Šta je novo?

Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

Samo da javim da sam nasao u cemu je problem.

Ispostavilo se da je memorija u pitanju. Iako Corsair prolazi visesatno testiranje u memtest-u, iz nekog razloga izaziva BSOD-ove.
Zamenio sam sa starim Kingmax-om (sreca pa jos nisam prodao :)) i od tada nema problema.

Cisto radi testa, vratio sam Corsair i nije proslo 5 min u Windows-u do prvog BSOD-a.

Verovatno mu ne prijaju frekvencije van deklarisanih vrednosti :)
Dobro je, uživaj.

Ko zna. Trebalo bi da radi sa ovom plocom, plus nista nije bilo OC-ovano.

Sad vise nije ni bitno, cekam da mi momak sa KP od kog sam kupio memoriju posalje neki Black Dragon. Valjda sa njim necu imati problema.

Ja sam uzeo 8 gb Kingston i odlično rade. Lepo se i klokuju. Imao sam 2x2 gb xyperx samo su različite godine proizvodnje bile u pitanju i nisu htele da rade na 1033. Max na 847 ili tako nesto. A i xeon sam malo odvrnuo.. Rade na 3.3 i ne greje se dodatno

Sent from my D6503 using Tapatalk

Jel gasite "thermal monitor" opciju u biosu, čini mi se da mi ona obara mnozioc sa 9 na 6 prilikom testiranja u intel burn testu ili linx-u.Primetio sam posle par krugova da Gflops dosta opadne jer dolazi do pada frekvencije procesora usled spustanja mnozioca.E sad nije jasno zbog čega se to dešava, TM bi trebao redukovati frekvenciju cpu tj mnozioca usled pregrejavanja a meni temperature ne prelaze 60 stepeni prilikom testiranja.

Pozdrav drugari, hteo bih da odradim upgrade procesora na G41M-P26, pa su mi preporucili u temi koju sam otvorio modovani Xeon za 775 plocu.

Sa obzirom na to da bih daily koristio taj racunar (procesor) uzeo bih najbolje sto moze da se nadje. Sta preporucujete da kupim i odakle? (U smislu ali, kp, sa foruma neko) :)

^Dobrodošao u temu! ;) Svakako je preporuka Ali i 15-ak dana strpljenja. Preporuka za procesor je E5450 sa oznakom SLBBM. Vidim da cene počinju već od 19 koma nešto eur, što je zaista bagatela. Negde je sigurnija varijanta uzeti "nezasečen" procesor, da se tako izrazim, pa da posle sam, ili neko stručniji od ortaka u kraju "obradi" ležište procesora (vidi početak teme). Kad odlučiš i kupiš, bilo od preko, bilo iz lokala, upućujemo dalje :) Pozz

P. S. Ovde ćeš pronaći BIOS fajl za tvoju ploču. Flash BIOS-a možeš da uradiš i sa starim procom, dok ti novi putuje.. Ne treba bežati ni od zasečenih procesora, gde ne treba da seckaš Socket, ali bilo je par loših lemova adaptera kod istih, pa ih nešto ne ljubim.

Poslednja izmena:
^Metni tamo sve na "disabled" kod proca, pa se dalje igraj ;)

Iskljucio sam "thermal monitor" i mp vise ne obara na 6 ali gflops u linx-u i dalje padaju i na defaultu i prilikom oc , mislim boli me uvo za nekakve gflopse ako cpu inace normalno ponasa ali cu morati da izvrtim jos neke testove pa da uporedim rezultate.

Inace naterao sam ovoj g31-es2l ploci fsb na 400 i dobio 3.6 GHz.

Poslednja izmena:
Pocenjivati nikako, pogledaj ovaj video GA g31m- es2l + q9300 , 433FSB na ploci koja podrzava max 400 kroz OC.

Evo SS da vidite pad Gflopsa, odradio sam par drugih testova i rekao bih da se ti rezultati podudaraju sa drugim procesorima ako moze potvrda ovoga.
Recimo cinebench 11.5 kaze 4.35 , passmark p test 5500pts dok je na njihovom sajtu default e5450 4300pts.
IMG_3025.JPG

I ovaj cpu je izgleda lep primerak 3.6GHz bez dizanja napona a pri opterecenju zbog v-dropai slabasne ploce pada i na 1.184 sa 1.25v koliko je u biosu.Jos tata prime95 mora da potvrdi ovu stabilnost al ove zaje...cije i kozmetike za sada vrti koliko hoces.

Poslednja izmena:
Jel ima neko neki onako Srpski tutorijal za modovanje biosa, posto na onom deliddedu mi nista nije jasno :D

Jel ima neko neki onako Srpski tutorijal za modovanje biosa, posto na onom deliddedu mi nista nije jasno :D

Nisam stigao da se bavim mojom masinom od vremena. Naime modovanje biosa ne bi trebalo da bude nesto pretesko pa ako mozete ostavite neki tutorijal koji ce da pomogne, koji je vama pomogao. (Nije bitan jezik, ako moze da se nauci on ono sto je potrebno)

Ekipa, da li moze neko da mi preporuci 2x4 GB DDR3 da lepo legne sa P5QC i E5450?

^Ako uspeš da nađeš Mushkin Redline 2x4GB DDR3 na 1866, ne razmišljaj. Ista kombinacija ploče, procesora i memorije je meni davala strahovite rezultate. Taj sklop fercera kod kuma u mašini i dalje na 4.2GHz 24/7 pod CM TX3-jkom. Meni je bio pod vodom, temperature bile smešne, slikanje je padalo i na 4.5GHz. 4.4 bi trebalo da ga nacakaš stabilno. Ne beži od HyperX-ova Black CL10 (ne Fury), ako izlete negde. Takođe Dominator-i su sjajan izbor. Kolega Hyth je prodao Platinum-e 1866 za 40e pre neki dan (meni promakli, pojeo sam se živ :)). U prevodu, ne treba ti brža memorija od 1600, a 1866 da je upotrebljavaš i kasnije, jedino što mora biti krštenija za dobre rezove.. Pozz

Hvala Pego!

Da li bi mogao da napises podesaanja bios-a za tih 4.2GHz?

Sta mislis o Kingston HyperX Beast 2400 MHz CL 11 2x4 GB za 40e?

Poslednja izmena:
Nakon promene ploce i procesora, win 10 prepoznaje novi hardware. Nemam nikakvih problem i komp radi normalno sve dok nisam restartovao.
Od tada vise ne mogu da podignem win.
Prvo sam mislio da se zamrzne tokom boot-a, ali u stvari je iz nekog razloga toliko spor da deluje tako.
Nekako sam uspe pokrenuti check disk iz cmd-a i vreme zavrsetka je bilo 999 minuta!??!

Da li se nekom deislo nesto slicno? Sta bi mogao biti problem?

jel imao neku ASUS P5Q3 ploču?

Uzeo sam je skoro, pravim nećaku mašinu sa xeonom E5450 na ovoj ploči a pošto sam imao neke ddr3 viška, rekoh ajde ubaciću nju pa će tako raditi, kad ono cvrc, neće da je prepozna...na kraju sam posle 10-tak različitih memorija uzeo neke micronove 2.4ghz na 1333mhz a pošto ovih dana treba da stigne e5450 zanima me da li se neko igrao sa ovom pločom i koja su vaša iskustva?

ne zezam stvarno :), ali sada radi što je najbitnije :)

Kolika je razlika izmedju Phenoma i Zeona? Pretpostavljam da je xeon brži na istom kloku, više keša..
Problem kod Phenoma vidim da nema one sse4.1 instrukcije pa ne može neke novije igre da pokrene, bio je Quantum Break pa su to rešili, sad je Mafia III i tako sve više u budućnosti.

Neko ga poredi sa FX procesorima i X6

Xeon je hladniji, radi na nižem naponu, podržava više instrukcija i koštao je daleeeeeeko više.

Sa druge strane, xeon nije "native quad" jer ima deljeni L2 keš. Svejedno, performanse klok za klok su mu dosta više,
Kao i oc potencijal.

Poslednja izmena:
Aha, tako nešto sam i mislio. Kakva je ga-p41 za klok? Ne sećam se sad punog naziva, al' da kažem da je chipset slabiji od p35 npr.

^Ako uspeš da nađeš Mushkin Redline 2x4GB DDR3 na 1866, ne razmišljaj. Ista kombinacija ploče, procesora i memorije je meni davala strahovite rezultate. Taj sklop fercera kod kuma u mašini i dalje na 4.2GHz 24/7 pod CM TX3-jkom. Meni je bio pod vodom, temperature bile smešne, slikanje je padalo i na 4.5GHz. 4.4 bi trebalo da ga nacakaš stabilno. Ne beži od HyperX-ova Black CL10 (ne Fury), ako izlete negde. Takođe Dominator-i su sjajan izbor. Kolega Hyth je prodao Platinum-e 1866 za 40e pre neki dan (meni promakli, pojeo sam se živ :)). U prevodu, ne treba ti brža memorija od 1600, a 1866 da je upotrebljavaš i kasnije, jedino što mora biti krštenija za dobre rezove.. Pozz

Naleteo sam na Corsair Dominator Platinum 8GB (2x4GB) DDR3 1866 ver 8.22. Hoce li to raditi na P5QC?

Nasao sam da jedino low density moduli rade na ovoj ploci, a navodno 8.22 verzija nije low density. Ono sto mi jos uvek nije jasno je sta tacno znaci da je modul low ili high density?
Po ovome je 256x8, dok je po ovome 512x8 ili 256x8 ili u sustini bilo koja velicna x 8.

Moraćeš da probaš. Asus ume da radi i sa high density ramovima.

Što se p41 tiče, on nema fsb wall na 343mhz, tako da bi teoretski, overklok trebao da bude moguć. Opet, treba probati. Nema pravila.

OC manje-više, ne mora mnogo. Da gledam samo e5440 i e5450? Malo mi je frka da sečem soket pa bi bolje bilo da je cpu već sečen i da može da "legne", je l' to ok?

Nazad
Vrh Dno