Šta je novo?

Moja iskustva sa Mandrake Linux 9.1

drdex je napisao(la):
Nego da li ima fora pod Linux-om da se nekako izadje iz X-a i da ostane samo na logovanju u terminal modu. Da ne bih editovao onaj file kada instaliram driver za NVIDIA-u. Znam da je startx komanda za podizanje X-a, ali da li postoji obrnuta komanda...

Otvoriš novi shell; dok si još u X-u, pritisneš Ctrl+Alt+F1 (i otvori se tty1). Ukoliko ti treba još jedan shell onda Ctrl+Alt+F2 (tty2), pa ako ti treba još jedan ... (valjda ste shvatili). Isti tasteri se koriste za šetanje između njih. Dakle, ostavim u F1 shellu da se izvršava neki program i sa Ctrl+Alt+F2 se prebacim u drugi. X sesija je sve vreme aktivna u pozadini i na nju se prebacuje sa Ctrl+Alt+F7.

Matthias je napisao(la):
...
dEXE kako si enable-ovao root usera, posto ni meni nema root u login skrinu?

Sto se tice TV-out-a na ATIju jesi li gledao atitvout ?
Imas ga na http://www.stud.uni-hamburg.de/users/lennart/projects/atitvout/
Mozes pogledati za ATi i na: http://gatos.sf.net

Imas opciju u cini mi se Mandrake Contol Centru ili kako se vec zove, da dodajes i brises & enejblujes usere, dakle sve lako i po potrebi... valjda ces se snaci, posto ne mogu da se setim napamet...

sad cu bas da pogledam ove linkove, valjda ce resiti problem... Cudi me da ovde nema ATIjevaca i Linuxsasa, posto uglavnom svi noviji Radeoni imaju u startu aktiviran taj tv out (mislim da moze da se iskljuci editovanjem biosa, ali meni na Sapphire 9000, editor nece da procita dampovan imidz biosa)... Ovako stalno vadjenje kabla je bas bezveze, i pre cu da izbrisem Linux, nego sto cu stalno da ga vadim i utacinjem u tv....

Kako "editor nece da procita dumpovan image biosa" ?

JOBAH je napisao(la):
Kako "editor nece da procita dumpovan image biosa" ?

Bila je rasprava o ovome vec u jednom topicu...
Kad snimim bios kartice u fajl, i pokusam da ga loadujem u jedan od 2 postojeca editora, jedan nece da ga ucita a drugi prijavljuje greske... U svakom slucaju nesto ne radi, ili je do editora, ili do fajla koji snima bios u fajl... tako da mi ta opcija nije moguca... e sad kako drugacije da resim ovaj problem nemam pojma...
Pogledah one linkove za ATI TV out na linuxu, i mnogo mi je bre nesto zamrseno, jedno su kao neki drajveri, e sad da li bi to radilo i postupak instalacije osecam da je mukotrpan... a drugo je program iz komandne linije sa kojim se kao upravlja tv outom... sto mi u sustini i ne treba, jer meni tv out u linuxu i nije toliko bitan, vec samo da linux moze da se podigne u graficki mod dok je kabl ubacen u tv... nista vise i nista manje :)
Ako je neko baratao sa ovim neoficijalnim drajverima koji omogucavaju kao grebovanje i svasta jos nesto oko tv outa, i uspesno uh instalirao, mogao bi da napise kratko uputstvo...
Da li to znaci da je u linuxu moguce da radi overlay kao u win-u? Znaci gledanje divx-a u prozoru, a na tv-u preko celog ekrana?

Koliko sam video nije tako strasno instalirati te drajvere, nego mene brine da nesto ne sjebem jer sad sve radi kako treba. Bolje da sacekamo ATI-jeve drajvere za XFree 4.3.

Mene vise brine zasto Mandrake nece da odradi shutdown ili reboot nego stavi monitor u stand-by i posle pomaze samo reset dugme???

Matthias je napisao(la):
Koliko sam video nije tako strasno instalirati te drajvere, nego mene brine da nesto ne sjebem jer sad sve radi kako treba. Bolje da sacekamo ATI-jeve drajvere za XFree 4.3.

pa zar ono na mandrake.co.yu nisu drajveri za XFree 4.3? Ili nisu oficijalni?
Znaci nikakvim setovanjem, samo instalacijom ovih dodatnih drajvera mogu da resim problem sa tv outom, a i to je pitanje... :(
nema veze, sta je tu je, nego meni ni ovi atijevi drajveri nisu hteli da se instaliraju, vec ispisuju greske, jel to bar nekome uspelo? I to sa onim uputstvom koje sam napisao...

Ma silvere znam za to ctrl+alt+f?, ali to sto si ti rekao se desava kada si vec usao u X. Da li je moguce ne ulaziti u X, a da se ne edituje onaj file (gde umesto broja 5 treba da stoji broj 3... malo glupav opis, sli sam zaboravio kako se zove file)...

drdex je napisao(la):
Ma silvere znam za to ctrl+alt+f?, ali to sto si ti rekao se desava kada si vec usao u X. Da li je moguce ne ulaziti u X, a da se ne edituje onaj file (gde umesto broja 5 treba da stoji broj 3... malo glupav opis, sli sam zaboravio kako se zove file)...

Koliko ja znam, bez editovanja /etc/inittab fajla - ne. Sad sam tek razumeo da hoces u stvari nesto kao sto je F8 kod butovanja starog windowsa, pa da odlucis da li hoces prompt ili GUI. No, ovde mora da stoji koji ti je default runlevel - i ako je defaultni 5, onda dize 5.

U principu, moglo bi to da se izmeni sa editovanjem sistemskih skripti koje se pokrecu prilikom boota linuxa. Znas valjda vec i sam da se u /etc/rc.d/ nalaze start skripte koje pokrecu funkcije i daemone. Tako imas rc0.d, rd1.d, rc2.d, itd - za svaki runlevel po jedna skripta; na taj nacin se menja sta hoces da se podigne u odredjenom runlevelu (pa mozes da kazes da se squid dize samo u trojci, ali ne i petici, recimo). Znaci, detekcija ide tu.
Dakle, mogao bi da editujes /etc/rc.d/rc.sysinit skriptu koja se okida svaki put pri bootu (mada se preporucuje da se ona ne dira, nego rc.local) koja podize drajvere i slicno i postavis u njoj da te pita koji runlevel zelis, pa da ti kod boota uneses 3 ili 5, na primer (runlevel se menja sa komandom "init"). Nakon toga se okida rc skripta u istom diru koja detektuje i proverava promenu runlevela i odlucuje koju od ovih rc$runlevel.d skripti treba da okine (rc3.d ili rc5.d).

Vrh Dno