Šta je novo?

Mogucnost crkavanja HDD-a iz cista mira...

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
...je kolika?

Nekada davno (prosle godine :) imao sam Western Digital 10GB, koji je iz cista mira otkazao (dos ga ne prepoznaje, bios prepoznaje, garancija vazi, sleganje ramenima, prodavac uzeo HDD i vratio pare).

Tada je otislo veoma mnogo mojih najdragocenijih podataka.

Od tada sam postao veoma anksiozan, i strepim svakog dana da ce mi opet crci HDD. Poludeh od svakodnevnog pravljenja backupa...

Utesite me nekako, molim vas...

Mogucnost je prilicna... uvek moze da dozivi neki strujni udar, virus, pomahnitali M$ OS, da nestane particija iz nepoznatog razloga, da padne sa stola ili slucajno FX itd... ;) Najbolje je praviti redovni bekap, a za ozbiljne primene koristiti dva ili vise HDD za snimanje istih podataka (RAID)...

BOOK je napisao(la):
[BOd tada sam postao veoma anksiozan, i strepim svakog dana da ce mi opet crci HDD. Poludeh od svakodnevnog pravljenja backupa...
Utesite me nekako, molim vas...

Otidi kod lekara dace ti neke lekove za anksioznost, samo nemoj da preteras da se ne navuces :D

Ako ni to ne pomogne :p nema ti druge nego pare na sto pa kupis raid kontroler i dva diska i stavis ih u mirror rezim...

Sto se bre toliko strecas, ma nece disk da crkne, evo recimo moj cale jos radi projekte na fijitsu 1 GB disku koji je dobio za dz od nekog ortaka, i ja hocu da ga ubijem, kazem mu da kupi novi disk, ali njega boli dupe... bar mu ponekad preko mreze napravim backup na mom hardu. Osim toga, ako vec pravis backup redovno, sto se bojis...

Uvek moze disk da ti crkne iz cista mira i nikad ne mozes biti 100% siguran da se tako nesto nece desiti. U principu, ako disk radi bez problema prva tri meseca, mozes biti prilicno siguran da ce i u godinama koje slede raditi lepo.

Pa ipak, postoji sansa da crkne eto tako, a da bi smanjio verovatnocu za tako nesto, obezbedi sledece:

1. Kvalitetno kuciste sa kvalitetnim napajanjem - strujni udari kod nas su cesti, a noname kucista od 50-60 DEM imaju los obicaj da sa sobom nose i kilava napajanja. Moja preporuka je neko Chieftec kuciste. Ne koristi ga dzaba IBM.

2. Dodatne ventilatore u kucistu - jedan da "upuhava" a drugi da "ispuhava" vazduh iz kucista.

3. Ne stavljati HDD u fijoku sa kojekakvim ventilatorima - misle ljudi da je to dobro resenje, al' se cesto ispostavi da se hard u fijoci greje vise nego da nije u fijoci. Umesto toga, nabavi HDD kuler za ispod HDD-a. Srafi se na HDD, na donju stranu i to zbilja hladi disk, a kosta nekih 15 DEM.

Jes' da je ovo sve relativno skupo, al' gledaj na to sa vedrije strane: ustedeces na lekovima i neces se trovati :)

Mogucnost je sasvim dobra, iamo sam iskustva...

backup is state of mind

Jedan od strucnjaka za data recovery je pre koju godinu rekao da nije pitanje da li ce hd da crkne, vec kada ce se to dogoditi.
Uglavnom proizvodjaci daju podatak koji se zove srednje vreme otkaza (mean time before faillure-MTB), i obicno ono iznosi oko 3 godine neprekidnog rada.

Posto (je mnoge od) nas stvarnost cesto demantovala, dobro bi bilo da uradimo stvari kako bi tu verovatnocu smanjili. Ljudi ovde vec (pored ostalog) rekose da je backup najbitnija stvar, a i da svi oni kojima je ultimativna zastita podataka obavezno (pored dnevnog backup-a) koriste i RAID sisteme.

Kad se kupi novi disk onda je dobro namuciti ga zestoko prvih dana pa ako rikne onda cemo lakse ispuniti garanciju (i bez gubitka podataka).

Ono sto je vrlo bitno znati je da ne treba paniciti kada se desi "crash". Kao sto postoji dovoljno verovatnoce da se to desi, tako postoji i prilicno verovatnoce da se podaci mogu spasiti.

Osim toga (kao i u zivotu) dobro je da imate strah (ali ne patoloski), jer vas tera da radite redovan backup (na drugi hd ili na cd) . U tom slucaju nece vas mnogo tangirati sto je masina umrla.

I steta je da ludite od tako divne radnje kao sto je backup (mislim, ne verujem bas da svakodnevno napravite gigabajte novih podata pa da vam to oduzima toliko vremena da bi ste ludeli).

Welcome to the club!

Hvala...

...na ovako opseznim, preciznim i pomalo ohrabrujucim, a pomalo neohrabrujucim podacima.

Medjutim,

Cuo sam da je bekap na no-name diskovima pickin dim, tj. disk istruli, pozuti/pocrni itd.. te podaci odu dodjavola.

1. Da li je dobro praviti bekap na CDRW (Verbatim) ?

Jos nesto, mene najvise plasi to sto cu morati ponovo da instalaram OS i MNOGO drugih programa, *KAD* mi crkne HDD.

Zato ja pravim bekap WINDOWS I PROGRAM FILES foldera.

Medjutim, neki windowsi (XP) odbijaju da rade kada se snimi WINDOWS folder na drugi HDD. Stoga, pravljenje bekapa OS se cini uzaludno, i cini mi se kao da su *oni* GORE sve namestili da ja nikako ne zaobidjem nocnu moru zvanu instaliranje i beskrajno dugo podesavanje sistema (da stvar radi kako treba...) iznova.

2. Resenje?

Pozdrav.

Onda je za tebe jedino resenje da kupis jos jedan takav HDD i da svako vece ghostujes ceo HDD na rezervni.

Onda je za tebe jedino resenje da kupis jos jedan takav HDD i da svako vece ghostujes ceo HDD na rezervni. Naravno, mnogo elegantnije resenje je RAID sa redudantnim diskovima...

Re: Hvala...

BOOK je napisao(la):
Cuo sam da je bekap na no-name diskovima pickin dim, tj. disk istruli, pozuti/pocrni itd.. te podaci odu dodjavola.

1. Da li je dobro praviti bekap na CDRW (Verbatim) ?

Zavisi. No-name nemoj da koristis ako ti je bitno da ti disk sluzi vise od godinu dana. Ako beckupove pravis svake nedelje i uvek snimas i ono sto si snimao na prosli onda je OK.

RW nije los izbor, ali sta ako ti on pukne, pa izgubis sve podatke? Ako snimas na obicne CDove nije strasno ako ti jedan crkne, uvek imas bar onaj prethodni.

Naravno najbolje je da snimas na Verbatim metal/super azo diskovima ili nekim iz iste klase, samo sto to i najvise kosta.

BOOK je napisao(la):
Medjutim, neki windowsi (XP) odbijaju da rade kada se snimi WINDOWS folder na drugi HDD. Stoga, pravljenje bekapa OS se cini uzaludno, i cini mi se kao da su *oni* GORE sve namestili da ja nikako ne zaobidjem nocnu moru zvanu instaliranje i beskrajno dugo podesavanje sistema (da stvar radi kako treba...) iznova.

To ne ide tako, tj nece raditi ako ih samo prekopiras... moras da uzmes norton ghost pa da pravis image fajl cele particije.

Sta fali da se instalira ceo win i programi? Sednes ujutro, uvece gotovo... :D

Za tebe je Norton Ghost pravo resenje. Vrlo jednostavno se koristi pa probaj, a ako negde zapnes, uvek mozes ovde da zatrazis pomoc. Elem, uzmes x RW CD-a, kazes Ghostu da ti napravi image particije, kazes mu da podeli image fajl na "komade" od 650 ili 700 MB (u zavisnosti koliki je RW), i jednom nedeljno ili koliko vec cesto to zahteva tvoja paranoja :) napravis image c: particije. Zbog toga je preporucljivo da sve podatke i programe drzis na c: particiji, kako ne bi morao da pravis dva ili vise razlicita image-a. Ako do neceg dodje, samo vratis image i nemas potrebe da instaliras Windoze, programe i jos kojesta.

16x tdk d-view, smartby 16 i 24x su isto odlicni

I uz to da dodam malo mog iskustva (sa obicnim cd-r):

Sto se izbora cd-r medija tice mislim da to nije previse kriticno (jer je moje generalno misljenje da su svi brand mediji na nasem trzistu sasvim ok) , a evo zasto:

Kada se radi bitan beckap (na cd-r diskove) onda se naravno uradi i verifikacija podataka (i ako je sve ok, onda je medij ok, i jedino je bitno obezbediti adekvatne mikroklimatske uslove za cuvanje tih medija) , pa je onda najbitnije obezbediti da mediji budu sacuvani na bezbedno mesto (npr. metalna kutija , gde ce biti zasticeni i od svetlosti ) i naravno u duplo primeraka, cuvani na razlicitim mestima (zbog eventualnog pozara).

Kada sam rekao da nije previse kriticno mislio sam na to da da je bitno da se gorni sloj ne osteti (od npr. vlage, toplote, ili dejstva pare nekog jaceg hemijskog agensa), zbog cega geek_ master i ne preporucuje no name diskove za duze vreme, jer oni obicno nemaju zastitni sloj pa se desavalo da se folija sa bojom (podacima) odvoji od plastike (prosto receno).
A u tom smislu sve sto sam video certifikovano na nasem trzistu (tdk, smartby, memorex 16x pa nadalje) je super. Ja licno volim tdk d-view 16x (atip: ritek) zato sto ga najpovoljnije nabavljam (a ponasa mi se ko i duplo skuplji).

Mislim, ko sto vec rece jedan tip koji je posvetio zivot testiranju cd medija: "Performanse jedne vrste medija je uvek kombinacija diska, rekordera koji ga przi, i citaca koji ga cita"

Pisanje po diskovima samo sa flomasterima koji su "xylol/toluol Free" (luxor 110) a probleme nisam imao ni sa Stabilo OHPen universal (mislim da je alkoholni, a takvi manje (ili uopste ne) "nagrizaju" ), mada je mozda najsigurnije nista ne pisati po njima.
Nalepnice ne dolaze u obzir zato sto: 1. njihov lepak mozda moze da odreaguje (hemijski) sa gornjim slojem i da ga osteti; 2. debalansiraju disk.

Ipak, najpre mi se cini da cemo vrlo brzo (kroz koju godinu) gomilu vaznih nam diskova, opet presnimavati na neke druge medije sa nekim drugim uredjajima i da ce (nam) tada vec svima biti jasna cinjenica da je vrlo bitno pitanje (kompatibilnosti) - na kom cemo uredjaju doci do podataka koje smo npr. 30 godina ranije naprzili na cd (zbog cijeg odgovora cemo i presnimavati diskove).

Nazad
Vrh Dno