16x tdk d-view, smartby 16 i 24x su isto odlicni
I uz to da dodam malo mog iskustva (sa obicnim cd-r):
Sto se izbora cd-r medija tice mislim da to nije previse kriticno (jer je moje generalno misljenje da su svi brand mediji na nasem trzistu sasvim ok) , a evo zasto:
Kada se radi bitan beckap (na cd-r diskove) onda se naravno uradi i verifikacija podataka (i ako je sve ok, onda je medij ok, i jedino je bitno obezbediti adekvatne mikroklimatske uslove za cuvanje tih medija) , pa je onda najbitnije obezbediti da mediji budu sacuvani na bezbedno mesto (npr. metalna kutija , gde ce biti zasticeni i od svetlosti ) i naravno u duplo primeraka, cuvani na razlicitim mestima (zbog eventualnog pozara).
Kada sam rekao da nije previse kriticno mislio sam na to da da je bitno da se gorni sloj ne osteti (od npr. vlage, toplote, ili dejstva pare nekog jaceg hemijskog agensa), zbog cega geek_ master i ne preporucuje no name diskove za duze vreme, jer oni obicno nemaju zastitni sloj pa se desavalo da se folija sa bojom (podacima) odvoji od plastike (prosto receno).
A u tom smislu sve sto sam video certifikovano na nasem trzistu (tdk, smartby, memorex 16x pa nadalje) je super. Ja licno volim tdk d-view 16x (atip: ritek) zato sto ga najpovoljnije nabavljam (a ponasa mi se ko i duplo skuplji).
Mislim, ko sto vec rece jedan tip koji je posvetio zivot testiranju cd medija: "Performanse jedne vrste medija je uvek kombinacija diska, rekordera koji ga przi, i citaca koji ga cita"
Pisanje po diskovima samo sa flomasterima koji su "xylol/toluol Free" (luxor 110) a probleme nisam imao ni sa Stabilo OHPen universal (mislim da je alkoholni, a takvi manje (ili uopste ne) "nagrizaju" ), mada je mozda najsigurnije nista ne pisati po njima.
Nalepnice ne dolaze u obzir zato sto: 1. njihov lepak mozda moze da odreaguje (hemijski) sa gornjim slojem i da ga osteti; 2. debalansiraju disk.
Ipak, najpre mi se cini da cemo vrlo brzo (kroz koju godinu) gomilu vaznih nam diskova, opet presnimavati na neke druge medije sa nekim drugim uredjajima i da ce (nam) tada vec svima biti jasna cinjenica da je vrlo bitno pitanje (kompatibilnosti) - na kom cemo uredjaju doci do podataka koje smo npr. 30 godina ranije naprzili na cd (zbog cijeg odgovora cemo i presnimavati diskove).