Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Znam da je razlika u kesu,ja spomenuo samo ocene u windows_u.

Znam da je razlika u kesu,ja spomenuo samo ocene u windows_u.
Eh,da je samo u kesu :) arhitektura je druga, 65nm vs 45nm, poveca je razlika.
Isto kao da kazes da je neki c2d isti kao danasnji pentium,jer im je (mozda) ista ocena u win... dobro,nije bas ok poredjenje,zbog vremenske razlike,ali razumes me.
Win ocene su merodavne da ti kazu kako ce se win ponasati na toj konfi.

:) :(

Nešto mi se u poslednjih par stranica čini da se uglavnom javljaju kolege koje bojkotuju mod i traže njegovu isplativost, realnu upotrebu u današnje vreme, pominju neke cene, ocene u Win-u i sl.

Da podsetim:

1. mod ima smisla samo ako želite da iskoristite staru ploču i ne potrošite duplo ili tri puta više para za prelazak na neki već pregaženi Phenom II ili sl.;
2. ima smisla ako jeftino nabasate na ploču, pa hoćete malo da se poigrate i sa ovim rešenjem i, eventualno, uporedite sa nekom drugom svojom platformom ili ortakovom platformom ili sl.;
3. itekako ima smisla ako ste kratki sa kintom, a treba vam pristojnija mašina u 2015. do nekog prvog kvalitetnijeg i krštenijeg upgrade-a

U svakom drugom smislu nema opravdanja, niti finansijske logike. Zna se vrlo dobro šta je aktuelno od hardware danas i kako to radi. Znaju se i cene..

Nestrpljivo čekam stranicu na kojoj će da osvane neki dobar OC rez i komentari podrške ili preporuke za još boljim rezultatima - iako ni to nema opravdanja, osim entuzijazma i prikazivanja :) Možda ima smisla samo do neke mere, ali su ti okviri prilično tesni i traže dobar "okolni" hardware.. Živeli!

P. S. @iSpirit81 - Uzet E5345 za 2k dindži i P5B za 15e; to je za mene zabava i tu mogu da ga poredim sa Q6600! Pozz :)

Ja nikako da nadjem neki e54xx po normalnoj ceni... Ne smem sa alija da narucujem,jer mora da nabavim do 18og...

da dodam da am2/am3 x4 phenom ili x4 athlon kosta boga oca.aktivno ga trazim zadnjih mesec dana (jer imam sjajnu JW-RS780UVD-AM2+ (128M) plocu) i x2 3800+ koji nemere izvuce lagani surf,i sto je najbitnije 1080p video reprodukciju sa yt.cene su vanzemljaske za sve imalo jace am2 procove,ubogi x2 5000+ na limundu ode preko 2k dinara.

znam da je kseon bio bolji,ali me zanima tacno koliko i gde.

Hvala na odgovorima.

To bi islo na ovu moju plocu - P5Q Pro.
Nego sta se najvise isplati kupiti od ove E serije? Vidim da nju najvise hvalite. Overclock se podrazumijeva.
I koliko to kosta dok dodje do Balkana, kada se kupuje sa Ali-ja?

:) :(

Nešto mi se u poslednjih par stranica čini da se uglavnom javljaju kolege koje bojkotuju mod i traže njegovu isplativost, realnu upotrebu u današnje vreme, pominju neke cene, ocene u Win-u i sl.

Da podsetim:

1. mod ima smisla samo ako želite da iskoristite staru ploču i ne potrošite duplo ili tri puta više para za prelazak na neki već pregaženi Phenom II ili sl.;
2. ima smisla ako jeftino nabasate na ploču, pa hoćete malo da se poigrate i sa ovim rešenjem i, eventualno, uporedite sa nekom drugom svojom platformom ili ortakovom platformom ili sl.;
3. itekako ima smisla ako ste kratki sa kintom, a treba vam pristojnija mašina u 2015. do nekog prvog kvalitetnijeg i krštenijeg upgrade-a

U svakom drugom smislu nema opravdanja, niti finansijske logike. Zna se vrlo dobro šta je aktuelno od hardware danas i kako to radi. Znaju se i cene..

Nestrpljivo čekam stranicu na kojoj će da osvane neki dobar OC rez i komentari podrške ili preporuke za još boljim rezultatima - iako ni to nema opravdanja, osim entuzijazma i prikazivanja :) Možda ima smisla samo do neke mere, ali su ti okviri prilično tesni i traže dobar "okolni" hardware.. Živeli!

P. S. @iSpirit81 - Uzet E5345 za 2k dindži i P5B za 15e; to je za mene zabava i tu mogu da ga poredim sa Q6600! Pozz :)

Kome treba quad ima smisla.

Kada otvorim 3Ds Max, Photoshop, Mudbox u isto vrijeme ce to sve finije raditi sa quad-om. Za igre ga ne trebam jer ih puno i ne igram. Nema nista za mene, osim naslova kao sto je PoE za koje ne treba quad.

znam da je kseon bio bolji,ali me zanima tacno koliko i gde.

Evo sam bacio malo sintetike na [email protected], Passmark i ostalo..

test#1.jpg test#2.jpg cpuz.jpg

Hvala na odgovorima.

To bi islo na ovu moju plocu - P5Q Pro.
Nego sta se najvise isplati kupiti od ove E serije? Vidim da nju najvise hvalite. Overclock se podrazumijeva.
I koliko to kosta dok dodje do Balkana, kada se kupuje sa Ali-ja?

Kome treba quad ima smisla.

Kada otvorim 3Ds Max, Photoshop, Mudbox u isto vrijeme ce to sve finije raditi sa quad-om. Za igre ga ne trebam jer ih puno i ne igram. Nema nista za mene, osim naslova kao sto je PoE za koje ne treba quad.

U zavisnosti od cene, gledaj: E5430, E5440, E5450 ili X5460. Imaš varijantu na Ali-ju "free shipping"; nju izabereš i filtrira ti sajt procesore koji se šalju za navedenu cifru i bez poštarine i bilo kojih drugih troškova. Retki su slučajevi da na tako sitnu robu nekog još klepe na carini.. Čeka se oko metar dana. Pozz

Poslednja izmena:
E5440 je bio best buy. A posto ces overclockovati, gledaj samo cenu.

Koliko sam ja uspeo da primetim,q6600 i 5440 imaju istu ocenu u windows_u.
E sada,koliko je to merodavno....
Ako je tako,zasto bi davao isti novac od 40 evra za tog xeona,da ubacujes bios i sakatis plocu kad ces imati isti efekat i sa Q6600...
Mada,mozda i gresim.

Experience Index je jedna od najbesmislenijih stvarcica implementiranih u Windows, ikada.
Nicemu ne sluzi - nista ne govori.

@Pega

Ako laže rog sintetika ne laže :) Eto Xeon je bolji po sintetici, ali u igrama mislim da bi Phenom II imao bolje preformanse.

@Starac

Lepo sam ti rekao u odogovoru. Ali ako već imaš 775 ploču najisplativije je kupiti Xeon proc i to po meni X serije jer ćeš proći jeftinije u odnosu na E seriju bar 5-10 eur. Vuku malo više struje ali to je po meni zanemarljivo. "Dok dođe do Balkana" košta - cena sa Ali expresa + pdv. Carinu ti neće naplatiti verovatno. A pdv ti naplate uglavnom koliko kinez napiše vrednost pošiljke. Uglavnom oni stave vrednost 15-20 eur, tako da na to platiš još npr. 20% pdv. A ako baš imaš sreće da ti kinez spakuje u kovertu i prođe tako carinu možda ne platiš pdv.

@Pega
Phenom II imao bolje preformanse.

Ne bi, imaš mojih testova po netu, gde sam dokazivao da intel u igrama nema prednost iz sintetike, nego da su rame uz rame na istom kloku, pa kad je to Neđo objavio ja ispadoh lažov koji radi za AMD :d. 955BE i x3360 isto kolokovani, sa opasno nasviranim memorijskim kontrolerom na AMDu, isti sistem, iste igre, ista grafika, isti drajver, isti izvršilac testa. U svakom slučaju Intel te generacije se bolje OCuje pa njemu dajem prednost. ;)

@Starac
Lepo sam ti rekao u odogovoru. Ali ako već imaš 775 ploču najisplativije je kupiti Xeon proc i to po meni X serije jer ćeš proći jeftinije u odnosu na E seriju bar 5-10 eur. Vuku malo više struje ali to je po meni zanemarljivo. "Dok dođe do Balkana" košta - cena sa Ali expresa + pdv. Carinu ti neće naplatiti verovatno. A pdv ti naplate uglavnom koliko kinez napiše vrednost pošiljke. Uglavnom oni stave vrednost 15-20 eur, tako da na to platiš još npr. 20% pdv. A ako baš imaš sreće da ti kinez spakuje u kovertu i prođe tako carinu možda ne platiš pdv.

Meni je stigao u paketu bez carine i pdv_a

Ja sam platio PDV i otvaranje paketa, te je umesto tada 3050 din izaslo 3800 cini mi se.

Mislim da ima veze sa carinskom ispostavom u pošti, ima negde na forumu o tome.

Malo je bolji Xeon od Phenoma II X4 u igrama. Mene Xeon nigde ne gusi u igrama, jedino malo primecujem razliku u WoT-u, gde mi je 2500K na 4,5 radio besprekorno, dok se Xeon na blizu 4 GHz ipak malo muci i zauzet je 100%.

Ja sam za moj Xeon platio pdv, ali na iznos od 15 eur. Haha pa ljudi ne lobiram ja ni za koga ovde, ja imam Xeon - ako ste testirali verujem vam. Ja sam gledao neke testove gde je Phenom II x4 bio bolji - ali sve to može da bude plaćeni marketing.

Na anandu recimo P940 je u ~95% slucajeva iza Q9650 (E5440). A kako se krecu cene AMD kompleta ne znam, pri tom P940 je 3.0GHz stocka a E5440 2.83 GHz.
Edit: Govorim o sintetici, a i o igrama.

Poslednja izmena:
Q9650 je 3.0GHz; NB mora da se digne na PII na bar 2600MHz da bi moglo da se poredi.

Lapsus, mislio sam na E5450, ali i Q9550 je za nijansu brzi od 940 pogotovo u igrama (5-10 fps koliko sam video)

ako nadjes i 9xxx x4 phenom ispod 3k din to je izuzetak od pravila.znam za osnovni postulat ekonomije tj ponuda/potraznja,ali kod nas ne da preteruju sa ciframa nego to je gromozor.koliko god lepe am2 i am2+ ploce idu za sicu,sve propada zbog preskupih cpu-ova i ddr2ke.

Ali hajde da se složimo bar oko jedne stvari - isplativa je bilo koja od 2 varijante: Phenom II sa pločom ili Xeon sa pločom ako je cena kompleta 60-ak EUR. Sve preko toga nema smisla. Po meni ako nemaš 775 ploču kupi šta ti naiđe prvo pod ruku povoljnije. Jeftin upgrade koji će ti raditi posao neko vreme do prelaska na novu platformu.

Znam ja da u tom grmu lezi zec, ali zato i pricamo o ovome ovde Q9550 jeste E5440 koji je 35$, a PII ne znam tacno cene, ali znam da kada god sam ih video na oglasima (uglavnom ovde na forumu) nisam bio odusevljen ciframa.

Po mojoj slobodnoj proceni su cene sledece:
1. Xeon E5440-40 evra
2.Neka ploca p45 cip recimo...recimo p5q ili dfi p45-40 evra
3.Ram 2x2GB DDR2 na 800mhz,minimum 30-35 evrova.
Cene po nasim oglasima.
Za AMD ne znam,niti ce me ikada i zanimati.

Jedno pitanjce, jel moze da se odradi update biosa sa vec stavljenim xeonom u plocu? Nemam neki c2d ili slican trenutno, testirao bih jednog xeona na P5G41T-M LX , ali nemam nikakav proc da stavim da bih apdejtovao bios... Cini mi se da sam vidjao ovde da neke ploce rade i bez apdejta,ali ne prepoznaju ime i instrukcije... Pa jel mogu tako da radim apdejt biosa, na "poluprepoznat" proc :D

a za @iSpirit81 , xeon e5440 se i kod nas moze naci za 4300din, 40e je vec previse i za e5450.

Trebalo bi da mozes, ako naravno postuje sa procesorom, kao sto se nekima desavalo.

Naravno da je van pameti,ali to su cene kod nas.
Ne kapiram ljude koji to kupuju...koliko je recimo,primera radi,ta Asus P5Q pregurala igrica,paljenja,grejanja...a nasi prodavci lupe...vidjao sam cak na oglasima i 6000 dinara traze za tu plocu...Zalosno.

Nazad
Vrh Dno