Šta je novo?

Moja iskustva sa Mandrake Linux 9.1

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nabavio sam Mandrake Linux 9.1. Sav sretan sto cu moci probati i neku novu distribuciju, seo sam za moj PC i ubacio 1. cd u CD-ROM. Ali dzabe sam se radovao...
Za Mandrake sam, kao i za Red Hat sada pregazeni, ostavio 5 GB. Sasvim dovoljno za / i swap particiju. Uvodni deo je prosao sasvim OK, lako sam se snasao sa particionisanjem...dok nije krenula instalacija. Instalacija je potrajala predugo, cak 1h (za instalaciju je bilo 1460 MB). Za vecu kolicinu podataka (1.7 GB) Red Hat-u je na isti taj HDD sa istog CD-ROM-a trebalo samo 40 min. OK, nije mi bilo vazno, ionako sam ucio i povremeno, kada je trazio, menjao instalacione diskove (njih 3). Posle instalacije i kopiranja svih paketa, doslo se do setovanja usera i bootloadera. Na moje ogromno zaprepascenje, nije me UOPSTE pitao da li zelim da instaliram BOOT loader ili da napravim start-up disketu. Vec mi je to bilo sumnjivo, ali sam pomislio da je u pitanju mozda neka naprednija verzija boot loadera i da ce sve biti ok, pa cu se nekako navici na njega. ALi ne lezi vraze, nije tako bilo. Posle resetovanja, dobio sam neke cudne poruke na ekranu tipa
L 1 1 1 1 L L L L 1 1 1 1 1 1 L L L L L 1 L L ....??? Znao sam da boot loader ne radi svoj posao i nsasao sam se u crnoj rupi - sa jedne strane nemam startup disketu za Linux (imam ali za Red Hat, koja naravno ne radi) a sa druge nemam pristup Windowsu 2k. Srecom, tu se nasla stara startup disketa Windowsa 98 koja je resila stvar - fdisk /mbr i opet sam bio u Windowsu.
Posto mi je vrlo zao sto nisam uspeo da instaliram Mandrake, moze li mi neko od onih koji ga koriste reci zasto nije pitao za boot loader (kao sto to pita Red Hat u svom Setup-u)??

Zato sto je Mandrake za seka-perse :D

A bas si odgovorio....
Ja sam pomislio da nije odradio posao jer je Windows 2000 na NTFS particiji. Ali opet ne razumem zasto nije pitao da li zelim boot loader?

Zato sto si trebao da napravis boot disketu :p , pa kada dignes sistem sa nje stavis drugi boot loader.

Cudno, meni je do verzije 9.0 uvek pitao za bootloader.
Sutra cu valjda nabaviti i 9.1 pa da vidimo gde si pogresio.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Nabavio sam Mandrake Linux 9.1. Sav sretan sto cu moci probati i neku novu distribuciju, seo sam za moj PC i ubacio 1. cd u CD-ROM. Ali dzabe sam se radovao...
Za Mandrake sam, kao i za Red Hat sada pregazeni, ostavio 5 GB. Sasvim dovoljno za / i swap particiju. Uvodni deo je prosao sasvim OK, lako sam se snasao sa particionisanjem...dok nije krenula instalacija. Instalacija je potrajala predugo, cak 1h (za instalaciju je bilo 1460 MB). Za vecu kolicinu podataka (1.7 GB) Red Hat-u je na isti taj HDD sa istog CD-ROM-a trebalo samo 40 min. OK, nije mi bilo vazno, ionako sam ucio i povremeno, kada je trazio, menjao instalacione diskove (njih 3). Posle instalacije i kopiranja svih paketa, doslo se do setovanja usera i bootloadera. Na moje ogromno zaprepascenje, nije me UOPSTE pitao da li zelim da instaliram BOOT loader ili da napravim start-up disketu. Vec mi je to bilo sumnjivo, ali sam pomislio da je u pitanju mozda neka naprednija verzija boot loadera i da ce sve biti ok, pa cu se nekako navici na njega. ALi ne lezi vraze, nije tako bilo. Posle resetovanja, dobio sam neke cudne poruke na ekranu tipa
L 1 1 1 1 L L L L 1 1 1 1 1 1 L L L L L 1 L L ....??? Znao sam da boot loader ne radi svoj posao i nsasao sam se u crnoj rupi - sa jedne strane nemam startup disketu za Linux (imam ali za Red Hat, koja naravno ne radi) a sa druge nemam pristup Windowsu 2k. Srecom, tu se nasla stara startup disketa Windowsa 98 koja je resila stvar - fdisk /mbr i opet sam bio u Windowsu.
Posto mi je vrlo zao sto nisam uspeo da instaliram Mandrake, moze li mi neko od onih koji ga koriste reci zasto nije pitao za boot loader (kao sto to pita Red Hat u svom Setup-u)??
mozda zato sto treba da odaberes advanced mod instalacije na pocetku?

Ne ne ne ne ne ne ne....niste razumeli :{
Proces instalacije ide: setovanje periferija (mis, tastatura) - izbor paketa - instalacija paketa - postavljanje usera i sifri - boot loader.
Sve ovo do boot loadera je odradio OK ali je boot loader nije odradio jer me nista nije pitao...ni da li zelim da instaliarm, ni koje sisteme da ubacim ama bas nista. E sad, kako da napravis startup disketu kada to ne trazi i kako pristupiti istom tom sistemu kada nemas tu disketu niti boot loader???

Bilo koja linux boot disketa sa uradjenim initrd imidzom ti je trebala uraditi boot korektno. Ono sto je jedino mozda trebalo uraditi jeste da se prilikom boota sa diskete u bootloaderu specifikuje gde je /, dakle sa "root=/dev/hda5" recimo ukoliko je / na drugom mestu u odnosu na tu instalaciju crvenog sesira koju si imao. Ono sto je takvom bootovanju potrebno na hardu je samo osnovna struktura direktorijuma (bin, boot, dev, etc, root, sbin, itd), a ona je kod svih distroa ista. One opcionalne stvari u /opt i ostalim dirovima, kao i boot nekih daemona (xinitd, httpd, it) nisu vazni za jednostavan boot u runlevelu 1-3.

ne,ne ti nisi razumeo:da bi te pitao za boot loader ili disketu MORAS da odaberes advanced nacin instalacije na pocetku!;)

Ajde malo i ja da dodam svoje utiske o Mandrake-u. Naime sta mi se desilo... Instalirao sam Mandrake dok mi je na masinu bio nakacen USB key. Njega je prepoznao kao da je na njemu WinNT. Posle malo zezanja i podesavanja u linux-u izvadio sam Key iz masine i prilikom sledeceg restarta od USB-a vise ni traga ni glasa. Ne radi usb mis, ne radi usb key??? Ma ajde instlaciju iz pocetka, ali ovaj put bez key-a u masini...

I ja sam danas instalirao Mandrake 9.1,jedino sto do sada mogu da radim sa njim je da gledam filmove i da kucam text :oops: kada ubacim CD nemogu da slusam muziku,dok kada gledam film ima tona?...zna li neko u cemu je problem?
A na kacenje na net preko Mandrake-a cu cini mi se jos dosta pricekati posto nema sanse da provalim u cemu je fazon...mozda ne detektuje modem? (Intel(r) 537 Date FaxV.90 Modem) ili treba da drajvere za njega instaliram...zna li neko sta mi je ciniti ctp;

AlanFord je napisao(la):
I ja sam danas instalirao Mandrake 9.1,jedino sto do sada mogu da radim sa njim je da gledam filmove i da kucam text :oops: kada ubacim CD nemogu da slusam muziku,dok kada gledam film ima tona?...zna li neko u cemu je problem?
A na kacenje na net preko Mandrake-a cu cini mi se jos dosta pricekati posto nema sanse da provalim u cemu je fazon...mozda ne detektuje modem? (Intel(r) 537 Date FaxV.90 Modem) ili treba da drajvere za njega instaliram...zna li neko sta mi je ciniti ctp;

Sto se tice mutike sa CDa, ako nemas audio kabli od CDa do zvucne neces cuti muziku, to je do linuxa opsto jos uvek ne podrazava CD audio digital playback. Nesto sam nacuo da ce to biti od 2.6.x verzije kernela.
A sto se tice modema, ako je soft modem moraces da instaliras neke drajvere, pogledaj na intelovom sajtu.

Sto se instalacije tice, ne vidim u cemu je problem, jer on regularno kad dodje do boot loadera pita, oce li na MBR, particiju ili floppy, a i kasnije na summary ekranu moze da se promeni...
evo sta je mene za pocetak iznerviralo pa sam malo lego da se odmorim :)
posto sam pocetnik u linuxu, to je pravi OS za zaludjenike, Windows je malo dete za njega...

Nego, prvo mi nije radio zvuk, prepoznao je on karticu lepo, ali zvuka nigde, a onda vidim da je stavio da mu chip bude Audigy, vratim to na onaj E... kako li vec bese... Onda je proradio ali mp3-ovi se ne cuju... Zasto? Recimo TV Tuner se cuje normalno...
Modem jos nisam krenuo da namestam ali ne bi valjda trebalo da bude problema jer je kod 9.0 islo glatko...
Reko, aj da namestim graficku... Na nesrecu :) presao sam na ATI pa ne mogu da probam ovaj novi drajver od Nvidie...
I naravno kao sto sam ocekivao nije mi uspelo... ATIjevci jel nekom proradilo?
Evo i uputstva za one koji neznaju...
----------
su -l (logujte se kao root)
Ovaj drajver radi sa grafickim karticama baziranim na sledecim plocama:
Radeon 8500 / 9100, FireGL 8700 / 8800, FireGL E1, Radeon 9000, Radeon 9200, Radeon 9500,
Radeon 9600, Radeon 9700, Radeon 9800, i FireGL Z1 / X1.
Ova uputstva su za Mandrake 9.1. Fajl koji je potrebno skinuti zove se GLX1_LINUX_X4.3.ZIP
i on sadrzi fglrx-glc22-4.3.0-2.9.6.i586.rpm RPM koji instaliramo sa
rpm -ivh --force fglrx-glc22-4.3.0-2.9.6.i586.rpm.
Takodjer treba da imamo instaliran i kernel-source RPM.
Zatim idemo u /lib/modules/fglrx/build_mod/ i pokrecemo ./make.sh skript.
Zatim idemo u /lib/modules/fglrx/ i pokrecemo make_install.sh skript.
Nakon sto je drajver instaliran, pokrecemo fglrxconfig skript koji nam pomaze da
konfigurisemo XF86Config-4 fajl.
exit (izlogujte se)
--------

Prvo mi je i Check.sh skript ispisivao gresku i nije hteo da se izvrsi...
Pokrenem ja instalaciju drajvera kao sto je napisano u uputstvu, ali shvatim da souce kernela nisam prethodno instalirao (cekirao sam sve za instalaciju, ali ga on nije ubacio, moralo je rucno da se ide i izabere).
Instaliram ja tih dodatnih 140Mb, i vratim se da ponovim proceduru...
Ali opet mi ispisa neke greske, nesto i oko direktorijuma, i pominja make.ch i ovaj drugi iako sam kasnije i njih pokretao ali opet greske... I kaze koliko sam shvatio, 2d je insalirao ali 3d zaboravi...
Da li je ikako moguce instalirati ovaj drajver i da proradi bez gresaka?

Recimo jos, instalirao sam i operu ali me nervira sto sam nije stavio ikonicu u recimo Network...

Takodje cini mi se da je u verziji 9.0 imao neki graficki utilcic za Sambu, u kome se upisivala Workgroup, i radila jos neka podesavanja i videli sherovani folderi i td. Sad tako nesto ovde ne primetih...

Eto, svaka pomoc dobrodosla...

Ah da, i jos nesto:

Login skrin napravljen kao kod Windowsa XP...
Uh, prvo nije sam enejblovo Root usera, pa sam morao to sam...
Pa nisam mogao da nadjem recimo da mi se resetuje u konzolni mod, morao sam skroz da iskljucim logovanje u graficki da bi to uradio...
Nesto mi se cini kao da tom login skrinu nedostaju neke opcije...

Sad se setih i onog najvaznijeg sto me izludjuje:
Vec sam ranije, ovde postavljao pitanje kako da iskljucim TV izlaz u DOS-u kod ATIjevih kartica... i nisam dobijao odgovor, jedino nekim editovanjem biosa ali to nije moglo da se odradi...
E sad zbog toga dolazim do problema:
Linux nece da mi udje u graficki mod dok je tv out ukljucen, tj. dok je kabl u tv-u... Napise nesto kao inicijalizujem ali nemogu da izbacim na screen, tako nesto i udje u prompt... Ako izvadim kabl iz tv-a, radi normalno...
Pa necu valjda stalno kad ulazim u Linux morati da vadim kabl iz tv-a, to je suludo?!? Ima li nekog resenja?

ALi ja jesam izabrao advanced mod na pocetku...

A zasto ne instalirate lepo SuSe ili RH...Meni je SuSe 8.0 prepoznao i TV karticu, i Live! i sve :) . Lepo na desktop izvuce ikonice za aplikacije kojima se gleda TV, instalira sa onih 8 CD-ova i sta treba i sta ne treba. Modem se ne secam da li je radio, ali pod RedHat-om i Lindows-om jeste (Lucent)...

Moj glas za SuSE ! Svidja mi se sto odmah ima podrsku za NTFS. Juce sam se okozio sa RH 9 da ubacim podrsku za NTFS i kao sve uradio ali kod boota dobijem Kernel panic tako da cu morati da potrosim jos x dana dok ne vidim sta je problem.

DusaN je napisao(la):
...

Sto se tice mutike sa CDa, ako nemas audio kabli od CDa do zvucne neces cuti muziku, to je do linuxa opsto jos uvek ne podrazava CD audio digital playback. Nesto sam nacuo da ce to biti od 2.6.x verzije kernela.
A sto se tice modema, ako je soft modem moraces da instaliras neke drajvere, pogledaj na intelovom sajtu.

Bio si u pravu DusaN-e,ubacio sam audio kabel i sada radi kao doxa :happy: ,sada prelazim na modem :hair:

kUdtiHaEX je napisao(la):
ALi ja jesam izabrao advanced mod na pocetku...

Mozda jesi na pocetku, ali svakako nisi tamo gde treba, tj u trenutku kad se pravi boot disketa. Inace meni se bas ne dopada preterano novi mdk instaler, potpuno okrenut windows korisnicima; ne pita mnogo i za naprednija podesavanja je obavezno stalno otvaranje advanced opcija - ranije nije bilo tako.
Btw, mislim da si mogao da butujes MDK sa prvog CD-a, stisnes F1 za napredne opcije i napravis boot disketu - vredi proveriti. Steta sto jos uvek ne postoji full podrska za NTFS.

Neka zapazanja glede novog Mandrake-a :
Supermount ponovo radi kako treba, Mandrake Control Center je dopunjen opcijama i bolje organizovan, novi kde i gnome, simpaticna galaxy tema, update-ovan softver, ubacen mplayer ali izbacen pico (moji omiljeni divx plejer i editor).
Za sada nisam primetio ni jedan bug, sto i ne cudi u samo 10-ak dana koriscenja - osim sto mi se i dalje na laptopu zakucava instalacija ukoliko na silu ne iskljucim detekciju pcmcia uredjaja. Da li je u pitanju MDK ili laptop, nemam pojma.
Hardver : i dalje ne instalira drajvere za lucentov modem i 3d podrsku za NVidia karticu - na ovo sam vec navikao.
Eto toliko.

ps. a podrska za sambu je tu, postoji Linejborhud, postoji u KDE-u i postoji u Mandrake Control Center-u - dakle na barem tri mesta.

Upravo sam skinuo Redhat 9, pa ce sad da vidimo na sta lici...

Meni je lepo sam mauntovo ntfs particije...

Jos uvek niko ne zna kako da se resi problem sa TV outom i linuxom kod ATI grafickih kartica?

Silverglideru moras da postujes o tome...malo opsirnije :)

Meni RH 9.0 nije prepoznao mreznu karticu!
U pitanju je integrisana AMDtek kartica (racunar na poslu) i ceo dan sam se zezao sa njom, ali nisam uspeo da je nateram da proradi. RH 8.0 nije pravio slicne probleme. Takodje, i dalje nece da prepozna NTFS particije.

Na kraju sam odustao, stavio Mandrake 9.1 koji je sve savrseno prepoznao. Racunar je sada na Windows mrezi, sve lepo radi.

Takodje, Mandrake sam instalirao i kod kuce i odusevio sam se - sve lepo prepoznato, izgleda mnogo lepo i radi stabilno. Naravno, morao sam da stavim nVidia drajvere za graficku ali to je trajalo jedno 15 sekundi. Uostalom, i na Windowsu se Detonatori moraju instalirati naknadno.
Sto se tice multimedije, sve zivo sto sam mu dao pustio je bez ikakvih problema - DVD, DivX, MP3, MPG.....

Dakle, Mandrake: apsolutna preporuka sa moje strane!

Aragorn je napisao(la):
Takodje, i dalje nece da prepozna NTFS particije.

To sam i ja mislio ali sam problem resio vrlo lako:

http://linux-ntfs.sourceforge.net/info/redhat.html

Ja imam problem sa bootovanjem... da li neko zna sta znace one poruke tipa L3939 i slicno ?

Konkretno, prebacio sam knoppix na hdd /dev/hdg2 i namestio lilo za tu particiju (ne mbr celog diska)... ali nece da radi... taj hdd je vezan preko promise kontrolera (GA ploca, ugradjen na njoj)

Takodje, da li je moguce instalirati lilo na /dev/sda1 odnosno USB Flash disk?

Nego da li ima fora pod Linux-om da se nekako izadje iz X-a i da ostane samo na logovanju u terminal modu. Da ne bih editovao onaj file kada instaliram driver za NVIDIA-u. Znam da je startx komanda za podizanje X-a, ali da li postoji obrnuta komanda...

drdex je napisao(la):
Nego da li ima fora pod Linux-om da se nekako izadje iz X-a i da ostane samo na logovanju u terminal modu. Da ne bih editovao onaj file kada instaliram driver za NVIDIA-u. Znam da je startx komanda za podizanje X-a, ali da li postoji obrnuta komanda...

u konzoli:
telinit 3

dEXE je napisao(la):
Ah da, i jos nesto:

Login skrin napravljen kao kod Windowsa XP...
Uh, prvo nije sam enejblovo Root usera, pa sam morao to sam...
Pa nisam mogao da nadjem recimo da mi se resetuje u konzolni mod, morao sam skroz da iskljucim logovanje u graficki da bi to uradio...
Nesto mi se cini kao da tom login skrinu nedostaju neke opcije...

Sad se setih i onog najvaznijeg sto me izludjuje:
Vec sam ranije, ovde postavljao pitanje kako da iskljucim TV izlaz u DOS-u kod ATIjevih kartica... i nisam dobijao odgovor, jedino nekim editovanjem biosa ali to nije moglo da se odradi...
E sad zbog toga dolazim do problema:
Linux nece da mi udje u graficki mod dok je tv out ukljucen, tj. dok je kabl u tv-u... Napise nesto kao inicijalizujem ali nemogu da izbacim na screen, tako nesto i udje u prompt... Ako izvadim kabl iz tv-a, radi normalno...
Pa necu valjda stalno kad ulazim u Linux morati da vadim kabl iz tv-a, to je suludo?!? Ima li nekog resenja?

dEXE kako si enable-ovao root usera, posto ni meni nema root u login skrinu?

Sto se tice TV-out-a na ATIju jesi li gledao atitvout ?
Imas ga na http://www.stud.uni-hamburg.de/users/lennart/projects/atitvout/
Mozes pogledati za ATi i na: http://gatos.sf.net

Oko ATi-ja.... da li je TVout i/ili DVI izlaz aktivan u DOSu odnosno prilikom bootovanja i u BIOSu, zavisi od firmware-a na kartici...

(isprobano sa Radeonom 8500)

Bilo bi lepo ako neko zna kako modifikovati bios na grafickoj za ukljucivanje/iskljucivanje tv-outa/dvi izlaza

salac je napisao(la):
...

u konzoli:
telinit 3

Pa onda izadjes iz X-a sa log-out ili CTRL+ALT+BACKSPACE.

Osim toga ako u fajlu /etc/inittab liniju

id:5:initdefault

promeniš u

id:3:initdefault

neće se startovati X automatski pri dizanju sistema.

Nazad
Vrh Dno