Šta je novo?

Modding prodavnica !? u beogradu DA? NE?

sexa33

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2008
Poena
301
koliko ljudi ovako nesto zanima?
imam zelju da ovako nesto zapocnem u beogradu pa me zanima vase misljenje i naravno sta je to sto nema u Srbiji i vama treba, napisite da mi olaksate .
i sam sam veliki fan ovakvih stvari vec dugo vremena, mislim da je dosta bilo porucivanja preko interneta ,rodjaka.....vreme je da i mi kao svi imamo jednu radnjicu za tako neso...mislim da se slazete :)
napisite koju bi firmu voleli da vidite ovde i sta konkretno od delova ovde nedostaje.

Poslednja izmena:
Evo brate da te i ovde podrzim :D Videcemo da i budzetski podrzimo tu nameru ;)

I ja podržavam akciju bas bi bilo lepo da imamo u bg-u nekog ko ne prodaje samo konfekciju i da domaće paljevine mogu da se pale više a sa manje cimanja :D

Ne bi da te obeshrabrujem u startu, ali to ce bas tesko da ide. Moras dobro razmisliti koliko ljudi hoce da kupuje tako nesto, da bi video da li je to uopste isplativo. Drugo pitanje je da li ti je ciljna grupa "sminkerska", pa zbog toga prodavnica mora biti na nekom dobrom mestu (velika kirija) ili su ti cilj ljudi sa foruma kada mozes raditi i sa periferije grada. Ima tu mnogo nepoznatih.
Da ne bi samo drvio evo da kazem sta mene zanima, a sta ne:
1. Zanimaju me recimo konektori za creva za hladjenje, oni sto sami zatvaraju ako se crevo izvuce
2. Zanimaju me dobri ventilatori

ne zanimaju me svetleci i sljasteci delovi, razni grillovi za ventilatore, svakakve gluposti... sve u svemu bio bi losa musterija jer ne bi potrosio godisnje vise od 20-30eura.

ja te isto podrzavam nego ti npr. ne morash da iznajmish lokal ili da ga kupish mozesh da radish kao Zveki da otvorish sajt/forum i izbacish katalog sa slikama i cenama i ljudima da shaljesh preko kurirskih sluzba shta budu hteli da pazare ili to npr. da radish samo u pochetku dok ne vidish kakva ti je prosechna zarada tj da vidish da li se isplati raditi to na ovim teritorijama

Poslednja izmena:
+1 za !

Xoxide
Thermalright
Revoltec

...

Mislio i ja o toj ideji, i mislim da bi u BG imao mušterije. Po meni - glavni uslov je da imaš IZUZETNO OBIMNU ponudu, inače neće vredeti. Od najmanjeg vijka, preko vezica i dioda, kablova, ventilatora, hlađenja svih vrsta do alata i vrhunskih kompletnih kućišta. Tu mora upasti i IT galanterija, kao na primer kvalitetne podloge za miša i sl.
Problem je uopšte organizovati ovako dobru ponudu, morao bi da uvoziš robu sa stotina različitih strana.
Moja poenta je da ne se počinje na sitno sa malo robe (tako neće da potraje radnja ni 2 meseca) - već da se u startu krene žestoko sa obimnim lagerom u kome nema čega nema - što na kraju znači da treba ući u veliki rizik sa velikom kintom. Ja mislim da bi vredelo - tj. da je veća šansa da uspe nego da ne uspe.

Poslednja izmena:
ja te isto podrzavam nego ti npr. ne morash da iznajmish lokal ili da ga kupish mozesh da radish kao Zveki da otvorish sajt/forum i izbacish katalog sa slikama i cenama i ljudima da shaljesh preko kurirskih sluzba shta budu hteli da pazare ili to npr. da radish samo u pochetku dok ne vidish kakva ti je prosechna zarada tj da vidish da li se isplati raditi to na ovim teritorijama
ova ideja mi je prva pala na pamet ali to vec ima koliko vidim:trust:

Samo vodi racuna da je nas za to zainteresovanih procentualno ni 10% ukupnog racunarskog trzista Srbije + neki procenat 'pasivnih' moding kupaca...

Morao bi da ima i robu nevezanu za moding, nešto što će privući "usputne" kupce. A ne samo ono suvoparno: fenovi, adapteri, konektori. Mogu tu da upadnu i kućišta i napajanja od "ozbiljne" robe, kompleti alata za servisere, pa onda razni interesantni gadget-i kao mamipare . Bolja je ideja imati veću ponudu pa u okviru nje i samu opremu i materijal za modovanje. Ne može se živeti od fenova i kablića i grilova.
Pa samo kad bi imao kompletnu ponudu računarskih vijaka na jednom mestu bi bilo dovoljno da privuče svakakve "uaradisam" majstore, poenta je da im se uvali i jeftina brusilica, brusni papir i lak za metal i plastiku, ili jeftin komplet vezica za kablove . . .

Pa <10% na jednu prodavnicu je super.

Mislim da bi ti prodavnica bila redovno puna, ali bez pravih musterija. Kao sto GoranM kaze ja ne bih potrosio na ovkvu robu vise od 50€ godisnje.
I sada gotovo redovno svratim u svaku prodavnicu komp opreme koja mi je uz put, ali retko nesto kupim.
Mada bih voleo da vidim jednu takvu u Bgd!!!

Necu da obeshrabrujem ali sumnjam da ima sanse da uspe. Velika kirija, troskovi, sve, a musterije strucne, pipave, stalno nesto izvoljevaju, pa se jos tesko i nalaze...
U srbiji ima mozda 1000 ljudi koji bi kupovali u toj prodavnici. racunaj 50eurax1000=50000eura. Sve ovo pod uslovom da svi dodju bas kod tebe, a nece. racunaj na pola od ovoga, sto je 25k. Mesecni trosak ti je 1000e lokal + jos 1000e za dazbine, telefon, gorivo, radnika, knjigovodju...
2000e mesecno x 12 meseci =24000eura

rekli smo da bi imao promet od 25000eura. koliki bi procenat marze drzao? Ok ide veca nego na standard opremu ali svakako ne prelazi 30%, sto je 7500eura. Pitanje je gde je tu onda racunica. cak i da ti lokal "padne sa neba" imas i dalje 12000eura rezijskih troskova. Bio bi u minusu 2500eura svake godine.
Pametujem ja i previse, pa je mozda bolje da sam sednes i napravis matematiku. tvoje pare, tvoja odluka.
Sretno! :wave:

ova ideja mi je prva pala na pamet ali to vec ima koliko vidim:trust:
Koliko vidim 3records vise nije u funkciji...
A za kupce koji traze neki specificni deo, mislim da i lokacija na obodu BG-a ne bi bila problem, lakse je potrositi sat-dva na put po BG-u nego cekati da ti neko dovuce iz inostranstva.

U sustini vecinom nedostaju delovi koji se NE nalaze u standardnim konfiguracijama, verovatno iz razloga sto ih se tesko resiti ako nemas kupaca koji traze specificno taj deo.

Pa <10% na jednu prodavnicu je super.

Khm, pre ce biti da ~0.1% racunarske populacije u Srbiji voli da moduje :)

Mislim da je ideja super, ali isplativost nikakva.
Prodavati srafice i kablice nije isto sto i prodavati vodene blokove, krstene radijatore, krstene pumpe itd. koje mogu da otplate troskove vodjenja jedne takve prodavnice.

Verujem da bi srafici i kablici isli, ali to kiriju nece platiti.
Jos uvek je naveci broj modera ovde zainteresovan da vodeno napravi od zastavinog grejaca kabine, pumpu od akvarijuma itd., nego sto je finansijski spreman
da odresi kesu i kupi to isto u prodavnici. Ispravite me ako gresim.

Kada sam prosle pretprosle godine prodavao Swiftechov vodeni blok u pola cene,
1 (jedan) covek sa bencha mi se javio. Jedan!

U svakom slucaju, sa srecom sta god da odlucis! :)

Poslednja izmena:
Khm, pre ce biti da ~0.1% racunarske populacije u Srbiji voli da moduje :)

Mislim da je ideja super, ali isplativost nikakva.
Prodavati srafice i kablice nije isto sto i prodavati vodene blokove, krstene radijatore, krstene pumpe itd. koje mogu da otplate troskove vodjenja jedne takve prodavnice.

Verujem da bi srafici i kablici isli, ali to kiriju nece platiti.
Jos uvek je naveci broj modera ovde zainteresovan da vodeno napravi od zastavinog grejaca kabine, pumpu od akvarijuma itd., nego sto je finansijski spreman
da odresi kesu i kupi to isto u prodavnici. Ispravite me ako gresim.

U svakom slucaju, sa srecom sta god da odlucis! :)

A zamisli ja se razmisljao da napravim 2-3 phase change hladjenja. verovao da ima ko hoce da kupi. Mozda i ima, ali max 2-3 i to je sve. Ko ce jos dati 350-400eura za tako nesto?

Poslednja izmena:
priznajem treba dobro razmisliti i to cu uraditi treba sve na papir pa tek onda nesto vise.a da li ima negde kod nas da nabavite ono sta vam treba za nedelju dana. to bih mogao da vam omogucim ,skoro sve sto pozelite sa nekog modding sajta ? izbegao bih porez i ostale zalabancije + od kuce za pocetak dok ne vidim kolika je potraznja ?
ispada sada glupo pricam sa vama tako a to moze svako a ne ja:) ali stvarno imam pola familije u amsterdamu i nemackoj koji bi mi pomagali oko svega toga. normalno uvek bih imao uv lampe ,kablice koje ovde nemaju i tako te sitnice a posebne zelje kao sto su vodeni blokovi i ostalo bi se cekalo i radilo po poruzdbini eee a jedina prednost mene je sto bi to jako brzo islo sve.
zivim u kuci u centru grada preko puta pravnog fakulteta pa cak razmisljam da od sobe napravim radnjicu tu bi mi bila velika usteda:)
cekam odgovor nekih velikih dobavljaca pa da vidim prvo ljihove uslove i cene ,pa da vidim isplativost. i normalno koliko bi te cene bile prihvatljive za nas. trebalo bi da te cene ne budu vece sa sve carinom i mojom zaradom vece nego sto jesu u radnjama preko neta . tako da bi ispalo da kupujete gotovo po istim cenama nego sto su preko. ali ajde da ohladim glavu pa da vidimo. hvala na podrsci i da budem iskren nisam znao i da je ovoliki broj ljudi zainteresovan za modding uSrbiji . i ne zaboravite da uvek ima ljudi koji zele da stave koju neonkicu i po koji svetleci kabl:) pozdrav za sve thanks !

Pazi ovako, ako vec hoces da udjes u tu celu pricu, to je veoma malo trziste, znaci jednostavno moras da budes najbolji da bi uspeo. Moras da napravis fency radnju gde ces imati u izlogu par neverovatnih custom kucista(mislim na one perverzije), moras da imas dosta robe i jednostavno da steknes neko ime medju domacom populacijom, tako da kad god neko neko pita nesto, ovaj mu kaze idi tamo. Kao naprimer za netix, da pitas nekog gde da kupis nesto za mrezu, 90% ljudi ce te uputiti tamo. Isto tako nebi bilo lose da imas svoj moding team, koji ce raditi kucista po zelji musterija, naprimer znam par ljudi koji bi zelelei da imaju neko perverzno kuciste a jednostavno nemaju vremena niti znanja da se upuste u takav projekat. Ili hoce nesto sitno da i m se odradi(npr providna stranica na kucistu). U principu to moze da uspe, ako ces da krenes veliko, kazes da imas kucu u centru, sjajno, znaci mozes u stratu da snizis mesecne troskove znatno(nemoras da iznajmljujes lokal), ali opet mora se prosto adaptirati, barem jedna soba u kojoj ce musteriji biti, da izgleda "wau!!". Sad ovo sto ti kazes, da se reklamiras na forumu i da dobavljas po porudzbini, to mozes da radis, kao neki dodatni izvor kesha. Ali od toga sitno mislim da nema leba.
U svakom slucaju danas sam ceo grad pretrazio za UV neonke, pa ako budes prodavao javjaj :p

Hocemo prodavnicu :D

Sta mislis koliko ljudi ima novca da izdvoji za takve dzidza bidze, sigurno jeste da bi dosta njih volelo (i ja sam jedan od njih) ali i ovako ljudi krpe pare za nove ploce, graficke mislim osnovne komponente.

P.S.Ako vec otvaras nabavi nesto od komponenti za vodeno, posto ovde kod nas tesko se nalazi, u stvari nemam poima uopste gde a zeleo bi da sklopim jedno.

Sta mislis koliko ljudi ima novca da izdvoji za takve dzidza bidze, sigurno jeste da bi dosta njih volelo (i ja sam jedan od njih) ali i ovako ljudi krpe pare za nove ploce, graficke mislim osnovne komponente.

P.S.Ako vec otvaras nabavi nesto od komponenti za vodeno, posto ovde kod nas tesko se nalazi, u stvari nemam poima uopste gde a zeleo bi da sklopim jedno.

srkiller je napisao ovo:

Sta vise reci.

EK Waterblocks iz Slovenije ne bi bilo problema dovuci ;) Njihova privreda bre zavisi od nas, mora da nam daju jeftinije :d ahahah...

Nema od toga 'leba - bolje uvozi Corsair napajanja :d

pa dobro da zakljucim.
vise ljudi bi volelo ovako nesto i to me ohrabljuje i nadam se uskoro hmmm sada koliko uskoro ne mogu da obecam ali to je zelja mog zivota a to je da radim ono sto volim i da cu sve od sebe da to i ostvarim pa makar propao ali sam barem probao.

S obzirom na to gde zivimo,i kakve su perspektive za neki ozbiljniji poslovni poduhvat :d,cenim da je najpametnije (za tvoj dzep) krenuti utabanim putevima ljudi sa ovog foruma koji nabavljaju robu na malo,i prodaju putem oglasa.Pa sad,ako ti krene,i uz urachunatu kalkulaciju troshkova,mozda se odluchish i za otvaranje prodavnice u vidu lokala na fancy lokaciji.U prevodu,premalo smo trzishte za takvu vrstu robe.;)

Molim te otvori tako nesto :)

E i baba bi sine al ne moze bre.Kao sto rece kolega od gore mozda je bolje da krenes sa manjim kolicinama i da prodajes preko oglasa ovde na bencu i jos nekim forumima.Jer ljudi koji bi stavljali vodeno hladjenje jedino i posecuju ovakve sajtove i forume.Ne verujem da bi neki lik koji je u novinama procitao u halo oglasima i kupio uber gejmersku konfiguraciju od 500 ili 600e padalo na pametda stavlja vodeno pitanje je da li i zna sta mu sve treba.

Nazad
Vrh Dno