Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Uradio sam flash pre nego sto mi je stigao procesor. Od kad imam tu GA-P35-DS3L rev. 2.0 plocu bio sam na F7 verziji biosa. Skinuo sam odavde modovan bios:
bios.JPG
Nakon flasha verzija je promenjena na F9, sto bi trebalo da je najnovija (bar je to poslednja koja moze da se skine sa zvanicnog sajta). Mogu da probam opet da flasujem.
Kacim i taj modovani bios koji sam skinuo.

Prilozi

• GA-P35-DS3L (rev. 2.0 & 1.0).rar
    397.2 KB · Pregleda: 29
Možda nije dobro odrađen BIOS, možda procesor nije dobar (loš stiker isl).

Probacu ponovo da flashujem. Ako ne bude pomoglo, probacu sam da modujem poslednji zvanicni bios. Mislim da sam video da je neko u okviru ove teme ostavi link ka uputstvu kako se to radi.

Sto se tice procesora, mozda je falican. Uzeo sam onu pripremljenu varijantu bez stikera i bez potrebe da secem plocu (plug&pray :)). Da li je bilo slucajeva koji se manifestuju na ovakav nacin? Los stiker, pa ti fale instrukcije?

Moj Xeon je takođe došao pripremljen, bez stikera, obrađen i prelemljen. BIOS sam modovao lično, sve OK.
Evo teme, kompletno objašnjeno sve, lepo uputstvo, ima i okačenih mikrokodova...
Problemi sa stikerom se mogu na mnogo načina manifestovati, mislim da sam negde video i to za instrukcije, ali se više i ne sećam pouzdano.
Da sam na tvom mestu, ja bih najpre skinuo proc sa ploče, pogledao pod lupom da li su kontakti ok, pažljivo namontirao nazad i sam bih obradio poslednje zvanično izdanje BIOS-a (ili čak i neku betu ako postoji).
Jeste za AWARD verzije malo komplikovanije (GA koristi njihov bios), ali copy-paste i 4 beč fajla, eto pripremljenog biosa. Još dva beč-a za proveru, i nema greške.

Poslednja izmena:
Jedan lep primerak xeon-a :D
xeon 5440 3.9GHz.png

Za 4.0GHz trazi puno vise "struje" i "opasno prži" NB,tako da je 3.9GHz prava mera za LC CC100 i Asus P5Q.
IMG_20160129_192151.jpg

Edit:
Inace, CC100 se "ne cuje" ni pod linx-om.Za 20€ BB hladnjak.

Poslednja izmena:
Uh dobar,samo 1.184 za 4ghz,ajd sta se stiso rokaj to bre :D

Ili se trampimo da mu ja vidim de mu je granicnik :D

Poslednja izmena:
"Citat Citiram korisnika: phantomr Pogledaj poruku

@pega, komšijo (i ja sam Lionac!) upravo sada čitam tvoju temu 771 na 775 mod, od početka, jer sam je nekako preskočio ovih godina (2500k odavno kupljen, nikakvih problema niti želja za nečim drugim), oduševljen sam i malo mi je krivo što sam to preskočio. Svaka čast pega na temi, savetima i entuzijazmu da se iz postojećeg hw izvuče maksimum, odnosno više nego što većina "običnih" korisnika uspeva iz identičnog hw.
To mu dođe kao neka vrsta sporta
p.s. imam moju staru ga 965 ds4 ploču, ali nemam nikakav cpu da je proverim da li je i dalje živa a ova tvoja priča mi se baš dopala"

Za GA-965-DS4 bih pojurio E0 E5420 proc i Cors Value Select-e na 533. Sve ukupno ne bi smelo da bude više od 30e uloga. Procesor se ponaša kao i većina snažnijih Xeon-a, vrlo se jeftino prodaje, a Cors 533 memorije se klokuju kao blesave i stabilne su do ya*a. Sve bolje je bolje, of course. Ali kad je sport u pitanju, onda ovakva neka kombinacija. Još kad bi upao neki 60~64GB SSD za 20e kao što sam jao upecao svojevremeno OCZ Vertex-a III-ojku, eh, kako bi to poletelo :)

Hvala pega, pre neki dan sam rovario(nakon čitanja tvog posta) i pronašao e6300 i e2160.
Pokušaću da upalim ploču ovih dana, možda i sutra, pa da razmišljam o svemu što si napisao ;)
Javljam šta sam uradio;)

Moj Xeon je takođe došao pripremljen, bez stikera, obrađen i prelemljen. BIOS sam modovao lično, sve OK.
Evo teme, kompletno objašnjeno sve, lepo uputstvo, ima i okačenih mikrokodova...
Problemi sa stikerom se mogu na mnogo načina manifestovati, mislim da sam negde video i to za instrukcije, ali se više i ne sećam pouzdano.
Da sam na tvom mestu, ja bih najpre skinuo proc sa ploče, pogledao pod lupom da li su kontakti ok, pažljivo namontirao nazad i sam bih obradio poslednje zvanično izdanje BIOS-a (ili čak i neku betu ako postoji).
Jeste za AWARD verzije malo komplikovanije (GA koristi njihov bios), ali copy-paste i 4 beč fajla, eto pripremljenog biosa. Još dva beč-a za proveru, i nema greške.

Hvala za savet. Uradio sam modovanje originalnog biosa i to je resilo problem.
cpuz.JPG
Pratio sam bas jednostavno uputstvo na http://www.delidded.com/how-to-update-cpu-microcode-in-award-or-phoenix-bios/
Promenio sam tj max na 85 u ini fajlu HWMonitor-a. Deluje mi da daje dobre temperature. Videcu sta vraca aida.

Probacu koliko mogu da ga klokujem. Stari E8300 je lagano isao na 3.8Ghz (450 fsb) sa minimalnim povecanjem napona.

Postavljam i modovan bios za GA-P35-DS3L rev. 2.0

Prilozi

• P35DS3LREV2.ZIP
    418.3 KB · Pregleda: 26
^Truly, dobro došao u temu i svaka čast za mod. Takođe, hvala za BIOS fajl! EP35-DS3L je bila budget plojka, tako da šta god uradiš sa Xeon-om nemoj da se kaješ. Imaš 4 jezgra vs. 2 :) Ukoliko uspeš da stabilizuješ vdroop na istoj, moožda se približiš pomenutim 450 FSB-a, mada ... Ta ploča ima žešći problem sa NB naponom i quad-ovima. Obezbedi joj neko dodatno hlađenje u toj regiji, dodaj malo đusa (ne kao na proc), i vidi šta može. Inače, prva iz sistema treba da ti leti HD 4870. Em sisa struju, da prostiš, kao nenormalna, em više nije ni za beep :) Srećno dalje! Pozz

Uh dobar,samo 1.184 za 4ghz,ajd sta se stiso rokaj to bre :D

Ili se trampimo da mu ja vidim de mu je granicnik :D

Polako sa trampom..za tvojih 4.3GHz treba da dohvatis 500 FSB-a,mislis da bi taj GA mogao?

^
Ne moze ovaj gigashit da izgura to,Asus bi mogo ,primer p5q-e,deluxara...probao ja sve al nece mamu joj

^Truly, dobro došao u temu i svaka čast za mod. Takođe, hvala za BIOS fajl! EP35-DS3L je bila budget plojka, tako da šta god uradiš sa Xeon-om nemoj da se kaješ. Imaš 4 jezgra vs. 2 :) Ukoliko uspeš da stabilizuješ vdroop na istoj, moožda se približiš pomenutim 450 FSB-a, mada ... Ta ploča ima žešći problem sa NB naponom i quad-ovima. Obezbedi joj neko dodatno hlađenje u toj regiji, dodaj malo đusa (ne kao na proc), i vidi šta može. Inače, prva iz sistema treba da ti leti HD 4870. Em sisa struju, da prostiš, kao nenormalna, em više nije ni za beep :) Srećno dalje! Pozz

Hvala Pego!

Probao sam bezveze da podignem FSB na 400, sve ostalo na default. Udje u win, Linx test ok, ostaje da pustim Prime da vidim da li je stabilno.
Ono sto mi je cudno je sto sam probao rucno da podesim voltazu za NB, magistralu, memoriju i procesor i nikako da ga poteram na 3,4GHz :)

Nisam posebno u toku sa ovim modom, pa ne zamerite ako je neko vec pitao. Imam neku brend Lenovo masinu sa Q45/Q43 plocom sa ddr3 memorijom. Trenutni procesor je e5200 pa me zanima da li bi mogao neki Xeon da cucne tu?

Ako je ploča proizvedena od strane Lenova (ili je neko brendirao, svejedno), male su šanse za to. Trebalo bi da nađeš poslednje izdanje BIOS-a, ako nije zaključan i pripada nekom iz grupe AMI/Award/Phoenix i sam da ga moduješ.
Sa druge strane, ako ti BIOS podržava "obične LGA775" Xeone, X32nn/X33nn serije, radiće i ovi modovani.

Probao sam da pokrenem GA DS4 ali bez uspehe, pronašao sam e6300 i 2 komada e2160, ali ni sa jednim ploča neće da se upali.
Zavrti vent, nakon par sec ugasi i onda opet isto. Nekoliko memorija i jedna graf koju sam imao, isto. beeper se ne oglasava, ma sta radio.
Pronašao sam još jednu ploču, ga g31m, na njoj sam isto probao ali ona samo kontinuirano pisti, kratki bip. menjao memorije cpu, isto.

jesi siguran da imas bar jedan stap memare koja sto posto radi?kao i napajanje?pre rerne,iscimaj se i obe ponesi negde na provereno ispravne komponente (obavezno proveren RAM),ako ne bude pomaka rerna pa sta im se zalomi. :) u najgorem slucaju ovi recikleri otkupljuju 100-200din komad,imas tu bar za paklu cigareta/kokisku. :)

Imam jedno napajanje, novo je (probaću kasnije još neko staro) memorija imam 7-8 , ali ni sa jednom nisam uspeo ništa.
Mislim da je sa DS4 bio problem oko pina na cpu socketu, da se nekako iskrivio, moguce da je ortak to ispravio ili sta vec, ali kada gledam, sve mi izgleda ok. Godinama se ta ploca vuce po policima, fiokama...
Druga ploča je verovatno završila kod mene kao deo nekog neispravnog kompa.
Trenutno nemam ništa provereno ispravno, možda se uskoro pojavi neki komp koji radi pa uspem da isproveravam šta tačno sve ne radi.

kupi vops ili dve kesice jakobsa i prosetaj se do nekog,moze i sa foruma ko ima ddr2 konfu u pogonu da se to sve lepo ispita...

Imam jedno napajanje, novo je (probaću kasnije još neko staro) memorija imam 7-8 , ali ni sa jednom nisam uspeo ništa.
Mislim da je sa DS4 bio problem oko pina na cpu socketu, da se nekako iskrivio, moguce da je ortak to ispravio ili sta vec, ali kada gledam, sve mi izgleda ok. Godinama se ta ploca vuce po policima, fiokama...
Druga ploča je verovatno završila kod mene kao deo nekog neispravnog kompa.
Trenutno nemam ništa provereno ispravno, možda se uskoro pojavi neki komp koji radi pa uspem da isproveravam šta tačno sve ne radi.

Komšija, ako se ne snađeš, slobodno viči :)

da li bih neko zeleo da mi pomogne?
hteo bih da dobijem (izvucem) "stabilnih" 4GHz (ali,to je samo moja zelja...)
moj komp je iz potpisa sa kojim ovo pokusavam...
a i da budem iskren u ovu tematiku se bas ne razumem...
Znam da promenim fsb i cpu napon...(a ostalo ???)...
e sada,do fsb 422 sve radi ok na stres testu a na vecem fsb ne...
uporedo sam manualno dizao i cpu napon - opet isto...
Da li su u pitanju samo neke druge funkcije clock podesavanja ili...
Koristim "Termal Master 420w (max.servisirano) koji me verno sluzi a imam i chieftech 400w (u rezervi)
takodje besprepekoran (razmisljam da nije problem u napajanju ? Termal Master (420w) ili Chiftech (400w) sta je preporuka ?
Zahvalan sam svim kolegama koji mi pruze bilo kakvu vrstu pomoci ili sugestiju,pozz :

aida info.JPG

aida test.JPG

stres new.JPG

^Pozdrav, Pančevac! :) Za početak, Thermal Master zafrljači u kantu, nije vredno te đunte i dobranog OC-a. Dalje, nemo` si škrt na CPU voltaži, jer nećeš dostići max sa onim što vidim, osim ako ti proc nije ektremno dobar primerak, takođe ploča i DRAM.

Kakvo hlađenje imaš? Koje su memorije i kako si ih podesio? Slobodno daj i malo veću voltažu na NB-u. Sve korak po korak, nigde ne preteruj. Inače, već sam pomenuo ranije u temi da me P5Q PRO nije nešto oduševila OC-om Xeon-a, ali ima itekako dobrih rezultata sa njom šire.

Ti nama više informacija o setup-a i trenutnim štelovanjima, mi konkretnije savete u vezi sa OC-om :)

Još jedna bitna stvar - popunjeni su ti svi slotovi memorije, automatski slabiji OC potencijal. A i gledam u tvojoj Aidi - RAM-i su ti različiti.

Ali da se vratim na prvo, Thermal Master direk` o patos! ;) To je 13+10A napajanje sa 302W u peak-u :S:

Poslednja izmena:
Ali da se vratim na prvo, Thermal Master direk` o patos! To je 13+10A napajanje sa 302W u peak-u

zahzajujem kolega,stavio sam Chieftetc (ali on nema ona 2x12v za cpu - moze li to na jedam (pa da prespojim) ?
Ove informacije o stelovanju su sve na default - kao sto sam rekao menjao sam samo cpu napom do 1.8 nozda i 1,9.ili vise.. (ne Znam koji je :plafon") koji mogu da stavim ?
?
i fsb do 440 = ostalo ne znam sta da podesavam ?

za ovo ostalo ne znam kako da ti okacim ?
Memorijama ne znam sta da radim (8GB) mi je potrtebno pod obavezno
Kuler je (za probu intel box ali onaj visoki - debeli + noctua pasta
Obzirom na temerature ne verujem da je on u pitanju...
Inace svojevreneno san ovde na fotunu citao da je bas P5Q Pro dobra za Xeona....ne znam sta je sada problem "
"malo veću voltažu na NB-u" ovo ne znam sta je (ako moze objasnjenje)

Intel BOX ni u ludilu nije dovoljan za nasviranog Xeona. Nije ni za onog na defoltu.
Kad kažeš da napajanje nema 2*12v za CPU, pod tim misliš da nema 8-pinski konektor? Ima adaptera koji to rešavaju, mada bi generalno trebalo da može da radi i sa jednim 4-pincem. Naime, to nije dodatno napajanje kao što većina misli, već služi za stabilniju filtraciju napona.
Terao si napon procesora na 1,8-1,9V??? Ako se nisi debelo prešao (to liči na napon za mem), malo si ga pržio. Malo poviše...
Mada se nebih baš složio sa Pegom da je TermalMaster toliko loš, naročito što je tvoja grafika smešan potrošač. Zavisi i koja je verzija u pitanju (postoji i sa 16A+16A), možda je bolji od tvog Čifteka.
Za fsb od 422, mislim da si postigao maximum, naročito što imaš 4 štapa od toga je jedan par slabiji.

Poslednja izmena:
puno hvala na odgovoru...
ja vrlo dobro znam sta su tih x12v za cpu (sucajno sam po struci tv tehnicar) a nije ni bitno...
ako visoki stock (box) coller drzi temperature ispiod 30 stepeni ne vidim zasto ne bi bio dobar ? Ili mora da to budu zvucma imena da bi odgovarao \noctua,LLC Power Coler Masrer I sl =I sto je skuplji to je bolji...besmisleno...,
Nisam ja nista przio sve je vraceno kako sam u prvom postu napisao I comp radi na 3,6GHz
poenta price je da sam opet na pocetku...
Ne trazim ja dlaku u jajute vec konkkretan odgovor....velikiki je napon,przio si cpu,ne valja memorija,napajanje itd....na kraju mozda I ploca nece da odgovara
\nemojte mi nista zameriti ali konkretnog odgovora nema nigde,;vo su sve nagadjanja,pozzz

Ali da se vratim na prvo, Thermal Master direk` o patos! To je 13+10A napajanje sa 302W u peak-u

zahzajujem kolega,stavio sam Chieftetc (ali on nema ona 2x12v za cpu - moze li to na jedam (pa da prespojim) ?
Ove informacije o stelovanju su sve na default - kao sto sam rekao menjao sam samo cpu napom do 1.8 nozda i 1,9.ili vise.. (ne Znam koji je :plafon") koji mogu da stavim ?
?
i fsb do 440 = ostalo ne znam sta da podesavam ?

za ovo ostalo ne znam kako da ti okacim ?
Memorijama ne znam sta da radim (8GB) mi je potrtebno pod obavezno
Kuler je (za probu intel box ali onaj visoki - debeli + noctua pasta
Obzirom na temerature ne verujem da je on u pitanju...
Inace svojevreneno san ovde na fotunu citao da je bas P5Q Pro dobra za Xeona....ne znam sta je sada problem "
"malo veću voltažu na NB-u" ovo ne znam sta je (ako moze objasnjenje)
Prijatelju.v :), jednostavno nemaš adekvatan hardware da bacaš na milost i nemilost svoju mašinu.

Najpre obezbedi valjano hlađenje, pa dobre memare za OC, pa napajanje.

Opet, i to ne garantuje da ćeš dostići željene vrednosti.

Nego, onako usput, čemu će ti služiti komp sa višim klokom od trenutnog?

Inače, P5Q Pro nije mogla da potera jedan od mojih E5440 E0 na preko 3.5 stabilno sa KHX Black-ovima na 1066 i to pod True Black-om i punokrvnim 500W napajanjem, tako da ti možda imaš i šampionski primerak, samo ipak obezbedi ono što sam gore naveo da budeš siguran :)

koliko sam u sve ovo ulozio ne pada mi na pamatet da nista vise kupujem...
Prva plpca (775) mi jr jrdnostavno crklja...
druga 5PQ SE (ja sam je unistio kada samsekao socket)...a tu mi je besprekorno radio E5200 na 3GHz
u medjuvremenu sam kupio P5Q pro I +4x 2GB rama....graficku I ne racunam
+ uzeo sam Xeon E5450 I E 5440 ...napajanja ne racunam Itd
sada kada sve saberem mogao sam da uzmem 1150 plocu itd...
ako postoji neka druga solucija jer,pare nisu problem...ali para vise nemam nameru da ulazem...
PS.usput gde su sada one kolege koje teraju Xeona na 4/4.3 ili 4.5GHZ...pozzz...

^I dalje nismo sigurni u tvoje ambicije što se tiče kompa, odnosno zbog čega su toliko bitni visoki klokovi. X puta smo u temi potvrdili da je sve preko 3.6GHz uspeh i da se treba zadovoljiti modom kao takvim i ne ulagati puno. Da bi rezultati bili bolji, presudne su komponente koje sam pobrojao u prethodnom post-u. Čini se da si malo stihijski ušao u priču i da nisi jasno definisao cilj. Otuda "troškovi". Inače, 1150 ploča u klasi u kojoj je nekad bila P5Q Pro ne može da se kupi za duplo ili tri puta više koliko si dao za sve to što navodiš. O procesoru i da ne pričam. Dakle, većina kolega ovde je bila srećna da iskoristi stari setup, zaostali hardware, da se malo poigra sa OC-om, itd. Ima onih koji su i downgrade-ovali mašinu shvativši koliko lepo i ova varijanta može da ih zadovolji u svakodnevnom radu, pa će kasnije preći sa primarnim kompom na nešto novo. Apsolutno je stvar sporta, ništa drugo. Uživaj, svakako, u modu!

koliko sam u sve ovo ulozio ne pada mi na pamatet da nista vise kupujem..
PS.usput gde su sada one kolege koje teraju Xeona na 4/4.3 ili 4.5GHZ...pozzz...
Mozemo svi da se okupimo oko tvoje masine i da samo gledamo u nju sve i da je sve ostalo ok,a ti neces da uzmes 'krsten' hladnjak za cpu.
A vec tako 'skarabudzen' ddr,psu ni blizu optimalnog..nije to stabilno ni na tih 3.6GHz
Edit: Sve i da ide na 4.0,ako se igras na njemu,sa tim GPU-om je uzalud.

Poslednja izmena:
za 4 GHz je potrebna ne samo odlična ploča (da može da izvuče taj fsb) već i zverski jako napajanje koje može da isporuči 150 W samo procesoru, za 4,2 GHz treba 200W itd...
- prostudiraj grafik potrošnje a onda svoje napajanje i vidi koliko W može da isporuči na grani na kojoj je cpu
- pored cpu-a na toj grani su obično i optika, hd-ovi kojima treba oko 10W po uređaju pa treba i to uračunati
- naravno zato su napajanja sa jednom granom i 35A na 12V mnogo bolja od onih sa 2 grane i 18A na svakoj, jer neće doći do preopterećenja tog 500W napajanja ako se stavi jaka grafa ili žestoko oc cpu

Prilozi

• 500x1000px-LL-272fe6dc_16135.png
    500x1000px-LL-272fe6dc_16135.png
    77.8 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
Pa sta je pametno ds rsdim ?
da li da kupujem jos dva staoa od 800MBG - I da li cu onda sobiti mojig 4aaaaaaaaagb

pa stra dsa radium...rq li dq kupim jos dva stapa od 2GB I da li cu onda dobiti mojih celjenih 4gb na cpu poz....

Nazad
Vrh Dno