Šta je novo?

Mojih 7 dilema-POMOC!!!

zoran l

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2004
Poena
619
Kad sam nasao ovaj sajt prije nekolika dana,dosao sam sa nekolike manje dileme-sad ih imam hiljadu :wall: Ok,znam da nijesam veliki strucnjak i da se zaletim cesto,ali sto je mnogo-mnogo.Na nekolika foruma sam stavio teme i sad sam zbunjen.
l. dilema:ako mi overlokovanje za sada nije u prvom planu,je li glupo kupovati Abit nf7-s ili epox8rda3+ sa 2*256mb kingston hyper-x,ddr 400?
ll.dilema:ako jeste pa se odlucim za nesto manje skupo,tipa epox rda+ sa 2*256mb transcend,ddr400,hocu li osjetiti razliku radeci u default-nom rezimu i iplati li se to na duze staze?
lll. dilema:je li odsustvo podrske za s-ata bitan nedostatak,odnosno da li cu zazaliti za koji mjesec?Znam da postoji s-ata kontroler,ali to ce ponovo biti doplata,za koju sada mogu uzeti neku abit ili rda3+.
lv.dilema:procitah na jednom sajtu,koji se bavi testiranjem hardvera,da ukoliko vam overlokovanje nije bas prioritet,da je bolji izbor Soltek n-force2 ploca(ne znam koja)nego rda+,jer je kazu tamo ista brza od epox-a?
v.dilema:ima li sta bolje od epox8rda+,za iste ili manje pare-mislim prije svega na perfrmanse i stabilnost?
vl. dilema:ubise me sa grafickom.Ja hocu kvalitetan 2d prikaz sa mogucnoscu da igram vecinu igara,ukljucujuci i nove,ali mi svi za Sapphire Radeon9200 i Abit Siluro i MSI Fx-5200 kazu da to ne valja-svi modeli koje zelim su 128-bitni.Je li to moguce?
vll.dilema:rekli su mi da je Barton 2500+ bolji od 2600+ jer se moze dici na nivo 3200+ procesora.Ako to ne radim,je li u default radu 2600+ osjetno brzi od 2500+?
Eto,toga sam se sjetio-znam da je to puno dilema,ali sta da radim.Ja bih da kupim racunar koji ce biti brz i stabilan,a da ne moram da vrsim upgrade svakih malo,vec da me sluzi jedan duzi period duzi,pa da nakon toga dodam jos mozda 512mb memorije i jacu graficku-ali posle mozda 2 godine.Je li onda nesto jeftinije tipa epox8rda+ i 2*256transcend,ddr400,uz barton 2500+ i Maxtor-80 ili 120gb,8mb buffer dobra investicija(samo da je stabilan i dosta brz sistem)Pozdrav svima-narocito onima kojima sam dosadio sa pitanjima :) !

1. Nije glupo, to je vrlo kvalitetna ploca i na defaultu.
2. Uglavnom je OK
3. Nije, za sada, ako ces za godinu-dve menjati plocu.
4. Soltek nije bolji izbor.
5. Epox ili Abit se nekako uklapaju kod sklapanja JAKE masine. Za osrednju ti je dobar i MSI, GA ili Soltek.
6. Za igre nista ispod 9600.
Nije osetno brzi, skoro da neces primetiti nikakvu razliku na 2600 u odnosu na 2500. Kupi jeftinije, ali BOX varijantu obavezno.

Uglavnom se slazem sa zormanic-evim odgovorima!
1. Nije glupo uzimati takvu plochu! Mozda ipak da uzmesh u obzim i NF7 (bez S) ukoliko ti SoundStorm S-Ata i tako neke "sitnice" nisu bitne.
2.I druga kombinacija je sasvim ok a i taj Transcend (zavisi koji uzmash) moze da se klokne (iz iskustva) ;)
3.Mislim da necesh zazaliti ukoliko uzmesh plochu bez S-Ata podrshke!
4.Kao shto rekoh, uzmi u obzir NF7 Ne kazem da je NF2 Soltek losh (nisam ga probao) ali ja bih se konkretno zadrzao na Abit/Epox kombinaciji!
5.Kao shto rekoh Abit/Epox...necesh pogreshiti shta god da uzmesh!
6.Ukoliko bash hocesh da se igrash, onda se defintivno slazem sa zormanicem...
7.Razlike su akademske...

Ok momci,uglavnom sam sve shvatio_Onio sto me interesuje da li cu ako u kombinaciji sa nekom od tih ploca uzmem 2*256mbtranscend,ddr400 umjesto 2*256kingston hyper-x,ddr400 osjetiti razliku,ili makar bitnu razliku u default rezimu rada.Moze li taj modul transcenda da se klokuje i kakvo je vase iskustvo sa tom memorijom uopste.Ako bih uzeo transcend,da li neka od tih ploca bolje radi sa tom memorijom od druge,jer sam dosta citao i o tome da pojedine memorije bolje rade sa odredjenim plocama?Posto nikada nijesam radio klokovanje,a volio bih polako nauciti i to,interesujeme me koliko cjelokupna konfiguracija moze izdrzati tako pojacan nivo rada(podrazumijeva se da se prije toga regulise sve sa kulerom i slicno)-da li je to samo na odredjen period ili tako moze raditi u kontinuitetu?
Valja li mi Sapphire Radeon 9600-128-bitna?Citao sam da daje besprekoran 2d prikaz i dobre 3d performanse,ali da je kako se to kaze zakljucana.Kosta 118eura,a prilikom odgovora bih volio da uzmete u obzir da je meni to apsolutni maksimum koji cu dati za graficku.
Da li mi je glupo za sada na plocu sa S-ata prikljuckom,staviti 120gb ata,8mb buffer-jer sam citao da oni za sada imaju boklje performanse,a kasnije to eventualno promijeniti ili preporucujete odmah S-ata?
Veliki pozdrav!

I zaboravih,zasto box varijantu-samo zbog duze garancije ili je bolji procesor?I kad vec ovoliko pitam-da mi preporucite najbolje mjesto u Bg za kupovinu racunara-ja razmisljam o Sea and Sky i Easy-ima li mjesta sa vecim izborom i povoljnijim cijenama?

zoran l je napisao(la):
I zaboravih,zasto box varijantu-samo zbog duze garancije ili je bolji procesor?I kad vec ovoliko pitam-da mi preporucite najbolje mjesto u Bg za kupovinu racunara-ja razmisljam o Sea and Sky i Easy-ima li mjesta sa vecim izborom i povoljnijim cijenama?

Kontaktiraj ovdasnje dilere, cesto imaju mnogo stvari koje druge firme nemaju.
Box ti preporucuju jer kad ovako uzimas CPU mozes da dobijes okrnjen (mada mu to ne smeta) a neki su protiv toga

Poslednja izmena:
Mladen je napisao(la):
Kontaktiraj ovdasnje dilere, cesto imaju mnogo stvari koje druge firme nemaju.
Box ti preporucuju jer kad ovako uzimas CPU mozes da dobijes okrnjen (mada mu to ne smeta) a neki su protiv toga
Jos kad bih znao koji su?A i posto sam iz Cg,treba mi kupovina negdje gdje cu imati garanciju i koje cu u slucaju da nesto ne valja lako naci.

Znas kako je najlakse ?
Napisi koliko ces para da trosis na comp, i koje komponente ulaze u konfiguraciju (ili koje izostavljas) i mi cemo da ti napisemo shta i koje modele, itd.

Od 800-860eura najvise,jer za prevoz i ostalo posto sam u Cg,moram dati jos.
Barton 2500+,333,mhz je siguran izbor,dvoumim se oko navedenih ploca,kao i oko memorije,jer je ipak transcend nesto jeftiniji,a nadam se dobar priblizno kao kingston hyper x.Takodje i graficka je problem,jer najvise sto bih eventualno dao za nju je Radeon9600 za 120eura-Sapphire-128bitni.Dvoumim se i da li Sata80gb ili ata133,8mb buffer od 120gb i da li je ata izbor glup ako imam plocu sa podrskom za s-ata?Kombo uredjaj ce biti Lite-on48* ili Lg52*,a zvucnici nesto sa cijenom do maksimum 35eura.Tastatura i mis nesto tipa jeftinijih modela logitech i microsoft,a monitor bih volio da bude 757dfx.Eto,to su neki okviri,naravno sto povoljnija cijena i veci izbor,to bolje!Pozdrav

Za te pare mi se cini da bi mogao da razmisljas i nekoj dobroj 19ici monitoru, ili nekoj drugoj periferiji. Mislim, cini mi se da imas sasvim dovoljno para na raspolaganju, sve sa transportom - valjda nije doslo vreme i da se naplacuje carina medju bratskim nam republikama/drzavama.

Ja sam vjeruj mi gledao sve moguce cijene u firmama koje se bave prodajom racunara u Bg i nema trika da sam mogao da pomislim na 19-incha ekran za te pare.Ako ti imas predlog konfiguracije sa takvim monitorom za te pare i mjesto gdje to mogu uzeti,bio bih ti zahvalan da mi kazes.Mozda si ti mislio na monitor koji nije flat,sto meni ne odgovara.Za sada sam najbolje vijene nasao u Easy prodavnici u Zarkovu.Carinu nijesam ni racunao,ali voz,autobusi i prateci troskovi ce da izadju odredjenu sumu.Pozdrav!

Izvini, moja napomena je bila cisto odokativna, pa nisam mislio nista konkretno. Inace, mozda bih ja licno isao na neke jeftinije komponente zarad toga da uzmem 19icu, mozda da eventualno skratim ulaganje u graf.kartu i da uzmem 80GB ata. Valjda ce neko od ovdasnjih dilera moci da ti povoljnije ponudi ovo sto trazis&placas.

&srecno!

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Izvini, moja napomena je bila cisto odokativna, pa nisam mislio nista konkretno. Inace, mozda bih ja licno isao na neke jeftinije komponente zarad toga da uzmem 19icu, mozda da eventualno skratim ulaganje u graf.kartu i da uzmem 80GB ata. Valjda ce neko od ovdasnjih dilera moci da ti povoljnije ponudi ovo sto trazis&placas.

&srecno!
Ma i mogao bih se nategnuti za Samsung 19incha df,ali nijesam siguran kakav je i je li slabijeg kvaliteta od 757dfx :wall:

zoran l je napisao(la):
Ma i mogao bih se nategnuti za Samsung 19incha df,ali nijesam siguran kakav je i je li slabijeg kvaliteta od 757dfx :wall:

Pa sumnjam da moze da bude bitno slabiji od 17ice, verujem i da je bolji. I jedno i drugo jer dynaflat cev, doduse ljudi za samsunge pricaju da se u poslednje vreme ne ubijaju od nekog kvaliteta. Ja mislim da je sa svakim monitorom kocka - sebi bih inace uzeo samsungovu dynaflat 19icu. Vidi sa ljudima kod kojih ces da kupujes da probas monitor na licinom mestu.

Pa uzeo bih ja 19-inchi monitor,ali se ne bavim grafikom niti pretjerano igram igrice,pa ne znam jeli mi to potrebnoUpravo sam veceras vidio cijene u Bel Computers i stvarno su najeftiniji koje sam do sad vidio.Za manje od 800 eura mogu uzeti:
Abit nf7-s
barton 2500+,333Mhz
2*256 kingston,ddr400
120 gb s-ata
samsung 757dfx
radeon 9200-128 bitni
chieftec dg-01-bdu 300w
logitech b58 opticki mis
logitech internet office tastaturu
kombo lite on 48* modem,disketnu jedinicu
i windows Xp
Sta mislite o ovome i ako neko zna kako ova ploca funkcionise sa kingston memorijom koja nije hyper x?Je li to ok kombinacija,za brz rad i umjerene overlokerske mogucnosti?
Pozdrav!

Zasto ne kombo?Inace,ovo je najbolji kombo na trzistu,barem sam tako procitao u Digital-u.Ja narezujem umjereno,bolje receno rijetko,filmove vise volim da gledam na tv-u,tako da kombo uzimam cisto da ga imam posto ipak kupujem novi racunar-da se nadje:)Pozdrav

Oko ovog 9200 128bit, ovih dana pogledah karticu koju sam uzeo burazeru svojevremeno za 50ak evra, jer mu nije trebalo nista specijalno, vodila se kao 9200se, a kada sam pogledao kako je prijavljuje softver (odnosno njenu magistralu) aida32 vidim da stoji da je 128bit. Posto ne znam kako ces na licu mesta da proveris da nisi uzeo se varijantu, ovo pominjem cisto da napomenes da hoces puni 9200. Na forumu su cini mi se ljudi precizirali kako se tacno razlikuju varijante 9200, zao mi je sto uvodim zabunu, ali mislim da ovo treba napomenuti.
Btw, vidim da navode winxp - koliko naplacuju licencu?
U suprotnom, to ne bi trebalo da stoji u ponudi.

ploca NF7 - 70
procesor Barton 2500+ - 70
cooler Raptor - 9
memorija A-Data ili PQI DDR400 2X256 Mb - 66
kuciste DTK 300 W - 46
combo Liteon - 56
floppy - 8
HDD Maxtor 80 Gb, 2 Mb cache - 58
mish Logitech B58 - 12
tastatura logitech - 10
graficka Sapphire 9600Pro - 141
monitor Samsung 959NF - 238
modem Rockwell 56k PCI - 11
zvucnici za 35

To ti je sve zajedno 830 Evra, a mislim da je konfiguracija odlicno usaglasena. Vidis da moze i 9600Pro graficka i odlican 19" monitor da se uklopi u sve to, za tu cifru. Nemoj da se lozis na SATA diskove, ni na one sa 8 Mb cache-a. Vise kostaju nego sto vrede, ili sto se oseti u brzini u odnosu na "obicne" sa 2 Mb cache-a.

Ok je to,ali meni takva graficka ne treba,jer mi je najvaznije da je kvalitetan 2d prikaz i da se vecina igrica moze odigrati sa vremena na vrijeme,pa cak i bez ikakvih dodatnih podesavanja i efekata.Radeon neki 128-bitni ili FX-5200-128bitni bi mi bili sasvim dovoljni,eventualno u najskuplem slucaju moze Sapphire Radeon 9600-koji kosta nesto oko 115eura cini mi se.
Ma i ja se mislim oko ovih s-ata diskova,cak sam razmisljao dosta o epox rda+ i 120gb is serije 9.Znam da ta ploca nema podrsku za s-ata,pa se pitam hoce li mi to biti ogranicenje u nekom narednom periodu-mada uvijek postoji mogucnost nadogradnje s-ata kontrolera.
Sa tim memorijama-a-data i pqi nemam nikakvog iskustva.Vidim da su jeftinije,ali nebih zelio da stedim na tome,ukoliko su nesto losije od kingstona,transcenda ili slicno.
Monitor je super,ali nijesam siguran da mi treba 19-incha,jer su meni svi graficki programi kao i igrice u potpuno drugom planu.Pozdrav!

DS9 je napisao(la):
Oko ovog 9200 128bit, ovih dana pogledah karticu koju sam uzeo burazeru svojevremeno za 50ak evra, jer mu nije trebalo nista specijalno, vodila se kao 9200se, a kada sam pogledao kako je prijavljuje softver (odnosno njenu magistralu) aida32 vidim da stoji da je 128bit. Posto ne znam kako ces na licu mesta da proveris da nisi uzeo se varijantu, ovo pominjem cisto da napomenes da hoces puni 9200. Na forumu su cini mi se ljudi precizirali kako se tacno razlikuju varijante 9200, zao mi je sto uvodim zabunu, ali mislim da ovo treba napomenuti.
Btw, vidim da navode winxp - koliko naplacuju licencu?
U suprotnom, to ne bi trebalo da stoji u ponudi.
Ma ne,svakako zelim i trazicu puni radeon 9200.jer je i to neki minimum danas.Moguce da se odlucim za Saphire Radeon 9600.Windows Xp kosta 80eura i ja nikakve dodatne troskove nijesam racunao.Mislim ako ga kupim sa ostatkom racunara,jel ima tu jos nesto da se placa?Pozdrav

Jedino mi nije jasno zasto su na ovom sajtu najpopularniji domaci distributeri Data link,Pakom,Sintah i ostali,a nema npr BelComputers koji ima od svih cini mi se povoljnije cijene,u nekim slucajevima i dosta povoljnije.Ja sam namjeravao da pazarim u BelComputers-u,pa me cisto zanima.Jesu ovi ostali nesto bolji?Pozdrav!

Čini mi se da polako počinješ da se uvlačiš u vrzino kolo iz kojeg nećeš lako da izađeš ako tako nastaviš!

Bilo koju od navedenih konfiguracija da kupiš biće uskoro ''zastarela'' jer definitivno dolazi Athlon 64 i sve ostale novotarije. To što će uskoto biti tržišno zastarela svaka današnja konfiguracija ne znači da tebi neće uspešno (brzo i stabilno) da završava sve ono što radiš na kompu.

Ova konfiguracija što ti je predložio Notax je skroz OK i verovatno može da zadovolji tvoje kompjuterske potrebe u nardnih par godina bez ikakvog upgrade hardwera!

Ako ti je 2D prikaz u prvom planu onda uzmi Radeon 9200 (ne SE) i nemoj više da zrazmišljaš o tome.

OC nije nikakva mudrost, pre bih ga okarakterisao kao avanturizam ili želja da se ustanovi krajnja mogućnost raspoloživog hardwera. Ako nameravaš da se ozbiljnije baviš OC-om spremi kintu da vremenom dokupiš još neku komponentu iz tri razloga:
1.) Svaka škola se plaća.
2.) OC = experimentisanje.
3.) Ozbiljan OC zahteva vrhunske komponente.

Da ne dužim, sve što ti je potrebno lepo je rečeno i ako nastaviš dalje da se preispituješ na ovakav način ima bre da odlepiš pa ćeš onda da presečeš i kupiš nešto bezveze. Batali pitanja nego pazari ovu makinu što ti je predložio Notax jer je cool i višenamenska te bi ti verovatno bila SUPER za nerednih par godina.

Pa u kolo sam cini mi se vec upao,ali ipak uspjesno izlazim i to sa mojom konfiguracijom.Ta koju ste mi predlozili je sasvim ok,ali ste zaboravili da uz to ide i cijena operativnog sistema,a to je 80eu vise,sto mi je premnogo,inace bih uzeo ozbiljno u obzir.Pozdrav

Nisam baš najbolje informisan po tom pitanju ali mislim da nije obavezno da prilikom kupovine nove makine kupuješ i OS. ;) Ako te neki diler obavezuje na kupovinu OS-a idi kod drugog dilera i gotova stvar.

Dodaj samo još Live 5.1 onoj konfiguraciji od Notaxa i to je to.

pa tvoja konfiguracija se gotovo i ne razlikuje od notex-ove! Kao prvo tebi je cijena manja iz razloga sto kupujes jeftiniju grafiku kartu, 17" monitor... ! (kazes da ti treba racunar na duze staze = ATi R.9200 NIJE resenje) dok S.Atlantis 9600 jeste. Ako zelis da ustedis negde na racunaru nemoj uopste kupovati disketnu, koristi "ne-lincenciran" software. I eto ti ustede! A sebi mozes da priustis racunar koji ti moze biti 2god. + ako ga redovno upgrad-ujes moze ti bas biti na duze staze!

Rembrant je napisao(la):
pa tvoja konfiguracija se gotovo i ne razlikuje od notex-ove! Kao prvo tebi je cijena manja iz razloga sto kupujes jeftiniju grafiku kartu, 17" monitor... ! (kazes da ti treba racunar na duze staze = ATi R.9200 NIJE resenje) dok S.Atlantis 9600 jeste. Ako zelis da ustedis negde na racunaru nemoj uopste kupovati disketnu, koristi "ne-lincenciran" software. I eto ti ustede! A sebi mozes da priustis racunar koji ti moze biti 2god. + ako ga redovno upgrad-ujes moze ti bas biti na duze staze!
Pa znam i ja da radeon 9200 nije za duze staze za nekoga kome su igrice i grafika prioritet,meni nijesu.Uostalom,za 1,5-2 godine,ako mi zatreba,a ne vjerujem da hoce-mogu ga promijeniti.Sto se tice monitora,meni posto sam ti rekao sta mi nijesu prioriteti,je dovoljan 17-inchi-a za koju godinu se nadam da ce to biti nesto mnogo bolje nego sto je crt.Disketna mi je potrebna i ne mogu je izostaviti.Sto se tice OS-gdje god sam pitao,rekli su mi da u konfiguraciju ulazi i njegova cijena koja se krece od 80-90eura,zavisno kod koga.Pozdrav

Vrh Dno