Šta je novo?

modovani bios (MERLIN)

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
sve pohvale za merlinovu modovanu verziju 26 biosa sa cpc off !!! stvarno je dobar ... pre neki dan sam probao tic-tacov i nije mi radio kako treba i kasnije sam vratio stari dobri abitov 18 da bi juce stavio merlinov !!! bios mi je smanjio setovanja memorije sa 2.5-3-3-11 na 2.5-2-2-3 stvarno neverujem kako je to uspeo ali svaka mu cast ... pa su i voltaze koje su potrebne pre bile za postizanje nekog takta smanjene ... sta jos da kazem ... koji god fsb da se stavi komp se butuje ali ako to ne moze da podnese on ne uspeva da prodje init displej ... pa u biosu mi sada uspeva da procita brzine svih kulera a ne kao pre samo od proca ... max fsb nisam jos probao posto me mrzi da vadim jedan modul koji nije uparen sa ostala dva ... to je to ... poz ;)

I mene je zezao tic-tacov bios, daj adresu gde mogu da skinem merlinov pa da prenesem moje utiske ...

http://members.lycos.co.uk/hallampg/BIOS/!!New%20BIOS!!/-=Merlin=-/

da ne flasujem pogresno, jel ovo za nf7s v2?

Pa obicno se samo govori o rev 2.0 ali SVE RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST.
Ko zabrlja moze da dodje kod mene na programator :smoke:

Ledeni je napisao(la):
http://members.lycos.co.uk/hallampg/BIOS/!!New%20BIOS!!/-=Merlin=-/

...

'ebga momci, koji sada od ovih da probam, da li postoji negde neki info koji mogu da procitam?

unapred hvala

Jel ima neki modovani BIOS za Asus A7N8X rev.1.4 (NForce 2, dual chanell)? Nista nisam nasao na netu. Na oficijalnom sajtu stoji poslednji BIOS 1007 star vise od godinu dana.. Postoji oficijalni BIOS 1010 koji podrzava Semprone, ali samo za rev.2.0 i vise..

zendraqla je napisao(la):
bios mi je smanjio setovanja memorije sa 2.5-3-3-11 na 2.5-2-2-3 stvarno neverujem kako je to uspeo ali svaka cast...
Vrati samo taj Tras na 11, pusti to sto ti Merlin rece da moze tu 3-ojka da ide... ;)

Hajzl je napisao(la):
...

'ebga momci, koji sada od ovih da probam, da li postoji negde neki info koji mogu da procitam?

unapred hvala
*******o je sto ne pise da li je za NF7 ili NF7-S verziju ploce... ali mislim da je za -S...

CAR je napisao(la):
*******o je sto ne pise da li je za NF7 ili NF7-S verziju ploce... ali mislim da je za -S...

ma znam, zato i nisam siguran ........ 'bem ti 15 evra razlike :d

Probao bih da vidim kako ce da radi masina sa CPC 1/2 setovanjima, cisto da se malo igram, ionako me ceka reinstaliranje masine.

:wave:

pazite ... ovaj bios sto cu sada da ostavim tj atachujem je merlinov cpc-off bios tacnije modovani abitov 26 bios ... on je za rev 2.0 sada ja sam trazio za nf7-s i nasao sam taj link i izabrao za nf7s ali tamo kada sam dosao na tu stranu pisalo je samo nf7 tako da mozda je za obe ploce ... nemam pojma ali samo znam da radi savrseno ...

ladno nesto nece ... nemam pojma koji mu je ... nesto mi izbaci upload error ... ajde evo vam link ... srecno ... poz ;)
http://members.lycos.co.uk/hallampg/BIOS/!!New%20BIOS!!/-=Merlin=-/D26_ver.2.0.01_12-13_Bpl_3.19C_08.09.04%20(CPC%20OFF).rar

Poslednja izmena:
ako nekome ovaj ne radi posto sada sam se nesto isparonisao da to nije taj koji ja koristim probajte ovaj ... a ako i to ne bude radilo onda cu ja da sejvujem svoj bios pa da ga okacim ... poz ;) srecno ...

Prilozi

• d26-splitfire-cpc.zip
    232.6 KB · Pregleda: 54
evo kako treba da vam izgleda ovaj prvi displej ako je bios kao moje ... i evo vam onaj prvi bios ... valjda je neki od tih ... ajde sacuvacu i svoj pa cu okaciti ...

Prilozi

• Desktop.zip
    70.7 KB · Pregleda: 92
  • NF7D_26.zip
    230.8 KB · Pregleda: 67
  • bios na mojoj ploci.zip
    232.2 KB · Pregleda: 85
Ja ipak ovo ne smem da flash-ujem, pise "NF7-S" na sve strane...

Care, koliko ja znam, NF7 i NF7-S koriste isti bios, dovoljno je da je u pitanju ista revizija ploče, dakle v2.0 i -S i non -S. Bios će već "videti" da nema raid kontrolera, SS i ostalih "slatkiša" (candy - kako to glupo zvuči na srpskom). Pogledaj sam:
Abit official site

glisoni je napisao(la):
Care, koliko ja znam, NF7 i NF7-S koriste isti bios, dovoljno je da je u pitanju ista revizija ploče, dakle v2.0 i -S i non -S. Bios će već "videti" da nema raid kontrolera, SS i ostalih "slatkiša" (candy - kako to glupo zvuči na srpskom). Pogledaj sam:
Abit official site
U pravu si... 100%. Kako nekada, dok sam imao NF7-S, na to uopste nisam obracao paznju - pa to je strasno!
Samo gledam gde pise "NF7-S v2.0", ostalo me ne interesuje! :wall:

Nista, flesovacu danas ovaj Merlinov bios... da vidimo sta donosi.

Pozdrav i hvala! :wave:

Ma i ako ne donese nista, nema veze, moraju i Lax i Ledeni nesto da rade. :d:d

kao sto sam i rekao ...
pazite ... ovaj bios sto cu sada da ostavim tj atachujem je merlinov cpc-off bios tacnije modovani abitov 26 bios ... on je za rev 2.0 sada ja sam trazio za nf7-s i nasao sam taj link i izabrao za nf7s ali tamo kada sam dosao na tu stranu pisalo je samo nf7 tako da mozda je za obe ploce ... nemam pojma ali samo znam da radi savrseno ...

Na mojoj NF7-S v2.0 ploci (medju prvim proizvedenim serijama tj. kupljena pocetkom 04/2003 i na sebi je imala Bios v1.0) se svi ovi novi Bios-i ne mogu porediti sa osnovnim v1.0.

Probao sam ovaj "modovani" v2.6 i stvarno moze da se postigne Ludi FSB od 265 pa i vise (probao do 270) ali da li je identicno stabilna sa takvim Bios-om makar na mom standardnom podesavanju ?
Ja koristim FSB 237 (mada se u programima vidi kao 238) na Samsung DDR400 CAS3 memoriji (2x256MB), ostale parametre vidite na slikama, i masina je potpuno stabilna i pri testu br.5 (20 prolaza u primeru)
Memtest86_br.5_NF7-S_Bios_1.0.jpg

i pri Extended testu br.8 (na slici je vec zapoceo test br.9 tj. test br.8 je odradjen bez i jedne greske a pozvan je posle 20 prolaza u testu br.5, znaci sve zaredom)
Memtest86_br.8_NF7-S_Bios_1.0.jpg
.
Ali ovo mogu da postignem samo sa Bios-om v1.0 jer cak i ovaj novi Merlinov v2.6 odmah u prvom prolazu sa testom br.5 napravi izmedju 4 i 12 gresaka i tako zaredom - samo uvecava, a o testu br.8 necu ni da pricam.

Ovo da je v1.0 bolja od napr. v2.6 izgleda vazi samo za "starije" ploce - one koje su fabricki isporucivane sa Bios-om v1.0 a za ostale koje su dolazile sa kasnijim verzijama Bios-a izgleda da je obrnuto, njima bolje lezi "sto noviji" Bios.

zendraqla kakve ti rezultate dobijas na tom tvojem FSB u Memtest86 ?

CAR je napisao(la):
Ja ipak ovo ne smem da flash-ujem, pise "NF7-S" na sve strane...
Care, evo sta pise u zaglavlju ovog Merlinovog 265FSB Bios-a:
"NF7-S/NF7,NF7-V (nVidia-nForce2) 2.X,1.0" - ovo ti sve govori ;)

Care, evo sta pise u zaglavlju ovog Merlinovog 265FSB Bios-a:
"NF7-S/NF7,NF7-V (nVidia-nForce2) 2.X,1.0" - ovo ti sve govori
pa to se vidi u onim slikama sto sam okacio ...

a za taj prvi bios ja sam cuo da koja god setovanja za memoriju namestis on ih sam podesava na slabija da bi mogao da radi ... to mi je Gedza rekao ... tako da taj bios 1.0 ne valja nista ... pa ti malo razmisli ... i raspitaj se o tome ... poz ;)

...a za taj prvi bios ja sam cuo da koja god setovanja za memoriju namestis on ih sam podesava na slabija da bi mogao da radi ... to mi je Gedza rekao ... tako da taj bios 1.0 ne valja nista ... pa ti malo razmisli ... i raspitaj se o tome ... poz ;)
Jel ti to mene zezas :beat:
Salu na stranu, mnogo gresis. Ja sam od Gedze ovo i kupio a da li ti je on to rekao ... to vec ne znam ali da to nije tacno - nije !
Probao sam sve zive Bios-e i rezultati (u benchmark programima) su uvek isti sa istim setovanjima za memoriju i cpu postavljenim u Bios-u.
Znaci ja to Znam i imam bar 300 sati provedenih u testiranju moje masine, sve dok joj nisam nasao optimum a njega si video na mojim slikama (237 x 10, uz 11-3-3-3.0).
Moje rezultate (brzinske) sam kacio mnogo puta ali ih ti ocito nisi video i ne moram da razmisljam ;) o tome da li mi je masina brza ili spora. Ako hoces da obavim neko testiranje samo za ovu priliku, da bi se ti licno uverio da je Bios 1.0 sasvim OK (ili kao sto rekoh: najbolji ali za prve verzije ploce) ... samo reci ali nemoj da zivis u zabludi.
Pa pogledaj samo memoriski protok u Memtest86 na ovim slikama gore a zatim ga pogledaj kod sebe :D :wall:
:wave:
P.S.
Naravno priznajem memoriski protok koji na testu br.5 u napr. 20 prolaza (kao u mom primeru) ne napravi ni jednu gresku. Jer lako mogu da stavim ovaj novi v2.6 Bios i da nabijem mnogo veci FSB i samim tim memoriski protok ali sta to vredi kada je neupotrebljiv jer zbog tolikih gresaka masina ne moze da radi stabilno.

Poslednja izmena:
podrazumeva se da ces staviti birzinu na kojoj memorija ne pravi ni jednu gresku ... a ti proveri to sa Gedzom pa se uver sam ... covek mi je tako rekao ... postoji samo mogucnost da ja nisam dobro razumeo za koji bios ali poprilicno sam siguran ... a tih tvojih 1660 ja imam na 223 ili 225 tako da mi je i to cudno ...

... a ti proveri to sa Gedzom pa se uver sam ...
Pa jesi li ti procitao sta sam napisao u prethodnom postu ? :wall:
... a tih tvojih 1660 ja imam na 223 ili 225 tako da mi je i to cudno ...
Da vidim ... pa da poverujem, mozda ako imas Corsair na naj zategnutijim setovanjima ali daj lepo sliku, na rec ne verujem nista ... sad videh da imas cas2.5-2-2-3CL ... pa moguce je.

U svakom slucaju glavno pitanje je: na kom maksimalnom FSB-u ti nemas greske u Memtest86 v1.1 ?

Poslednja izmena:
Probao sam ali moj Samsung DDR400 ne moze da radi na 3-2-2-2.5 pa ne mogu da proverim koliko pokazuje protok ali evo sta sam mogao da izvucem na FSB225 koji si spomenuo:
FSB 225 x 10 (Memtest86 v1.11)
-------------------------------
4-3-3-2.5 = 1519 MB/s
8-3-3-2.5 = 1573 MB/s
11-3-3-2.5 = 1573 MB/s

Nisam bas siguran da ces da dobijes 1660 MB/s samo zato sto si na 3-2-2 a ne na 4-3-3. Za to mislim da ti treba CAS 2.0 a ne 2.5 ...

Iz ovoga gore lepo mozes da vidis zasto su te ovde vec posavetovali da stavis 11-x-x-x a ne neki manji broj (iako je na prvi pogled logicno "sto nize").

A sto ti lepo ne bi stavio podesavanje kao ja: FSB 237 i isti tajming: 11-3-3-3.0 ili jos bolje 2.5 pa postovao svoj rezultat ?!

P.S.
Probao sam 11-3-3-2.5 i takodje je protok 1660 MB/s samo sto je napravio u testu br.5 (pred kraj istog) ravno 10202 greske :p

Poslednja izmena:
maxer je napisao(la):
Pa jesi li ti procitao sta sam napisao u prethodnom postu ? :wall:

Da vidim ... pa da poverujem, mozda ako imas Corsair na naj zategnutijim setovanjima ali daj lepo sliku, na rec ne verujem nista ... sad videh da imas cas2.5-2-2-3CL ... pa moguce je.

U svakom slucaju glavno pitanje je: na kom maksimalnom FSB-u ti nemas greske u Memtest86 v1.1 ?

Povecava ovaj Merlin bas lepo mem. bandwidth ali jos nisam video 1660 na 223MHz.

I mozes da nabodes memoriju za bas lep FSB. Meni GEIL UP3500 2x512 prolazi memtest na 257MHz potpuno stabilno. I Win je 99% stabilan, kazem 99 zato sto me SATA RAID povremeno 'izda' na tih 257, dok sve ostalo perfektno radi. Sa IDE diskom nemam taj problem.

Stojcha je napisao(la):
Povecava ovaj Merlin bas lepo mem. bandwidth ali jos nisam video 1660 na 223MHz.
I mozes da nabodes memoriju za bas lep FSB. Meni GEIL UP3500 2x512 prolazi memtest na 257MHz potpuno stabilno. I Win je 99% stabilan, kazem 99 zato sto me SATA RAID povremeno 'izda' na tih 257, dok sve ostalo perfektno radi. Sa IDE diskom nemam taj problem.
Ali FSB 257 ne bi trebao da ima veze sa HD-om ... mislim, to je samo protok izmedju memorije i CPU-a ?
Da nije zbog parametra za SATA, ono: 30ns ili 1ms ?
Cini mi se da je kod merlina to podeseno drugacije od originalnog Abit-ovog bios-a.

Stojcha je napisao(la):
... I mozes da nabodes memoriju za bas lep FSB...
Merlin_bios_FSB265.jpg

pa ipak se ne isplati, em zbog gresaka, em zbog tajminga jer nemam ja memoriju da radi dobro na tim brzinama.

Vrh Dno