Šta je novo?

Moj prvi NAS

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,175
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari,

želim da kupim moj prvi NAS. Posle malo istaživanja, primetio sam da nije loš Synology DS115j DiskStation. Košta oko 100€, nov. U njega bih ubacio WD Red od 2 TB. Ono oko čega imam nedoumece je sledeće:

- Da li je ovo dobar izbor za moj prvi NAS, za te pare (odnos cena - kvalitet)? Da li ima nešto bolje ?
- Da li je WD Red o.k. HDD za NAS?
- Da li navedeni NAS ima WiFi, ili mora da se poveže sa WiFi modemom (HG630)?
- Da li sve to može da se poveže sa telefonom Sony Xperia, Laptopom, i TV om LG 49LB55

Da li je neko raspoložen (ali stvarno ko se razume dobro), preko TeamViewer a, i telefona da odradi instalaciju i podešavanja NAS a. Naravno za pare. Ja sam čovek koji poštuje tuđe vreme. Još više znanje.

Pošto bi ovo bio moj prvi NAS, da li još nešto treba da znam pre kupovine ?

1 solidan je, ali i najjeftiniji od svega sto synology nudi, citaj najslabiji u svakom smislu, ali mozda tebi ne treba nista jace, zavisi sta trazis.
2 wd red je bas za nas, on je prva liga
3 nema wifi, mozes usb dongle ubaciti, ali bez kabla nema prave stvari, upamti to.
4 moze sa svime sto ti se kaci na wifi ili lan.

Oko konfiguracije nasa mozes se meni na pp obratiti. Pozdrav.

Da li za malo više novca, (do 50€ max) može da se kupi nešto bolje(KP ili preko "Mađara")? Da li se konfiguriše teško ? Kakav mu je softver, da li u sebi ima neki firewall?

Gde može, i koje usb dongle, da se kupi ?

Nešto ne mogu da ti pošaljem PM

You have reached your stored private message quota and cannot send any further messages until space has been created.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da iskljucivo hoces da kupis novo, ako je tako onda da probas da nadjes recimo DS114 u varijanti 1 bay, DS115 je bolji ali dosta i skuplji, a od modela 2bay mozda da gledas DS215J, sve prelazi blago tih 50eur na onih 100 sa pocetka.

Ne konfigurise se tesko, svi noviji podrzavaju isti OSystem DSM 5.2 i sve se namesta u pricipu skoro isto, postoje neke zackoljice oko portova kad hoces da radis public share nekih fotki i ostalih stvari ali se da sve namestiti da radi bez greske.

Zastite svoje ima, one su sasvim dovolje.

Usb dongl gledaj po oglasima polovan ili neki nov u radnjama, u principu 99% novijih ce ti raditi tipa dlink, tp link i sl u verziji N300 ili N150, to ovaj os podrzava po defu. Ja recimo drzim i USB DAC za Synology pa mi on takoreci direkno pusta muziku na pojacalo preko tog usb uredjaja (muziku trazim n atelefonu preko bilo koje upnp dlna aplikacije).

Elem, imas compatibility listu na synology sajtu za sve sto on podrzava, gomila toga nije na listi te se ne treba striktno drzati te liste jer ce dosta toga raditi a sto oni nisu sertifikovali da radi na nekim ili svim modelima.

Obrisao sam neke poruke sad, mozda je to bio problem, ali pogledaj i poruke kod sebe da nisi mozda premasio dozvoljenu kvotu.

Poslednja izmena:
poruka za brisanje

Prilozi

• Slika 1.jpg
    Slika 1.jpg
    107.7 KB · Pregleda: 199
Poslednja izmena:
^popunio si sanduce, stikliras poruke sa desne strane pa dole desno ides na izabrane poruke obrisi...

Da bude ovako kao na ovoj slici, kod tebe je samo ta zuta linija koja pokazuje zauzece..

Prilozi

• ggfh.png
    ggfh.png
    3.5 KB · Pregleda: 149
Osnovno pitanje je - za koje potrebe ti treba NAS? Za backup važnih fajlova, ili za centralni repositorijum multimedija u kući, ili za shared work za više računara u mreži... Meni je recimo NAS morao da podržava NFS, to nemaju svi.

Svaki koji pravi Synology ili QNAP ima opciju NFS.

Osnovno pitanje je - za koje potrebe ti treba NAS? Za backup važnih fajlova, ili za centralni repositorijum multimedija u kući, ili za shared work za više računara u mreži... Meni je recimo NAS morao da podržava NFS, to nemaju svi.

Treba mi za multimediju (filmove i serije), i da mogu da radim DS cloud za mobilni. Naravno tu bih deponovao i važne slike (letovanja, rođendani)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.synology.dscloud

Nije mi još uvek jasno, da bi mi radilo bežično NAS - Laptop, da li treba da kupim usb dongle, ili može da se poveže preko modema HG630 ? Imam desktop računar.

Huawei Hg 630 bi trebalo da ima 100mbit lan 4 porta i N300 wifi, u njemu je i adsl modem inace.

Na jedan od 4 porta ide nas, povezujes kablom koji dobijes u pakovanju. Nas je automatski na internetu za njegove potrebe, a nasu pristupas bezicnim putem preko wifi mreze koju obezbedjuje isti huawei uredjaj. Kablom takodje pristupas uredjajima koji su takodje ukopcani mreznim kablom u isti taj huawei u preostala 3 porta.

Pored svih ovih lokalnih pristupanja nasu mozes od spolja pristupati isto tako koristeci internet protokol, da recimo nesto uploadujes, otvoris photo stanicu, pokazes nekome neku sliku, fajl, serujes, radis nesto drugo itd....

Sta je nejasno sad ?

Poslednja izmena:
Sada je sve jasno samo da se odlučim za model.
Synology DS115j - 85€
Synology DS114 - 160€

Čekam odgovor za Synology ds215j. Svi uređaji su novi.

SYNOLOGY DiskStation DS215J - 160 eur

E sada, ja koji samo ograničen :D ne samo kintom ;), za prvi NAS bih uzeo Synology DS115j - 85€ + 2TB wd Red. Ako ima još neko, verovatno bi čovek oborio još malo cenu. Koliko sam video za ove pare nema bolje. Jeste da je najslabiji model, ali meni za sada i ne treba više.

@seizmos računam da bi mi završio posao, oko štelovanja i instalacije.

Da li na Synology DS115j, može da se instalira neki Torrent ?

Koliko znam moze, bez ikakvog problema.

Ja sam imao DS115j i napisaću ti pre kupovine šta i kako...

Pre svega može da se instalira Download Station (na trackerima ćeš videti da je to Transmission). Jako je loš interfejs (za razliku od pretpostavljam uTorrent-a koji si do sada korsitio na kompu). Iako će raditi 24/7 problem će ti predstavljati ako imaš puno torrenata sortiranje, kao nalaženje trackera, sve u svemu iznenadićeš se ako budeš radio cross seed na više trackera koliko može da bude komplikovano. Nisam tada probao ali izgleda da može da se instalira rTorrent kao beta pa ako može to ti je odlično rešenje (pošto je beta ne znam kako će raditi).

NAS je nečujan, priđeš mu na pola metra - ne čuješ Synology, problem je plastično kućište koje kada WD Red upisuje podatke ili kopira čuje se glasnije u odnosu na na primer kućište u kome si imao hard diskove do sada. Čuje se kao žubor vode, ili kao vodokotlić :)

Ovo po danu nećeš osetiti, nema šanse. Po noći se čuje i to dosta jasno i glasno, tako da ćeš morati da smestiš NAS u prostoriju u kojoj ne spava niko od ukućana.

Problem je što nema gumica na NAS-u/hard disku tako da hard prijanja direktno za lim NAS-a. Ja sam kupovao neke vodoinstalaterske gumice ali su bile široke te nisu mogle da stanu između NAS-a i harda. Probao sam da turpijanjem stanjim debljinu gumica ali sam brzo odustao. Svi ti jeftini NAS uređaji nemaju gumice pa to proizvodi dodatnu buku.

Ako si proveravao, Plex ne može da se instalira na ovaj NAS (nema transkodovanje).

Preko DLNA možeš da gledaš filmove/serije na Smart TV-u i pokupiće postere, sliku, zvuk, titlove i kod mene je radilo propisno gledanje filmova i ostalog video materijala na LG Smart TV-u, prikazivao je žćčđš - normalno, DTS zvuk - normalno, mkv - normalno.

Problem ćeš naći ako budeš želeo da pustiš DTS zvuk preko Video Station-a koji dolazi uz Synology, tada ćeš naići na prepreku da njihov plejer pušta samo FLAC a ne i DTS.

Ja sam prodao jer idem na 2-Bay (dva mesta za hard diskove). Ti kupi sa jednim mestom za početak pa ako ti se ne sviđa NAS filozofija ne gubiš mnogo kasnijom prodajom. Ja sam tada kupio za 100 a prodao nakon par meseci za 80 evra (iako su mnogi nudili po 50 evra :D).

Inače mnogi kupe sa jednim mestom pa kasnije kada vide da im na primer treba RADI1 tada nastaje problem i dolazi do prodaje i kupovine sa dva mesta za hardove.

Sada idem na QNAP pošto je tamo Download Station pregledniji (član @seizmos mi je sve detaljno objasnio i hvala mu na tome). Ako mi QNAP ne bude odgovarao vratiću se na Synology ali ću onda morati da izdvojim neki veći keš i da budem miran par godina a ne svako malo da menjam.

Poslednja izmena od urednika:
Drugari, mnogi od vas su me kontaktirali na PM sa željom za "grupnu nabavku". Poučen iskustvom (televizori) to može da bude baš dobro, samo za početak treba da se napravi lista šta ko hoće. Treba samo da se napiše rečenica

"Ja kupujem taj i taj nas i okvirna cena"

Ja kupujem Synology DS115j - 86€

Kada skupimo sve porudžbine, konaktiraću prodavca da vidi, da li je u mogućnosti da nabavi to što hoćemo. A onda možemo da se dogovaramo i oko cene, mada mislim da je čovek više nego korektan. Sam mi je ponudio nižu cenu.:guitar:

Moze za mene komata jedan. Hvala

Ja kupujem Synology DS115j - 86€

Pričao sam sa čovekom sa KP od koga bi naručili i rekao je da ne daje količinski popust (uvek daje po najnižoj mogućoj ceni) tako da sam ja već naručio. Imate fore još danas za naručivanje ako hoćete da vam isporuka bude u četvrtak (najkasnije petak).

Još nisam, inače plaćaš u evrima ili dinarskoj protivvrednosti (NBS)...

12.049,00 dinara

Jel može link do KP stranice tog čoveka? I ja se razmišljam da uzmem Synology DS115j za svoj prvi NAS.

Nađoh. Samo on ih ima na KP. :)

Edit: Hvala, makiacaveki!

Poslednja izmena:
Poslao na PP...

Edit: inače cene su čisto informativne i tamo gde ne piše "akcija" znaju da budu i dosta niže... kontaktiraj ga na PP za sve što te zanima od cena, isto tako on nabavlja sa ipon.hu pa ako vidiš nešto na tom sajtu šta te zanima on će ti doneti....

WD Red 2TB 5400rpm 64MB SATA3 WD20EFRX - 85 eur

:guitar:

Zamenio sam za WD Red 3 TB 105€. Ipak za 20€ razlike dobijam 1 TB više.

Koja vam je brzina kopiranja podataka u ovom NAS u ?

Pozdrav, da ne otvaram novu temu, zanimaju me NAS uredjaji od 2 mesta za HDD zbog RAIDa 1. Naravno, da ne bude skuplje nego sto mora, a da podrzava stvari koje ste vec naveli - mujtimedija, javno deljenje fajlova u mrezi, eventualno pristup mobilnim uredjajem.
Ako postoje jos neke interesantne mogucnosti koje nisam naveo, spomenite, mozda e mi znaciti
I par pitanja kad sam vec krenuo:
-da li ima ogranicen broj simultanih pristupa NASu?
-kako se on vidi u mrezi iz wina?
Ako se setim jos neceg, napisacu.

PS Ne bih stavljao hardove vece od 2 TB

Hvala

Poslednja izmena:
Jedna zanimljivost je da može da se nakači bežična kamera na DS115j (verovatno i na ostale modele). U mreži se vidi kao netvork drive.

stavi ime kamere da vidim o kojoj je reč...

Moze raditi vecina, skoro svaka LAN IP kamera, da li zicna ili bezicna ista prica je.

Nazad
Vrh Dno