Šta je novo?

Molim za pomoc

barbaratosamja

Poštovan
Učlanjen(a)
17.07.2015
Poena
51
Kao prvo, zelim sve da vas pozdravim i da vam se unapred zahvalim na trudu i izdvojenom vremenu. Elem, kupila sam pre godinu i po dana sklopljenu konfiguraciju, i prosla sam kao sa specijalitetom kuce (ono kad vam kao specijelitet dana uvale namirnice kojih bi da se ratosiljaju) 😛 Prvo mi je, nakon 5 meseci, crklo napajanje, a nedavno i HDD. Ovo napajanje koje trenutno imam je neprijatno glasno, a sada je i procesor krenuo da se pregrejava cim je pod malo vecim opterecenjem (kada se, npr. pokrene neka iole zahtevnija igrica). Posto sam laik - ne mogu tacno da kazem koje su to temperature. Vrsljala sam po netu i skinula neke programcice, pa tako u aida64 pokazuje (pod recimo nekim srednjim opterecenjem) temperaturo oko cca 70C, dok ostali programi pokazuju preko 90C. Posto moj dragi ima neke ambicije da pokusa da igra witcher3, ja lupam glavu kako da osposobim ovu kantu za kakav-takav rad, pre no sto on polupa komp 😛 Da li bi zamena napajanja i stavljanje nekog boljeg hladnjaka pomoglo? Konfiguracija mi je: athlon x4 750k, maticna je neka MSI FM2-A55M-E33, graficka je amd radeon HD 7700 series, HDD je toshiba DT01ACA100 i imam 8gb rama. Nemam pojma koje mi je ovo napajanje, pise na njemu SMT switching power supply, model ATX 500W P4. Da li je dovoljno da se zameni napajanje, ili mi treba i neki hladnjak? I sta bi mi vi preporucili? Moj max budzet je 100 evra.

A to što se procesor puno grije, može biti i da je njegov hladnjak pun prašine, pa ga treba očistiti, naprimjer usisivačem ili još bolje na kompresor u auto servis.

Nosila sam ga u servis pre par dana, kada je zamenjen HDD. Tada je zamenjena termalna pasta i ocisceno sve, ali i dalje se dosta greje. A ni ove vrucine ne pomazu bas :/

Ako je hladnjak čist onda može biti da se hladnjak odvojio malo od procesora i ne leži dobro na njemu.

Povećaj ti promaju u kućištu sa par dodatnih ventova dva ulaz dva izlaz i bitiće ti hladnije u kućištu.

Skini bocnu stranicu na kucistu kao prelazno resenje.

Bocnu stranicu drzim stalno skinutu. Stavim je samo kad nosim komp kod cika doktora 😀 Mozda ubacim dodatni ventilator, ako nadjem neki koji moze da se spakuje u ovo kuciste >.< Kako je krenulo - od mog sklopljenog kompa ce ostati samo procesor i graficka :/ Ako, to mi je za nauk.

Onda uzes ventilator kojim se hladi soba i stavis ispred otvorene stranice tako da duva u kuciste kao prelazno resenje 😀

Sto se hladjenja unutar kucista tice, ima ovde lepih informacija Vodič: Kako poboljšati hlađenje u kućištu

Ventilator na zadnjoj strani je veoma bitan za izbacivanje vazduha kao pocetak dodavanja ventilatora u kucistu, on sam moze da skine i preko 10 stepeni sa CPU (box kuler)

Najradije bih primenila ovaj savet: 13. Preselite se na Island I ne gubite vreme na ovo.
No, buduci da je to neizvodljivo, pokusacu da ga hladim sobnim ventilatorom, dok mi ne stignu hladnjak i napajanje. Nego, sad gledam dimenzije hladnjaka koji mi je exodusbgd preporucio, i nisam sigurna da ce da stane na ovu #$@^% plocu :/ Kakvo je ovo, valja li? http://www.emmi.rs/hladnjaci-cpu-hl...-fm2+-cooler-master-h.11.html?productId=19652

ovo mi je maticna ploca http://www.winwin.rs/maticna-ploca-...33-pcie-ddr3-sata2-glan-7-1-usb2-1157885.html

Poslednja izmena:
To moze lako da se izmeri s obzirom da su postolja u 95%+ slucajeva u centru (kao i na onom LC), ali nema potrebe jer na tu plocu moze i noctua D15 da stane bez ikakvih problema 😀

Jedini moguci problem je visina LC kulera, 152mm po zvanicnom sajtu je verovatno visina od ploce dok je na jednom nasem review sajtu 150mm izmereno, i ako to nije problem, definitivno je LC bolji izbor.

Na plocu staje skoro svaki kuler. Kuciste je vec druga prica.

Posto je konfa uzeta sklopljena, a ploca je mATX, pretpostavljam da je kuciste bezvezno, tipa Rhino i sl, i tu nece stati mnogo dvanaestica.. Uzmi neku devetku tipa CM TX3, zavrsice posao. A menjanje kucista svakako preporucujem.

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima 🙂 Nego, krenula ja danas do servisa racunara (u kojem su mi menjali i HDD pre nedelju dana) da porucim preko njih napajanje i hladjenje, te otvorim komp da bacim finalni pogled na dimenzije...iiiii....imam sta da vidim. Jedan stapic memorije STRCI, deblji je od onog drugog. Znam da nije bilo tako. Otvorim aidu da vidim sta je to, i vidim da mi je zamenjena jedna memorija. Znaci, ZNAM da sam imala 2x kingston, a sad imam 1 kingston i neki take ms :O Ne uspevam cak ni da izguglam nesto o tom "brendu"...O boze, sad se pribojavam i da im odnesem komp :trust: take ms.webp

Koji je to servis uopste? I nikad ne narucujes delove preko servisa vec kupis direktno u radnji koja ima najpovoljnije.

Ma, ja zivim u Kovacici, i to je jedini servis koji tu ima 🙁 Posto, jelte, ne znam sama da povezem HDD (stupid woman), nosila sam ga tamo. Kakvo je, iopste, to TAME cudo? :/

Sumnjam da bi u servisu uradili tako ensto, ali ako kojim slucajem i jesu, svaka ima cast. Nemam reci, zaista. Kao jedino logicno objasnjenje mi se namece da su ostetili RAM prilikom vadjenja/vracanja (ako su uopste i dirali), sve ostalo mi je van svake pameti.

Sigurno ima u komsiluku neko ko zna hard makar da namesti, nije to nikakav bauk. Raspitaj se, nadji nekog ko se iole razume i ko zna da ti prepakuje makar napajanje i kuler, narucuj komponente preko interneta i ne idi vise u taj servis.

ksLazy, nazalost, to je jedini servis (zapravo je to mala prodavnica pc opreme, koja usput radi i kao servis) ovde, i sta se desava? Ono koji, poput vecine vas ovde, znaju sami da zamene termalnu pastu, povezu napajanje etc - to urade sami. Znaci, komp u servis nose ovce, a ovce su za sisanje. Srecom, nisam bas tolika ovca koja ne zna koje komponente ima u kompu (a zamisli koliko ima takvih sredovecnih korisnika). Bila sam juce da ih pitam sta se desilo sa mojim ram-om, pa su krenuli sa pricom da su mozda testirali nesto, pa pomesali racunare, pa su meni kao slucajno mozda ostali tudji stapici rama. Kao pogledace, pa ce mi javiti. Tacno znam da sam imala 2 stapica kingston 4gb ddr3 na 1600mhz. Ne znam nista preko toga, koji je model bio, ali znam bar toliko. Joj, kako sam ljuta :O
Izgleda da cu morati da naucim i to sama da radim, mada mi oni silni kablovi deluju malo obeshrabrujuce :/

Pomesali racunare?!?! Kakav pilicarski servis....

Nije to nikakav bauk. U vecini slucajeva neces morati da raskacinjes nista od tih kablova.
Ram se menja za 30 sekundi bez ikakvih raskacivanja kablova. Nadji neke klipove na youtubu, videces da nije strasno.
Kuler i napajanje se menjaju malo komplikovanije ali ni to nije preterano tesko. Samo zapamti gde je sta islo i vrati kako je bilo.

Moj najveci "hardveraski podvig" do sada je bilo ciscenje gumicom i zabadanje stapica rama na starom kompu. Tuferom sam brisala graske znoja kada je krenula da krcka maticna dok sam ih gurala u slot 😀 Sa napajanjem cu se, valjda, uz koje pivce za zivce i snaci nekako, a hladjenje ce morati da saceka nekog dzentlmena 🙂

Smesno je cime se sve ljudi bave zarad neke bedne dobiti.. Sitne duse.

Nikaakv bauk kao sto Sc8eR rece, sve to ide lagano. Vremenom postaje i rutina. Ukoliko jos uvek imas taj stari komp, cackaj po njemu. Otkacinji, zakacinji, vadi, vracaj.. To vise ionako ne vredi. A sto se tog servisa tice, ja licno vise nikada ne bih ni krocio u isti posle takvih neozbiljnosti i neprijatnosti. Nadji lepo nekog od tih koji sami sebi sklapaju komp pa makar i castila neki dinar ili pivo, mada verujem da jos uvek ima dzentlmena.

Nazad
Vrh Dno