Šta je novo?

modovani bios (MERLIN)

ja ne idem na max fsb zato sto nemam kuler za procesor koji bi mogao tu voltazu da izdrzi ... zato hocu da modujem kuciste ... a podesavanja za memoriju su mi cas2.5-2-2-3 ... nisam probao zategnutije ... cas 2 ne moze ... memoriju pogledaj koju imam pise u potpisu a sliku ces da dobijes ... poz ;)

nemam dobar fotoaparat tj nemam nikakav digitalni da bi mogao da slikam celu sliku da ti dokazem za memtest... evo ti slike pa ako hoces veruj a ako ne onda sta da ti radim ... ja od laganja nemam nikakve koristi nego samo hocu vama da skrenem paznju na veoma dobar bios da bi vam bolje radio komp ... ko to ne zeli ne mora ni da me smara ... e sada sto se tice onih 1660 ... slikao sam sa mobilnim (n7250i) pa pretpostavljam da znate da ne ocekujete neki kvalitet slike ali moze da se procita ono sto je bitno ...
CAS# Latency 2.5 clocks RAS# to CAS# 2 clocks RAS# Precharge 2 clocks Cycle Time (TRAS) 3 clocks # of memory modules 3 Module GEIL DDR-SDRAM PC3200 - 256 MBytes
to su mi podesavanja i memorija ... e sada ... ako neko misli da sam namestio multiplier na manje od 10 onda mnogo gresi jer ako bi to uradio da bi dobio ovih 2232 ili onih 2317 morao bi memoriju da stavim na 3.2v sto je nemoguce sa ovom plocom u fabrickom stanju, a da li je moguce ovako nekim modovanjem to ne znam i ne zanima me ... a da mi je multiplier veci onda nebi dobijao onoliko za memoriju ... prva slika je max koji drzim zbog kulera znaci cpu na 1.725v a memorija 2.8v .... i na njoj je cpu na 227x10 a memorija ostaje na onim gore podesavanjima (za memoriju sam dobio 1708mb/s) ... kao i na svakoj slici ... druga slika je sa podesavanjima cpu 1.725 (opet ponavljam zbog kulera) a mem isto na 2.8v a podesavanja cpu 231x10 a mem isto ... dobio sam 1741mb/s ... mozda moze i vise ... mrzelo me sada da se cimam ... moram rano na fax ... meni i na 232 fsb-u prolazi normalno memtest tj bez greske ali zato mi kuca u prime-u zbog male voltaze procesora (zbog kulera) ... i treca slika je onih vasih "ne moze 1660 na 223 fsb-u ... pa eto vam ... na 223x10 sam dobio cak vise .... 1676 pa vi vidite ... sve u svemu zacin C ... :D ... radite sta hocete ... ko hoce neka veruje ko nece briga me ... samo kazem ti proveri sa Gedzom tj sa njim se ubedjuj i svadjaj ... meni je covek tako rekao ili kao sto sam vec rekao mozda sam ga pogresno razumeo za verziju biosa a mozda i nisam ... mada koliko sam video svi su vise hvalili 1.8 bios a ne 1.0 ... ma nebitno ... idem da spavam ... a tebi neka je sa srecom kao i ostalima ... :D :D :D
p.s. sada zbog tebe sam morao ponovo da se kacim da bi ti dokazao a nemam jos mnogo vremena na netu ... tj ne znam da li ga uopste vise i imam ... nadam se da je vredelo ... u ostalom probaj bios ... nista te ne kosta pa javi sta je bilo ... poz svima ... najverovatnije se necemo videti jedno vreme dok se ne setim da kupim vreme za net ;) ... poz ;) Samo-Sloga-SRBINA-Spasava

Prilozi

• prva.jpg
    prva.jpg
    18.9 KB · Pregleda: 55
  • druga.jpg
    druga.jpg
    17.8 KB · Pregleda: 51
  • treca.jpg
    treca.jpg
    18.5 KB · Pregleda: 43
plus jos ovi moduli nisu svi upareni ... dva jesu ona koja stoje u dual-u a ovaj treci nije ... jeste on ddr400 ali je dosta losiji od ostalih ... ali meni se vise svidja da imam sto vise memorije u kompu ... poz ;)

maxer je napisao(la):
Ali FSB 257 ne bi trebao da ima veze sa HD-om ... mislim, to je samo protok izmedju memorije i CPU-a ?
Da nije zbog parametra za SATA, ono: 30ns ili 1ms ?
Cini mi se da je kod merlina to podeseno drugacije od originalnog Abit-ovog bios-a.

Ma SATA ide preko SB-a i oce da prolupa a inace taj FSB mi radi sa ABIT-ovih VDD 1.7V.

Kad koristim obican IDE HDD onda nema problema. Discard time ne spustam ispod 1ms da ne bih plakao :d jer je to jedino sto je uspelo da 'ubije' RAID do sada.
A smesno je kad ne ugasim SATAu BIOS-u i podignem sistem sa IDE diska. Win jednostavno 'zaboravi' da je imao SATA diskove kad se podigao :D

zendraqla je napisao(la):
plus jos ovi moduli nisu svi upareni ... dva jesu ona koja stoje u dual-u a ovaj treci nije ... jeste on ddr400 ali je dosta losiji od ostalih ... ali meni se vise svidja da imam sto vise memorije u kompu ... poz ;)

Bre, covek zberi se malo pa stavi 'misao' u manje postova :d

Mnogo upadas sam sebi u recenice :D :D

... evo ti slike pa ako hoces veruj a ako ne onda sta da ti radim ...
Verovanje ili ne nema nikakve veze sa dokazima. Vidim sliku i znam da je tacno.
... nego samo hocu vama da skrenem paznju na veoma dobar bios da bi vam bolje radio komp ... ko to ne zeli ne mora ni da me smara ...
Pa i ja sam samo dodao da odredjeni bios-i bolje rade na jednim plocama a drugi bios-i bolje rade na drugim ... ne vidim sta tu ima da zasluzuje taj tvoj uvredjeni ton.
Ni na kraj pameti mi nije bilo da te omalovazavam (niti sam to ikada radio bilo kome) vec sam samo izneo cinjenicu koju mnogi odavde znaju ali (izvini) ne i ti. Ako znas ko je "Aca" i kakav rejting ovde ima, onda bi trebalo da znas i da on ima isto takvo misljenje i iskustvo (za bios 1.0) a tvoje po malo "prepotentno" odbijanje ili pobijanje te cinjenice (za bios 1.0) me je stvarno podstaklo na ovu raspravu.
Ja licno nikada ne bih tako jednostavno pobio tvrdnju coveka koji kaze da je licno testirao i probao nesto, dok sam ja to samo cuo od nekoga i na osnovu toga mu odgovorim "ma batali ti tvoje testove, meni je taj i taj rekao da to nije tacno" (parafraziram celu ovu situaciju).
e sada sto se tice onih 1660 ... prva slika ... i treca slika je onih vasih "ne moze 1660 na 223 fsb-u ... pa eto vam ... na 223x10 sam dobio cak vise .... 1676 pa vi vidite ... sve u svemu zacin C ... :D ... radite sta hocete ... ko hoce neka veruje ko nece briga me ...
Jao, jao. Mislim, sam si kriv. Pogledaj tvoj Memtest86 ... imas staru verziju sa oznakom v3.0, nemoj da te buni visoki broj, to jeste stara verzija i ona ne prikazuje detaljne podatke kakve mozes videti na novijoj v1.11 (Chipset i settings ... uporedi i sam tvoje i moje slike).
Ja sam sve vreme navodio sa kojom verzijom radim i pomislio sam da te upozorim da mozda ti imas staru verziju ali ...
Sa tom verzijom ja imam na 223 x 10 ali sa memorijom 11-3-3-2.5 (nize ne moze, ne kao tvoja)
Memtest86_v3.0_FSB223.jpg

tako da kad se uzme u obzir tvojih 3-2-2-2.5, logicno je da imas taj skor ali samo sa Memtest86 v3.0 ... probaj v1.1 (novija, bolja i informativnija).
Inace sa v3.0 za vec pominjanih 237 x 10 sa 11-3-3-3.0 imam
Memtest86_v3.0_FSB237.jpg

... u ostalom probaj bios ... nista te ne kosta pa javi sta je bilo ... poz svima ... najverovatnije se necemo videti jedno vreme dok se ne setim da kupim vreme za net ;) ... poz ;) Samo-Sloga-SRBINA-Spasava
Pa probao sam ga i to sam vec rekao (ali ti nisi izgleda sve procitao sta sam napisao).
I to jos kada je "ipin" postovao ovo http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=52742
:wave:

Stojcha je napisao(la):
Ma SATA ide preko SB-a i oce da prolupa a inace taj FSB mi radi sa ABIT-ovih VDD 1.7V.
Kad koristim obican IDE HDD onda nema problema. Discard time ne spustam ispod 1ms da ne bih plakao :d jer je to jedino sto je uspelo da 'ubije' RAID do sada.
A smesno je kad ne ugasim SATAu BIOS-u i podignem sistem sa IDE diska. Win jednostavno 'zaboravi' da je imao SATA diskove kad se podigao :D
:D dobar si.
Hvala na info-u, nemam SATA disk ali vidim da i nemam bas za cime da zalim (mada sam NF7-S kupio i zbog njega).

maxer je napisao(la):
:D dobar si.
Hvala na info-u, nemam SATA disk ali vidim da i nemam bas za cime da zalim (mada sam NF7-S kupio i zbog njega).

Ma dobar je RADI 0, kad jednom probas vise ne mozes da se skines :d

A nije ni toliko nepouzdan kao sto su ljudi kukali. Stvarne probleme mozes da imas samo sa prvim SATA BIOS-im.

maxer je napisao(la):
probaj v1.1 (novija, bolja i informativnija).
Čisto informativno, izašlo je dosta novijih verzija MT+ od te 1.11 :)
Poslednja je 1.27.

pa to se vidi u onim slikama sto sam okacio ...

a za taj prvi bios ja sam cuo da koja god setovanja za memoriju namestis on ih sam podesava na slabija da bi mogao da radi ... to mi je Gedza rekao ... tako da taj bios 1.0 ne valja nista ... pa ti malo razmisli ... i raspitaj se o tome ... poz ;)
Daj, ne *****avaj... odakle ti ovo?!
Nema sanse da ti je to Gedza rekao, tj. sigurno ga nisi dobro razumeo... jer on ovakvu glupost nikada ne bi izvalio.
Jer, to je upravo to - glupost.

Bre, bios k'o bios... k'o i svaki drugi. Radi.
To je sve.

Prvi bios za NF7, sa svim svojim prednostima i nedostacima. Osnovna prednost - jako dobar za O/C... bar za neke ploce. Osnovna mana - pravi ****** sa SATA diskovima u RAID-u.
Nema tu nikakve vudu magije, pa da labavi parametre :zgran: i tako omogucava rad... ovako nesto jos nisam cuo!!! :zgran:

I nije tacno da svi preporucuju 1.8 bios... ja sam uvek bio za "stari dobri" d1.0.

Stojcha je napisao(la):
Ma dobar je RADI 0, kad jednom probas vise ne mozes da se skines :d
A nije ni toliko nepouzdan kao sto su ljudi kukali. Stvarne probleme mozes da imas samo sa prvim SATA BIOS-im.
Imam iskustva sa RAID'om (ubija insekte na mrtvo) :d , jer na poslu imam HP server (za cenu ne pitaj) sa 4x36GB SCSI diska na ARAI kontroleru u RAID 5 ali sam razocaran. Kada sam prvi put prisao toj makini da instaliram OS, ocekivao sam od Xeon'a i takvog logickog diska ... pa, najmanje "Čudo". Ubrzo sam se uverio u suprotno, komp. ko komp. Moj kućni "nabudzeni" radi brže. Dobro, jedno je server i w2003 a drugo je O/C makina i XP. Nije lose imati SATA RAID ali nije ni neka bog zna velika prednost.

Vojkan je napisao(la):
Čisto informativno, izašlo je dosta novijih verzija MT+ od te 1.11 :)
Poslednja je 1.27.
Da znaš, ima godina i'po kako nisam pogledao da li je izašla novija od 1.11.
Fala na podsećanju.

Poslednja izmena:
maxeru hoces da kazes da ne "boduje" se isto u ovoj staroj i ovoj novoj verziji ? dobro ... ajde sada cu da skinem novi pa da vidimo koliko cu dobiti, a za bios cu da vidim sa Gedzom pa cu da javim da li mi je za to rekao ili ne ... poz ;)

probao sam memtest i dobijam oko 1610 ili 1620 na 227 fsb !!! znaci ipak je nemoguce 1660 na 223 ili 225 kako sam ja rekao ... greska ... i to velika ... e sada sam poslao private Gedzi i da vidimo sta ce on da kaze ... pozvao sam coveka cak da nam ovde odgovori, pa njega pitajte ... jos samo da se setim ko mi je rekao da je najbolji 1.8 bios i da "upotpunim svoju odbranu" ... pozdrav ...

pa to se vidi u onim slikama sto sam okacio ...

a za taj prvi bios ja sam cuo da koja god setovanja za memoriju namestis on ih sam podesava na slabija da bi mogao da radi ... to mi je Gedza rekao ... tako da taj bios 1.0 ne valja nista ... pa ti malo razmisli ... i raspitaj se o tome ... poz ;)
Posto vidim da sam prozivan da se javim.
Nisi dobro shvatio ono sto sam ti svojevremeno pricao za BIOS 1.0
To je najbolja verzija za OC jer mozes sa losijim memorijama da postignes visoki FSB stabilno. Kasnije su zategli latecije i morao si da se domacinski otvoris za memoriju (brand) da bi dobio slicne performanse. Inace sam koristio vrlo dugo tu verziju BIOSa sa RAIDom (sa kojim je navodno imao problema) i pokazao mi se ubedljivo kao najbolji.
Zamolio bih vas da moja izlaganja pzljivo slusate i iznosite samo ono sto kazem, a ne ono sto nije tacno.

moja greska ... hvala na odgovoru ... poz ;)

Vrh Dno