Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Unapred se izvinjavam ako malcice idem u off....
Opet da smaram za Abita ip35 Pro
Koliko sam uspeo da vidim po netu,jedino E5420 kao radi na njoj.
Ja bih da turim modovani e5420,u smislu da ne sakatim socket.
Ali taki'h ni od korova po oglasima.

Samo jos da bude neko toliko dokon,da traži preprodavcu modovani xeon..da gospodin ne bi 'sakatio' socket.
Ako i pokrivis pinove,stavis samo posle da je ploca NEISPITANA i neko ce je vec kupiti.

Uzmes lemilicu fiksiras neko ostro secivo i odseces plastiku na socketu lagano bez pritiska i rizika da ostetis pinove ali opet treba vise preciznosti i mirnija ruka za ovako nesto.. :D

Ja sam bas tako.. :D

Cak ne mora ni da se greje secivo, kupis nov noz sa skalper, sece soket kao sira

Pozdrav svima, da li bi mogao neko iskusan sa sigurnoscu da mi kaze da li bi Xeon x5460 radio na maticnoj Gigabyte EP31-DS3L?
Hvala unapred na odgovoru.

Hvala, btw sta znaci mikrokodovan? Izvinjavam se ali ne znam sta to znaci pa ako hoces ti ili neko ako nije problem u dve recenice sta je to i sta time dobijam u odnosu na nemikrokodovan?
Hvala.

Nista..i moras seci leziste cpu-a na socket-u.
Ja ti najtoplije savetujem,da malo iscitas ove strane...

Pa vidi uzeo sam i iseceno sve i spremno za 775 samo nisam znao da trebam i to za MB-u da petljam sa BIOS-om.
Nisam bas vican tome ajde sad da ne idem u off neko samo da mi napise ili neki link do nekog tutorijala kako to uraditi da ne pretvorim temu u nesto sto nije.
Btw, mogu li nesto zeznuti pa unistiti MB?
I da nesto sto sam gledao to je da mnogi nisu nista radili u biosu vec samo stavili cpu i sve radilo bez problema pa sam mislio da nista ne treba osim da se fizicki ubaci u MB.

Moze se desiti da radi,ali nece imati sve instrukcije..bice 'sakat'. :d
I jos nesto..nema OC-a na toj ploci.

Pa sta da radim kad ne znam kako da ubacim te mikrokodove ako se tako kaze. A to sakat znaci u konkretnom slucaju sta?
A OC nisam ni hteo posto ni ne znam to da radim.
Kapiras da bas i nisam vican tim zezancijama a voleo bih.
Daj boze da proradi iz prve ako ne proradi ne znam stavicu procesor ba prodaju nazalost.

Ne bre. Samo odradis update BIOS-a, standardno.
(ne treba sam da ubacujes mikrokodove, zato sam ti i da link da skines BIOS fajl gde su vec ubaceni mikrokodovi)

Poslednja izmena:
Ne bre. Samo odradis update BIOS-a, standardno.
(ne treba sam da ubacujes mikrokodove, zato sam ti i da link da skines BIOS fajl gde su vec ubaceni mikrokodovi)
Hvala druze, iskren da budem nisam nikad ni radio update bios-a standardno pa ni to ne znam da uradim, mozda cu biti ismejan u drustvu ali to je istina.

"Stavicu procesor pa ako radi radi" kako tako?
Lepo ti objasne sta treba da uradis a ti poreko?
Evo ti program za flesovanje biosa za plocu @BIOS http://www.gigabyte.com/webpage/20/HowToReflashBIOS.html
Odradis kako je ovde objasnjeno http://www.gigabyte.com/MicroSite/121/tech_a_bios.htm
Skines taj bios koji ti je @ DeRadicci okacio i uflesujes sa ovim programom.

U sta bi ja dao da mogu da se igram sa 771 modom, pa to je uzivanje...
Napolju pada sneg a ti u toplom polako rezbaris socket...:)

Samo jedno pitanje koja je procedura recimo, sad izvadim stari procesor, nakacim taj Xeon x5460 i kad su ukljuci preko tog programa odradim taj update biosa kojeg sam predhodno skinuo i sacuvao na HDD-u?
Mislim izvinjavam se a mozda sam pogresio temu a ne bih da sad tema preraste u off pa samo ako moze neko da mi potvrdi da li sam dobro razumeo sta i kako da odradim.
Btw, ne znam engleski bas najbolje pa nisam siguran da sam shvatio najbolje sta pise na linkovima sto ste ostavljali.
Izvinjavam se jos jednom i zahvaljujem na strpljenju.

Fles moras sa starim cpu-om..

Rece ja tebi..uzmi malo citaj.

Ne znam da li su drugi imali slično iskustvio, ali ja sam morao i da reinstaliram Win 10 kada sam ubacion XEON. Posle 6-7 meseci mi je crkla ploča, dobio sam drugu na pozajmicu (btw. ako neko ima neku DDR3 ploču, a da je ne ceni kao nove 1150 poput derikoža sa KP bio bih zahvalan), ali Win nije hteo da se podigne dok nisam flešovao modovani BIOS (QFlash direktno iz BIOS-a). Kao da Windows prilagodi instalaciju tim specifičnim instrukcijama koje XEON ima a standardni C2D nema, pa instalacija sa jednog ne radi na drugom (oba puta je butovalo, provrti logo par sekundi i zaglavi na crnom ekranu).

Ne vredi ne razumem a poslusacu te za savet :)

ako detaljno iscitas temu a za nepoznato malo se posluzis forumom i guglom garantujem ti zivotom da nema sanse da ti ista bude nejasno.dakle ako ulozis par sati vremena visestruko ce ti se isplatiti.ako si bas lenj,ponudi nekog sa foruma pivom,cokoladom,sokom da dodje i da ti spakuje to.

Takodje i tebi hvala za savet, potrudicu se jel volim da naucim nesto novo. Nadam se da cu skapirati sta i kako pa i ako nesto ne budem bas razumeo bicu slobodan da vas iskusne priupitam.
Hvala vam svima za pomoc sad samo da sacekam procesor da stigne, a pre toga cu da iscitam, trudicu se komplet temu.
A ako ni tako ne ide spremam kafu, sok, cokoladu ili kintu..... :)

Pa sta da radim kad ne znam kako da ubacim te mikrokodove ako se tako kaze. A to sakat znaci u konkretnom slucaju sta?
A OC nisam ni hteo posto ni ne znam to da radim.
Kapiras da bas i nisam vican tim zezancijama a voleo bih.
Daj boze da proradi iz prve ako ne proradi ne znam stavicu procesor ba prodaju nazalost.

To "sakat" znači da nisu u regularnom BIOSu podržane sve instrukcije koje procesor inače treba da podržava (npr. SSE4.1). Modifikovani BIOS je baziran na originalnom samo su ubačeni ti mikrokodovi koji obezbeđuju podršku za nove instrukcije. Velika je šansa da nećeš ni da primetiš nedostatak tih novih instrukcija jer još uvek nisu mnogo podržane u softveru (npr. primetićeš razliku ako radiš video enkodovanje iz nekog programa koji koristi prednosti SSE4, brže će isti proc da obavi enkodovanje ako ima omogućenu podršku za te instrukcije). Ono što se mnogo koristi (SSE2 i SSE3) jeste podržano i bez menjanja BIOSa.
Ja sam samo isekao slot na ploči (MSI P43NEO-F) i stavio Xeona E5440, nisam ubacivao modifikovani BIOS i računar radi baš dobro, usput sam ga i kloknuo na 3,4 GHz. Napredak u odnosu na stari Dual Core E5200 je ogroman, ali zaista ogroman. Verovatno ću ipak da ga flešnem, tek da znam da radi punim potencijalom.
Inače, stariji quadovi poput Q6600 ionako nemaju podršku za ove nove instrukcije pa i dalje sve šljaka i sa njima. Tako da ako baš ne želiš da flešuješ BIOS, probaj i bez toga.
U igrama se još uvek izgleda ne traži podrška za SSE4 instrukcije, čini mi se da sam pročitao da tek par naslova to zahteva.
Iz programa poput CPU-Z možeš da očitaš koje su instrukcije već podržane u proceosru.

Poslednja izmena:
To "sakat" znači da nisu u regularnom BIOSu podržane sve instrukcije koje procesor inače treba da podržava (npr. SSE4.1). Modifikovani BIOS je baziran na originalnom samo su ubačeni ti mikrokodovi koji obezbeđuju podršku za nove instrukcije. Velika je šansa da nećeš ni da primetiš nedostatak tih novih instrukcija jer još uvek nisu mnogo podržane u softveru (npr. primetićeš razliku ako radiš video enkodovanje iz nekog programa koji koristi prednosti SSE4, brže će isti proc da obavi enkodovanje ako ima omogućenu podršku za te instrukcije). Ono što se mnogo koristi (SSE2 i SSE3) jeste podržano i bez menjanja BIOSa.
Ja sam samo isekao slot na ploči (MSI P43NEO-F) i stavio Xeona E5440, nisam ubacivao modifikovani BIOS i računar radi baš dobro, usput sam ga i kloknuo na 3,4 GHz. Napredak u odnosu na stari Dual Core E5200 je ogroman, ali zaista ogroman. Verovatno ću ipak da ga flešnem, tek da znam da radi punim potencijalom.
Inače, stariji quadovi poput Q6600 ionako nemaju podršku za ove nove instrukcije pa i dalje sve šljaka i sa njima. Tako da ako baš ne želiš da flešuješ BIOS, probaj i bez toga.
U igrama se još uvek izgleda ne traži podrška za SSE4 instrukcije, čini mi se da sam pročitao da tek par naslova to zahteva.
Iz programa poput CPU-Z možeš da očitaš koje su instrukcije već podržane u proceosru.
Hvala na opsirnom odgovoru. Ma nije da ja necu-HOCU da to odradim da valja, nego nisam to nikad radio pa nisam siguran da cu to znati, a koliko sam nesto citao moze se unistiti BIOS i onda papa MoBo.

^Znaš kako ja obično "pravdam" vreme u kome živimo svojim klijentima: "We`ve been living 2016 & the times on a click. No room for novels & intensive reading anymore, only short stories.." Hbg-a, tu smo gde smo. :)

Go, go, aki! Dobrodošao u temu.
Takodje hvala i tebi na dobrodoslici i na "ohrabrenju".
Potrudicu se ali ako je rizik veci od "dobitka" u tom slucaju ne bih za sad nista dirao.
Nego, vidim u specifikacijama da moja MoBo radi na 1333 a sa OC moze jelda 1600 tako mi se cini.
E sad jedno pitanje a izvinjavam se ako nije za ovu temu hteo bih i OC maticne jasno vam je da ni to nisam nisam nikad radio a i OC tog novog procesora ako ima svrhe to raditi na tom Xeon-u.
S obzirom da nisam to radio nikada a hteo bih interesuje me da li postoji neki program automatizovani koji to radi ono na klik dok ne naucim malo vise o overclokingu da mogu sam manuelno to da radim.
Hvala unapred.

Aki, idemo redom.

Koliko sam shvatio iz ranije prepiske, kupio si sečeni X5460? Ukoliko je tako, ništa ne diraš u ležištu procesora, samo ga fino, pažljivo i lagano zaključaš u socket i montiraš kuler; prethodno malo naneseš paste. Za početak je dovoljan i box (čitaj originalni Intelov kuler), da vidiš da li i kako to radi.

Ukoliko pak ipak treba sečenje ležišta, pogledaj moja ilustrovana uputstva sa početka teme; sve je u slikama i pojašnjenjima.

Priložiću ti tri BIOS fajla, a ti ćeš izabrati pravi na osnovu tačne revizije svoje GA-EP31-DS3L ploče. Dakle, rev 1.x, 1.0 i 2.x.

Uzmi običan flash, dovoljan je i neki od 2GB, formatiraj ga kao FAT(default) - ono, desni klik na USB, format, pa biraš način kako ćeš ga formatirati. Sledeće je kopiranje skinutog BIOS, tj. BIN fajla na USB.

GA-EP31-DS3L ploča ima mogućnost Q-flash-a, tj. klikćeš "del" na tastaturi da uđeš u BIOS, a zatim F8 da pokreneš pločin program za flash-ovanje BIOS-a. Taj koji ti je sada na stick-u ćeš pronaći preko ovog BIOS programa, pokrenuti proces i spremiti plojku za svoj procesor. Time će se otvoriti sve instrukcije, proraditi stepping i Xeon raditi onako kako treba.

Ukoliko ti se nešto od navedenog i dalje čini nejasnim, slobodno zamoli ljude u prvom servisu da ti pomognu. Proces traje par minuta.

Nemoj puno da se zanosiš OC-om, jer je ploča slaba, a proc već "nasviran" na svojih default-nih 1600 (radiće ti na ploči, ne brini). Sasvim je dovoljno 3.16GHz :) Inače, sve revizije te ploče podržavaju FSB1600, ali putem OC-a. Kada upališ maKinu, regulisaćemo i to.

Srećno u poduhvatu, tu smo svi da pomognemo, ovo ovde su maheri svog zanata i biće im drago da ti prošljaka zmaj od CPU-a. Naravno, da ne bi nikoga proklinjao, sve radiš na ličnu odgovornost. Pozz

Prilozi

• GA-EP31-DS3L 1.X.rar
    364.8 KB · Pregleda: 10
  • GA-EP31-DS3L 1.0.rar
    360.3 KB · Pregleda: 11
  • GA-EP31-DS3L 2.X.rar
    382.3 KB · Pregleda: 15
Ne znam sta da kazem osim VELIKO TI HVALA brate odlicno si mi objasnio.
Vec mi je jasnije, znaci da menjam MoBo.
Neka preporuka sta je the best 775 maticna?
Ne znam jedino ako si iz BG da te castim pivom, sokom, kafom za ovu pomoc.
Da sad ono sa pocetka kupio sam seceni x5460.

^Ma ne brini za pivce, čekaj da malo otopli :)

Nekoliko puta sam sugerisao u temi da je Asus P5QC odličan izbor, zaista. Ako nju uspeš da nađeš za pristojan novac, go for it! Svakako gađaj P45 chipset, a ako je ploča skupa, P35. Obzirom da ti je pozicija takva da želiš bolju ploču, ja bih žrtvovao i do 35-40e za kvalitetniju, a ovu prodao za 20-desetak. Uz ulog od 15-20e na taj način, imaćeš odličan komplet. Memorija tu takođe igra važnu ulogu, a grafika je stvar izbora i ličnih potreba. Sve naj! Pozz

Edit - zaneo sam se kod proca, model radi na 1333. Slobodno probaj prvo na ovoj P31, pa posle vidi za nešto bolje.

Poslednja izmena:
Ma realno bih mogao da uzmem i drugu plocu nego cini mi se da je ovaj Xenon dosta jak a modovanjem podrzava 775 i sta mi sad znaci da uzmem neku plocu koju podrzava i3, i5, i7 kad sam video da je ovaj x5460 bolji od nekih novijih gore nabrojanih procesora.
A ukoliko bih isao na nesto jace od ovog to bi znacilo zaista jaci procesor= mnogo €, drugu dobru MoBo opet = mnogo €, znaci i nove DDR3 memorije, i drugu grafiku.
Trenutno mi to nije potrebno i s obzirom da sad imam C2Duo 7300 mislim da je ovo neki max ili skoro max od ivog sto imam.
A i ovo mi radi odlicno pa predpostavljam da ce biti posle jos bolje.
Hvala drugar na nesebicnoj pomoci. ;)

Vrh Dno