Ma daj molim te. Otkad se to u pravu i zakonodavstvu ne posvećuje pažnja terminologiji?
Procitaj sve sto sam napisao. Nisam mislio na to da je nesto neispravno u terminologiji koja je koriscena, nego da je u ovom slucaju tesko pronaci termin kome nece moci da se prigovori koristeci tvoj metod zakljucivanja.
Ako mislis da je moguce, izvoli pa smisli formulaciju kojom ne bi moglo da se manipulise ovako kako ti radis (a ja sam ti vec dao primer).
Mene ne zanima perspektiva prodavca. Mene zanima perspektiva zakonodavca i moja perspektiva u tom kontekstu.
Ponovo ti ponavljam da to nije sankcija već zakonom predviđeno pravo kupca, koje se stoga i obavezno vidno ističe pored fiskalne kase.
Ne mozes da odneses iz radnje telefon samo zato sto si ti uveren da su se stekli uslovi po nekom clanu zakona. Sve i da jeste tumacenje zakona onakvo kakvim ga ti zamisljas (a nije), ne postoji mogucnost da o tome ti samostalno odlucis. Na primer, imas situacije kada se predvidi kazna za odustajanje od ugovora, to ne znaci da ti smes da udjes u prodavnicu, otvoris kasu i uzmes ono sto smatras da ti pripada.
Je l' bi ostavio neku potvrdu prodavcu da si mu oduzeo robu? Sta sprecava prodavca da odstampa racun posle tvog napustanja prodavnice sa telefonom i da prijavi kradju? Kako ces da dokazes da nisi ukrao ako nemas racun?
Oduzimanje imovine je uvek sankcija, ma kako ti zeleo da tumacis. Cinjenica je da se neizdavanje racuna tretira kao prekrsaj, a za prekrsaje se mogu izricati samo kazne predvidjene zakonom. "Oduzimanje robe u korist kupca" ne samo da nije predvidjeno kao kazna za ovo delo, nego kao takvo ne postoji nigde u nasem pravnom sistemu.
Pred sudom ima značaj samo slovo zakona i ništa više. Ne znam koliko će još različitih tumačenja biti jedne obične prosto proširene rečenice.. U zakonodavstvu nema "šta je pisac hteo da kaže" već samo ono što piše, a to je uvek vrlo jasno napisano.
Ako bi tako tumacio, onda bi morao da prihvatis da ako u zakonu pise "pravu kupca dobara, odnosno korisnika usluga da kupljena dobra, odnosno izvršene usluge
ne plati obvezniku, da to znaci da imas samo pravo da ne platis, ali ne i na povracaj novca
U sustini sve ti je receno, ako ne verujes teorijskom objasnjenju, jedino sto ti preostaje je da pokusas u praksi. Posto je tebi ocigledno sve jasno siguran sam da neces imati problema da u to ubedis prodavca, policiju i sve druge koji te budu jurili dok odnosis telefon.