Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Može da se prelista. Ima već takvih pitanja i identičnih poređenja
Odgovore si dobio, ali očigledno nemaš pojma ni o toj materiji. Ako već hoćeš da čačkaš, onda bar nauči ponešto o osnovama overklokinga.
Jesu li isti procesori?
Misliš da je ista potrošnja 2 i 4 jezgra? Zagrevanje?
Isto opterećenje celog sistema?

Ako je tih 450W u rangu starosti ostatka komponenti, ja bih odatle poceo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Није. Напајање је из 2015. Упалио сам комп и одустао од клоковања за сада међутим појављује ми се константно blue screen са разним грешкама и тренутно то покушавам да решим. Једини квар који сам установио је да једна плочица не ради и њу сам извадио међутим и даље грешке...

Није. Напајање је из 2015. Упалио сам комп и одустао од клоковања за сада међутим појављује ми се константно blue screen са разним грешкама и тренутно то покушавам да решим. Једини квар који сам установио је да једна плочица не ради и њу сам извадио међутим и даље грешке...
Probaj da nastelujes ram da radi stabilno pa sve ostalo... Ako ne uspes krenes jedan stick, dva, tri dok ne vidis sta je problem. :)

Sent from my PandaS7Edge

eh,ti plavi ekrani...ne ide zajedno xeon mod i overclock. i ne znam jel dobra ta ploca p5ql i dokle ona moze da dogura...ako uvek ti izlaze plavi ekrani cak i sta fabrickim stelovanjima,onda daj prepisi sve sta ti pise na napajanju u vezi voltaza. mozda nema dovoljno snage na 12v.

Namestio sam. Jedna plocica nije radila I posledjni slot za ram ne radi. Kad ubacim u njega ram komp se ne pali. Tako da sad imam 2 uparene plocice I jednu plocicu ovako. Klokovan je na 3.2 I evo ceo dan bez problema radi da kucnem u drvo

Namestio sam. Jedna plocica nije radila I posledjni slot za ram ne radi. Kad ubacim u njega ram komp se ne pali. Tako da sad imam 2 uparene plocice I jednu plocicu ovako. Klokovan je na 3.2 I evo ceo dan bez problema radi da kucnem u drvo
Ma ne valja Xeon.. Vrati E8400 [emoji6]

Nek' te lepo služi!

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

slab je to clock,idi dalje.

btw ljudovi,imam problem. tri programa,tri razlicite temperature. real temp,riva tuner statistics server,aida64...kojem programu za temperaturu verovati?

asdasddddddasd.jpg

Hajde da pitam ovde. Sta mi preporucujete umesto core2duo e8500? Jako me lepo sluzi ovaj sad PC, uzeh za dzabaka skoro HD 6750 i sad bih jos quad core ubacio i miran sam godinama jos! :D
Ploca je Gigabyte G31M-ES2L.

Hajde da pitam ovde. Sta mi preporucujete umesto core2duo e8500? Jako me lepo sluzi ovaj sad PC, uzeh za dzabaka skoro HD 6750 i sad bih jos quad core ubacio i miran sam godinama jos! :D
Ploca je Gigabyte G31M-ES2L.
Trenutno E5450 ili E5440, ne znam koja je razlika u ceni. Ako imas fine komponente moze neki OC da padne, tako da prelistaj temu, imas poslednjih par strana odlican primer kako NE raditi xeon mod. :)

Sent from my PandaS7Edge

A kakva je razlika izmedju Xeon-a i nekog Quad-a s775? Mislim u praksi, da li se vidi razlika ako bi instalirao neku igru? Xeon ima vise kesh-a, da li je to presudna stvar?

edit: OC potencijal me bas ne zanima previse, jer cu 99% CPU ostaviti na stock frekvenciji i naponu.

Poslednja izmena:
A kakva je razlika izmedju Xeon-a i nekog Quad-a s775? Mislim u praksi, da li se vidi razlika ako bi instalirao neku igru? Xeon ima vise kesh-a, da li je to presudna stvar?

edit: OC potencijal me bas ne zanima previse, jer cu 99% CPU ostaviti na stock frekvenciji i naponu.
Vrati se na 1. post imas FAQ. :)

Sent from my PandaS7Edge

sve su to isti procesori u praksi,svaki quad core ima svog brata koji se zove xeon,samo su imena razlicita i ne pasu u iste slotove,quad pase u 775,xeon pase u 771. ti,zavisi kolko imas para. ili ces naci da kupis modovan xeon za 20-ak evra (isecen na odredjenim mestima da bi legao u 775 slot) i moras jos da ubacis drugi bios u tvoju maticnu plocu,koliko si vican tome? a ako si voljan dati nekih 40-ak evra i neces da se mucis,onda nadji lepo quad core i samo ga ubaci. ono sto je najbitnije da znas,bilo da je quad ili xeon,mora da ima 12mb L2 kesa,a ne 6 ili 8. taj sa 12mb je najbolji u svakom pogledu,manje se i greje i najbrzi je. znaci samo takav gledas,nemoj neka tamo djubreta tipa q6600/q8200/q8300 i slicno.

Ista je potrosnja Xeona i Q2c? :)

Trenutno E5450 ili E5440, ne znam koja je razlika u ceni. Ako imas fine komponente moze neki OC da padne, tako da prelistaj temu, imas poslednjih par strana odlican primer kako NE raditi xeon mod. :)

Sent from my PandaS7Edge

Razlika u ceni je 8$ E5440 je 16$ a E5450 24$. I ja hoću da uzmem za svoju P5QL-E ploču pa se dvoumim koji da poručim, pretpostavljam da je mala razlika među njima? Pa se više isplati jeftiniji
Treba li na još nešto obratiti pažnju? Kad profiltriram okačiću linkove s aliexpressa da mi neko potvrdi da li je to to

Poslednja izmena:
Razlika u ceni je 8$ E5440 je 16$ a E5450 24$. I ja hoću da uzmem za svoju P5QL-E ploču pa se dvoumim koji da poručim, pretpostavljam da je mala razlika među njima? Pa se više isplati jeftiniji
Treba li na još nešto obratiti pažnju? Kad profiltriram okačiću linkove s aliexpressa da mi neko potvrdi da li je to to
Svakako E5440. Ploča ti ionako ne bi pružila Bog zna kakav OC, tako da.. Srećno sa modom!

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Svakako nisam ni mislio da klokujem, niti imam neki dobar hladnjak, koristim ovaj prastari silent tower još sa socket 462 mašine.

ST_front_01.jpg

Dosta mi je blagi klok tek da zaokružim na 3 ghz, čisto psihološki :)
Trenutno koristim E5500 na 3.36 njemu je velik množioc pa nije teško. A i ne znam baš finese oko klokovanja... E7200 sam držao na 3 ghz (9.5x320)

cini mi se da to nije los kuler. pitanje je samo kolko rpm-a moze taj ventilator dobaciti...i kakve ce biti temperature kad dignes voltazu. za neki veci clock,moraces. :)

Poslednja izmena:
Ma kakav veći klok na ovoj ploči, pa tom cpu je default fsb 333. Ja pre kad sam se igrao s klokovanjem E7200 nisam daleko stizao (mnogo preko 3ghz), ili nisam umeo da podešavam finese ili je vrlo moguće i kupus od memorija koji sam uvek i sada imao haha bio presudan.
Taj fabrički vent je jako bučan, zamenjen je još pre 6 godina nekom Revoltec sporijom ali tihom devetkom.

Imam još par pitanja, pošto svakako treba da dokupim malo rama, hteo sam da uzmem štap od 2GB, ali možda bolje da odmah uzmem uparene 2x2GB da smanjim kupus. Sada je sve šareno po 1GB. Najradije bih uzeo jedan modul od 4 ali to ne može da se nađe. Ploča vidim podržava max 16. Nije da će ikad trebati toliko na toj platformi ali sa krupnijim modulima je lakše dobaciti do meni poželjnih 6-8 GB uz manje kupusanja sa sitnim modulima, imam neke pqi, ocz, kingston već sad me malo zezaju jedva namestih da sarađuju. Gledam jeftinije, do 1000 din po štapu od 2GB. Ako nađem da biram šta da uzmem, kingston, samsung? HyperX na 1066 je valjda ok?

A što se procesora tiče, oko moda, stikera itd se ne razumem. Jel ovo sve isto? Vidim imaju stotine prodatih komada:
https://www.aliexpress.com/item/wor...l-Xeon-E5440-CPU-2-83GHz-12M/32333602362.html
https://www.aliexpress.com/item/lnt...-equal-to-LGA775-Core-2-Quad/32561819050.html
https://www.aliexpress.com/item/For...-to-LGA775-Core-2-Quad-Q9650/32617987581.html
I pošto već kod svih može da se bira SLANS ili SLBBJ, da uzmem noviji E0, to je valjda SLBBJ?

Prvo ću da uflešujem bios da proverim jel šljaka, pre nego što poručim cpu.

Ma kakav veći klok na ovoj ploči, pa tom cpu je default fsb 333. Ja pre kad sam se igrao s klokovanjem E7200 nisam daleko stizao (mnogo preko 3ghz), ili nisam umeo da podešavam finese ili je vrlo moguće i kupus od memorija koji sam uvek i sada imao haha bio presudan.
Taj fabrički vent je jako bučan, zamenjen je još pre 6 godina nekom Revoltec sporijom ali tihom devetkom.

Imam još par pitanja, pošto svakako treba da dokupim malo rama, hteo sam da uzmem štap od 2GB, ali možda bolje da odmah uzmem uparene 2x2GB da smanjim kupus. Sada je sve šareno po 1GB. Najradije bih uzeo jedan modul od 4 ali to ne može da se nađe. Ploča vidim podržava max 16. Nije da će ikad trebati toliko na toj platformi ali sa krupnijim modulima je lakše dobaciti do meni poželjnih 6-8 GB uz manje kupusanja sa sitnim modulima, imam neke pqi, ocz, kingston već sad me malo zezaju jedva namestih da sarađuju. Gledam jeftinije, do 1000 din po štapu od 2GB. Ako nađem da biram šta da uzmem, kingston, samsung? HyperX na 1066 je valjda ok?

A što se procesora tiče, oko moda, stikera itd se ne razumem. Jel ovo sve isto? Vidim imaju stotine prodatih komada:
https://www.aliexpress.com/item/wor...l-Xeon-E5440-CPU-2-83GHz-12M/32333602362.html
https://www.aliexpress.com/item/lnt...-equal-to-LGA775-Core-2-Quad/32561819050.html
https://www.aliexpress.com/item/For...-to-LGA775-Core-2-Quad-Q9650/32617987581.html
I pošto već kod svih može da se bira SLANS ili SLBBJ, da uzmem noviji E0, to je valjda SLBBJ?

Prvo ću da uflešujem bios da proverim jel šljaka, pre nego što poručim cpu.

uvek gledaj da imas dva modula rama,nikad jedan. da bi ram radio u dual-channel modu,to je brze. ja imam jedan stap sljamsung od 2gb 800mhz,mogu ti prodati

Gledam sad uparene 2x2gb memorije ne znam koju da izaberem, najbitnije valjda neće biti problema s kompatibilnosti. Pretragom videh da ste Micron hvalili neke D9GMH čipove, ovde imam neke druge D9. Kad već mogu da biram, ista cena, šta da uzmem? Micron, Samsung, Nanya:
0IXIRz0.png AJj3R0G.png QeNdkLT.png
Ima i Mushkin ali je skuplji

nikakvo pravilo nema. ja imam navodno neki rc memory kupus modul,ali se overclocka bolje nego kingstonov...oba su od 2gb,s tim sto ovaj prvi tera cak do 1066mhz. uzmi koju god,ali uvek su najbolji moduli sa hladnjacima,citaj 1066 moduli,a ima ih i na 800mhz sa hladnjacima. ja imam 3 razlicita rama u slotovima i nemam nikakvih problema. ploca ce uvek raditi po podesavanjima najsporijeg modula,cak se moraju ponekad jos dodatno rasteretiti latencije u biosu,da bi sve bilo stabilno. ja sam recimo morao podesiti sve na 666-30,da bi ti moji razliciti moduli radili na oko 930mhz.

^ Ne deli ti savete ljudima, popićeš ban...

Ma ne treba.. ja kad' nešto ne znam, ne diram. A posebno izbegavam, da delim savete.

Edit:
Inače, kada se već hvališ, to se radio ovako:
https://forum.benchmark.rs/showthre...prvom-postu)&p=4576540&viewfull=1#post4576540
Ja tvoj ss još ne videh, to na "majke mi" ovde ne prolazi.

Edit2:
Uu stvarno si stručnjak..
...resicu ja vec nekako to sa ventilatorima,ali mi je NB voltage i sve ostale voltaze i biosu na AUTO stavljeno. jel ima tu neka voltaza da je podignem malo,da osiguram stabilnost,eventualno probam 4ghz? kao recimo pll voltage,gtl?

:d

Poslednja izmena:
Samo ti slobodno okači ss, da vidimo koliko si naučio... verujem da ti komp ne može proći tri kruga pod linx-om.... :d

presao si se. ne moze proci ni 10 sekundi u aida64 stability test bez throttlinga. :D :D 4ghz ravno,voltaza nesto preko 1.32500...kakve bre vi kulere i hladnjake koristite da to odrzite,nije mi jasno. ovaj...cinjenica je da xeon sve preko 3.85ghz trazi mnoogo vecu voltazu. ne znam kako i zasto se to desava

Poslednja izmena:
A 3.8 je kao malo, i ima nezadovoljavajuće performanse za cpu za te pare :D

Nazad
Vrh Dno