Šta je novo?

Mobilni i fiskalni

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ista tema sa potpuno istim naslovom je postavljena na još nekim forumima, verovatno samo autor teme zna zašto? A možda samo testira na kom se forumu ljudi više primaju na ovakve budalaštine!
;)
PS
Sad mi je jasno zašto si insistirao da naslov teme treba da ostane tačno onakav kako si ga ti postavio.

Uglavnom, poenta je da nisi duzan da platis, ali gde pise da to smes da zadrzis?
Jer ako ti ne izda fiskalni, moze da se radi o robi sumnjivog porekla, pokusaju da se izbegne porez itd. gde je logika da ti takvu "nelegalnu" robu smes da odneses kuci? Gde to pise?
Nisi duzan da mu platis to, i na tome se prica zavrsava. Sledece sto treba da uradis jeste da nazoves nadlezne. Nikako da tu istu npr. kradenu (ili kakva vec sve moze biti) robu odneses kuci.

Pa ako je nešto "kupljeno" onda znači da je promenilo vlasnika. Dokle više ova kreativna tumačenja..

...kao i o pravu kupca dobara, odnosno korisnika usluga da za kupljena dobra, odnosno primljene usluge ne plati obvezniku...

P.S. Jel zabranjeno postavljati istu temu na različitim forumima? Ako nemate ništa pametno za reći zašto se uopšte javljate, niko vas ne tera da čitate niti da odgovarate.

P.P.S A jasno ti je za naslov? E pa drago mi je da ti je jasno makar meni nije jasno šta je tebi jasno al ajd. Bar da ti je nešto u životu jasno.. :)

Poslednja izmena:
Ako nemaš nameru da razmotriš ili možda čak i prihvatiš tuđe mišljenje (mišljenje većine u ovom slučaju) zašto si uopšte i pokretao ovakvu temu? Forum je mesto za razmenu mišljenja, a ne mesto gde se iznosi svoje i ostaje pri njemu dok mu se ne obije o glavu (u tvom slučaju, bukvalno vrlo moguće).

Ako je tema postavljena zbog broja postova - bravo, ispunio si deo uslova, sad kuliraj 5 meseci i moćićeš da postavljaš male oglase. A ako stvarno misliš da si u pravu, zašto onda to i ne uradiš? Siguran sam da bi za par dana mogao da se obogatiš na ovaj način :)

Baš naprotiv, ja u svakom svom komentaru razmatram iznešena mišljenja, koja se na žalost ne razlikuju mnogo jedno od drugog. A vrlo rado bih prihvatio bilo kakvo suvislo mišljenje ali nažalost takvog nije bilo do sada (voleo bih da se javi neki pravnik ali takvih nažalost izgleda nema ovde, sve laici). A to što većina misli isto, ne znači da su u pravu. Što se tiče broja postova, ne nisam zbog toga postavio temu, i ako obratiš pažnj ja samo odgovaram na komentare drugih, ne postavljam nepotrebne postove. A ti i ostali ako im se ne sviđa tema, zašto se uopšte javljate. Posebno sa komentarima koji nemaju veze sa naslovom teme?

P.S. Nadam se da ovo "obijanje o glavu" nisi izrekao kao pretnju?

Poslednja izmena:
Zanimljiva diskusija, mada uglavnom ide na pogresnu stranu :)

Prva stvar: po zakonu kupac ne bi smeo da placa dok ne dobije racun, jer samo je racun osnov za placanje. To se ne odnosi samo na fiskalne racune nego na sve racune. Osnov za placanje nije to sto vam neko kaze cenu, nego kada vam da dokument po kome treba da platite.

Druga stvar: sta ste se uhvatili za taj mobilni? Uhvatite se za picu. Recimo odete u piceriju, ozderete se ko prasad i onda vam kelner donese paragon blok umesto fiskalnog racuna. Vi, naravno, trazite fiskalni racun a on odbije da ga da. Sta onda? Da povratite pojedeno na licu mesta?

Prva stvar: po zakonu kupac ne bi smeo da placa dok ne dobije racun, jer samo je racun osnov za placanje. To se ne odnosi samo na fiskalne racune nego na sve racune. Osnov za placanje nije to sto vam neko kaze cenu, nego kada vam da dokument po kome treba da platite.

Ovo potpisujem.

Baš naprotiv, ja u svakom svom komentaru razmatram iznešena mišljenja, koja se na žalost ne razlikuju mnogo jedno od drugog.
Mozda iz toga mozes da izvedes neki zakljucak?
Da bi ti zadrzao robu za koju nisi platio, ta roba prethodno mora da se oduzme prodavcu. U zakonu nigde ne postoji odredba kojom se za neizdavanje fiskalnog racuna predvidja oduzimanje robe. Sam si citirao kaznene odredbe zakona, gde je jedino predvidjena novcana kazna.
Cak i da je izricito predvidjena sankcija "oduzimanje robe u korist kupca" (a nije i nikad nece biti), sprovodjenje te sankcije ne bi bilo ostavljeno kupcu, nego bi morao biti sproveden sudski postupak u kome bi ta roba na osnovu sudse odluke promenila vlasnika. Ne postoji ni teorijska mogucnost da ti kazes "moje" i da taj telefon predje u tvoju svojinu.

Ajde onda protumači mi ti šta znači reči po reč?

...kao i o pravu kupca dobara, odnosno korisnika usluga da za kupljena dobra, odnosno primljene usluge ne plati obvezniku, ako mu obveznik ne odštampa i izda fiskalni isečak...

zašto se koristi termin kupljena roba?
zašto bi naglašavali da imam pravo da ne platim nešto ako to već ne uzimam kad to i sam znam?
zašto bi prodavac morao takvo obaveštenje da posebno ističe?

to ne spada u sankciju, kao što možeš da pročitaš, već u pravo kupca, sankcija je drugo i ona je novčana.

što se tiče mog zaključivanja na osnovu popularnog mišljenja, jedini zaključak koji sam mogao da izvedem iz argumenata tipa "dobio bi batine", "ja bih te odvalio", "jel si ovo pokrenuo zbog broja postova?" itd, te kreativnih tumačenja nečega što vrlo jasno piše u tekstu koji sam naveo, je da je ovo pogrešan forum za ovakva pitanja.

zašto se koristi termin kupljena roba?
Zato sto nije previse paznje posveceno terminologiji. A kad bolje razmislis, tesko bi i bilo pronaci adekvatniji termin. Ako roba nije kupljena, onda nema potrebe izdati racun. Za robu koju nameravas da kupis, ali je ipak ne kupis, ne izdaje se racun, zar ne? Mozda bi zaista bila bolja formulacija "roba koju si nameravao da kupis", ali onda bi se nasao neki prodavac jednako kreativan kao ti, sa idejom da ti uzme pare samo zato sto si razgledao robu ako on zakljuci da si imao nameru da je kupis.
zašto bi naglašavali da imam pravo da ne platim nešto ako to već ne uzimam kad to i sam znam?
Ako npr. narucis 2 slepera peska i prodavac ti to isporuci na gradiliste i nece da izda fiskalni racun, ti imas pravo da ne platis, tj. da odustanes od ugovora. Znaci ako prodavac ne izda fiskalni racun, ti ne moras da izvrsis svoju obavezu iz ugovora, ali to nikako ne znaci da on mora.
zašto bi prodavac morao takvo obaveštenje da posebno ističe?
Da bi motivisali gradjane da uzimaju racune. Koliko se secam jedno vreme su bili aktuelni kontrolori koji su naplacivali kazne i gradjanima (kupcima) koji iz prodavnice izadju bez racuna.
to ne spada u sankciju, kao što možeš da pročitaš, već u pravo kupca, sankcija je drugo i ona je novčana.
Iz perspektive prodavca oduzimanje robe bez naknade je sankcija. Sankcije se mogu izricati samo na osnovu zakona, u zakonom predvidjenom postupku i samo one predvidjene zakonom.

Zato sto nije previse paznje posveceno terminologiji.
Ma daj molim te. Otkad se to u pravu i zakonodavstvu ne posvećuje pažnja terminologiji?

Da bi motivisali gradjane da uzimaju racune. Koliko se secam jedno vreme su bili aktuelni kontrolori koji su naplacivali kazne i gradjanima (kupcima) koji iz prodavnice izadju bez racuna.
Ponovo greška. Za ovo postoji posebno obaveštenje koje je isto obavezno a koje glasi "Uzmite račun!". Pogledaj u članu zakona i ono je posebno navedeno kao obavezno za isticanje.

Iz perspektive prodavca oduzimanje robe bez naknade je sankcija. Sankcije se mogu izricati samo na osnovu zakona, u zakonom predvidjenom postupku i samo one predvidjene zakonom.

Mene ne zanima perspektiva prodavca. Mene zanima perspektiva zakonodavca i moja perspektiva u tom kontekstu.

Obveznik iz stava 1 ovog člana dužan je da na vidnom mestu u objektu u kome vrši promet dobara na malo, odnosno promet usluga fizičkim licima, istakne obaveštenje o obavezi izdavanja fiskalnog isečka od strane obveznika, o obavezi uzimanja fiskalnog isečka od strane kupca dobara, odnosno korisnika usluga, kao i o pravu kupca dobara, odnosno korisnika usluga da kupljena dobra, odnosno izvršene usluge ne plati obvezniku ako mu obveznik ne odštampa i izda fiskalni isečak.

Znači kupljena dobra i izvršene usluge. Obrati pažnju da se radi o svršenim glagolima. Znači nešto što je već obavljeno. Izvršena usluga se ne može povratiti pa ne vidim razloga da se vraća već kupljeno dobro? Usluga može biti mnogo vrednija od neke robe, i tretira se isto kao i roba. Zašto bi onda robu morao da vratiš a uslugu ne? Jednostavno nema logike, odnosno jedino logično što sledi je da možeš da zadržiš i robu. A ako je neko to ofrlje pisao kao što ti smatraš a ja se ne slažem, njihov problem! To što se neko nije lepo izrazio pred sudom nema nikakav značaj. Pred sudom ima značaj samo slovo zakona i ništa više. Ne znam koliko će još različitih tumačenja biti jedne obične prosto proširene rečenice.. U zakonodavstvu nema "šta je pisac hteo da kaže" već samo ono što piše, a to je uvek vrlo jasno napisano.

Ponovo ti ponavljam da to nije sankcija već zakonom predviđeno pravo kupca, koje se stoga i obavezno vidno ističe pored fiskalne kase.

Poslednja izmena:
Ma daj molim te. Otkad se to u pravu i zakonodavstvu ne posvećuje pažnja terminologiji?
Procitaj sve sto sam napisao. Nisam mislio na to da je nesto neispravno u terminologiji koja je koriscena, nego da je u ovom slucaju tesko pronaci termin kome nece moci da se prigovori koristeci tvoj metod zakljucivanja.
Ako mislis da je moguce, izvoli pa smisli formulaciju kojom ne bi moglo da se manipulise ovako kako ti radis (a ja sam ti vec dao primer).
Mene ne zanima perspektiva prodavca. Mene zanima perspektiva zakonodavca i moja perspektiva u tom kontekstu.

Ponovo ti ponavljam da to nije sankcija već zakonom predviđeno pravo kupca, koje se stoga i obavezno vidno ističe pored fiskalne kase.
Ne mozes da odneses iz radnje telefon samo zato sto si ti uveren da su se stekli uslovi po nekom clanu zakona. Sve i da jeste tumacenje zakona onakvo kakvim ga ti zamisljas (a nije), ne postoji mogucnost da o tome ti samostalno odlucis. Na primer, imas situacije kada se predvidi kazna za odustajanje od ugovora, to ne znaci da ti smes da udjes u prodavnicu, otvoris kasu i uzmes ono sto smatras da ti pripada.
Je l' bi ostavio neku potvrdu prodavcu da si mu oduzeo robu? Sta sprecava prodavca da odstampa racun posle tvog napustanja prodavnice sa telefonom i da prijavi kradju? Kako ces da dokazes da nisi ukrao ako nemas racun?

Oduzimanje imovine je uvek sankcija, ma kako ti zeleo da tumacis. Cinjenica je da se neizdavanje racuna tretira kao prekrsaj, a za prekrsaje se mogu izricati samo kazne predvidjene zakonom. "Oduzimanje robe u korist kupca" ne samo da nije predvidjeno kao kazna za ovo delo, nego kao takvo ne postoji nigde u nasem pravnom sistemu.

Pred sudom ima značaj samo slovo zakona i ništa više. Ne znam koliko će još različitih tumačenja biti jedne obične prosto proširene rečenice.. U zakonodavstvu nema "šta je pisac hteo da kaže" već samo ono što piše, a to je uvek vrlo jasno napisano.
Ako bi tako tumacio, onda bi morao da prihvatis da ako u zakonu pise "pravu kupca dobara, odnosno korisnika usluga da kupljena dobra, odnosno izvršene usluge ne plati obvezniku, da to znaci da imas samo pravo da ne platis, ali ne i na povracaj novca

U sustini sve ti je receno, ako ne verujes teorijskom objasnjenju, jedino sto ti preostaje je da pokusas u praksi. Posto je tebi ocigledno sve jasno siguran sam da neces imati problema da u to ubedis prodavca, policiju i sve druge koji te budu jurili dok odnosis telefon.

Poslednja izmena:
Nisam mislio na to da je nesto neispravno u terminologiji koja je koriscena, nego da je u ovom slucaju tesko pronaci termin kome nece moci da se prigovori koristeci tvoj metod zakljucivanja.
Ako mislis da je moguce, izvoli pa smisli formulaciju kojom ne bi moglo da se manipulise ovako kako ti radis (a ja sam ti vec dao primer).
Nije na meni da smišljam terminologiju već da je čitam i time neću da se bavim a siguran sam da je zakonodavac koristio upravo onaj termin koji je želeo.

Ne mozes da odneses iz radnje telefon samo zato sto si ti uveren da su se stekli uslovi po nekom clanu zakona.
Na tom famoznom obaveštenju piše da mogu da odlučim da li su se stekli uslovi da ne platim kupljenu robu. Znači piše da mogu.

Kako ces da dokazes da nisi ukrao ako nemas racun?
To je već moj problem. Uvek mogu da se obratim prvom policajcu i kažem mu šta se desilo, ali ponavljam, to je drugi problem, nema veze sa ovom pričom.

Oduzimanje imovine je uvek sankcija, ma kako ti zeleo da tumacis.
Za nekoga sankcija a za nekoga pravo.

U sustini sve ti je receno, ako ne verujes teorijskom objasnjenju, jedino sto ti preostaje je da pokusas u praksi. Posto je tebi ocigledno sve jasno siguran sam da neces imati problema da u to ubedis prodavca, policiju i sve druge koji te budu jurili dok odnosis telefon.

Ovo delimično mogu da ti ponovim. U suštini sve ti je rečeno a ako ćeš ti da nalaziš izgovore za loše formulisan propis koji je VIDNO ISTAKNUT na milion mesta u zemlji, i da tvrdiš da je jedna takva stvar eto tako sticajem okolnosti nejasno napisana, u redu, zavaravaj sebe kao i većina ljudi ovde. Nemam ja šta da ubeđujem prodavce, ja sam siguran da i oni to isto sami znaju, a kako i ne bi kad im stoji ispred nosa odštampano svakog dana.

Ne verujem tvom teorijskom objašnjenju koje se oslanja na "možda to tako zvuči ali veruj mi na reč da nije tako iako sam i ja laik", više verujem svojim očima i razumu.

Poslednja izmena:
Ne verujem tvom teorijskom objašnjenju koje se oslanja na "možda to tako zvuči ali veruj mi na reč da nije tako iako sam i ja laik", više verujem svojim očima i razumu.
A sta ako nisam laik?
U svakom slucaju dalja rasprava ne vodi nikuda. Kad u praksi pokusas ovo o cemu pricas, javi nam rezultat. Do tada, pozdrav.

Pa već sam javio, da sam uspeo. A to da si laik nije teško zaključiti na osnovu onoga što si napisao, barem meni nije.

Hmmm Igoritza ima dva naloga ? Neku ovako suludu i nadrealnu pricu bih samo od njega ocekivao :).

Poslednja izmena:
Pa već sam javio, da sam uspeo. A to da si laik nije teško zaključiti na osnovu onoga što si napisao, barem meni nije.

Čestitam, samo što ćeš se načekati dok ovde budeš mogao da ga staviš u oglase :D

Meni je zanimljivo to sto covek nije otvorio temu da bi dobio razjasnjenje (iako je tako naglasio), vec da bi svima koji se pojave on odrzao lekciju. Nesto kao "how to", mozda da se postavi kao sticky? :d

Kupiš TV, a dobiješ račun za jorgan
U Srbiji još uvek ima tehničke robe koja se prodaje na crno, a trgovci se često koriste različitim trikovima kako bi ovakvu robu provukli kroz papire. - Kupci treba da obrate pažnju na to šta piše na fiskalnom računu. Dešava se, na primer, da kupite televizor za pet hiljada dinara, ali vam na računu umesto TV-a napišu da su prodali jorgan ili nešto drugo. To se najčešće dešava kod igračaka i sličnih proizvoda. Ponekad se dešava da neka roba nije kodirana u fiskalnoj kasi, pa onda prodavac umesto da otkuca dva kilograma šećera, on kuca dva kilograma nečeg drugog što isto košta - kaže Ćetković i dodaje da ukoliko trgovac ne izda fiskalni račun, kupac ima pravo da robu iznese a da je ne plati.
Za sve prijave postoji dežurna inspekcijska služba koja svakodnevno radi od 8 do 22 časa i građani se mogu žaliti na broj telefona 011/3227-376.

....Radenko Ćetković, načelnik Tržišne inspekcije u Beogradu.

Mislim da je ovo konačno relevantno mišljenje, pa eto ako niste verovali meni, valjda ćete verovati načelniku tržišne inspekcije. Makar me ne bi čudilo da i dalje osporavate. Eto... free mobiles za sve. A mene ako se sete na dan bezbednosti sete se, ako ne nikom ništa...

link na članak
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=29150

Poslednja izmena:
U pravu si!
Closed.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno