jako dobra kupovina.

Moglo je, ali se kao i obično priča svodila na par panela upakovanih u druge izvedbe proizvođača i razlike da li je VA ili IPS, da li ima USB-C, kakav je HDR... itd. Meni je jedino Acer imao sve što sam hteo. M34wq je za taj novac dobra ponuda, ali npr. HDR je dosta loše ocenjen i klasičan problem sa crnom u mračnoj sobi. Takođe 144Hz je verujem dovoljno, ali 180 je npr. Acer imao pre par godina, 0.5ms odziv i sl.

Nazad
Vrh Dno