Šta je novo?

Mobilkom Austria

Ma u Austriji daju besplatno i biju ko nece.
Evo covek oseca kako ce biti.

Za informacije kako je u Austriji, najbolje otvorite www.a1.net pa posto pregledate, dajte svoj sud.

U svim normalnim zemljama Internet provajderi prodaju sve st omoze da prodje kroz "zicu". Video manje, vise, jos je ekpserimentalno, ali telefon je standardna ponuda, i prakticno se radi o lepo upakovanoj VOIP telefoniji. Oni jednostavno prerutijau vas broj sa klasicne centrale na svoj SIP server i daju vam "dzabe" lokalne pozive, stalno ili u odrdjeno vreme u zavisnosti od toga koliko placate mesecnu pretplatu - ima vise paketa.
Postoje i samo VOIP provajderi koji vam daju nov broj, pa tako na primer neko u uk moze da vam otvori nalog, dobije broj i prosledi parametre za ATA adapter i vama u kuci zvoni engleski broj ko da ste u sred londona, a ako vas zove neko iz UK placa cenu lokalnog poziva (ako nema besplatne minute u paketu).
Da ne bude zabune, mozete koristiti i softwerske voip telefone, ali je sa adapterom i pravim ili voip telefonom sve mnogo jednostavnije.
teorijski, a u normalnim zemljama i prakticno, svako ko ima brzi internet a nema klasican telefon sad lako moze da ima i voip koji jako lici na klasicnu fiksnu telefoniju.
Nije tesko pogoditi zasto telekom neda provajderima da se bave VOIP-om i dodeljuju brojeve korisnicima, ali je sasvim sigurno da telekom radi na VOIP-u, jer kako drugacije objasniti kartice za jeftine medjunarodne razgovore?

Elem, poenta je da VOIP i Internet provajding idu zajedno u normalnim zemljama vrlo lako i bez posebnih pozvnih brojeva, pa nije iznenadjenje sto nasi provajderi odavno razvijau i taj deo usluga.

Inace, Virgin je sad hit sa svojom 4-strukom ponudom - kablovski internet, telefon, kablovska televizija i mobilni telefon - jedan racun za sve uz vrlo solidnu ustedu onome kome sve to treba.

Replika....

Da, Mobilkom ce svakako konkurenciju mobilnih usluga na nasem trzistu uciniti jos vecom - naime, svedoci smo sve veceg broja promotivnih usluga Telenora i MTS-a, a da li ste se zapitali zasto??? Znam odgovor - iz pouzdanih izvora saznao sam da Mobilkom namerava da u promotivnom periodu ponudi svim post-paid potncijalnim korisnicima mobilne telefone po ceni od svega 1 dinara, ali naravno tu postoji klauzula - dvogodisnji ugovor o obavezi koriscenja njihove mreze... Takodje, saznao sam i informaciju da ce u promotivnom periodu Mobilkom drasticno oboriti cene minuta razgovora, SMS-a, MMS-a, GPRS-a...

Srbija prema podacima americke agencije CIA prema popisu iz 2006. godine ima oko 5.4 miliona korisnika, a znamo da je ukupan broj stanovnika u Srbiji oko 7.5 miliona... Dakle, oko 2 miliona ljudi u Srbiji uopste nema mobilni telefon, i to je dovoljan razlog da Mobilkom u pocetku svetno posluje sa gubicima, kako bi kasnije postao (mozda) lider... Sve je to marketing !!! Takvu istu akciju je i McDonald's uradio '70tih godina u Skandinavskim zemljama, odnosno svesno je poslovao sa gubicima kako bi kod "mladih" narastaja stvorio svest o McDonald's hrani... Sada, vise od 30 godina prisustva na tom podrucju, McDonald's belezi neverovatne rezultate !!!

... Dakle, oko 2 miliona ljudi u Srbiji uopste nema mobilni telefon, i to je dovoljan razlog da Mobilkom u pocetku svetno posluje sa gubicima, kako bi kasnije postao (mozda) lider... Sve je to marketing !!!

Pa ok, ali ipak sumnjam da ce preuzeti ulogu lidera (govorim o dugorocnim planovima) s obzirom da su i svojevremeno neke analize govorile u prilog tome da zele samo da preuzmu deo trzista, dok ce vec pomenuto liderstvo ipak biti preveliki zalogaj.

Srbija prema podacima americke agencije CIA prema popisu iz 2006. godine ima oko 5.4 miliona korisnika, a znamo da je ukupan broj stanovnika u Srbiji oko 7.5 miliona... Dakle, oko 2 miliona ljudi u Srbiji uopste nema mobilni telefon, !!!
Ovo je totalno netacno. Poslovni korisnici i oni koji duze vreme imaju mobilni (vise od 6 godina) u vecini slucajeva imaju 2 i vise mobilna broja, oni koji su u poslednjih 3-4 godine uzimali brojeve su obicno na jednom mobilnom broju osim ako i oni ne spadaju u poslovne korisnike. Gledam iz svog okruzenja, ja imam 1 prepaid i 1 post paid broj, i opet sam uzeo 062 8(063postpaid broj) nek se nadje. Za poznanike i prijatelje ista prica. Oni koji nemaju i ne nameravaju da ga uzimaju, stariji ljudi i deca. Kad se uradi malo dublja analiza dolazi se do zakljucka da je nase trziste vec prezasiceno jer i same akcije deljenja besplatnih prepaid brojeva cak i sa vecim kreditom od same cene govore u prilog tome. Za onoga ko se ne vezuje za broj ( ne moj slucaj) je isplatljivije da uzme nov broj potrosi kredit i baci karticu nego da je dopuni, i opet kupi nov broj. U celoj ovoj prici Mobilkom moze da igra samo na jednu kartu, a to je dodela "lepih" sestocifrenih brojeva za prvi nalet za prve korisnike sa ekstra paketima uz poklon telefon ili placanje simbolicno sto se kaze od 1 din. Ovo ce povuci da i MTS i Telenor obore cene da bi bili konkurentni, a mozda se ocekuje i brze objedinjavanje usluga fixne mobilne Interneta od strane MTS-a, sto se za sada najavljuje samo kao probni period.
U svakom slucaju, nama ce biti jeftiniji minut sto je u stvari najbitnije. :)

Aco, ne mozes reci nesto sto nije tacno... Naime, MTS ne moze da se pohvali sa 500.000 novih korisnika jer je u promo periodu poklanjao CD Zdravka Čolića, kredit, SMS, intenet... Garantujem da se najmanje 450.000 tih brojeva vise i ne koristi. Ja sam tu karticu kupio, potrošio kredit i bacio... I ne možeš reći da u srbiji skoro svaki čovek ima dva, tri broja - možda ti, ja, i još nekoliko stotina hiljada ljudi, ali ne i 2 ili 3 miliona... Imam 062, 063 i 065 karticu. Imao sam i 061 karticu (inace prva Mobtelova mreža)... A sto se tice zvanicnih podataka o broju korisnika, poseti ovaj link https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/rb.html pa ces se uveriti, jer na sajtu CIA.gov mozes pronaci i statistike koje se ne vode u Srbiji, a Ameri ih znaju...

Trenutno u Srbiji ima 5,5-6 miliona korisnika - Telenor izmedju 2.5-2.6 miliona, i MTS izmedju 3.3-3.5 miliona korisnika...

Svakako, slazem se sa tobom da je konkurencija zdrava, i da je svuda treba postojati - pre svega mislim na Telekom (fiksna telefonija), Posta, Zeleznica, EPS, JAT...

Propis o prelasku kod drugog operatera sa zadrzavanjem broja je u iskljucivoj nadleznosti RATELa. Koliko pratim desavanja u dokumentu o strategiji telekomunikacija (ima negde na RATEL sajtu) predvidjeno je da se takvo nesto omoguci tokom 2008. godine. U ovogodisnjem planu rada RATELa navedena je stavka o definisanju uslova za prelazak korisnika na drugog operatera uz zadrzavanje istog broja.
Možeš li da pronadješ taj link pa da ga postaviš,jer me baš zanima to oko zadržavanja broja.:type:

i nisi jedini :D

Telekom je svojevremeno krenuo PRVO sa prepaid ponudom? Da li će TopNet možda uraditi isto to? Ipak je prepaid korisnike najlakše "prevući" sa jedne na drugu stranu ... naravno, ono što reče Aca - za 500 RSD dobiješ 750 RSD kredita (čini mi se da je taj paket uveo i Telekom skoro, Telenor ga ima odavno) - moraće da ponude JOŠ VIŠE!

Žurka počinje ... t - 20, and counting ...

@magic21
Jedva sam iskopao link ali ne na RATEL sajtu (zakleo bih se da je pisalo u preliminarnoj verziji strategije, ali u pdf-u nema toga).
LM,
http://www.ratel.org.yu/editor_files/File/Plan_rada_za_2007.pdf
poglavlje 1, tacka a5.
Moram priznati da sada kada ga malo vise citam ne mora da znaci da ce biti u 2008. ali ako ce vec doneti normativu onda valjda ide i primena u nekom doglednom roku.

Poslednja izmena:
Telekom je svojevremeno krenuo PRVO sa prepaid ponudom? Da li će TopNet možda uraditi isto to? Ipak je prepaid korisnike najlakše "prevući" sa jedne na drugu stranu ... naravno, ono što reče Aca - za 500 RSD dobiješ 750 RSD kredita (čini mi se da je taj paket uveo i Telekom skoro, Telenor ga ima odavno) - moraće da ponude JOŠ VIŠE!

Žurka počinje ... t - 20, and counting ...
El Toro,hoćeš da najzad odgovoriš,ako nisi slagao da si ti svoj broj već otkupio...:type:

U celoj ovoj prici Mobilkom moze da igra samo na jednu kartu, a to je dodela "lepih" sestocifrenih brojeva
Mobilkom ce imati sedmocifrene brojeve kao sto je njegova praksa u zemljama u kojima vec posluje. Mobilkom ce verovatno imati malo vise od te jedne karte mozda ceo spil.

Zna li neko da li će baš od 1.06. da budu brojevi u prodaji?

Hoće! A najavili su da će raditi i nedeljom u prvih mesec dana, kako bi ispratili veliku tražnju koju očekuju ...

Spremite se, ja sam čuo svakakvih stvari, ne smem ni da pominjem šta sve ... čak će u sklopu promocije u sred Knez Mihailove napraviti koncert, valjda dolazi Nelly Furtado ...

Ja cu ih uzeti samo ako daju dobar besplatni telefon uz ugovor od dve godine, drugacije ne.

Ako dolazi Nelly Furtado uzimam ne jedan nego dva TopNet-Mobilkom broja :)

Ima li nekih "opipljivijih" naznaka o ponudi i cenama ili samo spekulisemo?

Poslednja izmena:
Nelly Furtado, mmmmm :p

Po onome sto sam citao po drugim forumima oni ce na pocetku koristiti Mts mrezu tj imaju ugovor o nacionalnom roamingu sa njima.

Poslednja izmena:
Ljudi,batalite koncerte,ovde se pričao operateru...

Sto se tice naziva, nije jos nista sigurno, jer navodno postoji internet provajder u Nisu koji se zove TopNet, a prema zakonu koji je usvojen pre godinu,dve ne mogu dve firme imati isto ime na teritoriji citave drzave (do tada je bilo na teritoriji okruga). E sad mozda ce razlika biti u nacinu osnivanja: da mobilkom bude d.o.o ili tako nesto a ovi drugi su opet nesto drugo. Ko zna?

Jedan user je pitao zasto se ne zovu mobilkom. Mobilkom se ni u jednoj zemlji ne zove tako vec se svuda razlikuje. Bilo je prica da ce se mozda zvati i NoviOperater.

Mreza definitivno pocinje sa radom 1.juna jer ako ne pocnu tada gube pravo na zakupljene frekvencije, a ne verujem da ce jedan od najvecih evropskih operatera da baci tolike pare koje je dao za licencu. Koristice frekvencije 060 i 061.

NoviOperater je valjda trebalo da bude privremeno ime ili sta vec. Mislim da je to ime figuriralo po oglasima u novinama...

pa naravno da tje koristiti... zar je neko pri zdravoj pameti mislio da tje za tako kratko vreme i sa toliko malo sredstava uspeti da pokriju ugovorne obaveze...

A, bre, još manje od 2 nedelje, a oni josšuvek ništa. Ni reklamicu, ni ponudicu, ni sajt na netu..... Nije mi jasno...

Ma kako god bude bilo, na kraju cemo samo mi korisnici profitirati, vec predugo vremena se ceka da ova zemlja dobije novog operatera, konacno cemo se malo pribliziti svetu sa cenama.
A sto se tice austrijanaca jedino resenje im je da igraju na sto povoljniju cenu i da dele telefone za male pare jer je sve ostalo vec popunjeno, a sada samo gledam sve agresivnije telenorove kampanje kako bi uzeli jos kojeg korisnika pre nego sto ovi stigu... Bice zanimljivo ovo leto...

Ma kako god bude bilo, na kraju cemo samo mi korisnici profitirati, vec predugo vremena se ceka da ova zemlja dobije novog operatera, konacno cemo se malo pribliziti svetu sa cenama.
A sto se tice austrijanaca jedino resenje im je da igraju na sto povoljniju cenu i da dele telefone za male pare jer je sve ostalo vec popunjeno, a sada samo gledam sve agresivnije telenorove kampanje kako bi uzeli jos kojeg korisnika pre nego sto ovi stigu... Bice zanimljivo ovo leto...

kod nas sve ide sporo pa ce i to... ali hoce bar ce se pokrenuti nesto,...

jeste li culi za foru kod mts kao uplatite sada 1000 dinara i onda u narednih 6 meseci mesecno dobijate valjda 50 ili 100 free sms i nesto krede, nisam siguran tacno ali mogu da proverim pa da postujem ovde. A akcija traje do 1 juna, kao uostalom i Telenorova promocija ovih dodataka, a sta ce NOVO da ponude nakon 1 juna? :D :D :D :D :D :D

Nazad
Vrh Dno